Хиперактивност с дефицит на концентрация - тема 5

• 34 575
  • 296
  •   1
Отговори
# 90
Вече лятото е към своя край и детските градини отварят врати за нашите деца. Аз обаче не мисля да го пратя на градина скоро. От както е в къщи аз всеки ден се занимавам с него, защото не съм  на работа и виждам сериозен напредък, а ако го пратя там няма кой да се занимава с него и си мисля, че ще зациклим на едно място.А от средата на септември ще го водя вече в "Карин дом" три пъти седмично та се чудя има ли въобще смисъл за два дни седмично да го водя на ДГ.Може би чак декември и януари да го пусна, защото тогава ще ми е трудно да пътувам до града ако има голяма зима- това са почти 60км.

# 91
а ако го пратя там няма кой да се занимава с него и си мисля, че ще зациклим на едно място.

Ами моя има ресурсен учител в градината и отделно го водя 2 пъти седмично на логопед. Така, че с нетърпение чакам края на ваканцията. Пък и с тях повече напредва, защото ги слуша, а с мен се глези до безобразие.  Confused

# 92
  • София
ZLAMOMA, ти когато си в къщи с него постоянно ли работите, или по един два часа?През останалото време от деня какво правите?Ако съдя по себе си в онзи период, който вие сега минавате, аз през времето когато не го учех на нещо само се побърквах от нерви.Отглеждах го.И се побърквах от рев.Не е ли по добре за детето да е на детска градина, и да наблюдава играта на другите деца.Да спазва правилата в детската градина, така се учи на спазване на ред и изчакване.В къщи само ще се изнервяш.Не е ли по добре да си починеш психически докато той е на градина, а като се прибере да поработите малко, ама ти няма да си кълбо от нерви.Нали знаеш, че една психясала майка не помага на детето.Най важното нещо е ти да се успокоиш - така ще му помогнеш повече.Дори и да не работиш с него интензивно самия факт, че си спокойна, а не цинкяща ще му помогне повече.Аз това нещо късно го разбрах, ама сега когато вече го знам го споделям.Честно си признавам, че когато Мишо ми тръгна на градина се отървах от чувството на обреченост и спрях да му крещя почти постоянно  Embarassed.Когато намалих децибалите и поспряха истериите ми - ами и неговите понамаляха.Колкото повече аз мирясвах - толкова повече и той мирясваше.Бях гадна майка  Sad Дано ми проследи мисълта, както знаете нямам дар слово

# 93
Моя син пък се сдоби с морско свинче подарък от едни близки приятели и не можах да го откажа. Как ли ще му се отрази грижата за животинчето не знам. За сега е супер възхитен, храни го, слага му вода, да видим до кога ще му е мерака. Щото аз хич не си падам по животни в домашни условия, макар че съм в къща с двор.  Confused
Добре дошла в отбора на морските свинчета. Ние от година и нещо си отглеждаме такова животинче в къщи. Все още му се радва и си го гледа. Като му свърши водата ни носи .../незнам как се нарича шишенцето му за вода  Embarassed/, като му дам нещо за Свинчи и му кажа да го занесе тича, ще се спъне някъде, като почнем да му чистим талаша и той се включва активно. Е, малко го тормози като иска все да го гони по терасата или да посяга да го гони в тясната клетка, ама ..... Учим се сега да милва, а не да щипе Свинчи  Laughing. Не че не умее, ама пусто все мерак да щипне. И аз в момента имам синка на едната ръка - ама то детето ми се радваше, не го прави умишлено.
В тази връзка пък ми е притеснено да не тръгне тъй да се радва на някое дете в детската. Досега не се е случвало, ама знае ли човек. И като си помисля, че ще отдадат най вероятно на това, че не говори и ....., като че ли не е привично на децата така да правят....
ZLAMOMA и аз мисля, че е хубаво да пуснеш детето на детска. Друго си е сред децата и детската компания. Винаги като се върне от детска можеш да отделиш време да поработите малко  Hug

