Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 5

• 39 755
  • 289
  •   1
Отговори
# 150
Лук папкаме и ние много.Зимата праз нарязан и посолен със зехтин или олио и оцет.Пролетта зелен лук със същата саламура.Лятото нарязани глави кромид и покрай тях и някое доматче се намира.Само такава салата и две порязаници хляб му стигат и друго не търси.Чесън яде като бонбонки  Sick
Валенцето, тя си го яде като ябълка. Когато нещо със стомаха не е наред, което се отразява като ненормално изхождане, тя си търси сама лук, а напоследък и чесън, яде ги просто така, без гарнитура. Бърше сълзите и продължава.
Ох, като ви прочетох и изтръпнах. Само при мисълта да ги схрупам тези неща и брррр. Мири е явно като мене. Не мога да го накарам да ги хапне в сурово състояние. Отделя си лука от салатите /също като мама  Embarassed/.

# 151
Може ли да се включа по темата за изхождането Embarassed, с един въпрос. Преди да започнем диетата, Криси беше доста запечен - изхождаше се твърдо и леко болезнено, един път на два, три дни. Като започнахме диетата, първата седмица нещата се нормализираха, обаче в края на втората запекът пак се върна. Съвсем по същият начин, както преди диетата. След това при всяко нарушаване на диетата  Embarassed(пътувахме в чужбина, ходихме на един детски рожден ден), се изхождаше веднага. Сега пак е на диета и пак е запечен, обаче храната му се състои основно в ядене на банани, хляб и бисквити (естествено безглутенови) и много рядко яде домат, краставица или пък сготвеното от мен (което също е съобразено с диетата). Означава ли това, че диетата не действа или е заради хляба и бананите? Много сложно стана с храненето, само върти глава и отказва почти всичко освен готовият безглутенов хляб и бананите. Ей, сега си легна гладен на обяд, защото разбра, че няма банани и не пожела да хапне нищо друго.

# 152
  • София
Вредни бактерии е и кандидата.Виж Валенце тази статия.Целия сайт е невероятен.Има и тест за кандида - Дороти само за тебе  Laughing.Накратко антибиотика убива микроби да, обаче убива всичко наред.Убива и вредни и полезни.Това нарушава баланса на организма............абе четете.Отдавна не съм го чела, ама го намерих сайта от първия път.Много съм добра еййййй  Mr. Green

# 153
  • густо майна Филибето
Катина, гъбички=кандида  Wink
*Галя*, може да се касае за непоносимост към някои от безглутеновите продукти, които яде. При кандида бананите се изключват от менюто, изключват се всички плодове без круша и боровинки. Особено "лоши" са ябълките и гроздето. Наталия докато беше на диета се скъсваше да се кикоти след като е яла банани. Доматите също като начало се изключват, защото повечето аутисти имат непоносимост към тях, това докато се направят изследванията за непоносимости. Докато детето е на диета, реакциите от една или друга неподходяща храна се появяват много бързо - от един час до едно денонощие. Това, че изхождането се е променило от диетата е достатъчно показателно, че по отношение на това, което става в стомаха, тя действа. Ако нещата са се върнали, значи нещо грешите.

# 154
Любознателна, той домати едва опитва, една-две хапки и край. За бананите аз разрбах, че може, но май явно съм недоразбрала. Иначе съм сериозно разколебана относно диетата, макар да я спазваме. Криси си е все същият, промяната е минимална, може би само в подобрения очен контакт. Да не забравяме обаче, че в продължение на почти месец ходеше в специализираната група и там му обръщаха много внимание и може би той свикна с това. Иначе не казва нито думичка, евентуално `дай` и то ако много настоявам. Въобще не проявява самоинициатива да каже нещо, все така ме води за ръка, дърпа ме, насочва ми ръката, когато иска нещо.

