Гастроезофагеален рефлукс

• 305 039
  • 846
  •   1
Отговори
# 180
  • София
.... Притеснява ме дали няма тих рефлукс, който аз забелязвам само когато се обостри.

Напълно е възможно да има рецидиви на рефлукса. Необходимо е да се изясни дали няма съпътстваща патология на хранопровода и стомаха. Предлагам да направим рентгеново изследване. Запишете се за преглед в Токуда.

# 181
Здравейте, Д-р Бранков. Синът ми е на две години и два месеца и от петмесечна възраст започна да повръща на фонтан по време на всяко хранене. Не сме му давали никакви медикаменти за лечение, понеже не знаем всъщност защо го прави. Педиатърката ни каза, че е рефлукс, и че ще го израсте, но до ден днешен той все още повръща. След като навърши около година и половина започна да повръща по-рядко, като сякаш когато влезе в серия да повръща го прави почти на всяко хранене и почти всеки ден за период около 2 седмици. След което почти не повръща и така до следващия път. До момента го храним с пасирана храна, защото при всеки наш опит да му дадем нещо по-едро или твърдо веднага започва да се дави и повръща. Правим опити през около 2 месеца. При всяко хранене първите 2-3 лъжици го давят и вероятността да повърне най-голяма, рядко повръща след това. Храни се 4 пъти на ден, като през другото време отказва да яде каквото и да. На 1 година тежеше 15 кг, а сега 14,5. Вчера 29.10.2015 го заведохме на преглед при д-р Гроздева в Токуда, тъй-като вече се притесняваме, че не го израства. Тя му предписа Мотилиум 0,010 3 пъти по 1/4 таблетка. Това лечение ще продължи 1 месец, след което ще сме на контролен преглед и ще се прецени как да се процедира в зависимост от резултата. Моля за мнение дали назначеното лечение е адекватно и какво е необходимо да се направи в случая според Вас?
Благодарим Ви предварително!
Александра Христова

# 182
  • София
По принцип лечението е адекватно. Моля, когато дойдете след месец за контрола при д-р Гроздева обадете ми се и на мен. Може да ме потърсите и на 0888 373 857. Възможно е да преценя за някои изследвания - аз лично предпочитам като начало контрастна рентгенография на хранопровода и стомаха.

# 183
Здравейте !
Синът ми е на 7 месеца и е с рефлукс от раждането си,всички педиатри и неонатолози твърдяха,че ще го израстне,но за съжаление все още не.
На по-малка възраст имаше често запушване на нослето,оказа се,че е от връщане на стомашно съдържимо + адаптирано мляко.
Спазвахме инструкциите да спи на матраче под наклон и между 2-я и 3 и половина месеци не само настигна на тегло връстниците си,но и беше в горните граници .
Последва обаче първото обръщане по корем на 3 месеца и половина,нещата се влошиха.
Малко преди 6-я месец започна да пълзи и да се приплъзва по корем ,и край с наддаването.Случва се регургитациите между две хранения да надвишат 5-6 и да са различни по обем. Отскоро стои изправен и пружинира,при което отново има регургитации .
Прави ми впечатление ,че с всяко усвояване на нови движения ,рефлукса се задълбочава . Видимо не връща  единствено и само при обедното и вечерно хранения,когато детето спи и е в покой Simple Smile

Не е от значение увеличаването на броя на храненията за сметка на обема -връщането на храна не намалява.

От два дни е на Гастотус Бебе,но не виждам ефект.

Преди около седмица беше на рутинен ехографски преглед при специалист Вътрешни болести и не ми казаха,че има нещо смущаващо.Питам се ,дали сериозни изменения по сфинктера се виждат при преглед с ехограф ? При положение,че се вижда храната в стомахчето ?

Детето е с кашлица,която ту се появява,ту изчезва,хрема,която отдавах на никненето на зъбки ,но вече мисля,че и тя е причинена от регургитациите.
Педиатъра му е изписвал в такъв случай противоалергични средства.

Бих била благодарна да ме насочите към какъв специалист трябва да се обърна - към детски гастроентеролог или към хирург ?

# 184
Благодаря за бързия отговор. Предварително ли да се обадим, за да се разберем да дойдем когато на Вас ви е удобно?

# 185
  • София
........................
Бих била благодарна да ме насочите към какъв специалист трябва да се обърна - към детски гастроентеролог или към хирург ?

Обърнете се към детски гастро-ентеролог. Аз също бих ви консултирал, но все пак хирургичните проблеми при тези деца са на по-заден план. Може би трябва да се обсъди диетата и режима на храненен. Освен това още не е намерен заместител на Мотилиума, аз бих ви го препоръчал.

# 186
  • София
Благодаря за бързия отговор. Предварително ли да се обадим, за да се разберем да дойдем когато на Вас ви е удобно?

Приемам всеки ден от 10 до 13.30 в Детския център на Токуда. Ако сте с направление трябва да се запишете предварително на 02 403 4000 - за вторник или сряда. Иначе мога да ви приема винаги с платен преглед.

# 187
........................

Обърнете се към детски гастро-ентеролог. Аз също бих ви консултирал, но все пак хирургичните проблеми при тези деца са на по-заден план. Може би трябва да се обсъди диетата и режима на храненен. Освен това още не е намерен заместител на Мотилиума, аз бих ви го препоръчал.