# 94
Какво да ви кажа. В нашата дг децата са по- скоро на доотглеждане отколкото на да учат нещо или възпитават.Оставиха ми детето в по- малката група 2,5г.-4г. а госпожите за да не им създава проблеми го оставят някъде да си играе с каквото му е интересно за да не пречи.Какво да очаквам от учителки около 50г. В къщи работиме 1ч. преди обяд и 1ч. след обяд, а през останалото време все с нещо го занимавам - да изхвърли боклука например, да ми донесе нещо, да поиграиме с топка, да кара колело, да ходиме на разходка на море и все по нещо да научи. .Ами с две думи не го оставям много да е сам и постоянно му говоря и обяснявам с примери от ежидневието.А прес септември ще е в група с други деца в "Карин дом" и там ще се занимават с тях 3 пъти седмично.Какъв е смисъла за два дни да го пускам.А до това дали психясвам - е понякога, но глядам да се владея, а и почти винаги има някой край мен дето да ме спре да викам- майка ми, свекърва ми, мъжа ми. Не съм сама с детето та да откачам талкова често , роднините ми помагат.

# 95
http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79/wPVinK  - Това  са  карти     специално за   Слуховата преработка  и слухово разпознаване на звуци .

Тук са  звуците   в мп3 формат  .
Първи етап пускате  звука и показвате  картинката,това със всички звуци на които имате  картинки .След като усвои детето  звуците  втория етап е пуска се звука и се показват  3-4 картинки ,без да помагате   детето трябва да разбере какво е чуло..целта на това занятие е детето да разпознава звукове които чува в ежедневието.- самолет ,чешма .течаща вода,звънене на телефон  ,котка и тн  вие ще ги   чуете  Very Happy

Звуците от тук  http://4storing.com/dh5tv/b0ae42cfc67b9866e034756cf48a6fc4.html

Картите ги носите  в някое студио  да ви ги принтират и ламинират  около 10 лв излиза  цялата работа  но ще са ви много полезни... bouquet

Последна редакция: вт, 26 авг 2008, 18:25 от Bluevelvet

# 96
Момичета, здравейте! Hug Ние сме си вече у дома, след едноседмична почивка в Родопите. Но тя за жалост се отрази зле на Мими. Confused Сякаш се уедини и затвори в себе си още повече... Имаше дечица там, но те веднага забелязаха "странното" и поведение и след като тя не им откликна дори на подигравките (едно от децата я караше да си лапа сандалката Cry), те спряха да и обръщат внимание.
Ежедневието и минаваше в къпане в язовира и разглеждане на книжките, които сама си беше подбрала да вземе със себе си. Наложи се да слезем до близкото градче, за да купим кукли и така малко поразнообрази играта си. Не и хареса мястото, определено. почти всеки ден мрънкаше, че иска да се прибира и сега си мисля, че може би беше редно да я послушаме. У дома вече, се чудя как да я измъкна от уединението и. Опитвам се да прекарваме повече време само двете, за да общуваме, но ми е малко трудно, че и малката се нуждае от внимание.
А днес е първият ни урок при логопеда, след близо един месец ваканция. На детска градинка ще я пусна може би на 15-ти септември. В предучилищна групичка ще е тази година.

# 97
       Добре дошла, Мари_анка! Не се притеснявай за Мими, може би спокойствието и чистия въздух в Балкана са подействали по някакъв начин на дъщеричката ти. Понякога ние, а и децата ни се нуждаят от мъничко спокойствие и уединение след многото уроци през годината. Hug

# 98
Вчера беше първият урок с психоложката след едномесечна почивка. След него дълго си поговорихме с нея. Тя смята, това, което аз вече бях констатирала, че детето се е затворило отново в собствения си свят. Cry На какво се дължи, незнаем, само предположения... Според психоложката е просто период и ще отмине. Мими е запазила всичките си умения и даже ги е обогатила (особено речевите), но това затваряне адски ме притесни. Разплаках се... И пак съм в задънена улица.

# 99
  • София и там където не се пуши
Марианка, децата имат спад и програс, при всички е така. Може да е била претоварена и това да е нейния начин на почивка. А ти като си притеснена и на детето му е трудно. Отразява му се. Ама що не сте по-близко да си контактуваме, макар, че Мартинче тук не е споменала за нашата среща.

