Гастроезофагеален рефлукс

• 298 917
  • 830
  •   1
Отговори
# 225
[quote author=MaxiTan4e link=topic=313193.msg32480408#msg32480408

Родио, проблемите със съня могат да се дължат на много неща.......а четвърто схващания (които се оправят от киропрактор),

[/quote]

За съжаление в бг няма хиропрактори, няма и остеопати. Няма и дан доктори които именно да направят изследванията за киселинност както на повърнатото, така и на слюнката и урината. И всъщност да открият причината за нарушения дисбаланс в биохимията довело до рефлукса.
И въобще на докторите в бг масово не им пука и майките влачат децата с години от кабинет на кабинет. И берат срам и притеснения когато повръщането започне в коридора пълен с други деца и родители........

Няколко са нещата които помогнаха при нас. Първо на седем месеца спрях всякаква бебешка храна. Правех разни зеченчукови супи които глатко пасирах и давах в шише с голяма дупка на биберона. Второ спрях плодовете под всякаква форма по съвет на пантелеева. Нито сурови нито от пюре нито варени или задушени. Трето давах само прясно приготвена храна . Никакви готови бурканчета. Просто на котлона все къкреше някакви зеленчуци за задушаване. Без да правя реклама ще кажа че мултикукъра е уникален пОмОщник и върши прекрасна работа, но малко късно го открих. Когато след около година добавих и подходящи пробиотици, витамин б12  и ацц нещата сЪвсем се оправиха. СЪжалявам че толкова се забавих и трябваше по рано да пОчна с добавките.

Също много помогна един логопедичен масаж. Има клипове в нета. Масажира се гушката брадата бузите и устата. А от както нощно време я слагам да спи на МОйта възглавница спря нощното повдигане оригване и т.н.

Много е трудно момичета, но все пак минава . Важно е да се намери правилния подход.

# 226
За съжаление има деца, като моето например, които отказват шишета с биберон и са много селективни откъм храна, тоест ядат много малко видове и точно определени храни. Една от тях е бебешката каша и то точно определена марка бебешка каша. Макар че работим усилено с приучаването към други вкусове, това отнема време. Ако трябва да го оставя само на зеленчуци, изобщо няма да качва, а с неговия дълготраен период с много повръщане и малко ядене, е жизненоважно сега да поддържаме стабилно качване на тегло. Но се надяваме да се научи да яде достатъчно от другите храни, за да спрем кашата в скоро време. Заради дълготрайната употреба на Нексиум се установи ниска стойност на Б12, така че 2 месеца приемаше добавки и сега всички възможни направени кръвни изследвания са добри. Аз съм изключително доволна, че ние намерихме ''нашия'' начин да подобрим положението и макар, че не е идеално, е в пъти по-добре от преди няколко месеца. Иначе той винаги е спал на 30 градуса наклон, което много помага да се облекчат нощите.

# 227
Искам да попитам тези от вас, чиито деца освен ГЕР(Б) имат и лактозна нетолерантност какви симптоми са имали, за да се насочат гастроентеролозите към такава диагноза?

# 228
Искам да попитам тези от вас, чиито деца освен ГЕР(Б) имат и лактозна нетолерантност какви симптоми са имали, за да се насочат гастроентеролозите към такава диагноза?

Повръщане на фонтан на метър-два с висока скорост скоро след ядене, също и малко преди следващото хранене ....... обяснено най-графично. Също и почти нулево наддаване на тегло. Докато кърмих и ядах млечни продукти, беше голяма драма. Посъветваха ме да спра млечните продукти за 2-3 седмици от моята диета и да следя за промяна и промяната настъпи почти веднага. Повръщането стана ''нормално'', не като изригване на вулкан и наддаването се поддобри. Когато захранихме с каша, пробвах обикновена каша, която съдържа мляко, и ''фонтанът'' се върна. Смених на безмлечна каша и нещата отново се успокоиха. Година след като открихме зависимостта между млечните продукти и вулканичното повръщане и горе-долу толкова след като минахме на безмлечна диета реших да дам няколко лъжички краве мляко и да видя ... Ами ''фонтанът'' дойде 20 минути след като приключихме яденето и излезе и през носа, и през устата, някакъв кошмар! Така че явно още има реакция. Sad Гастроентерологът каза да изчакаме половин година и пак да дадем малко, че може да го израсте.

