Синдром на Даун

• 164 003
  • 1 074
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
   Лизито се научи още на годинка да слиза от леглата. Лекарите казват, че нашите деца не могат да се самоубучават, но това умение тя придоби сама по пътя на пробата и грешката. Аз бях при нея когато докато се въргаляше по леглото краката и случайно виснаха надолу и я повлякоха, в очите и се четеше ужас и в следващия момент когато стъпи на земята ужасът се превърна във възторг. После опитваше сама няколко пъти търкаляше се докато стигне крайчето, провесваше крачета и се плъзгаше надолу. Сега го прави много лесно, където и да я оставим тя с ръце се избутва до края и се плъзга като по пързалка, така се плъзва и по нас когато я държим на ръце, а тя иска на земята.
    Започна често докато си бърбори нейните си работи да казва ки-ки-ки и ги-ги-ги. Освен това и казвах едно стихче "Пиленцата как си църкат цър-цър- цър, а по двора как си хвъркат фър-фър-фър ..." Тя на няколко пъти сама казваше, когато трябва "цъ-цъ-цъ" и показваше след мен с ръчички как фъркат и как сгушват човка под крилца, но сега в момента изобщо не иска да слуша това стихче.

# 166
  • Пловдив
   От руския форум ми испратиха няколко много интересни статии:

Корекция на пространстваните представи при децата.

Проблемите на вниманието.

Нарушение на фонетическата страна на речта при деца в предучилищна възраст със задръжка в психическото развитие, методика за нейното преодоляване, развитие на възприятието и диференциацията на звуковете на речта, развитие на артикуляторната моторика, развитие на интонационна и изразителна реч, формиране на правилно речево дишане, развитие на фината моторика.

Масаж на органите на речта и речевите зони.

Ако някой иска да му ги изпратя да ми напише имейла си. Първите три са много подходящи за Боби на Ванина, а последната най-вече за Ангел на Дежо. Ние малко сме закъсняли за тези масажи, ако бръкна в на Лиза устата, тя ще ми отхапе пръста. Ако нещо се затруднявате с превода мога горе-долу да помогна.

# 167
Здравей Милена, ето моят адрес: dejo@gbg.bg- благодаря ти предварително за статиите. Hug
За гинкото  - много хубаво че действа положително и Лизето го харесва-явно наистина има нужда от някоя от съставките му, а това с оцета не го бях чувала....Ти от кога почна да и даваш сместа-оцет+ мед и вода?
Аз засега  му давам само едни продукти на аквасорос- коластра и течни водорасли и се надявам да има някакъв ефект.
Поздрави на всички ви-майки и дечица.  bouquet

# 168
Дълго много дълго четях всички статии и не се решавах да пиша, но ще ви  разкажа и аз моята история. Родих малко прекрасно момиченце но докторите ми казаха че има диагноза Синдром на Даун, започнаха да ми говорят че трябва да я оставя в дом и куп глупости,Но аз неможах да я оставя, Не беше на необходимите килограми и не можеха да ни изпишат затова ни изпратиха в майч.дом. Там отново всички ми говореха просто да я оставя-за тях може да е просто но за мен....   В един момент се страхувах че никога няма да излезе от този дом/тя защото мен искаха да ме изписват а нея просто не я пускаха/ Една вечер сестра ми доиде да ме види и ми каза ако си решила да си я вземаш просто ги уведомяваш и си тръгваш.Така и направих.           Сега моето момиченце е на 1г, и 2месеца,Мисля а и докторите казват че се развива добре,Имаме сърдечен проблен -чакаме операция , Има и още нещо което ме притеснява - много трудно се храни, мляко не иска изобщо.
Иначе казва вече БАБА МАМА.Пускаме я да ходи -не е стабилна още

# 169
Здравейте на всички във форума!
От вчера го чета и чак сега свърших. Аз съм на 37г., имам син на 16 г. и дъщеря Виктория, която на 30 май ще навърши 9 г. и е със Синдром на Даун. Когато стана на 7г. и започна да пълнее откриха нарушена функция на щитовидната жлеза. Доколкото разбрах от прочетеното вашите дечица са по-малки. Не се отказвайте, колкото и да е трудно. Ще дойде ден в който ще започнат малките дяволчета да ви изнудват, когато искат нещо с думите "Мамо, нали ме обичаш?" и чак когато се съгласите да изпълните желанието им  ще получите отговор "И аз те обичам!".

