Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 118 720
  • 1 075
  •   2
Отговори
# 450
  • Мнения: 3 869
По стечение на обстоятелствато в момента работота ми опира до разработващите нанотехнологии и се наложи да се докосна бегло и до тази материя. Затова считам, че няма никакъв проблем при ножовете специално - нано покритиято позволяват да се постигнат определени харктеристики на режещата повърхност като гладкост, острота и устойчивост откъм износване. За тенджерите, и всичко друго, което се нагрява или под някаква форма директно влиза в тялото съм много скепична. Все пак зависи и какво е покритието...

# 451
  • София
  • Мнения: 7 582
Да разбирам ли, че трябва да спра да увивам риба/месо в алуминиево фолио и да пека. ooooh!
Ама че съм глупава - въобще не се сетих за това.
И в какво тогава печете такива неща - в хартия за печене ли? Тя не залепва ли за рибата?

# 452
  • София
  • Мнения: 5 349
Купичките , чиниите  от алпака в ДГ са български, на Хром Силистра, от време незапомнено... качествени са и са идеалния вариант.  18/10 са, не някакво незнайно турско/китайско менте.

# 453
  • София
  • Мнения: 250
Купичките , чиниите  от алпака в ДГ са български, на Хром Силистра, от време незапомнено... качествени са и са идеалния вариант.  18/10 са, не някакво незнайно турско/китайско менте.
Благодаря за отговора, истински ме зарадва)))
Миналата година дъщеря ми поиска вода в яслата и сестрата там и изнесе в една такав метална чашка. Като я видях и се сетих за десерт-компот с един плаващ плод от мойто детство. Някак потръпнах тогава.

# 454
  • Мнения: 4 392
Аз пък се замислям да си купя сач- такъв, в който се пекат катми. Дали е добра идея, се чудя.  Thinking

И къде се продават такива чудесии?

# 455
  • Мнения: 1 048
ОП вкъщи има някои неща на Хром Силистра  и до днес си мислих,че това значи,че са само от хром,произведени в Силистра(и много се радвах,че нямат никел) LaughingНе знаех,че фирмата се казва Хром Силистра
Grace' не разбрах дали никела е опасен само при загряване или по принцип(особено за по-чувствителни,както явно е при вас).
Защото аз едва ли ще имам възможност да си сменя всички тенджери,тави(нали Meg! каза,че няма проблем,ако няма допир с храната,тоест ако се пече на хартия..или пак не съм разбрала правилно),прибори(те нали не се нагряват,пък и не е ли по-добре от алуминиеви такива,няма как да си набавя керамични Sad ).Или има някаква друга алтернатива?
Ако някой знае къде де продават посуди само от Хром....иначе Силит са трепач,харесах си 2 сета ooooh!..Останаха ми голям проблем тенджерите(особено след изказването на Grace'  ) и тиганите.
Meg! каква хартия за печене ползваш,аз вкъщи имам Fino i Paclan и двете са със силикон,преди това имах друга някаква с М започваше и в нея имаше.Това с обикновената хартия е интересно,но пък тогава трябва да се чудим каква мазнина да ползваме???
Така и не намерих системата на д-р Роси ,Grace' ?
Иначе днес обикалях за чинии,купи,чаши и т.н.Много рядко да видех порцелан и то все китайски.Имаше доста керамични съдове(нали казахме са ок,при тях едва ли ползват нанотехнологии,че нали се пак се нагряват от храната),но пък не видях бели.като говорим за бели,става въпрос отвътре,отвън може и друг цвят,нали така?Има страшно много от аркопал(вид закалено стъкло) -предполагам е ок.но пък ми направи впечатление,че много от аркопала е бял(явно е пак някаква глазура на стъклото).
А за стъклените да попитам проблем ли е да имат декорации(не цветни).И масово всичко е китайско или турско

Последна редакция: чт, 17 сеп 2009, 18:25 от nor4y

# 456
  • Мнения: 4 392
Цитат
Това с обикновената хартия е интересно,но пък тогава трябва да се чудим каква мазнина да ползваме???

nor4y, не съм Мег, но да кажа. Нямаш нужда от мазнина, щом ползваш хартия. Това е и идеята.  Peace

# 457
  • Мнения: 2 652
nor4y, не съм някакъв спец по никела, но горе-долу нещата изглеждат така - когато се готви в стоманена тенджера, в храната преминават никелови анийони (да ме поправят химиците, но май бяха положителни йоните... без значение, всъщност). Т.е. реакцията с храната и високата температура на готвене създава условия за това. С приборите не е проблем.
Аз мисля, че стоманените тенджери не са чак такъв проблем, аз все още си готвя в такива.

И да ви предупредя също, че някои чугунени тигани имат тефлоново покритие.

Системата на Роси и аз не мога сега да я намеря, по-късно, че трябва да ставам.

# 458
  • Мнения: 936
никелови анийони (да ме поправят химиците, но май бяха положителни йоните... без значение, всъщност).

анийони - отрицателни
катийони - положителни
Металите са с положителен заряд.

# 459
  • Мнения: 3 869
nor4y, не съм Мег, но да кажа. Нямаш нужда от мазнина, щом ползваш хартия. Това е и идеята.  Peace

СпирОлина, ще поясниш ли, моля. Аз имах предвид, че с обикновенна амбалажна хартия е необходимо да се намаже с мазнина, за да не изгори (поне баба ми това правеше). А на хартията за печене определено не й трябва мазнина и точно това й е смисъла - да няма мазнина.

# 460
  • Мнения: 1 048
СпирОлина  смятам,че не си ме разбрала- Meg! е обяснила какво има предвид.Само че не ни е казала каква марка хартия ползва.Май я пази в тайна Wink
Grace' значи въпреки всичко мислиш,че стоманените тенджери(хром/никел) са ок,така ли?Логично тогава и такива тави са ок(имам една стара на Хром Силистра)
А нещо относно купи,чинии,чаши?
 

# 461
  • Мнения: 2 176
Яко!  Laughing Laughing Я виж ти мамите колко са задобрели..: Wink

Аз пък се замислям да си купя сач- такъв, в който се пекат катми. Дали е добра идея, се чудя.  Thinking

И къде се продават такива чудесии?
Сачовете са керамични (глина) и не са гледжосани. Ама как ще правиш.. катми?  Rolling Eyes
Те са с кисело мляко, брашно и яйца...


# 462
  • Мнения: 3 869
Сега я погледнах моята хартия за печен - с двустранно силиконово покритие! Кеф  Sick
Но пък аз на нея суша (под 50С), а не пека, та не мисля, че е проблем...

# 463
  • Мнения: 4 392
Да, наистина съм недовидяла подробностите, за които се разправяте относно хартията.



Сачовете са керамични (глина) и не са гледжосани. Ама как ще правиш.. катми?  Rolling Eyes
Те са с кисело мляко, брашно и яйца...




Мулти, сигурна ли си, че са керамични? Аз що си мисля, че са чугунени? Blush

Как пък ти хрумна, че катми ще правя.  Joy Не, разбира се.  Ти кажи стават ли, пък после ще ти споделя , какво ще майсторя вътре. Laughing

# 464
  • Мнения: 1 947
   На сач могат да се правят и зеленчуци и наистина е керамичен.

Общи условия

Активация на акаунт