В Германия jodeln-уваме и тролеи сънуваме - тема 84

• 18 724
  • 296
  •   1
Отговори
# 165
Цитроненминт, имам в градината, освен, ако не го е оскубала свекърва ми., на нея й нямам доверие.Всеки ден с различно мнение. Гейо, нали се сещаш какво искам да ти кажа  Laughing ...

Ванче мамче >Аз имам Angelcare. Подарък от родилния дом. Обаче нито една касетка не съм купила. Карах го с първата празна касетка и с обикновени торбички за боклук с връвка отгоре.По съвет на акушерката и  понеже съм много стисната / представям се на новите Joy / , па акушерката още повече явно. На касетки е безумие. Та опитът ми > ангелкеър има една пластмасова "клапа", която се затваря след като сложиш памперс. УЖ. При мен още на първата седмица издиша тази пружина, на която се държи клапата и се налагаше, след като пусна вътре памперса ,да натисна  да се затвори. Не е голяма работа, но ме нервеше. Пълни  се за максимум 3 дни.
 Имам и един съвсем обикновен кош за боклук с капак 25л,купи го мъжът ми - компетента при пристигането ми в Германия от някакъв гросмаркт.Обаче е толкова плътен , направо като затвориш капака и се всмуква навътре.Супер е. Кофтито е като отвориш капка, за да сложиш новия памперс  Sick Ако много работа имаш, може да издържи да не го изпразниш до седмица. ю
Затова сега ангелкеъра ми е в килера, а другия се ползва.
Но какъвто и кош да вземеш - си мирише. Най- правилният метод за намаляване на ароматите го е написала Татяна. Както и приучването на детето на гърне/ тоалет .  Mr. Green

Последна редакция: пт, 08 авг 2008, 22:53 от rien

# 166
  • в сърцето на един мъж...
Риено, тва е подла примамка за гости Mr. Green

# 167
  • Германия
Някои дали е пазарувал от тук:
http://www.malincho.de/, рекламираха се в заедно.

Гледам имат доста български стоки, но не съм се обаждала (все още имаме запаси от сирене и лютеничка).
Кори за баница все още не съм намерила при нас, а мая дали има и как се казва на немски?  chef

# 168
vanche_mamche,

докато Хана ползваше памперси, ползвах непрекъснато Sangenic и не съжалявам. Спестяваше ми ухания и излишни разходки до кофата, докато детето е на дъската за преповиване. За да се избегне вмирисването на кошчето, е добре да се изхвърля ежедневно съдържанието му, а не когато се напълни.
Иначе затваря плътно, хигиеничен е - нямаш никакъв директен достъп до памперсите, а и като го отвориш за почистване, не се нуждаеш от противогаз.

Докато го ползвах, 6 касети излизаха приблизително 30-ина евро. В зависимост от продуктивността на наследника изкарваш с тях 1,5 - 2 месеца.

nisilia, търси при турците кори за баница, тези за баклава са достатъчно тънки, ако човек тръгне да прави българските баници. Мая е Hefe, има я във всеки супермаркет на хладилния щанд или при сладкарските продукти, ако търсиш суха.

# 169
Някои дали е пазарувал от тук:
http://www.malincho.de/, рекламираха се в заедно.

Гледам имат доста български стоки, но не съм се обаждала (все още имаме запаси от сирене и лютеничка).
Кори за баница все още не съм намерила при нас, а мая дали има и как се казва на немски?  chef

Като гледам след като се приберем ще посетим някой от супермакетите в щутгард. Няколко е споменал човека  Laughing

гея zа мен си е баш джоджен, но и от БГ имам 1 буркан сушен , но когато искам пресен вzимам от тоzи  Wink

# 170
  • Немция
Гея, при турците се продава джоджен-виждала съм и в пресен вид. Казват му "нане", така че го търси под това име. Иначе другият вариант е сушен от БГ.

Девисил няма тук-не съм виждала(и помирисвала). Laughing

Ракийката , която си носим е домашна и е правена с майсторлък-цял еликсир  за познавачите. Като свърши, минаваме и на други тукашни варианти,ако се наложи.

