Гастроезофагеален рефлукс

• 298 484
  • 830
  •   1
Отговори
# 270
Благодаря Ви за отделеното време, професоре! Ще пиша след прегледа как се развиват нещата. И последно - в какво се изразява препоръката "да наблегнем на лечение на носоглътката"? А след този месец на лечение какво следва - в това ли се изразява цялото лечение или трябва да се вземат други мерки и какви?

# 271
  • София
Не знам какво е положението, но има таблетки за смучене, шпрей за гърло. Да се прецени не е ли нужно да се премахне третата сливица и т.н. Единственото обяснение за рефлуксен тонзилит не е достатъчно.

# 272
Още веднъж - благодаря Ви!

# 273
При нас се оказа, че повръщането и изобщо честото надигане на стомашно съдържимо раздразва носоглътката и се получава лек отток на аденоидите. Бяхме на УНГ, който го прегледа със сонда в нослето и каза, че аденоидите са леко увеличени, но не достатъчно за операция. УНГ докторът ни препоръча един спрей за носскортикостероиди и още след първите 2-3 дни забелязахме подобрение - секретите намаляха и почти изчезнаха, дишането се подобри, не се задавя от храчки вече ... Според УНГ докторът много деца с рефлукс имат такива симптоми и с отшумяването на рефлукса отшумяват и тези оплаквания. Иначе да чукна на дърво в последно време почти не забелязвам надигане и повръщане, грубата моторика в горната част на тялото също се подобри, детето позаякна и о, чудо, вече не протестира като го сложим по корем. Даже започна да се повдига на ръчички понякога. Чудя се дали всичко това е свързано, тоест с подобрението на моториката да се подобрява и рефлукса или обратното - с подобряването на рефлукса да се подобри моториката. Все пак този мускул между стомаха и хранопровода е точно мускул и може би заяква с подобряване на моториката? Или с интензивната работа за подобряване на ниския мускулен тонус? Дори мисля да започна да намалявам постепенно дозата Нексиум, както гастроентерологът препоръча миналия месец, за да видим дали ще се е нормализирала секрецията на стомашен сок. Предполагам внезапното спиране ще доведе до засилена секреция, което не е желателно в нашия случай.

# 274
Здравейте професоре. Дъщеря ми е на 15 месеца. От раждането си е с рефлукс и 2 пъти провеждахме лечение по 3 месеца с Мотилиум и Гавискон. Лечението се отразяваше добре на апетита временно. Повръщането се повлияваше слабо. От 2 месеца обаче е без апетит и губи килограми. Преди година отказа шишето, а сега отказва да яде от лъжица. В момента се храни  само със спринцовка, механично пред телевизора, само пасирана храна, защото все още не може да дъвчи. Моля за информация и съвет какви са изходите от подобна ситуация? Ще може ли отново да свикне с лъжица, щом като от биберона не пропи отново до сега. Кръвните изследвания и серумното желязо са в норма. Урината също е ОК.
Много съм притеснена. Стана почти невъзможно да я храня, и продължава да губи килограми.

# 275
  • София
.... Чудя се дали всичко това е свързано, тоест с подобрението на моториката да се подобрява и рефлукса или обратното - с подобряването на рефлукса да се подобри моториката. Все пак този мускул между стомаха и хранопровода е точно мускул и може би заяква с подобряване на моториката? Или с интензивната работа за подобряване на ниския мускулен тонус?

Хубаво разсъждение. Тези неща се проучват на йонно ниво, а моториката е обект на сложни апаратурни изследвания, но по принцип има такова взаимодействие.

Иначе този мускул между стомаха и хранопровода (кардия, преходна зона) не подлежи на волево съкращаване - той се ръководи централно и зависи от изграждане на рефлексни вериги (казано най-общо).

# 276
  • София
......Дори мисля да започна да намалявам постепенно дозата Нексиум, както гастроентерологът препоръча миналия месец, за да видим дали ще се е нормализирала секрецията на стомашен сок. Предполагам внезапното спиране ще доведе до засилена секреция, което не е желателно в нашия случай.

Правилно разсъждавате. Лечението на рефлукса не е само лекарствено, но и създаване на определени навици, тоест условни рефлекси, свързани с режим на хранене, двигателна активност и сън. В крайна сметка няма да сме само на лекарства.

# 277
  • София
Здравейте професоре. Дъщеря ми е на 15 месеца. От раждането си е с рефлукс и 2 пъти провеждахме лечение по 3 месеца с Мотилиум и Гавискон. Лечението се отразяваше добре на апетита временно. Повръщането се повлияваше слабо. От 2 месеца обаче е без апетит и губи килограми. Преди година отказа шишето, а сега отказва да яде от лъжица. В момента се храни  само със спринцовка, механично пред телевизора, само пасирана храна, защото все още не може да дъвчи. Моля за информация и съвет какви са изходите от подобна ситуация? Ще може ли отново да свикне с лъжица, щом като от биберона не пропи отново до сега. Кръвните изследвания и серумното желязо са в норма. Урината също е ОК.
Много съм притеснена. Стана почти невъзможно да я храня, и продължава да губи килограми.

Не ми стана ясно дали още повръща, или само трудно приема храна. Тоест дали има рефлуксна болест или ви трябва съвет от гастроентеролог в съчетание с невролог.

# 278

Хубаво разсъждение. Тези неща се проучват на йонно ниво, а моториката е обект на сложни апаратурни изследвания, но по принцип има такова взаимодействие.

Иначе този мускул между стомаха и хранопровода (кардия, преходна зона) не подлежи на волево съкращаване - той се ръководи централно и зависи от изграждане на рефлексни вериги (казано най-общо).

Изграждане на рефлексни вериги ... Тук се има предвид придобити, а не вродени рефлекси? Знам, че в първите години от живота на човека се появяват и изчезват различни рефлекси (горе-долу в определен времеви период) и че тези рефлекси се пораждат (сигналите) в кората на мозъчните полукълба и подкоровите образувания. Ако по някаква причина има забавено развитие у детето и тези рефлекси се появят (или изчезнат) по-късно от това, което е прието за нормално като възраст, това би повлияло изграждането на тези рефлексни вериги така, че то да се забави или да се осъществи на по-късен етап? И ако има увреждане в критичен дял на мозъка, който отговаря за рефлексите и изпращането на съответните сигнали до съответните групи мускули, то съответната рефлексна верига не се изгражда (или се изгражда частично, а не напълно)? Надявам се, че става ясно какво имам предвид, макар че няма начин да си формулирам мисълта като медицинско лице. Ще дам такъв пример - моят син в последните няколко седмици се научи да седи самостоятелно без опора на плоска повърхност и да пази добро равновесие. А съвсем в последно време се научи да се подпира на ръчичките, ако случайно залитне, докато седи. Тоест регулира с леко подпиране на дланта до земята евентуално залитане. Не мисля, че го прави съзнателно, а мисля, че е рефлекс. Но това започна да го прави наскоро, преди направо си залиташе и не се ''сещаше'' да се подпре на ръчичката. Ако пък залитне назад, виждам, че автоматично придвижва туловището в обратна посока - напред. За такова изграждане на рефлексна верига ли става дума? Или става дума за съкращаването на самия мускул между стомаха и хранопровода така, че да задържа храната вътре в стомаха (което предполагам също е рефлекс)? Ако е последното, което се има предвид, то съм съгласна, че не е волеви процес, но изграждането на тази рефлексна верига е това, което води до ''израстването'' на рефлукса? Тоест по принцип е въпрос на време, понякога се случва по-късно, но при някои деца просто не се случва изобщо? Извинявам се много, ако стана объркано обяснение - опитвам се да си подредя мислите.

# 279
  • София
Много логично разсъждавате. В тези случаи когато рефлуксът не може да се овладее, киселинното въздействие предизвиква възпалителни изменения на лигавицата на хранопровода и когато това трае продължително време настъпват необратими промени, които вече налагат оперативно лечение. Понякога, много рядко, има малка вродена хиатална (стомашна) херния, при която рефлуксът е постоянен симптом. Тези неща обаче се доказват на рентген с контраст. Тоест, цялостната диагностика на рефлуксната болест (ГЕРБ) трябва да се постави с комплекс диагностични методи в болнична обстановка. Това изисква специализирано болнично звено по педиатрия или детска хирургия.

Иначе симптомите на рефлукса понякога се изявяват по-дълго време, отколкото допусканите 6 - 8 месеца. Изисква се търпение и постоянство от майката в осъществяването на ежедневния хигиено-диетичен режим. Много често майката сама налучква параметрите на този режим и по-добре от лекаря знае, кое е най-добре за детето й.

