Майчинство и второ дете

• 97 819
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Не съм сигурна. Не започва ли 45 дни преди термина, което при термин 14.07.2013 би било на 31.05.2013?

Ако 45 дневния за второто ти започва преди първото да е навършило 2 години,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото дете,ако това е по-изгодно за теб.
Няма нужда да взимаш отпуски и прочие преди 45 дневния.Детето не трябва да ходи на ясли.След като ти издадат 45 дневния,може да я пуснеш

# 646
Ако 45 дневния за второто ти започва преди първото да е навършило 2 години,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото дете,ако това е по-изгодно за теб.
Няма нужда да взимаш отпуски и прочие преди 45 дневния.Детето не трябва да ходи на ясли.След като ти издадат 45 дневния,може да я пуснеш
[/quote]

Елфита, безкрайно благодаря за отговора.

# 647
Здравейте, искам да попитам в момента съм 45 дни болничен преди раждане на второ дете, преди това бях в отпуск по майчинство 2-ра година. След като си получих 45 дневния болничен и го представих на работодателя, пуснах детето си на ясла за да ми се получи застъпено майчинство. Въпросът ми е сега трябвали да уведомя работодателя за яслата или няма значение след като съм излязла вече в болничен.

# 648
  • Пловдив
Здравейте, искам да попитам в момента съм 45 дни болничен преди раждане на второ дете, преди това бях в отпуск по майчинство 2-ра година. След като си получих 45 дневния болничен и го представих на работодателя, пуснах детето си на ясла за да ми се получи застъпено майчинство. Въпросът ми е сега трябвали да уведомя работодателя за яслата или няма значение след като съм излязла вече в болничен.

Не,няма нужда да уведомяваш за яслата.
Докато направи две години първото ти дете имаш право на 120 лв месечно от НОИ.За тези пари от работата трябва да са ти дали да попълниш прил 4 с 45 дневния

# 649
Много благодаря ♥Elfita♥

# 650
Здравейте, да ви питам за казуса на една приятелка - детенцето й е на 1г и малко т.е. тя е в отпуск за отглеждане на малко дете. Сега е пак бременна и може би ще й дадат болничен за рискова бременност - ако стане така, трябва ли да уведомявя работодател/НОИ (с цел прекъсване на отпуска) по някакъв др начин или самият болничен е достатъчен?  Ако на детенце излезе късметът за ясла може ли да го пусне докато е в болничен ? И последно: само болничен който е 80 % от 18м назад ли й се полагат или и нещо за 1-во детенце? Благодаря предварително (май станаха доста въпросчета  Embarassed )

# 651
  • Пловдив
Здравейте, да ви питам за казуса на една приятелка - детенцето й е на 1г и малко т.е. тя е в отпуск за отглеждане на малко дете. Сега е пак бременна и може би ще й дадат болничен за рискова бременност - ако стане така, трябва ли да уведомявя работодател/НОИ (с цел прекъсване на отпуска) по някакъв др начин или самият болничен е достатъчен? със самия болничен ще попълни прил 12 за промяна на обстоятелствата и прил 4 за да й изплащат 120 лв за първото й дете   Ако на детенце излезе късметът за ясла може ли да го пусне докато е в болничен ? да И последно: само болничен който е 80 % от 18м назад ли й се полагат или и нещо за 1-во детенце? Благодаря предварително (май станаха доста въпросчета  Embarassed )

# 652
Благодаря, ♥Elfita♥   bouquet

# 653
здравейте, искам да попитам и аз нещо
в момента съм в майчинство - втората година, бременна съм и 2-рото дете ще се роди, когато първото е на 1г. и 9м. Интересува ме до навършване на 2г на първото дете ще получавам ли обезщетение 240лв за него и обезщетение за бебето колкото съм получавал през първата година, т.е. ще получавам ли 2 обезщетения?

# 654
Здравейте, искам и аз да попитам нещо,защото тази история с обезщетенията за майчинство не ми е много ясна  и ще съм много благодарна, ако някой ми отговори Simple Smile))
Края на този месец сина ми става на 2 години и от следващия започвам работа, той няма да ходи на ясла. Решихме да имаме второ дете и искам да знам колко месеца назад се смята дохода и върху каква основа при положение , че втората година след раждането на детето съм вземала 240лв. Вземат се тези 240 лв или залатата ,върху която съм се осигурявала преди да родя?

# 655
  • В полите на Пирин планина
в момента съм в майчинство - втората година, бременна съм и 2-рото дете ще се роди, когато първото е на 1г. и 9м. Интересува ме до навършване на 2г на първото дете ще получавам ли обезщетение 240лв за него и обезщетение за бебето колкото съм получавал през първата година, т.е. ще получавам ли 2 обезщетения?

Ще получаваш 1/2 от обезщетението за първото дете и за второто, същото обезщетение, което си получавала през 410-те дни за първото. Пак са две обезщетения.  Wink

# 656
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, искам и аз да попитам нещо,защото тази история с обезщетенията за майчинство не ми е много ясна  и ще съм много благодарна, ако някой ми отговори Simple Smile))
Края на този месец сина ми става на 2 години и от следващия започвам работа, той няма да ходи на ясла. Решихме да имаме второ дете и искам да знам колко месеца назад се смята дохода - 24 месеца назад от месеца, в който започва отпускът 45 дни преди термин и върху каква основа при положение , че втората година след раждането на детето съм вземала 240лв. - Взема се МРЗ за тези месеци Вземат се тези 240 лв или залатата ,върху която съм се осигурявала преди да родя?

# 657

Ще получаваш 1/2 от обезщетението за първото дете и за второто, същото обезщетение, което си получавала през 410-те дни за първото. Пак са две обезщетения.  Wink

Благодаря  Hug А ако дам баткото на ясла преди да навърши 2г, а бебето се е родило, ще получавам ли пак 2  Flutter

# 658
А от първата година от майчинството пак ли се зачита като МРЗ или само втората?

# 659
Въпросът ми май припокрива този на Мадонна1, но моля ако някой е запознат да сподели как стоят нещата, ако съм ползвала само 1 една година от майчинските, т.е. 1 година ми изтече на 29.07 и аз от 30.07 се върнах на работа и почнах да се самоосигурявам (самоосигуряваща съм). Според счетоводителката ми, нищо че обезщетението ми е било на тавана, то ако заббременея сега, този период ще се изчислява на 240 лв., а не на тавана... Искам да вземам хубави майичнски и при второто ни дете, което явно ще е планирано, защото сега съм приела, че трябва да имам наново 24 месеца на осигуряване на тавана, но дали правилно си мисля? или щом съм ползвала само 1 година, тази година ще ми се зачита в действителният и размер, а не на 240 лв.?

Общи условия

Активация на акаунт