Киселото зеле в оригиналния му вариант не се намира по тукашните земи. Купувала съм от сръбски магазин, но е голям киселоч и дори 24-часово киснене във вода не му убива киселината.Възможно е при желание и подходящо място (в мазата) човек сам да си сложи кисело зеле(изпробвано с успех и със Spitzenkohl).Става сполучливо! Peace

# 171
Абе Жабо, не ме кръщавай ти мене, чубрица си е боненкраут. Има друго наименование за джоджена. Ако не ги различаваш, това е друг въпрос Wink
Бибитка, мерси, ще потърся там. А за девисила, имаше някакво много странно име, ама така и не се напънах да го запомня. По принцип като се готви супа от кладница и печурки, вътре ако се сложи малко мащерка и девисил става много вкусна. А зеле не съм си правила, защото опитах, ама сорта дето го продават е толкова ужасен и твърд, че не ставаше за ядене и се отказах да повторя. Confused

# 172
Девисил /или лющян/ тук е известен под името Maggikraut /по народному/ или Liebstöckel. Eто тук повече.

Правихме преди две-три години в Университета едно изследване за подправките и вещиците Mr. Green и оттам ги знам.

Последна редакция: сб, 09 авг 2008, 13:36 от Mi6ka

# 173
Liebstöckel тоест Девисил си бях купила пролетта от онези в саксиите. Ама нещо почти веднага загина - корените сякаш му бяха изядени Sad
Иначе и аз много обичам - на пилешки супи и манджи особено и сега свеки ми донесе и пресен и сушен Wink

# 174
Малей, носите, не си поплювате. Ние нищо не носим явно, в сравнение с вас. Джоджен, та сега имам бая zапас от сушен. Мед, ама ни го донесоха, ракия, всеки път ни дават, ама ние не пием и вzимаме, колкото да не се обиди някой..Абе слаба работа сме,кори, сирене и луканки никога не ми е дошло на акъла да нося  newsm78 .А една приятелка тука съвсем наистина си прави zимата кисело zеле в маzето  Wink .Не zнам какво ли си мислят съседите, щото не е да не вони, но явно не и пука.
А zа памперси до сега грам не бях се сетила даже. Така е, човек като zабрави как е с малки деца  Thinking .Ама може и да  караме с обикановена кофа с торбички, съчетано с всекидневно иzхвърляне, примерно.

# 175
На мен ми донесоха наскоро 3 вида краве сирене, сладко от Зелени смокини, мъжа ми си домъкна пакет варена шкембе чорба (и все пак кои сте я готви?), ракия (класическите марки ги предпочитам пред новите, при вината не е така), крем "Здраве", аз като си ходя купувам от пазара рачел (ако намеря) в буркан.

А сега по другата тема За кофата. Ста не ста изхвърлям всеки ден, Застото тя при нас се пълни двойно по бързо.  Simple Smile

# 176
Мишке, мерси за инфото. Аз го бях гледала в някакъв речник, ама всеки път си забравям листчето, на което пише каква е подправката, та все не мога да го открия в магазина Embarassed Ама трябва да се поразтърся newsm78

# 177
Жабата и Гея , спорете с аргументи
Ето това е джоджен нали? http://de.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%BCne_Minze Grüne Minze
Ние май имаме от това в градината - маточина ,ако е пораснало след оскубването миналата година  http://de.wikipedia.org/wiki/Zitronenmelisse
Затова по-напред обърках двата щата...
Ето ви чубрица Bohnenkraut http://de.wikipedia.org/wiki/Bohnenkr%C3%A4uter
Може да си отворите линковете на немски и български  Peace

# 178
Оф, не ми се спори, ама ето това е джоджена:

те това е чубрица:

Има огромна разлика между двете и даже миришат по различни начини. Едното се слага на зрял боб, другото се слага на картофена супа, например. За тези дето готвят.

# 179
Гея, и да ти се спори все тази....ефект няма да има. Щом като е решило момичето че чубрицата е джоджен, моля ти се не и разваляй удоволствието.

Здравейте мацки!

Виждам добре си прекарвате .
Днеска тук времето се развали, иначе бяха страхотни жеги. Посетихме морето и планината, беше много хубаво, страшно довлни сме, но се разбихме от пътуване.

Общи условия

Активация на акаунт