Тоест в нашия случай млечните продукти правят повръщането от неприятно в някакъв кошмар. Знам също, че някои деца реагират със запек, а други с разстройство, когато реагират на мляко. Може да е алергия, може да е нетолерантност. Може детето да не реагира на малки количества, а може и да реагира от съвсем малко. Повечето деца израстват тези реакции, но при някои остават за цял живот.

# 229
  • София
Много ми е интересно, а и поучително, да следя наблюденията на майките. Те имат най-точен поглед върху нещата.

# 230
Благодаря за отговорът, МaxiTan4e!  bouquet Подозирам, че и при нас я има тази "екстра" ... Доста прочетох за симптомите и ми е чудно защо при нас гастроентерологът не го е предположил. Не знам къде да потърся второ мнение - консултираме се с най-добрия в нашия регион. Sad .

# 231
А, де - второ мнение най-добре в друга болница. Тук като съм искала второ мнение са ме насочвали дори към болница в друг град, за да е максимално неутрално. Освен да потърсите мнението на гастроентеролог в друг регион, не знам. Различните лекари имат различен поглед и понеже ние в един дълъг период миналата година често бяхме по болници и се консулитрахме с различни лекари, забелязвам, че всеки има свой ''поглед'' и начин на мислене. Много общо, но и някои ясни разлики. Иначе можеш да попиташ и вашия си гастроентеролог какво мисли по въпроса за евентуална реакция към мляко. Тук заедно със съмненията за рефлукс, още почти в началото се заговори и за вероятна реакция към мляко.

Ако подозираш, че детето реагира на мляко, можеш съвсем лесно да провериш дали това е случая. Просто за 2-3 седмици спираш всякакви млечни продукти от храната и напитките и следиш дали има подобрение. Нашият гастроентеролог препоръча поне 2 седмици, най-добре 3, за да има време лигавиците в стомаха и червата да ''оздравеят''. Ако детето приема кърма, минаваш на безмлечна диета. Ако е на изкуствено мляко, на вариант за деца, които реагират към мляко.

Надявам се да намерите отговор скоро!

# 232
MaxiTan4e, много е полезно това което споделяш. Всъщност различните подходи при различните деца винаги са от помощ на тези които са все още в началото на този екшън. Аз искам да те попитам и друго, щото все не мога да намеря отговор на тая дилема. При вас размерите имам в предвид ръст и кг в норма ли са или сте по дребнички. Споменаваш по-горе че давайки безмлечната каша наддавате на кг. Ето това не мога да си обесня. След всичко което изчетох полезността на мляко в една част се изразява в това че съдържа растежен хормон който спомага растежа на детето. Та всъщност в безмлечната каша няма мляко а има разни брашна и витаминна добавка. Та от къде идва тая разлика дали детето ще хапне една Оризова каша или ориз на манджа с добавени витамини. Ние сме много дребни. Даже под долната граница. Но лекарите не го считат за сериозен проблем щото не била кльощава а просто мвого дребна и симетрично развита. Та винаги съм си мислела че именно недостатъчното количество мляко в пЪрвата година е проблема. Не знам дали съм права. Истината е че най мвого е качвала и е растяла в периодите на големите фонтани и повръщания. После като минахме на тия безмлечни и детето спря да расте.
А и тази непоносимост. От къде идва и какво я причинява. Не знам дали ако бях ползрала колийф например в който има храносмилателни ензими за млякото нямаше да бъде по правилно. Просто да се помогне на стома чето да преработи млякото. От друга схпана четох че проблема с млякото идва от това че в него има изкусхвено добавен биволски растежен хормон, което предизвиквало тези проблеми при децата и увеличения процент на раковите заболявания при възрастните. Въобще смахната работа.
Също има мвого коментари относно ядковите млека. Аз правих от бадеми. Наистина е много вкусно и дори така по гъстичко от прясното мляко. Ти какво мислиш по този въпрос

# 233
Усмихнелка, това е полезното на форумите, всеки да сподели опит, току виж чуждия опит се окаже полезен на някого.

По-добреничък е - движим се в най-долните персентили на килограми и дължина и то преди няколко месеца ги достигнахме, чак като започна да наддава по-добре и да повръща по-малко. Преди това бяхме под най-долния персентил (тук имам предвид схемите за ръст, тегло и обиколка на главата на СЗО).