Безкрайно благодаря за бързия отговор !!!
Макар да сте ми безкрайно симпатичен,се надявам да не се налага да ни консултирате Simple Smile

Поздрав bouquet

# 188
Здравейте, Д-р Бранков.
Дъщеря ми е на година и 3 месеца и в началото на този месец беше за 5 ди в болница с диагноза бронхиолит. Малко след изписването се появиха хрипове откъм нослето, които ни казаха, че са от задна хрема и отидохме на УНГ. Там подвърдиха диагнозата, но казаха и че имаме лек рефлукс. Казаха ни, че езикът и е обложен и, че по-честото преглъщане, което се появи тези дни, се държи на рефлукса.
Диагнозата ме иненада, тъй като малката не е връщала храна от 3-месечна. Преди това е повръщала, но не на фонтан. Признавам, че повръщането ме притесняваше, но след като почнахме да мерим, колко изяжда (кърма), го отдадохме на преяждане - изяждаше с 20-40-60 мл. отгоре. 4-месец намали хрането, дърпаше се понякога, когато и предлагах да яде, но го отдадох на зъбите, и с по-малки, но по-чести хранения решихме проблема. Качваше си нормално.
Захранена е на 6 месеца, но не проявяваше особен апетит и тогава намали темпа на наддаване. Сега почти на 1,4 г. тежи 9 кг., макар след годинката апетитът и чувствително да се засили. Много енергично дете е, което не спира да се мята, бяга, търкаля, дори и след хранене и досега не сме забелязали нещо, което да ни притесни. До годинка е боледувала 2 пъти - лека хрема и кашлица, а след годинка, покрай тръгване на ясла - хрема, вирус с повръщане, повторна хрема, която не доизлекувахме и бронхиолит. Настоящата задна хрема я свързвам с предната недоизлекувана.
По препоръка на УНГ наклонихме леглото (засега на 20 градуса, но ще го увеличим до 30), не и даваме храна и вода след 8 - 8,3 (ляга си в 9 и 30), преустанових и нощното кърмене. Бях посъветвана да я отбия, но тъй като смятам, че след прекаран бронхиолит, това не е най-подходящия момент, изтеглих кърменията по-рано и я кърмя в седнало положение. Струва ми се, обаче, че все още и се повдигат някакви киселини към 12 и 2 часа - детето се буди и плаче (не кашля) за храна.
Въпросът ми е съгласен ли се с диагнозата и необходимо ли е да й правим допълнителни изследвания. Нужно ли е да взема някакви допълнителни мерки и наложително ли е матракът да е на цели 30 градуса?
Извинявам се за дългия пост, но ми е сложно да преценя коя информация е релевантна към проблема. Предварително благодаря.

# 189
  • София
Здравейте,

напълно е възможно да има "лек рефлукс", макар че водещите проблеми са предимно от носоглътката. Често е трудно да се определи кое е първичното. Детето се е развивало добре след раждането, така че мисълта са рефлукс остава на заден план. Хремата трябва да се лекува, а колкото до мерките срещу рефлукса те включват Мотилиум.
Изследванията които се правят в тези случаи са много специфични и аз смятам че няма показания за тях. Говорете с вашия педиатър относно Мотилиума и пишете пак как се развиват нещата.

Hug

# 190
  • у дома
При контрастна рентгенография на хранопровода и стомаха откриха на дъщеря ми(почти 7г.)ГЕР и гастрит.
Изписан й е"омепразид 20мг."Х 1табл.вечер.
чета,че препоръчителната доза за възрастни е 20мг.,а тя е 19кг.
Тая вечер трябва да го почва,но ме е страх да го дам.
Моля и за Вашето мнение.
Лека вечер!

# 191
Позволявам си да отговоря, пък дано се включи и доктор Оги
Моето дете беше диагностицирано с ГЕР НА ШЕСТ ГОДИНИ.Тогава и изписаха шестмесечно лечение с Лансопрол(същото, като Омепразола)и го пиеше и сутрин и вечер.Освен това в продължение на три месеца пиеше и Алмагел..После при нужда, предимно есен и ранна пролет, пиехме Нексиум, от него има и детска доза на сашета.За мен е най-удачното лекарство за малки деца

# 192
  • у дома
Пали,благодаря,но мен ме притеснява дозата.
И да те попитам при вас имаше ли странични ефекти?
 Hug

# 193
  • София
При контрастна рентгенография на хранопровода и стомаха откриха на дъщеря ми(почти 7г.)ГЕР и гастрит.
Изписан й е"омепразид 20мг."Х 1табл.вечер.
чета,че препоръчителната доза за възрастни е 20мг.,а тя е 19кг.

Дозата би трябвало да бъде сутрин и вечер по 10 мг омепразид. Ако успеете да намерите сашета Нексиум от 10 мг - добре. Ако не - разделяйте хапчетата от 20 мг. Според мен трябва да добавите 3 х 1/2 таблетка Мотилиум половин час преди основното хранене.

# 194
  • у дома
Благодаря докторе!
Като взема епикризата ще потърся консулт с гастроентереолог,защото в детското,където лежахме,не направиха.
Хубав ден!

Общи условия

Активация на акаунт