# 280
Здравейте!
От както съм родила втората си дъщеричка я чувах постоянно как преглъща, дави се и покашля, чуват се и секрети в носоглътката, също така много хълцаше. Към края на първият месец ни почнаха коликите и усетих, че не суче както преди, леко забави и наддаването. След консултация с личния лекар на детето и педиатър на часно и двамата бяха на мнение, че кърмата не ми стига и да почна да дохранвам. Като педиатъра постави диагноза рефлукс и изписа сироп и капки за коликите, личния лекар отрече и каза нищо да не давам. Но аз взех капките за колики Абоколикен и КоликСтоп и БиоГайа. Вместо да дохранвам реших първо да се изцеждам, за да видя дали имам достатъчно кърма, такава имах и то в излишък. Просто детето не се хранеше изпиваше между 20-30мл и 70-80мл на хранене, по 7 пъти на ден. Почваше да суче с апетит, но в същият момент почва да се гърчи от болки в коремчето или извиваше главичка назад и се опъване като струна, плачеше изключително много, не можеше нито да спи, нито да яде. По време на този кошмарни месец ми кърмата ми буквално се изпари, много се изтормозихме взаимно, резултата беше 660г и 4см. Личния лекар ни даде направление за педиатър и ехограф.  Този път отидохме при друг педиатър, който също беше категоричен че бебето има рефлукс и пак ни изписа сироп -Гастротус, този път купих сиропчето и почнах да го давам. Още на следващият ден видимо имахме подобрение, бебка се успокои и започна да се храни поне спокойно, количеството си е същото 400 - 500мл на денонощие. Започна и да спи по спокойно, все още има колики но са доста по-малко. На третият ден от приема на сиропа съдържанието на памперса смени цвета си от жълто стана сиво - зелено. Днес бяхме на контролен преглед и за 12 дена сме качили 200г, педиатъра каза, че е добре и след 1м да спрем сиропчето, при ехографа също казаха, че е всичко е наред. Но аз не мога да приема за нормално детето да отказва храна заради болки в коремчето. Най-трудни са ни сутрешните хранения, взимам бебка, тя започва с желание да суче и в същият момент чувам как почват да къркорят червата и тя започва да бута биберона и така си остава с около 50мл, след 3часа отново се повтаря същото, но пие около 20 - 30мл, вече към обяд почва да хапва по 80-100мл, но разрежда интервала на 4 часа, така й се събират 6, в редки случаи 7 хранения. Храня я на поискване, всякакви опити да въведа режим останаха безрезултатни. Нощно хранене отказва, стиска устичка , но дори и да успея да вкарам биберона вътре, тя не суче, спи спокойно цяла нощ. Сутрин се събужда и се радва на играчките, не се сеща да си поиска млякото , но аз гледам в 6-6:30 да й предложа, вечер хапва последно към 2 22-23часа. Какво е вашето мнение защо детето не се храни добре?

# 281
Здравейте Докторе синът ми е на почти три години след няколко дни ще ги направи от около месец се оплаква от връщане преглъща често вечер преди сън.От два дни има повръщане пак вечер като първия ден беше еднократно на следващия ден няколко пъти в продължение на няколко минути.След това няма нищо спи си спокойно.също от два три дни езичето е побелял но не цялото а в средата.Понякога има лош дъх.Другия проблем е че от около месец е винаги запечен макар да яде предимно супа.Има и кашлица която не е всеки ден но е предимно вечер.Днес го заведох при личния лекар изписа Gastrotuss ,FrutiLax и Биогая.Каза че е с рефлукс ,като бебе не сме имали проблеми не е повръщал бих казала изобщо беше само на кърма до 6 месец,а е кърмен 11.И до сега не сме повръщали.Какво е вашето мнение.И това което ми прави впечатление е след като днес съм дала по два пъти и от двата сиропа след като заспа кашляше повече от друг път.

# 282
Здравейте Професоре синът ми е на почти три години след няколко дни ще ги направи от около месец се оплаква от връщане преглъща често вечер преди сън.От два дни има повръщане пак вечер като първия ден беше еднократно на следващия ден няколко пъти в продължение на няколко минути.След това няма нищо спи си спокойно.също от два три дни езичето е побелял но не цялото а в средата.Понякога има лош дъх.Другия проблем е че от около месец е винаги запечен макар да яде предимно супа.Има и кашлица която не е всеки ден но е предимно вечер.Днес го заведох при личния лекар изписа Gastrotuss ,FrutiLax и Биогая.Каза че е с рефлукс ,като бебе не сме имали проблеми не е повръщал бих казала изобщо беше само на кърма до 6 месец,а е кърмен 11.И до сега не сме повръщали.Какво е вашето мнение.И това което ми прави впечатление е след като днес съм дала по два пъти и от двата сиропа след като заспа кашляше повече от друг път.

# 283
  • София
Здравейте. Извинете че не отговори, бях в чужбина и нямах достъп до сайта. За да мога да отговор на Вашия въпрос трябва да поговорим подробно и да направя рентгеново изследване. То се прави сутрин на гладно, но преди това елате в Детския център на Токуда и ще решим как да процедираме. Възможно е да има проблем като рефлукс, но има и други причини за такива оплаквания. Потърсете ме на 0888 373 857

# 284
Здравейте, д-р Оги. Искам да ви попитам за Eosinophilic esophagitis и колко познато е то в България. Като чета по Интернет е малко познато и в чужбина и често се бърка с рефлукс. Накратко - проблеми с гълтането, Нексиум и другите медикаменти от този тип невинаги помагат, пациентът се оплаква от болки и ''горене'' и често засядане в гърлото,

Общи условия

Активация на акаунт