Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 118 520
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 2 132
Вчера прочетох темата за 2 часа, но не ми остана време да пиша Simple Smile
За силикона, беше даден и този линк - http://www.summitdaily.com/article/20070314/NEWS/70314005. Наложи се мнението, че е безвреден. Объркването дойде от мултимодал, която отговори на питане за безвредността му с не Simple Smile Преди това в темата вече беше коментирано, че е ок.

Ние също си купихме комплект на Силит от 3тенджери+тиган, но още не съм го пробвала. Взехме го преди 1 година без да сам чела, че е най-безвреден  Grinning И то го беше харесал мъжът ми в един магазин, че обзавеждахме ново жилище от А до Я. Ще си го взема от апартамента и ще почна да готвя с него, че в новото жилище кой знае кога ще се преместим  Grinning Имам и 1 силиконова тава. Трябва да погледна и йенските тенджери какви са.

Ние пием в кристал. Нали нямаше проблем, ако не пия топло от него?

# 481
  • Мнения: 1 048
В_и_В_и идеята ти да обобщим информацията и да разделим всичко на вредно и не е супер,но не знам кои би могъл да го направи.Аз не съм компетентна,а и не смятам че мога да го направя.Но вече доста се объркахме по някои въпроси.
1.Както стана със силикона....имам една силиконова лъжичка и май ще мога да я ползвам,ако другата много му трака по зъбките  Simple Smile
2.Но като се замисля имаше спор за алпаката-някой казват,че в нея има алуминий,а други че е сплав от мед, никел и цинк и няма алуминий,на мен пък една магазинерка ми каза че това е сплавта цинк/никел Crazy????
3.Противоречие се получи и с това,че никела не бива да се нагрява. А много от вас твърдят,че неръждаемата стомана е безвредна за готвене,а нали тя  е сплав цинк/никел ????
4.Другото,което според мен остана неизяснено е това дали можем да използваме всякакви видове тави,независимо от какво са изработени,ако слагаме отгоре хартия за печене.Така храната не е в допир с тавата,но дали това е ок?
5.За алуминия аз не разбрах точно,но си мисля,че е вреден всякак си,тоест и загрят и не.....извода е да се отървем от всичко алуминиево....
6.За порцелановите и керамичните съдове....май са ок,ама само бели.
Е май доста въпроси са все още не напълно ясни за мен Laughing

Вкъщи,по-точно в майка ми, има сач правили сме си зеленчуци,пилешко,става много вкусно(по заведенията продават много сачове,но там ми идват мазни и тежки).
А някой от вас има ли уред за готвене на пара ?Аз имам един стерилизатор на Нук,който става и за готвене на пара,но е пластмасов...май от полипропилен,ама не съм сигурна,вече 2 дни не мога да разбера..това дали е кофти?
Зеленчуците не стават много меки,аз ги харесвам така,но не знам дали картофа е ок за бебо newsm78

# 482
  • Мнения: 2 652
Норчи,

1. Силиконът е ок.

2. Алпаката не е безвредна, тя е сплав от мед, цинк и никел. Мисля, че най-опасна в случая е медта.

3. Неръждаемата стомана е съотношение на хром/никел (не цинк). Последно по нея - не се счита за безвреден вариант, заради никела. Но за тези, които не могат да си позволят скъпите керамични посуди, просто е по-малкото зло, т.е. по-приемлив вариант е от алпака, тефлон, алуминий и т.н. Тук намерих добър материал точно за никела.

Досега все не се натутках да си сменя стоманените тенджери, но може би вече им дойде времето.

4. С тавите какъв е проблемът да се заменят с огнеупорно стъкло или силиконова подложка (когато го позволява това, което ще се пече)? Не знам дали е ок с хартията за печене.

5. Алуминият действително е много опасен при нагряване и контакт с кисели храни (домати и т.н.).

6. Порцеланът и керамиката с бяла вътрешна глазура го приемаме за най-добрия вариант засега.

# 483
  • Мнения: 1 048
Норчи,

1. Силиконът е ок.

2. Алпаката не е безвредна, тя е сплав от мед, цинк и никел. Мисля, че най-опасна в случая е медта.

3. Неръждаемата стомана е съотношение на хром/никел (не цинк). Последно по нея - не се счита за безвреден вариант, заради никела. Но за тези, които не могат да си позволят скъпите керамични посуди, просто е по-малкото зло, т.е. по-приемлив вариант е от алпака, тефлон, алуминий и т.н. Тук намерих добър материал точно за никела.

Досега все не се натутках да си сменя стоманените тенджери, но може би вече им дойде времето.

4. С тавите какъв е проблемът да се заменят с огнеупорно стъкло или силиконова подложка (когато го позволява това, което ще се пече)? Не знам дали е ок с хартията за печене.

5. Алуминият действително е много опасен при нагряване и контакт с кисели храни (домати и т.н.).

6. Порцеланът и керамиката с бяла вътрешна глазура го приемаме за най-добрия вариант засега.
Мерси Грейс,супер си  bouquet
объркала съм за стоманата хром/никел исках да кажа.
Видях,че си ме питала за бодитата в другата тема,но чак сега,сори...сега излизам и бързам,но ще пиша като се прибера

# 484
  • София
  • Мнения: 5 349
Големи глупости съм писала, извинете ме! И то в 2 поста за няколко дни....

Истината е, че "алпака" е опаснен материал! Ето вярното:

 
.....
2. Алпаката не е безвредна, тя е сплав от мед, цинк и никел. Мисля, че най-опасна в случая е медта.