Обяснява ми синът ми, че в училище някои деца му викат тъп, а мен ме е страх да не избие в агресия и му обяснявам, че ето как той вече се учи и няма да е тъп и децата вече няма да му казват така. И срещаме се с Мартинче и сладура нали малко говори и синът ми пита Мартинче - Извинете, вашето дете не говори - тъп ли е?  Embarassed Embarassed Embarassed Направо потънах в земята, ама после си мисля, добре че сме наши хора, дето си ги разбираме.

ПП - с брат му го обработваме в такива моменти, че така не се говори - той отговаря Оффф, добре.

Последна редакция: чт, 28 авг 2008, 09:08 от dorothy

# 100
Дороти, Мишо е голям сладур, знаеш, че ми е слабост, не бива да се притесняваме от такива моменти. Аз ти казах и тогова, това, че Мишо вижда различното, значи че е осъзнат, и че се развива в правилната посока. Сетих и се след това за продължението на същия разговор. След като обяснихме на Мишо, че Марти сега се учи да говори, и все още не може, питам аз Марти какво иска и той казва "вода" и Мишо идва при мен и ми казва "извинете, вие защо ме излъгахте, че не може да говори, ето че говори" Joy
На същата тази среща с Дороти и децата, забелязах нещо друго. На съседната маса имаше дете, по-малко от Марти, чуждоговорящо. Усетих как Марти се навърта край него, и искаше да си играе с него, явно се чувства добре, след като и двамата не се разбират, и не се налага да си говорят за да играят. Ето ги сладурите - тук.

# 101
Здравейте извинявайте че нахълтвам така във вашата тема обаче на моя позната детето е със признаци за хипер активност .искам да попитам ако не отидат на лекар какво може да стане.не смея да и кажа че детето има някакъв проблем.Дайте съвет как да и кажа въпреки че и тя на моменти го вижда проблема ама не отивали на лекар защото ги изпратили на невролог и те се притесняват защото щели да ходят на невролог  и кой знае какви лекарства щели да им изпишат.А детето наистина има нужда от помощ.

# 102
  • София и там където не се пуши
Марти 04 - да на невролог, а като им изпишат лекарства, просто няма да ги взимат, оттам изпращат и на обследване в детска психиатрична клиника св Никола - не е страшно само звучи така. По-лесно е ако са от София.

# 103
Състави му "Сензорна диета"
- люляне на лялка - 10мин.
- четкане + раздвижване на ставите (пресоване) и притискане на гърдите и гръбчето с ръце (едновременно) - 5 мин.
- каране на колело- 10 мин.
Това всеки ден преди започване на заниманията. Аз лично го правя в 10,00ч и след това сядаме и започваме да "учиме". 10 дни. след това 6 дни почивка.

И при нас е долу горе така, само че му правят сензорен профайл на всеки няколко месеца и сензорната диета е нещо което изцяло замества всички видове игри  и занятия. Приемерно не е 10 минути а се вкарва от храненето до къпането - във всяка една дейност имаме "упътване" как да я вършим. И четкането при нас е много повече - започваме с минимум 8 пъти на ден newsm78....не 5 минути, ами определен брой четкане на всяка ръка, краче, гръб и т.н.   Като стигне четкането до момент когато детето няма реакция или до момент, когато детето започне само да иска да се четка четканията почват да се намаляват до сутрин и вечер.Да няма реакция означава да не го е гъдел или да не пищи ...незнам доколко ви е висока/ниска сетивността...  при нас рекцията отначало беше много негативна, сега понякога го е гъдел, в повечето случаи е равнодушен...
Преди занятия правим упражнения за дълбоко пресоване на ставите, а терапевта ни прави на всяка сесия упражения за вестибуларния апарат - много много стимулиране .
Децата ви как са при упражнения в група? Примерно когато имат занятия в ДГ или като подаде учителката команда към всички те изпълняват ли? МОето все още неможе да се научи да участва в масови занятия....дори и 1 на 1 трудно понякога следва "команди"  Confused

# 104
dorothy благодаря   bouquetти за бързия отговор за съжаление не сме от София.

Общи условия

Активация на акаунт