# 170
  • Пловдив
  Здравейте, VIVIA и nina.g! Добре дошли! Много се радвам, че се присъединявате към нас.

# 171
Здравейте и от мен VIVIA  и  nina.g   bouquetИ аз се радвам , че присъединявате към нас.
И аз срещам трудности с храненето та исках да ви питам- Лесно ли приучихте и как вашите дечица да ядат с лъжица, на моят хубостник въобще не му се нрави  нещо друго освен шишето.От лъжицата плюе и прави гримаси на отвращение...сипя ли му същото в шишето си го изпива.... ThinkingМоже би трябва да съм по настоятелна и упорита, знам ли? Вие как се справихте, ако сте имали такива проблеми?
VIVIA - за сърчицето-кога ви предстои операция?Стискам палци да мине благополучно и детенцето да се възстанови бързо.

# 172
Добре дошли на новите мами с дечица! Надявам се и Елена (pika) да е намерила пътя насам, към тази тема Simple Smile

Надявам се да си бъдем взаимно полезни! Пишете ни повече подробности за децата си...

Целувки!

# 173
  • Балчик
 Според майка ми е одрала кожата на мъжа ми. Свекървата реши, че това е най-кръвната обида която са и нанасяли - да сравняват сина и с "ненормално дете". Страхувах се мъжът ми да не застане на същата позиция.

Свекървата  #2gunfire #2gunfire #2gunfire  В случая тя е ненормалната.
 А за всички вас мили майчета   bouquet  bouquet  bouquet

# 174
  • Пловдив
 Дежо, случайно попаднах на една статия за проблемите с храненто при деца със СД. Писана е от логопед от Холандия.
"...При децата със СД се наблюдават два проблема при приемането на храна:
1. Съзнателно отваряне на устата. Забелязва се допълнително движение на езика, сходни с движението което се извършва при смукането, например,  на близалка.
2. Леко нарушение на организацията на моториката на устата.

Какво може да помогне?

1. Ако детето не си отваря устата – може долната устна леко да се натисне с лъжичка. Детето трябва да седи правилно. При неправилна стойка детето си изплезва езика, което пречи на храненето.
2. Трябва да се опитвате да изработите съзнателно отваряне на устата. Да не смуче лъжицата. Веднага след поглъщането на храната лъжицата трябва да бъде изкарана от устата.
3. Да реагирате по-бързо. Колкото по-дълго детето държи устата си отворена, толкова повече езикът се показва навън.

При децата със СД периодът, когато те наистина започват да дъвчат, продължава много по-дълго от колкото при другите деца. Това се дължи на по-слабото диференциране на моториката на езика (най-вече движение напред-назад и отсъствие или слабо изявени движения настрани). Ако при храненето на деца със СД, твърдата храна се озовава в устата, те веднага притискат храната към небцето или избутват храната към края на езика. Настъпва рефлекс за повръщане. Вследствие от негативния опит детето следващия път или се отказва да яде, или родителите сами се притесняват да опитат още веднъж.
Детето трябва да премине към твърда храна между 8-12 мес.

Решение на проблема:

1. Давайте на децата малки кексчета или кифлички, които бързо омекват, като се опитвате да ги поставите отстрани между челюстта и бузата. Така първата крачка в процеса на дъвкане  - поставяне на храната отстрани, ще бъде прескочен. Тренирайте 1 седмица, след което можете да поставите твърдата храна в средата на езика.
2. Ако детето не може да повтаря голямо количество пъти дъвкателните движения, започнете с малка гумена четка за зъби. Тренирайте с детето да стиска четката за зъби между челюстите си. Това би трябвало да предизвика дъвкателно движение. Извадете четката, за да може детето да преглътне. Повторете няколко пъти.
3. Пюре с малки твърди частици. До него също просто малки парченца, например, картофи или варени моркови.
..."

