Раждане в къщи

• 46 045
  • 612
  •   1
Отговори
# 240
E да, малка компенсация Simple Smile

елементарното никога не ме е радвало. нещо повече - натъжава ме.  хубаво е човек да знае кога да спре, отразява се добре на имиджа. не определям като "малка компенсация" едно толкова важно събитие като раждането на дете.

п.с. като ми отговориш на въпроса от една друга тема "колко от Канада познаваш и колко от собствената си провинция обиколи", може и да си променя мнението. дотогава постовете ти са просто без покритие. може и на лични, да не натоварваме аудиторията с твоите пътувания  Grinning

Последна редакция: чт, 21 авг 2008, 05:59 от simplyaven

# 241

п.с. като ми отговориш на въпроса от една друга тема "колко от Канада познаваш и колко от собствената си провинция обиколи", може и да си променя мнението. дотогава постовете ти са просто без покритие. може и на лични, да не натоварваме аудиторията с твоите пътувания  Grinning

Въртиш, сучеш, все натам биеш Mr. Green Ами ти защо натоварваш аудиторията с твоите "провинциални" комплекси? ooooh! Така и не разбрах какво общо има естественото раждане с моите пътувания newsm78

# 242
има общо с определенията, които ръсиш без покритие. за да ръсиш такива, трябва да имаш база, на която да ги обосновеш. важното е, че моите провинциални комплекси са ми помогнали да родя на място, на което се спазват изискванията на родилките. по-важно от това, аз не виждам. ако навсякъде беше така, можеше и да не се налага жените да търсят сума ти варианти, за да родят както искат.

п.с. хората с провинциални комплекси обикновено изпитват нужда да кичат местожителството си с гръмки имена.

# 243
Мами, абе при вас в болнични условия жените могат ли да раждат на 4 крака? Не ми се прави отделна анкета, да използваме тази тема. Надявам се на повече места да са го разрешили. Peace

# 244
защо? отвори тема и направи анкета в кои държави са разрешени различни пози за раждане на родилката. също къде са разрешени разходки, клечане, катерене и слизане по стълби и т.н. физически упражнения по време на контракции. също колко време са задължени родилките да стоят закачени на монитори. какви условия има в болничните стаи за улесняване на процеса - лостове, висилки, железните ръкохватки с обща дръжка, които излизат от леглото, възглавници, топки, някъде има и вани. това, разбира се, в случай че наистина се интересуваш, а не се правиш на интересна в момента. ако е второто, предлагам да те свържа с родилата на четири крака на леглото. аз досега не съм чула една канадка да е родила в поза, в която не е искала или да е протестирала срещу процедури, направени против нейното лично виждане (освен в случите, когато се касае за опасна ситуация). може да не знаете как се изисква такова нещо. а може канадките да са по-уважителни просто.

а можеш и да се свържаш със Sally Elliot - добре позната акушерка, както споменах, и да ти обясни лично как се ражда в тази конкретна болница. защото мен другите болници не ме вълнуват. още по-малко пък другите държави. ако се разраждам наново, тогава ще представлява интерес за мен.

и трети вариант: опитваш се да се държиш на ниво и не извърташ всяка тема, както на теб ти харесва, поради липса на аргументи. докато в супер популярни канадски списания като това: http://www.parentscanada.com/developing/giving-birth/articles.aspx?listingid=5 , възможностите са описани дословно, ще има и канадки, и неканадки, които да раждат както искат. аз самата четях списанието и знам колко е популярно. написаното не само в тази статия, а и в раздела за раждане за позите и процедурите е повторение на голяма част от нещата, които ние научихме от Сали. с тази разлика, че тя самата има 4 раждания и разбира се, е водила стотици чужди. ако във вашите болници не са склонни да уважат препоръки и на канадски гинеколози, това е локален проблем.

Цитат
Мами, абе при вас
- култово начало, поздравявам те за изказа.

Последна редакция: чт, 21 авг 2008, 09:23 от simplyaven

# 245
Холандия е с най-високата смъртност на новородени в ЕС. Бяха посочени две причиини. Първата - най-висок процент започващи вкъщи раждания (40% от тях завършават в болница поради възникването на някакъв проблем). От там по-малко време за реагиране при проблем. Втората - малък брой дежурни специалисти. Т.е. отиваш вече с проблема в болницата и там мислят-сучат, накрая се обаждат на специалист, той трябва да дойде от промерно 20-50км или повече и така...

Всичко това не означава, че при теб няма да мине леко и безпроблемно. Аз лично исках да се подсигуря до колкото е възможно.

