Трудно проговарящи деца!

• 227 026
  • 750
  •   1
Отговори
# 405
Моят син е на 3г.и 5м.и нищо не говори,само на негов си език SadРоди се нормално,никакви проблеми и през бременоста..проходи рано-7-8м.разбира доста неща, много пъргав и подвижен,но е много разсеян и не се концентрира.. не е ходил на градина и не е общителен с децата на вън :(newsm78Почвам да се чудя дали не е аутизъм Cryчувствам се ужано отчаяна,особено като гледам връстниците му колко напредват,а моето всички го гледат странно CryХодихме юни месец на логопед-психолог тя го прегледа,изчисли го,даде ми някои прости задачки в къщи и ме насочи към неин познат невролог,който пък ни написа рецепта за същия сироп и още едни хапчета,които никъде ги няма..Общо взето никакъв ефект от цялата работа-ужасно съм разочарована.Очаквах че логопедката ще ми предложи по-чести посещения,а не както тя ми каза-след лятото.Трябва ли да търся друг логопед?!Времето си минава и се боя че с тоя темп никога няма да проговори и ще потъне в още по-голяма изолация..а за училище да не говорим. Cry

# 406
  • София
Не се отчаивайте, потърсете специалисти, които работят с деца в ранна възраст и други форми за развитие на децата, тип монтесори, бебешка музика и т.н.  Специалиста с опит няма да ви върне за след известно време, а ще настоява да започнете при първа възможност.
Като започнете да работите с един специалист на всеки 3-4 месеца си правете нещо като ваша оценка дали детето има напредък и в каква област.
Не знам дали ще ви е по-спокойно да възприемате ситуацията, все едно детето ви е първокласник и има затруднение в училище. Тогава ще намерите и частни учители, и вие ще се занимавате с детето. Сега нещата се случват по-рано.

# 407
Моят син е на 3г.и 5м.и нищо не говори,само на негов си език SadРоди се нормално,никакви проблеми и през бременоста..проходи рано-7-8м.разбира доста неща, много пъргав и подвижен,но е много разсеян и не се концентрира.. не е ходил на градина и не е общителен с децата на вън :(newsm78Почвам да се чудя дали не е аутизъм Cryчувствам се ужано отчаяна,особено като гледам връстниците му колко напредват,а моето всички го гледат странно CryХодихме юни месец на логопед-психолог тя го прегледа,изчисли го,даде ми някои прости задачки в къщи и ме насочи към неин познат невролог,който пък ни написа рецепта за същия сироп и още едни хапчета,които никъде ги няма..Общо взето никакъв ефект от цялата работа-ужасно съм разочарована.Очаквах че логопедката ще ми предложи по-чести посещения,а не както тя ми каза-след лятото.Трябва ли да търся друг логопед?!Времето си минава и се боя че с тоя темп никога няма да проговори и ще потъне в още по-голяма изолация..а за училище да не говорим. Cry

Здравейте ,не знам за кой  път  пиша  с Ноотропил не се проговаря !Ноотропила е лекарство  което стимулира мозъчната  дейност.
Докато детето   приема   Ноотропил   трябва ежедневно във  вкъщи  да  се работи , най малко  три пъти в седмицата да   посещавате  логопед.
Другата заблуда е че за два три месеца и детето  ще проговори   няма  такова нещо   за  съжаление...резултатите  идват  бавно    ...

# 408
  • София и там където не се пуши
Да допълня Блувелвет - резултатите идват, някои по-бързо, някои по-бавно . Важното, че сме разбрали, че има проблем, за да се вземат мерки.

# 409
jeni799,

С право се притесняваш, защото дете на 3,5 години трябва да говори, разбира и общува свободно и с връстници, и с възрастните, при положение, че няма проблем в развитието си. Най- добре е , за да не губите време, да запишеш детето за обследване в клиниката Св. Никола в Александровска и това, което ти кажат и напишат като епикриза, ще е точно, за да знаеш какъв път да поемеш- като работа с детето. Щом не говори на тази възраст, при всички положения се нуждае от логопед, но логопеда не диагностицира, а на база поставената диагноза от лекар и препоръки, работи с детето. Със сигурност, ще имате нужда и от работа с психолог, на спорт ще е добре да го запишеш, като за начало на индивидуална работа, други терапии вероятно също ще са необходими и полезни, но първо го заведи при специализтите, за да поставят или отхвърлят диагноза. Ние тук, както и логопедите, не диагностицираме, а се чудя защо, логопедката при която сте ходили, не ви е насочила към специалист- лекар и послед отново да се върнете при нея и зачестите посещенията си или при друг логопед, а така губите ценно време за детето в пристенения, които не само че не му помагат, а твоето емоционално състояние му се отразява.