3. Неръждаемата стомана е съотношение на хром/никел (не цинк). Последно по нея - не се счита за безвреден вариант, заради никела. Но за тези, които не могат да си позволят скъпите керамични посуди, просто е по-малкото зло, т.е. по-приемлив вариант е от алпака, тефлон, алуминий и т.н. Тук намерих добър материал точно за никела.
Досега все не се натутках да си сменя стоманените тенджери, но може би вече им дойде времето.

# 485
  • Мнения: 1 048
А алуминия само при загряване ли е вреден.Питам тъй като много от приборите ми(не вилици и лъжици,а белачки,преси за чесън,ренде ,за нож не съм сигурна т.н. са алуминиеви),там май е по-добре да сменя с стоманени(това ли е най-добрия вариант,не мога да си позволя керамични).

Kакъв съд ще ми препоръчате,в който да готвя без мазнина и много вода на котлон(заместител на тигана),тъй като никъде не намерих чугунен.Мисля,че по-напред в темата писах за този тиган- http://www.nvb-bg.com/index.php?see=browse&catid=208&p=0
а май и преди това е коментиран.Аз пратих запитване относно това,от което е изработен,но много се съмнявам че съдържа поне тефлон,тъй като е не залепващ(казвам поне,защото се съмнявам и за други гадории).

Някой ползва ли съдове от аркопал и отзиви за тях.Аз имам доста бели.

А какво ще кажете за уреда на Нук за готвене на пара http://www.nuk.de/nuk2003/html/main.php?path=%2Fproducts&lang=en  ????

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 16:44 от nor4y

# 486
  • Мнения: 3 869
Норчи, аз нямам идея за малките уреди като белачки и пр...
Но пък тиганите, които си дала като цена не отстъпват на Силит, а аз точно силит ползвам и тенджери и тигани, и готвя само без мазнина - много съм доволна от тези съдове, макар, че откровенно ми се виждат много скъпи...
Ако си мислиш за уред на готвена на пара, по-добре си купи друг, не бебшки (като на Нук). Предполагам, че цялото семейство, ще ядете готвеното на пара, а не само бебето. При други обстоятелства (примерно, нужда да се готви отделно за бебето), щеше да е удебен именно уред като на НУК.

# 487
  • Мнения: 2 652
Норчи, всеки тиган или тенджера, които се хвалят с незалепващо покритие са или от политетрафлуоретилен (тефлон) или перфлуор...нещо си беше също толкова вредно. Специално съдовете на SKK сме ги обсъждали по-напред, аз мисля, че не са ОК. И пак да кажа, че в магазините на SKK има и чугунени тигани, но пак са с такова незлепващо покритие, което оцапва цялата работа.

# 488
  • Мнения: 5 714
Да ме пита човек що се изръсих с добра сума пари за тенджери неръждаема стомана. Че и няколко месеца след това значително се намали термичната обработка на ястията ни.
Уред на пара имам, но съдинките са му пластмасови. Не знам точно какъв е материала. Няма да е нещо безвредно, защото беше евтин. За някои неща така се получава, че първо го купуваме и после почвам да го мисля и проучвам. Успокоявам се с това, че изключително рядко ползвам и тенджерите и уреда.

# 489
  • Мнения: 1 048
Офф какво да ви кажа аз имам такъв тиган от 2 години и много му се радвах,до момента,в който не прочетох темата Sad,дълбок е като уок,почти като тенджер, не залепва,всичко става супер.а иначе знам,че е скъп,ако можеше да избирам сега....но няма как да си позволим силит...просто много неща станаха вече,а и таткото е без работа вече 3 месеца.
А стерилизатора на Нук също го имаме,купували сме го преди да се роди бебо с идеята че е 2в1.Аз съм си правила на мен ядене,но няма как да се събере за всички.Има ли хубави и не много скъпи ?Или да търся решетка(май има силиконови).
Много неща вече станаха искам нови тенджери,тиган,тави,уред за сушене,за готвене на пара,разни прибори и много други....не стига че сме в кофти положение сега,ами идва и зима...пък и ако заминем за САЩ някой ден.Иначе много искам да си оправя целия дом лека полека

# 490
  • Мнения: 5 714
Ама щом като има вероятност да заминавате, недей да си даваш парите в момента за хубави, качествени и здравословни съдове. Аз така бих направила.

# 491
  • Мнения: 585
Момичета, а какво ще кажете за съдовете на Moneta Ceramica?
Някой ползвал ли е от тях? Покритието залепва ли, защото от рекламите така и не става съвсем ясно?!
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.moneta.it/img_ … 26sa%3DN%26um%3D1

# 492
  • Мнения: 4 392
Аз ги намирам за излишна инвестиция тези уреди за готвене на пара. Вместо такъв си купих кошница за готвене на пара, която можеш да сложиш във всяка тенджера.

# 493
  • Мнения: 585
Аз ги намирам за излишна инвестиция тези уреди за готвене на пара. Вместо такъв си купих кошница за готвене на пара, която можеш да сложиш във всяка тенджера.

Аз не харесвам кошниците, водата под тях е малко и не е достатъчно, за да се свари каквото и да било на пара. Откакто си взехме уред правим най-различни неща по този начин. Царевицата задължително, вече не бих я сварила другояче; така става адски вкусна. Червено цвекло за салата; зеленчуци на малката - много съм доволна определено.

# 494
  • Мнения: 1 048
artexa   какъв е твоя уред(марка,материал),от къде е и колко горе-долу стува?А голям ли е ?

Общи условия

Активация на акаунт