# 175
Благодаря ти за статията Милена,  много ще ми е полезна.Аз и с баткото имах проблеми при захранването-трудно стана, но сега съм се втурачила в малкият повече.Като започна да му давам с лъжица и си прехапва навътре долната устна и става като пате- много е смешен Laughing, щом упея да му я мушна лъжицата и почва да дъвче дълго време и да го върти из устата , ако не го глътне го прецежда през единият край  на устата или се разбръмчава и всичко изпопръсква.Има и вкусови предпочитания- засега само един вид каша харесва и само нея яде -всички други категорично отказва, така и с готовите пюрета..не е будала Grinning
А за статиите които ми прати нямам програмата , но ще я качим тия дни.

Последна редакция: ср, 19 апр 2006, 21:55 от dezho

# 176
Привет на всички мами!
Благодаря за топлото посрещане.Аз нямям много време и възможност да пиша но винаги като имам такова изчитам всичко каквото пишете. Нямате представа какъв кураж ми давате само като чета за всички ваши постижения.
Моето малко момиченце така е свикнало с мен ,че ако не съм около нея постояно ме търси. Прочетох за някаква среща и ако има такава също бих искала да дойда. Искам и да питам дали приемат такива дечица в обикновени детски градини.

# 177
  • Пловдив
   Здравей, Вивиа! Срещата ще е някъде в средата на юли. Кога точно, допълнително ще напиша. Аз също не знам дали моето момиченце ще го приемат в градинка. Смятам тази есен да подавам документи в градините около нас, че напливът е голям, поне да сме сред първите в списъците за следващата година. Засега смятам да я подготвя възможно най-добре - да махнем памперса, да започне да се храни самостоятелно иначе тя си е доста общителна, много добре си играе с другите деца.  Като резерван вариант, в Пловдив има една корекционна детска градина "Елица", където отсега ни уговарят да ни приемат като стане Елиза на 3 г., но на физиотерапията ни казаха по възможност да я запишем в обикновенна, че там ще наблюдава деца които могат по-малко неща или колкото нея от нея и ще я дръпнат назад в развитието.

# 178
  • гр. Карнобат
Здравей, Вивиа!
 Добре дошла в нашия форум и от мен! Моята дъщеричка посещава обикновена детска градина вече трета година и се чувства много добре! Децата в групата много я обичат и когато има някакъв проблем й помагат. Посрещат я и я изпращат винаги с прегръдки и целувки. Децата усещат, че тя има някакъв проблем, но никога не се делят от нея. С родителите също нямам проблеми. Учителките се грижат за нея както и за другите деца. Тя е една от всички тях. Има си дори приятелчета от групата. За тържества е заедно с всички. Не може да говори, но взема участие в игрите и танците. Боряна е голяма танцьорка.
 В началото не сядаше на столчето, разхождаше се из стаята или стоеше в някой ъгъл, не слушаше какво говори госпожата, криеше се, бягаше, а сега е съвсем друга по- самостоятелна. Сама се самообслужва, играе с децата, храни се самостоятелно, мие се сама и дори в тоалетна ходи сама. Работят с нея  по определена програма и 2пъти в седмицата идва в детската градина логопед.
 Ако имате възможност нека и вашите деца да посещават масова детска градина. Мога да заевя, че моето дете се развива добре. Мисля, че и нашите деца имат право на избор.

# 179
Изкренно съчувствам на родителите! Не мога да помогна със съвет т.к. не зная аз лично какво решение бих взела ако ми се наложи.
Една полезна информация за всички бъдеще майки:
Амниоцинтезата (прави се в началито на бременноста) открива Дауна и други генетични аномалии в плода. Може да се направи аборт в доста ранен стадий на плода и по този начин се спестяват мъките на родители и деца.
тук във великобритания ЗАДЪЛЖИТЕЛНО те питат желаеш ли в 16-тата седмица тест за Даун и Спина бифида и го препоръчват.Не е ли така и в Бг?

Общи условия

Активация на акаунт