# 246
За високата майчина смъртност при бременност и раждане в Африка и бедните страни, мисля че най-голама "заслуга" има недохранването. Като цяло в богати страни, хората се хранят добре, но не винаги бременните жени спазват оптимален хранителен режим и също страдат от състияния, свързани с недостиг на хранителни вещества.
В това число слагам и себе си в момента. По време на бременността много следих какво и как ям, горе-долу всеки месец се консултирах с натуропата си за оптимизирането на хранителния ми режим. Обаче откакто се е родил Мартин, го подкарах яко "през просото" - нямам време да си готвя, а никой дргуг край мен не може/ не смее да се опита да сготви спазвайки някои прости правила. И така, аз почти не ям през последните две седмици, което започна да се отразява.
Хемоглобинът ми 3 седмици преди раждането беше 97, а знам че е добре да бъде около 110. Желямото обаче беше 15, което ме накара да вярвам, че до раждането и хемоглобинът ще се вдигне. Вероятно така е станало, защото след раждането, кървенето беше много по-слабо отколкото очаквах. Навсякъде пише, че първите 3-4 дни е като силен менструален цикъл, а при мен беше като 3-тия ден на нормален цикъл, после стана розово, намаля значително и на 9-тия ден спря, т.е. стана жълтеникаво и много-много слабо. Това прекрасно, но на 12-тия ден отново започна слабо червено кървене и така до сега. Донякъде причината може и да е, че ми свърши хомеопатичното лекарство точно тогава и се наложи да чакам до вчера за нова доза; но основно си мисля, че е свързано с недохранването ми.

Не искам да ставам като "черна станция", но май нещо не се разбираме. Кръвоизлив след раждането не са лохиите, които и при мен минаха за около 20-на дни. Кръвоизлив след раждането се получава най-често в т.нар. "трети стадий" на раждането - т.е. раждането на плацентата и тук недохранването няма нищо общо  Naughty Да, при недохранените жени в Африка дори една по-малка кръвозагуба може да причини повече данни, но когато изгубиш 2 литра кръв за час и половина колкото и добре да е подготвен организма ти няма как да се справи. Хубаво е да имаш висок хемоглобин при раждането, защото поне така може да преодолееш с по-малки поражения такова състояние (т.е. да не си докараш анемия след това) Peace Ето една статия с доста полезна информация по темата:

http://www.reproline.jhu.edu/English/2mnh/2articles/otlkpph.pdf

Холандия е с най-високата смъртност на новородени в ЕС. Бяха посочени две причиини. Първата - най-висок процент започващи вкъщи раждания (40% от тях завършават в болница поради възникването на някакъв проблем). От там по-малко време за реагиране при проблем. Втората - малък брой дежурни специалисти. Т.е. отиваш вече с проблема в болницата и там мислят-сучат, накрая се обаждат на специалист, той трябва да дойде от промерно 20-50км или повече и така...

Вярно е! Съвсем наскоро май го публикуваха това изследване. В моята болница, например, нямаше дежурен анестезиолог и чакахме  Sad

# 247
fata morgana ,
много благодаря за статията - много е подробна!!! Трябва да намеря повече информация как да разпозная истинския кръвоизлив....навсякъде казват - до 500ml кръв е нормално да се загуби след раждане, ама как да ги измериш? Wink
Ние имаме болница на 5 мин път от нас, но дано не ми се налага да търчим до нея.
А погледна ли статистиката за смъртността при раждане в различните региони? - на 100 000 раждания в Хонг Конг умират само 7 жени, а във всички други региони умират по стотици....странно ми се струва това, как го постигат? Wink
А от статията си направих извод, че предварителната подготовка на тялото за раждане - като здравословно хранене, движение и като цяло грижа за здравето е много много важна, дори и да става дума само за избягване на кръвоизлив Wink
Това с хемоглобина, което казваш е много вярно и аз даже питах моита докторка дали не е добре да си направя още едно изследване на кръвта към края на бременността, за да видя на какво ниво съм. Тя каза, че за нея не е чак такъв проблем, защото другите ми показатели са добри. И все пак още го премислям...хем не ми се иска да ме бодат, хем пък ще съм по-спокойна да си остана в къщи ако знам какви са ми показателите.
На теб какви ти бяха изследванията по време на бременността?
И като се родиха бебчетата, как се чувстваше? Колко време чакаха да се отдели плацентата?
Кога и как разбра, че имаш сериозен кръвоизлив?
Иска ми се да мога да го хвана в началото, ако се случи с мен, та да имам време да се прехвърля в болницата.

# 248
Първата - най-висок процент започващи вкъщи раждания (40% от тях завършават в болница поради възникването на някакъв проблем).

Този процент е много висок. Аз бях чела че при домашните раждания в Холандия процентът на спешното секцио бил по-нисък от стандартния. Това дали е така? Изобщо след новите статистики поликата в Холандия за налагане на домашното раждане преосмисля ли се?

# 249
heureuse, за хомеопатията майката и бебето са като скачени съдове, особено през бременността. Тогава, ако се открие проблем с бебето, се лекува майката. При кърменето действително бебето получава от лекарството, което взима майката. Говорим за класическа хомеопатия, при която лекарството се определя от опитен хомеопат, не за лекарства от аптеката. Потенции като СМ и LM дайстват на високо ниво и не биха имали някакви силно изразени "доказващи" ефекти. Просто действат като лек коригиращ механизъм.
Наъплно споделям виждането, че раждането е естествен процес и не би трябвало да се нуждае от помощни средства. Но това е ако човек е водил един балансиран живот без външни вмешателства. А в моят организъм специално имаше много "вмешателства" от преди години - хормонални и антиалергични препарати. Затова се наложи да ползвам помощни средства.