Да, с безмлечната каша и безмлечна диета започна да наддава по-добре. Предполагам това има връзка и с намалялото повръщане. Не знам дали разбрах правилно обяснението, но с думи прости когато детето реагира на мляко и му се дава мляко, се увреждат лигавиците на стомаха и червата, което намалява абсорбиращата им способност. Тоест се усвояват по-зле хранителните вещества. Когато приготвяме кашата (тя е на прах - брашна и витамини) я забъркваме не с вода, а с адаптирано мляко за реагиращи към мляко. Така става по-хранителна. Водата не съдържа никакви калории, а адаптираното мляко съдържа и калории, и други полезни вещества. Добавяме и растителни масла към кашата по съвет на диетоложката ни. По три-четири супени лъжици на ден, разделено на няколко порции, разбъркано в кашата или с нектар.

Понеже вече година се занимаваме с диетоложка, която смята калории, проверява хранителни вещества и дава съвети какво да даваме на детето, научих доста. Според нея, за да расте едно дете, трябва да приема достатъчно калории. С повръщането голяма част от калориите излизат обратно преди да се усвоят от организма. Ние в течение на много месеци смятахме калориите в дневния прием храна и когато достигнахме достатъчно високо число, започна и по-доброто наддаване.

Не знам защо някои деца реагират на мляко, но знам, че недоносените са по-податливи на такива реакции. Може би има връзка с незрялата храносмилателна система? Също знам, че хранителните алергии си ''вървят в семейството'', тоест ако родителите имат алергии, е по-вероятно и децата да имат. В нашето семейство няма алергии, но моето дете реагира на мляко. Случайност или заради факта, че се роди недоносен - не знам. Може би д-р Оги може да отговори по-изчерпателно по този въпрос.

Не съм давала ядкови млека, но мисля да опитам скоро.

По принцип не е проблем, ако детето е с ниски размери, когато е симетрично, следва си своята ''крива'' на схемата и расте със свои темпове. Някои са по-дребни от други, а ако и родителите не са особено високи, още по-вероятно. Не знам дали сте се консулитрали с диетолог, но може би си струва да се направи една консултация и да се види какво приема детето като калории и хранителни вещества и дали нещо липсва. В рамките на 3 денонощия записвахме абсолютно всичко, което се приемаше и смятахме горе-долу повърнато количество, така че диетоложката да изчисли каквото там изчисляват. Но ние бяхме пратени с направление от педиатъра, защото хем се повръщаше много, хем теглото си стоеше на едно ниво. Смея да твърдя, че тези консултации и съветите наистина спомогнаха да направим подходящ хранителен режим за детето. Резултатите не закъсняха. В комбинация с Нексиум и безмлечна диета наистина забелязах подобрение по всички фронтове. Но за съжаление сме сме съвсем без повръщане. Планът е наесен пак да направим някои изследвания, ако все още не е отшумял проблема и да видим какво още може да се направи.

# 234
А какви са тези растителви масла ?  Може ли да споделиш марка.

Иначе ние сме едри хора. Имаме батко, който на 6месеца беше 12кг. А малката не знам  кога ще стигне тия кг. Той се роди голям, винаги е бил голям, сега е 17год, 180см 80кг и носи 50номер обувки. С него като бебе винаги са ми се карали докторите че е с наднормено тегло, а сега с малката ме обвиняват в недохранване. Абе смахната работа. От ходенето на гастро и диетолог резултата беше че ни изписаха едни специални висококалорични млека . Резултата беше точно обратен, даже си мисля дали с тях не се обЪрка нещо, защото именно тогава спря да расте и да се развива и две години и половина не мръдна нито грам нито см докато не почнах добавките. Със сигурност мога да кажа че от метил фолата расте. Направо е забележително.