# 155
  • густо майна Филибето
Ами Галя, какво да ти кажа...... Диетата е години борба, да не говорим, че тази, за която си говорим тука, е далеч от тази, която наистина трябва да се спазва. А тя се спазва след съответните изследвания за непоносимости. Ако направите тях, може да минете и без други. Освен това се спазва много строго, направо сектантски. Необходим е силен стимул и страхотна поддръжка от страна на семейството. Ако четеш руски, форумът на Елина е силно зареждащ, силно мотивиращ. Нейното дете започва да говори едва на втората година. Там можеш да получиш отговори на всичките си въпроси. Ако не спазваш точната диета, е направо губене на време. В моя случай започването на диетата ме спаси от кошмар. После дойдоха някакви резултати, които с времето се тушираха. Бях много надъхана, но не получих пълната подкрепа. Нужно беше да се направят всички изследвания, тогава бях готова да ги следвам наистина сектантски и ако и тогава не станеше, да съм със спокойна съвест, че поне съм опитала. А сега ме гризе едно червейче....

# 156
Любознателна, истината е, че в моят и твоят случай, когато става дума за многодетни семейства, спартанското спазване на диетата е почти мисия невъзможна. През учебната година, когато другите деца посещават ДГ или училище, тогава някак си е по-леко, но през ваканцията ... не знам, някак си не става. Имай предвид, че Криси въобще не се интересува от шоколад или сладолед, например. За всичко останало, другите деца трябва да се крият. Например как ти звучи: ще ядеш мляко, бисквити, пица и т.н. докато брат ти спи. Ами той спи по два часа на ден, могат ли да се тъпчат тогава децата? Вярно е, че много продукти са заменяеми - спагети, макарони, бисквити, но той ги познава по вид и форма и иска това, което ядат другите. С мъжа ми нямам проблеми, той ме подкрепя, но на него му е лесно - по цял ден отсъства и навън яде каквото си иска, а пък другите деца аз постоянно ги ограничавам Sad
И да, най-много ме притеснява това, че преливам от пусто в празно без резултат. Наши приятели от САЩ постоянно ни изпращат сайтове с новости за аутизма и диетата. Всъщност диетите са различни, а на нас тук няма кой да ни каже кое е подходящо за децата ни.

# 157
  • София
Валенце,трябва да приема много полезни бактерии,най вече бифида-бактерията. "Активиата" на 'ДАНОН' върши чудеса,пък е и с различни вкусове,за всеки ден  Peace Успех,наистина помага,не е рекламен трик.За по-сигурно бифидус-бактерията се продава и в аптеките,не знам дозировката само,но трябва да гледаш срока и да я държиш в хладилник.

# 158
Галя, едно от нещата в диетата е, че ако дететопрояви предпочитание към определени храни, то те се премахват от менюто. Т.е. при вас примерно бананите  са станали като наркотик и трябва да се изключат.
Освен всичко друго бананите са много богати на хистамин - храна която не е никак полезна за децата. (аз все още изтръпвам като се сетя че много бебета на по 3-4 месеца хранят с пасирани банани  Rolling Eyes) Тука в банановата република ги даваме на по-големите деца и по късно.... а плодов сок примерно се дава чак след 2 годишна възраст....

Авиком, моето диване се запича и от активия...помирише ли мляко и кошмара започва... 

Има едни хапчета Реутери - това е пробиотик - незнам в БГ има ли ги, дъфчат се сутрин и вечер. Те набявят необходимите "добри" бактерии и трепят лошите. Дават ги при запек и разстройство. ъъъъъъ последния път ми ги дадоха като беше сополив малкия - казаха че му се свличали в гърлото сополи и ги преглъщал, та да се преборят с хремата  в корема ги пихме... Shocked   

Аз ще бягам да нося дечурлигата на бавачка - мама и тати отиват на театър  bowuu bowuu bowuu (да се запише - нали ми се случва веднъж на 5 години  hahaha)

# 159
[desi], приятно изкарване! Grinning
След като близо месец лекарите се бориха за живота ми след тежки усложнения от второто секцио, ми изписаха именно бифида на таблетки. Че антибиотиците бяха унищожили всичко - и опасно и добро. Приятни са на вкус, продават се свободно в аптеките.
Мими никога не е имала проблем с изхождането. Притесняват ме единствено несмелените остатъци от храна в изпражненията. Embarassed

# 160

И Кирил е със запек, но го приписвам на страничните ефекти на Depakine.
Мари Анка, за тия парченца несмляна храна съм чел и в друга тема, ама къде беше.
Големи сте образки, остава розказваческата дарба да има връзка с аутизма.
Интересно какво изпитва човек със здрави деца, зачел се случайно в писанията ни.

# 161
  • густо майна Филибето
Може би както аз, когато попаднах в руския форум. Имах чувството , че говорят на патагонски и всички са дипломирани химици Laughing И се радваха, че децата им вдигат най-сетне температура Shocked

# 162
Интересно какво изпитва човек със здрави деца, зачел се случайно в писанията ни.

Изпитвам тъга и срам.
Тъга, защото е толкова трудно и за родителите и за децата.
Срам, защото години наред съм си мислила, че аутизъм е като Рейман.

# 163
Здравейте:)
Вълкът, моля те спомни си как се отглеждаше гъбата на руския кефир. newsm78
 И не мога да се сетя за заварката на зеления чай.Аз днес ходих в близката азиатска борса,но се раздвоиха мненията-ако зеленият чай бил на листа ,трябвало да го сложиш в шипка и да  го поливаш с гореща вода, а не да го запарваш с порцеланово чайниче.Ако бил в торбичка ,стрит на прах трябвало 5 минути да стои накиснат.Аз им заобеснявах за хелация, а те ми изкараха някакви лепенки за стъпалата,които детоксикирали организма докато спял.И много различни сокове с алое ми предложиха-това за кандидата.Там от където сме я отделяли били рани,та трябвало да ги промиваме. newsm78
Аз подкрепям Деси, че по-скоро става въпрос за "лениви" черва при А-ма и необработена храна +топчета с тоалена хартия пуснати в чинията.В сегашното ми семейство е абсурд да се спази безглутен-безказеин диетата. Embarassed Ние наблягаме на мини-морковки,парчета целина(тук и ядем стъблата) и боровинките(червени и черни).Както и ябълковия сос-мляна на каша ябълка (пастьоризирана)-това от бебета им се дава.Употребява се основно ориз с люспи-във всички арабски магазини го има,а също ядем един "див "ориз-расте в блата  и е като черно-кафяви пръчици.Все пак живея в средния запад  -район, на езерата и блатата.Правим по-гъсти супи от него и ... и лук можеш да скриеш.Аз тук преоткрих черницата-рядко се среща по магазините и е скъпа.А тя си е северняшко меню( при лениви черва)-хем антиоксидант,хем няма власинки като алергент.Оказа се, че тук е декоративно дърво, но докато  дишаме в парка ги хапваме.Има и едни нови  на  американския маркет бразилски "acai" боровинки-плодове ,много тъмни,с  високо мастно съдържание.От него приготвят сок с добавки на грозде или боровинки,за да става за пиене(иначе горчи).Dистрибутори го предлагат като "Mona Vie"-един от най-мощните антиоксиданти, за децата го има като желе, но е все още скъп продукт.
Сетих се , че като предлагам някоя храна гледам да има игрив облик-с къдравото ножче, или с формичките за сладки изрязвам,правя човечета,комбинирам цветове..и най-важното двамата хубосници стъпили до кухненската маса за публика:)  bouquet Hug

# 164
  • София
Аз тук преоткрих черницата-рядко се среща по магазините и е скъпа.

Аз точно си мислех за класическите български храни. Четох, че ореха като счупиш черупката приличал по форма на човешкият мозък, и е много полезен. За много други храни и билки могат да се разкажат чудеса. Интересувам се от много години, но някак нямам дарба да разказвам. А боровинките са страхотни, алоето също, но е най-добре алоето да е приготвено в къщи и да се пие прясно. Пили сме и от фирмата вносител. Последната книга, в която намерих структурирани нещата е на проф. Мермерски, "Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни".  Даже си мисля дали да не направим отделна тема за масовите и естествени храни и билки, защото ще е полезна за всички деца с увреждания.

Общи условия

Активация на акаунт