Много интересна е информацията от статистиките!!! Заслужава си по-подробно разглеждане. Холандия винаги е давана за пример с най-ниска смъртност на бебета и майки при раждане, но явоно статистиките са били за друго време...

# 250
Първата - най-висок процент започващи вкъщи раждания (40% от тях завършават в болница поради възникването на някакъв проблем).
Този процент е много висок. Аз бях чела че при домашните раждания в Холандия процентът на спешното секцио бил по-нисък от стандартния. Това дали е така? Изобщо след новите статистики поликата в Холандия за налагане на домашното раждане преосмисля ли се?

Нещо не мога да открия точната статия, но в едно скорошно изследване бяха посочили, че 2 от всеки 3 раждания в крайна сметка завършва в болницата (което съвсем не значи, че се прави секцио). По принцип тук се държи максимално на естественото раждане. Като решение за проблема се говореше, че искат да има повече стаи за раждане в болниците (тук има даже т.нар. "хотели за раждане"). Друг проблем е, че в болниците няма дежурни анестезиолози след 17.00 часа и през почивните дни, така че раждането с епидурал извън нормалните работни часове е малко трудно...

escorial, аз съм малко травмирана на тема кръвоизливи, но при мен си имаше сериозни предпоставки огромен корем, двойна бременност, дълго продължило предизвикано раждане... Сега като се замисля как прочитах отгоре-отгоре подобни статии, защото бях с толкова позитивна нагласа и сигурна, че при моята толкова прекрасна бременност няма начин всичко да не завърши добре  ooooh! Изследвания не са ми правили преди раждането, не знам колко точно ми е бил хемоглобинът, но се хранех доста добре и мисля, че не е бил нисък. Правиха ми изследвания като постъпих в болницата, но вече имах малко кървене и не знам дали са били съвсем точни, но при всички случаи не беше нисък.
Иначе как разбрах - гинеколожката усети накъде вървят нещата веднага след раждането. Още при раждането на второто бебе нямах вече никакви контракции. И след това плацентата не излезе, а аз продължавах да си кървя... Няма начин да не се забележи - мъжът ми казва, че направо съм си "бълвала" кръв.
По принцип доколкото ми обясниха плацентата трябва да излезе до 1 час след раждането ако всичко е наред. Трябва също така да се огледа добре дали е цяла. Също трябва да се провери за евентуални разкъсвания, те също могат доста да кървят.
Но това са най-черните сценарии, които все пак не се случват често. Все пак е хубаво обаче човек да знае какво може да се случи, за да реагира адекватно  Peace И с това предлагам да закрием този аспект от раждането  Simple Smile

# 251
fata morgana ,
Благодаря ти за отговора. Извинявай, ако съм те накара да се чувстваш зле, припомняйки си тези моменти. Аз просто исках да чуя какво имаш да кажеш, преживяла такова нещо.
Мерси отново и поздрави на двете малки маймунки Wink Най-важното е, че всички сега сте добре и се радвате един на друг Wink

# 252
Напротив, радвам се, че мога да помогна на някой, дано само не звуча много черногледо  Simple Smile Иначе в интерес на истината таткото преживя много по-тежко от мен този момент, нали уж при жените се отделя някакво вещество, което те кара да забравиш болката и неприятните преживявания от раждането. А и като видя резултата съвсем ми минава  Heart Eyes

# 253

Не става въпрос за спешно секцио само. Става въпрос за всякакви спешности. За цифрите съм сигурна. Съвсем скоро попаднах на статия по въпроса пак.

Да, fata morgana го е казала, секцио ще ти направят в мноооого краен случай. Това което моят доктор ми разправяше (един от онези, които се бореше жените да имат право сами да си кажат дали искат епидурална, от януари 2007 реланост), че секцио се прави изключително извънредно. Винаги се пробва нормално раждане. Иначе болницата получавала по ниски оценки за не помня и аз какво беше. Това в крайна сметка е в интерес на застрахователите, за тях нормалното раждане, особенно вкъщи е най-изгодно.

Политиката за разждане вкъщи не вярвам да се преосмисли.
Първо:Те хората са си свикнали с идеята за домашното раждане (или не им се плаща за разждане в болница - плаща се, ако това е каприз, а не необходимост). То така или иначе присъства акушерка, така да кажем. Пък и постоянно ти се обеснява, че това си е естестествен процес. И колко по-сокоен ще си вкъщи...
Второ: в интерес на застрахователите е това да не се промени. Wink

Може би ще поставят въпроса да има просто дежурни специалисти в болниците.

# 254
Тази тема много страници набрала, явно има интерес. Днес попаднах на това - http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7576544.stm.
Поздравления на скоро родилите.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт