Майчинството - счетоводно - 11

• 73 645
  • 1 054
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте,
Имам един въпрос. На 26 Октомври дъщеря ми навършва 2 години. Искам да ползвам и неплатеният отпуск по майчинство до третата година. Колко време преди 26 Октомври трябва да подам молбата за неплатения отпуск и за какъв период за време? (чувала съм, че не може директно да взема 1 година, а на два пъти по 6 месеца)

Такъв отпуск вече не съществува, има
Неплатен отпуск (по чл.167а по КТ) за гледане на дете до 8-годишна възраст.
Този отпуск е в размер на 6 месеца (освен в случаитв на ал.4). Може да се ползва наведнъж или на части, като работодателят трябва да е уведомен за него 10 работни дни предварително.
Признава се за трудов и осигурителен стаж. Съответно за него се полага и платен годишен отпуск.
Благодаря за бързият отговор. Имам събрани 92 дни платен отпуск и като прибавим и тези от неплатения ще се заформят към 100 (това са близо 5 месеца). Чувала съм, че за предишни години работодателят няма право да откаже отпуск. Това вярно ли е? Ако го пусна след като изтекат 6-те месеца неплатен тъкмо дъщерята ще стане на 3 години и ще може да отиде на градина. Чудя се ако си пусна всичкият платен отпуск да не ми прекъснат отпуската. Имат ли такова право?
Да си побутна вторият въпрос, а именно: Има ли работодателят право да ми прекрати платения отпуск, при положение, че ползвам такъв от минали години? И има ли право да ми откаже да изляза платен отпуск?

# 661
съжалявам, предполагам,че е коментирано, вкл, и по мой въпрос преди време, но исках съвсем да ми е ясно Blush
много ми беше полезна - сега утре ще им натрия д...тата на тези ейчари Naughty

# 662
здравейте
ще съм много благодарна ако някой може да ми отговори със сигурност
1. право на 180 дни болнични имаме за 1 календарна година общо, независимо дали има работни дни между болничните или 180 дни непрекъснати
2. в тези 180 дни влизат ли 45 -тте дни преди раждане

колкото доктори да питам до момента всеки ми отговаря различно, едни не били сигурни, други увъртат
дори нашата началничка на кадри не знае  Shocked
много много благодаря предварително   bouquet
Не мога да отговоря категорично,затова ще те препратя да изчетеш Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността.

четох я, благодаря, но за такива 180 дни, които всички ми повтарят нищо не пише
пише само за някакви 135 дни, в които влизат 45-тте дни преди раждане и още два болнични след тях, от което съдя, че в тея въпросни 180 дни 45-тте дни преди раждане не влизат
пише, че за патологична бременност важали условията, като за другите болести-лкк комисия и тн.
но никъде не пише непрекъснати колко дни имам право да имам болничен и с лкк и без-общо и по принцип
личния док ми каза, че трябва да се върна 1 календарна година назад и да си сметна общо колко дни болнични съм излизала
нямала съм право да надвиша 180
наблюдаващата ми обаче каза, че трябвало 180 дни да не надвишават непрекъснатите ми болнични-така, както аз например съм в болничен от май до сега
и вече не знам какво да правя
на 12-ти септември ми изтича поредния болничен, не знам как да разбера имам ли право на още или да излизам в неплатен отпуск
много съм притеснена
защото ако и тея 45 дни преди раждане влизат в тея 180, тогава и неплатения няма да ме оправи, сигурно ще трябва да ходя на работа баш последните месеци, което ще ми е невъзможно с тея безсънни нощи, които карам

# 663
  • Майничка
1. право на 180 дни болнични имаме за 1 календарна година общо, независимо дали има работни дни между болничните или 180 дни непрекъснати
2. в тези 180 дни влизат ли 45 -тте дни преди раждане...

Имаш право на 180 дни платен болничен, независимо дали с или без прекъсване, т.е. с или без ЛКК. В тях влизат и 45-те дни преди бременност и раждане, независимо че не са за общо заболяване.
Но ако личният лекар или гинекологът ти могат да те прекарат на ТЕЛК (не ЛКК), тези 180 дни могат да бъдат удължени с ок.2 месеца

# 664
gargamela, да не си с грешка? В тези 180 дни не влизат 45-те дни преди раждане. Сигурна съм, защото аз в момента точно тях ползвам, а преди това ползвах точно 180.

# 665
gargamela, да не си с грешка? В тези 180 дни не влизат 45-те дни преди раждане. Сигурна съм, защото аз в момента точно тях ползвам, а преди това ползвах точно 180.

и аз така разбрах от наредбата

# 666
ама тея 180 общо за цялата календарна година ли ги имам или не трябва непрекъснати 180 да имам по принцип

# 667
  • Пловдив
Тези 180 дни са за цялата бременост.Като няма значение дали са прекъснати или непрекъснати.В тези 180 дни не влизат 45 те дни болничен преди раждане.

# 668
Elfita, точно така е Peace. Освен това те не са специално за бременност, а по принцип за цялата година, защото може да си ползвала преди бременността болничен за друго. Нямаш право на повече от 180 дни за цялата година, независимо по каква причина.

# 669
  • Пловдив
Yanoren ,сметни колко дни ще надвишиш 180 те и виж дали може да вземеш платена отпуска.Неплатената е най-лошия вариант.Ще ти падне обещетението през 315 те дни.
Друг вариант е да напуснеш сегашния работодател и да почнеш някъде фиктивно.Така ще избегнеш ходенето на работа,а в същност ще те водят,че ходиш.Недостатъците са,че ще загубиш сегашният работодател и мястото си там и че трябва да плащаш осигуровките от джоба си.

# 670
съжалявам, предполагам,че е коментирано, вкл, и по мой въпрос преди време, но исках съвсем да ми е ясно Blush

нищо, ти ни питай пак  Rolling Eyes

# 671
Да си побутна вторият въпрос, а именно: Има ли работодателят право да ми прекрати платения отпуск, при положение, че ползвам такъв от минали години? И има ли право да ми откаже да изляза платен отпуск?

Да, отпуск от предна година се ползва до средата на следващата. Така че не би трябвало да ти създават проблеми.
Пуснат ли те отпуск (платен годишен), не могат да ти го прекратят освен с твое съгласие.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2008, 21:20 от Стики

# 672
Благодаря Стики   bouquet

# 673

нищо, ти ни питай пак  Rolling Eyes
странно е, че така реагираш... аз ти благодарих, че си ми била полезна, извиних се  Rolling Eyes
съжалявам ,че ти изгубих времето с мен, освен да кажа.

# 674
Да, благодари и на мен и на Ала-Бала. Това е добре.

Но наистина много често не се чете не само първото мнение, предната страница, дори и настоящата страница.
Нямам само теб предвид.

Общи условия

Активация на акаунт