Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 118 711
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 4 392
А иначе както вече казах,искам да приготвям зеленчуците на пара,защото така се запазват повече от ценните в-ва...но пък се замислям дали заедно с тях не се запазват и повечето отрови(аналогично от варенето newsm78)Нали при варенето много от витамините отиват във водата,същото се случва и с по-голямата част от отровите.Вие като варите,после ползвате ли водата?
Не, отровите отиват във водата.


СпирОлина ...Но стигнахме до изводи,че тъй като става въпрос за прибори би трябвало да не е проблем

Не знам... Честно казано съм малко Тома Неверни.  Особено за нещо писано от производител/ търговец....

# 526
  • Мнения: 585
Мег, откъде си поръца Силит - ите?
Въобще знаете ли къде се продават в БГ? Аз намерих само един сайт онлайн магазин, но друго не съм.
Има ли къде да се видят?

# 527
  • Мнения: 1 048
А иначе както вече казах,искам да приготвям зеленчуците на пара,защото така се запазват повече от ценните в-ва...но пък се замислям дали заедно с тях не се запазват и повечето отрови(аналогично от варенето newsm78)Нали при варенето много от витамините отиват във водата,същото се случва и с по-голямата част от отровите.Вие като варите,после ползвате ли водата?
Не, отровите отиват във водата.
Това отговора на кой въпрос е?
Имаш предвид ,че не ползваш водата при варене,защото отровите отиват във водата.
Или ,че при готвене на пара отровите не се запазват,а отиват във водата.

# 528
  • Мнения: 1 048
Мег, откъде си поръца Силит - ите?
Въобще знаете ли къде се продават в БГ? Аз намерих само един сайт онлайн магазин, но друго не съм.
Има ли къде да се видят?


В магазин на Солинген(поне в Пловдив ги има там).

# 529
  • Мнения: 4 392
А иначе както вече казах,искам да приготвям зеленчуците на пара,защото така се запазват повече от ценните в-ва...но пък се замислям дали заедно с тях не се запазват и повечето отрови(аналогично от варенето newsm78)Нали при варенето много от витамините отиват във водата,същото се случва и с по-голямата част от отровите.Вие като варите,после ползвате ли водата?
Не, отровите отиват във водата.
Това отговора на кой въпрос е?
Имаш предвид ,че не ползваш водата при варене,защото отровите отиват във водата.
Или ,че при готвене на пара отровите не се запазват,а отиват във водата.

И на двата. Laughing

Пестициди и разни замърсители се отлагат във водата при варене. Е, не 100 %, но то и витамини не остават 100 % като се замисли човек. Crazy (Всъщност съвсем малко остават) Поради тази причина не ползвам водата. Виж, ако зеленчуците са био, няма проблем.
А витамините си остават в зеленчука именно поради технологията " варене  на пара", иначе в по- голямата си част се отмиват във водата при нормално варене.

За кошниците за готвене на пара забравих да кажа: Някой писа, че не позволявали наливането на много вода. Точно това е идеята. По- горе обясних защо. Ако има повече вода става варене, съответно загуба на витамини. Водата е предостатъчно. Има различни размери кошнички. Аз съм си избрала по- големичка, иноксова. Мога само да я хваля. На всичкото отгоре не заема място и е евтина.

# 530
  • Мнения: 1 048
А иначе както вече казах,искам да приготвям зеленчуците на пара,защото така се запазват повече от ценните в-ва...но пък се замислям дали заедно с тях не се запазват и повечето отрови(аналогично от варенето newsm78)Нали при варенето много от витамините отиват във водата,същото се случва и с по-голямата част от отровите.Вие като варите,после ползвате ли водата?
Не, отровите отиват във водата.
Това отговора на кой въпрос е?
Имаш предвид ,че не ползваш водата при варене,защото отровите отиват във водата.
Или ,че при готвене на пара отровите не се запазват,а отиват във водата.

И на двата. Laughing

Пестициди и разни замърсители се отлагат във водата при варене. Е, не 100 %, но то и витамини не остават 100 % като се замисли човек. Crazy (Всъщност съвсем малко остават) Поради тази причина не ползвам водата. Виж, ако зеленчуците са био, няма проблем.
А витамините си остават в зеленчука именно поради технологията " варене  на пара", иначе в по- голямата си част се отмиват във водата при нормално варене.

За кошниците за готвене на пара забравих да кажа: Някой писа, че не позволявали наливането на много вода. Точно това е идеята. По- горе обясних защо. Ако има повече вода става варене, съответно загуба на витамини. Водата е предостатъчно. Има различни размери кошнички. Аз съм си избрала по- големичка, иноксова. Мога само да я хваля. На всичкото отгоре не заема място и е евтина.

а има ли никел?
Чувала съм хубави отзиви за силиконовите.

# 531
  • Мнения: 4 392

а има ли никел?
Чувала съм хубави отзиви за силиконовите.

Не знам.  Crazy
За силиконови за пръв път чувам.

# 532
# 533
  • Мнения: 2 132
Мег, откъде си поръца Силит - ите?
Въобще знаете ли къде се продават в БГ? Аз намерих само един сайт онлайн магазин, но друго не съм.
Има ли къде да се видят?