А ти какво мляко даваш или си давала и кои каши. При нас горе долу ал110 на нестле беше поносимо. Колкото и да е странно бг кашите слънчо най обича и няма никакви стомашни проблеми с тях. Колкото и пъти да пробвам хип, топфер, хумана..........има категоричен отказ да яде , а дори и да я излъжа после докато не изкара вдичко на фонтан не мирясва. Не знам какво толкова различно има, но вече една година всеки опит да дам нещо различно от слънЧО  е обречено на провал. Чудя се дали да не поръчам нещо по интернет

# 235
Аз живея в чужбина и тукашните марки едва ли ги има в България, но ето - адаптирано мляко Алтера на Нестле и специално си внасяме безмлечна каша от Швеция, която се произвежда там. Висококалорични млека и ние пихме по едно време, ама ги спряхме след като се установи, че съдържат млечен протеин. Инфантрини се казваше по спомен, на Нестле, Под растителни масла имам предвид ''олио'' от например орехи. Хип каши и тук има, но те съдържат мляко, така че не ги ползваме. Другите марки, дето си споменала, не съм ги виждала. Има го е момента, че децата си имат вкусови предпочитания. Моето яде само безмлечната каша от Швеция, която една моя роднина ни праща по пощата на редовни интервали. Тукашните каши ги отказва категорично, но тази я яде.

Иначе като те чета си мисля, че може би дъщеря ти има друга причина да не расте с обичайни темпове, нещо, което не сте открили още. На нас ни правиха 30-тина генетични теста за различни редки синдроми, които също дават подобни проблеми с храносмилателната система, повръщане, рефлукс и бавен растеж, но излезнаха негативни. Не помня дали си споменавала нещо в тази посока, но има синдроми и състояния (да не кажа заболявания, че не мисля, че е точната дума), които може да са обяснението на много от нещата, които наблюдавате.

Факт е обаче, че минахме през един дълъг перод на пробване на различни стратегии, храни и напитки, докато намерим хранителни продукти, които се приемат и не се връщат автоматично под формата на фонтан-повръщане. Ние също сме високи родители, дъщеря ми нямаше такива проблеми и се развиваше нормално, но с малкия се измъчихме. Според мен е неправилно да те обвиняват в недохранване на детето в тази трудна ситуация. Сега погледнах какви са тези каши на Слънчо и гледам, че почти всички са млечни. Или вие давате безмлечните видове? 

Ние малко изместихме темата от рефлукс към хранене на деца с рефлукс, но може би има родители на деца с рефлукс, които ще се познаят в перипетиите с храненето и ще им е полезно. Много съм се чудела каква е точно директната връзка между хранането и рефлукса и стигнах до извода, че неработещия затварящ мускул не се влияе директно от приетата храна, но пък последната влияе много директно на реакциите на стомаха. Ако храната е ''неправилна'', грубо казано, се раздразва стомаха, което причинява повръщане, улеснено от неработещия затварящ мускул. В това число и забавеното изпразване на стомаха в посока червата също спомага  стомашното съдържимо да се изхвърля в единствената възможна посока - от която е дошло. Това си е моето мнение на непрофесионалист в тази област или може би професионалист що се е отнася до моето дете, наблюденията ми и опита, откакто се е родил.

Много са ми интересни опита и наблюденията на родители на вече пораснали деца, които са имали рефлукс като малки. Нещо като поглед в бъдещето.

# 236
Напълно съм съгласна с теб. Има нещо което се случва в стомахчето и поражда невъзможността да се преработи храната. И единственият начин да се изхвърли е обратно през устата. Ние даже имахме период в който само като поднеса към устата и от миризмата ли не знам и започваше пищене. Явно бебетата си имат някакви такива усещания или инстинкти кое може да ядат и кое не.
За това какво се случва с вече порасналите деца аз съм си направила едно свое виждане на база контакта ми с много майки с деца с пробреми в развитието. В най общ план нещата започват с колики, после рефлукс, отказ от храна, стомашни проблеми, ядене на само определени неща, междувременно децата растат нервни или хиперактивни, имат забавяне в раз8ирането и поведението, не говорят, не са социални, неразбират какво се случва около тях , невербални, аутизъм. Това разбира се е най мрачната последователност. И в зависимост от това къде по тоя път чрез добавки се оправят стомашните проблеми и се навакса витаминния баланс децата се връщат към нОрмалното състОяние. Обикновенно нарушената биохимия в организма довежда до натрупване на тежки метали, недостиг на определени вещества хормони ензими, високи нива на други вещества поради невъзможността им да се усвояват правилно. Въобще настава един дет му викам бърбальоч. ЛОшото е че се случва именно в процесите когато се развиват нервната система и мозъка . И от там започват проблемите. А лошото в бг е че ти лепват един етикет
на детето "дете с увреждания" и диагностиката  приключва. А като зададеш въпроса какво да правя обикновено гледат многозначително и отговарят ми то детето си е родено така увредено, елате след три месеца да видим тогава какво да се прави..........и ей така. Добре че има мами с познания по химия, биология и биохимия. Както и тези които са в чужбина. Та човек в безисходицата ей така скача с двата крака и почва да пробва. А резултатите са вного добри. При нас за около месец детето стана весело, игриво, започна да спи, успокои се.
Иначе изследвания сме правили. Всичко е наред, заключението е че детето е напълно здраво. Как може това да е вярно, като детето на три години бе 7кг 74см. Но ей на, това е медицината у нас.
Кашите слънЧО са млечни, но истината е тях ги толерира. Иначе избягвам млечни храни да й давам . Само сутрин по малко сиренце и то на точно определена марка , с другите марки отново имаме проблем. Също махнах и белия хляб. Установих че ако вечер яде бял хляб цяла нощ реве. За това минах на разни черни, типови, и други такива. Има една марка елиаз с много разнообразни такива хлябове, които почти не съдържат набухватели, оцветители и консерванти. Също избягвам храни с консерванти -разни пюрета, сокове, лютеници и други купени от магазина. Гледам аз да пригатвям храната с пресни продове и зеленчуци. Същото и за колбасите. Купувам прясно месо . Смилам и варя и става страхотен пастет. И понеже приготвянето на храна отнема много време си купих един мултикукър. Много е удобно. Само нарязваш всичко, слагаш и затваря. И той си задушава, вари или пече. Като свърши програмата поддържа храната топла. Та така успявам всяко ядене да е прясно сготвено.

Вярно е че може би малко се отклонихве от темата, нО по същество мисля че именно храната предизвиква рефлукса и за това е хубаво да се сподели кой с каква храна бОри пробрема. Щото някак е лесно, даваш прахчето и нещата се успокояват, но после пак като дадеш храна и ако тя е неправилна все едно наливаш масло в огъня.

И така , борбата продължава

# 237
За съжаление при нас нексиумът не действа, дори стана по- зле, което е доста странно...Изчетох доста форуми и информация и никъде не срещнах случай като нашия.
 Освен това започнах и захранване ...Пълна трагедия! Започнах с оризова каша, разтворена с фризовом, за 10 дни - количествата, които бебето приема са минимални ( до 2 бебешки лъжички), единствено ако я дам с биберон я изпива и после става страшно- повръща, но самата каша излиза по- трудно и явно по- болезнено и повръщането е многократно и с много повече рев. От 3 дни пробвам да добавям по половин лъжичка тиква към оризовата каша ( в купичка с лъжичка). Първия ден повръщането беше някак по-лесно, втория и третия ден изяде пак много малко и пак много трудно повръщаше. Друг аспект, който ме притеснява е , че започна много да повръща и по време на нощната пауза между храненията, а това беше едиственото време с 1-2 повръщания. А толкова много се надявах захранването да подобри положението...Само се моля да не започне отново да повръща кървави жилки ...

# 238
Леле това е страшно, щом детето не яде това си е направо за болница и вливания на глюкоза и соли. Може би имате и други проблеми, а рефлукса е просто външния израз на нещата. Ако искаш пиши на лични. Ще се опитам да сЪм пОлезна с каквото мога. При нас също положението беше мвого много страшно...................истински ад

# 239
И кървавите жилки се появиха следобед Sad . Свързах се с педиатър- веднага сменяме нексуима с ранитидин (тъй като предишните кризи се повлияваха от него). За гастроентеролог имаме час за 7.03., ще имаме и консултация с невролог (дано всичко е наред  Praynig). Нядявам се да се закрепим. Добре че поне адаптираното си мляко пие... Дано премине бързо кризата и явно нексиум не е нашето лекарство.
Усмихнелка, благодаря за загрижеността и се надявам скоро да се разбере какво му е на бебето и разбира се надявам се да е лечимо. Praynig

Общи условия

Активация на акаунт