Майчинството - счетоводно - 11

• 73 758
  • 1 054
  •   1
Отговори
# 75
  • Разград
Много ви благодаря!

# 76
Дами........много се обърках ...искам да се запиша в друга фирма(втора) като аз ще си плащам осигуровките ...не знам дали е вече късно и много ми е тъжно....на 10 март е термина ми за раждане това означава че края на януари излизам 45 дни преди раждане ,.....моле ви кажете ми какво мислите... Praynig аз тази седмица исках да се запиша в другата фирма и да се осигурявам на 500 лв...колко осигурителна вноска ще трябва да платя ...благодаря предварително на компетентните от вас  bouquet

По-добре почни да се осигуряваш веднага щом можеш. Базата ти ще е юли-декември.
Може да пробваш и 5 месеца по 600  лева ако почнеш да се осигуряваш от август.
Първо трябва да обявят договора ти в НАП. А днес е 28.07.
За вноските - виж калкулаторите на 1-ва страница.

мн ти благодаря за информацията само не знам защо си мисля че вече е късно за 2 място за работа защото нали взимат база 6 месеца назад а аз вече съм загубила един....казвам го,за да не излезе след това напразно ,че съм плащала осигуровките си....нуждая се от вярна инфо...  bouquet

# 77
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Дами........много се обърках ...искам да се запиша в друга фирма(втора) като аз ще си плащам осигуровките ...не знам дали е вече късно и много ми е тъжно....на 10 март е термина ми за раждане това означава че края на януари излизам 45 дни преди раждане ,.....моле ви кажете ми какво мислите... Praynig аз тази седмица исках да се запиша в другата фирма и да се осигурявам на 500 лв...колко осигурителна вноска ще трябва да платя ...благодаря предварително на компетентните от вас  bouquet

По-добре почни да се осигуряваш веднага щом можеш. Базата ти ще е юли-декември.
Може да пробваш и 5 месеца по 600  лева ако почнеш да се осигуряваш от август.
Първо трябва да обявят договора ти в НАП. А днес е 28.07.
За вноските - виж калкулаторите на 1-ва страница.

мн ти благодаря за информацията само не знам защо си мисля че вече е късно за 2 място за работа защото нали взимат база 6 месеца назад а аз вече съм загубила един....казвам го,за да не излезе след това напразно ,че съм плащала осигуровките си....нуждая се от вярна инфо...  bouquet

Дори да почнете от сега да се осигурявате на второто място няма проблем. Ще ви се дигне осигурителния доход. Ще ви вземат от основния работодател 6 месеца и от допълнителния от сега.

# 78
ДейзиГ благодаря ти още утре тичам в НОИ  smile3525

# 79

Уведомлението за сключен трудов договор се подава в НАП с придружително писмо с подпис на представляващия фирмата, печат и фирмено пълномощно за този който го носи

# 80

Уведомлението за сключен трудов договор се подава в НАП с придружително писмо с подпис на представляващия фирмата, печат и фирмено пълномощно за този който го носи

Правилно.....не разбирам едно.....важно ли е да се подаде до края на месеца  това уведомление ,че сега ''новия ми работодател'' е на море Thinking

# 81
Реших да започна да се самоосигурявам. Отдох в агенцията по вписванията и си извадих БУЛСТАТ. И сега какво? Доколкото разбрах трябва 1-во да отида в НОИ и да си извадя осигурителна книжка, а после в НАП да си плащам осигуровките. Имам обаче няколко конкретни въпроса: 1. Как да разбера какъв размер ще са ми вноските (знам че максимумът за самоосигуряване е 2000 лв.). 2. Мога ли да започна да се осигурявам на една сума, която в последствие да увелича? Всичко, което можете да ми кажете ще ми е от полза и ще ми спести часове на лутане (с дете на 1 год. и 3 мес.). Много благодаря  bouquet

# 82
МОЛЯ ЗА ПОМОЩ! Утре трябва да подпиша..

В петък/25.07/съобщих на шефката ми,че съм бременна./Не бих и казала толкова рано,но прокървих и закъснях за работа и нямаше начин/Днес/28.07/ми заявява,че не била доволна от работата ми и след края на този месец да си търся друга работа.Питам я аз не е ли редно да ми даде писменно 1 месец предизвестие/това го пише в договора ми и се отнася и за двете страни/.Съгласи се да ми го даде в писмен вид.След няколко часа/явно е говорила със счетоводителката си/ ми оставя на бюрото заповед за напускане по чл.222 ал.1 поради намаление на щата,
демек този:   
Чл. 222.  (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя.  Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец.  С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок.  Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.

Обясних и,че няма да подпиша преди да се консултирам с някой.. Отговори ми че така или иначе влизал в сила от утре,на което аз контрирах,че влиза в сила от момента,в който го подпиша!
После ми даде за справка да говоря с счетоводителката,която нищо по-различно не ми обясни,освен че по този чл.мога да отида на борсата после..

Могат ли изобщо да ме уволнят докато съм  бременна,и кой чл.да погледна и цитирам в своя защита..? Rolling Eyes Praynig

# 83
"Закрила при уволнение

Чл.333 Кдекс на труда -В случаите по чл.328,ал.1,т.2,3,5,11,12 и чл.330 ал.2,т.6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случаи:

1. Работничка или служителка, която е бременна, майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба.