Магазините се казват Двата Щъркела. Ето къде се намират - http://2styrkela.com/

# 534
  • София
  • Мнения: 250
Вери, много красоти има тук... добре че лятото свърши ...

# 535
  • Мнения: 686
Записвам се и имам много да изчета. Благодаря за ценните информации!   bouquet

# 536
  • Мнения: 585
Мег, откъде си поръца Силит - ите?
Въобще знаете ли къде се продават в БГ? Аз намерих само един сайт онлайн магазин, но друго не съм.
Има ли къде да се видят?


Магазините се казват Двата Щъркела. Ето къде се намират - http://2styrkela.com/

Благодаря ти Жени, ве§е имам тиган 28 см, от Силигран - още не съм го виждала, защото са го доставили на мъжа ми днес. Каза, че е адски тежък - довечера (ако ми го даде де, щото по принцип ми е подарък за РД, който е в събота ) ще го пробвам и ще пиша отзиви Simple Smile Цената е 80 евро плюс 25 за капак Simple Smile
Много ми се иска една касерола и уок - на тенджери не съм толкова навита, защото не ползвам толкова.
Отказах се от СКК, в сайта прочетох, че покритието може да издържи 5 г при внимателно ползване, което значи, че в един прекрасен момент ще го изядем. Колкото и да е безвредно, все пак ....

Кажете сега Силиграновите посуди бъркат ли се с метал????


Имам питане и за този уок http://www.pazaruvai-lesno.bg/index.php?main_page=product_info&a … ;products_id=1953 Някаква идея има ли покритие?
Въобще за чугунените съдове как да разберем кои са без вредни допълнения?

# 537
  • Мнения: 2 282
Кажете сега Силиграновите посуди бъркат ли се с метал????
Бих те посъветвала да не опитваш. На упътването пише, че няма проблем. Още на първото готвене ми залепна, и при сипването на храна с лъжицата (или някакъв опит за разбъркване, не знам, не съм внимавала особено, нали не се налага), дъното се издраска. След няколко миенета и готвенета вече не си личи следата, но съм сигурна, че не е от качеството на измиване - със сигурност се виждаше. Дори мислехме за връщане в магазина, ама варненския Солинген изчезна безследно.

# 538
  • Мнения: 3 869
Силиграна само с дървени, силиконови и пр. щадящи бъркалки и лъжици го пипам. И, да ужасно тежки са, но пък това е показател за качествени съдове Simple Smile

# 539
  • Мнения: 585
Вижте какво намерих за чугунените съдове:

"
Принципно, когато говорим за чугун, обикновено имаме точно това предвид.
Ще поясня.
Финоотлетият чугун има много фина микропореста структура, тежък е, трошлив е и ръждясва, защото това си е обикновено желязо, не е неръждавейка (алпака, ростфрай и т.н.).
В него се готви безупречно, защото е дебелостенен и нагряването не е директно, а плавно, като при глинените съдове.
При пържене не загаря твърде много по горните причини, а ако загори, много лесно се почиства.
При чугунени тенджери почти никога нищо не загаря изобщо, защото се прави или супа, или други ястия, в присъствието на повече сок.
Обаче, приблизително отскоро различни фирми започнаха да покриват с титан, емайл или други специфични покрития чугунените съдове, за да се предпазят от естественото ръждясване, а и да вземат десетина пъти в повече цена... Също - естествен процес...
Но така, премахвайки един не толкова съществен недостатък, премахват и най-голямото му предимство - микропорестата структура.
Още при първите ползвания, дълбоко в порите на чугуна навлиза мазнина, която впоследствие не се измива напълно и служи като вид незагарящо покритие, тип тефлон.
По абсолютно същия начин се запечатват и порите на уникалните родопски глинени сачове, защото и при тях структурата е микропореста, както и при чугуна.
Затова, ако направим сач от печена глина, то той вече не е сач, ако гледжосаме сача, той пак вече не е сач, ако го изработим от стругован метал, той пак не е сач. Това ще бъдат сачоподобни съдове, но не и САЧ.
Истинският сач се прави от неизпечена глина, сушена единствено на слънце, много е крехък и лесно се пали, ако използваш газово нагряване с открит пламък.
Пали се, защото постепено се пропива в дълбочина от мазнина.
Но пък, като кажем "сач", това означава невероятни катми, невероятна скара и т.н.
Това, което описваш, преди да си го ползвала, пепелявосива и матова повърхност, на мене ми говори за чист и качествен чугун, а не за емайлово покритие.
Този лъскав слой, който се е образувал при печенето на различни неща всъщност е спечен и фиксиран нагар.
Можеш да го отстраниш с всякакви средства - стържене с нож, телена гъба или средствата на битовата химия.
Единствено - ако наистина цялата повърхност още отначало е била емайлирана (а то си личи, защото е била лъскава), тогава не можеш да го стържеш, но пък можеш жестоко да го третираш с химикали за почистване на загорели печки. "

Общи условия

Активация на акаунт