Закрилата по този член от Кодекса на труда се нарича предварителна закрила при уволнение.Тя е предварителна защото предхожда извършването на уволнението и поставя самото уволнение в зависимост от получаването на предварително разрешение от определен държавен орган-Инспекция на труда.Само след получаване на това разрешение уволнението може да бъде извършено.Даденото разрешение само по себе си не прави извършеното след това уволнение законно.Уволнение,дори и при наличие на предварителното разрешение по чл.333 КТ,може да бъде незаконно,ако са нарушени изискванията на Закона.Липсата на предварително разрешение за уволнение прави самото уволнение само на това основание незаконно.

Законодателят при очертаване на приложното поле на предварителната закрила при уволнение,е предвидил само случаите,в които работодателя може да направи преценката дали да уволни даден работник или не.При тази възможност за определен субективизъм от страна на работодателя,законът предвижда получаването на предварително разрешение от независим орган и така гарантира интересите на работника или служителя.Основанията за уволнение са изчерпателно изброени в чл.333 ал.1 КТ и обхващат следните случаи:по чл.328 ал.1-закриване на част от предприятието,съкращаване на щата,намаляване обема на работа,,при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата,при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността,ако работника или служителя не отговаря на тях;По чл.330 ал.2 т.6 КТ-при дисциплинарно уволнение.

Предварителната закрила от уволнение на бременната работничка или служителка поражда деиствие от определен момент-медицинската констатация на бременноста,удостоверена в надлежен документ (медицинско).

Моментът, към който предварителната закрила при уволнение трябва да бъде осъществена е връчването на заповедта за уволнение,т.е получаването от работника или служителя лично или препоръчано по пощата на екземпляр от заповедта.

Уволнението, извършено при нарушаване на изрично установената процедура за закрила,предвидена в чл.333 ал.1 от Кодекса на труда, е незаконно и поражда право на работника или служителя да потърси правата си по съдебен ред."

# 84
Днес говорих с работодатели си , съгласни са да се осигурявам за моя сметка на по-голяма сума. Но се притеснявам дали не е късно. Терминът ми е на 5 февруари. При нас осигуровките се внасят месец назад- м.юли /днес или утре внасят / за м.юни. Ако от юли /т.е./ внесени осигуровки август вече се осигурявам на 500лв. дали ще мога да взимам майчински върху тези пари. Благодаря.

# 85
БОДЛИВКА, на какъв договор си? Ако си на постоянен трудов (не срочен или на изпитателен срок) НЕ могат да те уволнят, освен при закриване на предприятието или съкращаване на щата, но ако не се лъжа, трябва разрешение от Инспекцията по труда. Прочети на първа страница има линк към Кодекса на труда. Но лошото е, че работодателя се счита за уведомен, че си бременна ако си го уведомила в писмен вид (с медицинско), а ти, доколкото разбирам, не си го направила. (То едва ли някой би го направил преди да му дойдат проблеми до главата)...
Все пак нека и други вземат отношение.
Не ис написала в кой месец си, но явно си в началото, дано да можеш да намериш познати, които да те водят фиктивно на работа, за да можеш да взимаш майчинство.
Стискам палци и да пишеш какво е станало!

# 86
Здравейте мили мами ,запознати с майчинството счетоводно.

Първо ще се опитам да ви обясня положението в което се намирам и после да задам въпроса:
На 04.07.08г. родих дъщеря си - по стечение на обстоятелствата в Израел.В момента съм в майчинство ,което приключва на 27.09.08г тогава синът ми става на 2 години.Въпросът ми е следния:- предстои ни прибиране в България и след като дъщеря ми е родена в Израел имам ли право на майчинство за нея, и изобщо как стои въпросът с деца родени в чужбина.Да уточня още нещо аз съм бг- гражданин,бащата е с лична карта за временно пребиваващ в страната/бг/.Дано да съм обяснила правилно.Благодаря предварително.

# 87
БОДЛИВКА, на какъв договор си? Ако си на постоянен трудов (не срочен или на изпитателен срок) НЕ могат да те уволнят, освен при закриване на предприятието или съкращаване на щата, но ако не се лъжа, трябва разрешение от Инспекцията по труда. Прочети на първа страница има линк към Кодекса на труда. Но лошото е, че работодателя се счита за уведомен, че си бременна ако си го уведомила в писмен вид (с медицинско), а ти, доколкото разбирам, не си го направила. (То едва ли някой би го направил преди да му дойдат проблеми до главата)...
Все пак нека и други вземат отношение.
Не ис написала в кой месец си, но явно си в началото, дано да можеш да намериш познати, които да те водят фиктивно на работа, за да можеш да взимаш майчинство.
Стискам палци и да пишеш какво е станало!

На трудов договор за неопределено време съм! В 6.г.с.съм.Още от 1-ви следващия месец ще бъда назначена в друга ф-ма за да нямам прекъсвания.Ще потърся Инспекцията по труда,като проверяват моя случай,да проверят всичко. Mr. Green Само незнам утре ако не отида да подпиша заповеддта,какво следва?
gitsa Hug

Последна редакция: пн, 28 юли 2008, 17:01 от БОДЛИВКА

# 88

Правилно.....не разбирам едно.....важно ли е да се подаде до края на месеца  това уведомление ,че сега ''новия ми работодател'' е на море Thinking

Подава се до 3 дни след сключване на договора

# 89
Стики и uzi_buzi благодаря ви за отговорите, ще поразпитам на още няколко места и като събера мнения ще ви пиша. А със сигурност ноември ще ви кажа най-точно, какво е предвидила държавата за такива като мен...  Hug

Общи условия

Активация на акаунт