# 410
Здр. и от мен, ние също в петък ходихме за първи път в Св.Никола за първичен преглед и края на септември ще трябва да останем за 5-10 дни за обследване. Ще съм благодарна, ако анаморф споделя как протичат посещенията, някой от родителите присъствали на самите срещи при специалистите, по твоя преценка може да ми отговаряш и на личния. Благодаря

# 411
Благодаря ви за отговорите!Мисля,че идеята за Александровска е добра!Някой ще ми прати ли повече инфо-с направление ли е, или се плаща,и ако се плаща -колко?Благодаря отново!  bouquet
Иначе за сиропа съм абсолютно наясно,че не е вълшебната пръчица за проговаряне, и че се пие успоредно със заниманията с детето. Wink
Мисълта ми беше- има ли нужда да сменим психолог-логопеда, или да изчакаме до след лятото както тя ни каза-до следващата консултация?!Тя много усилено ни съветваше да се запишем за логопедичната детска градина-и въобще градина.Проблема е, че няма места и все още чакаме..Някак си ми се струва, че не й се занимава,но може й да греша.. ThinkingТака й не си изградих мнение относно дейноста на логопеда. newsm78Цялата работа до сега са някакви периодични консултации,които тя определя и  работа в къщи,от които няма кои знае какъв резултат.. WhistlingТова ли е всъщност логопеда?! Thinking
kezaja незнам дали има нужда от спорт, той е достатъчно енергичен и подвижен.В това отношение надминава връстниците си по мои(и не само)наблюдения.Тича изключително бързо,катери се като маймуна по доста високи места и си слиза без проблем и т.н.За разбиране-разбира ме като го карам да изпълнява нещо или му говоря,проблема е, че не иска да го възпроизведе в реч.Изобщо всяко нещо което го карам той да направи, ме кара аз да го правя и се инати. ooooh!

Последна редакция: чт, 30 юли 2009, 16:52 от jeni799

# 412
Дани777,ще пиша тук,не на лични за да четат и други,които се интересуват за това обследване,все вярвам,че има и други,които не са съвсем наясно.
Днес бяхме за втори път,имаше детенце аутист,събраха ги заедно за да видят как ще контактуват помежду си,въпреки,че моето дете среща често такива дечица в логопедичния център,където ходи,малко се постресна от момченцето в началото,после му подаваше топки,но не успяха да се заиграят повече,защото другото дете,често изпадаше в изблици на плач и махаше силно с ръце,не искаше контакт с моето.Моя обаче реши да е настоятелен и се опита да го хване за ръчичката,но стана по-лошо и реши да си продължи играта с един багер,който имаше в стаята,където се провежда диагностиката.Така нас ни обследват 3 докторки,за съжаление само на едната запомних името,корто е Бистриян.
ДОбщо взето ги карат да правят разни неща и ги следят дали разбират,дали гледат в очите,имат ли социален контакт с човека,който им говори,интересуват ли се от това,което им
се казва и дали изпълняват.
Утре сме за 3 та среща,предполагам ще имаме още една и ще ни дадат някаква
диагноза,ако изобщо имаме.Засега това са ми наблюденията от там.
По-нататък ще споделям още...

# 413
  • Русе
Да допълня Блувелвет - резултатите идват, някои по-бързо, някои по-бавно . Важното, че сме разбрали, че има проблем, за да се вземат мерки.

Така е, но ако нямаш адекватна помощ от специалист/и пак неможеш да направиш всичко, на което би била готова иначе. Ето виж ме мен, знам от 2 години, виждам го, чувствам го го някакси, нося го по доктори, а те като врачки ми казваха до сега "ааааааа, нищо му няма на детето, ще се оправи, търпение.." и че едва ли не аз съм твърде амбициозна майка  Shocked Какво се получи в един момент, "ооо, ма то детето имало проблем още от раждането бе" и хак, някакви диагнози и разни измислени сиропчета. Истината е, че съм бясна, защото нямаме нито добри педиатри, нито кадърни специалисти и като се знам аз какъв съм инженер с право неходя на доктор, ма детето си как да оставя така...
Добре, че са тези форуми та майките да си помагаме, иначе незнам...
Стискайте ни палци, утре сме на преглед при доц.Божинова  Praynig дано нещата не са толкова лоши, колкото ни ги представиха тук  Confused

# 414
  • София и там където не се пуши
jeni799 като майка минала през св Никола и доц. Божинова (св Наум), мога да кажа, че и на двете места правят първи преглед ( става и с направление и без направление) , като за св Никола, не искат, за доц Божинова носех, взеха го, но други мами и без това направление са ги приемали. Те имали право неограничено да правят изследвания, като ги приемат децата там, заедно с майките. Аз дори в момента с моето дете в момента съм там ( в св Наум) .

В св Никола, на първия преглед, ми казаха, какво направление да нося за обследване.

darinka979 приготви се да останете евентуално, понеже не сте от София, може и веднага да ви приемат, или ще ви определят дата за постъпване.

# 415
  • Русе
 Hug Ще го имам предвид и ще постегна малко багаж тази вечер  Peace

# 416
  • София
Цялата работа до сега са някакви периодични консултации,които тя определя и  работа в къщи,от които няма кои знае какъв резултат.. WhistlingТова ли е всъщност логопеда?! Thinking

Интересен въпрос, ще ти кажа при нас как беше в периода 2-3 годишна възраст на детето. Имахме занимания 2 пъти в седмицата по около 40 мин. Правят се игри с детето, например с тази игра - http://threetoseven.files.wordpress.com/2008/10/rollbahn.jpg. Трябва детето да наблюдава движението на елемента, да изчака да стигне до края, логопеда илюстрира с думи движението "Готови, старт, край, спря". Играят с изчакване на ред, веднъж детето, веднъж логопеда. През това време аз бях вътре и гледах.
Детето ми само буташе, иска да ги вземе всичките, хвърля ги насам натам. От 15 мин. игра да се завършили 1 път по правилата. Така правехме 4-5 различни игри. После в къщи и всяка сутрин и след обяд по 30 мин. повтарях тези игри или подобни. Това беше почти  2 години. Не знам дали има и по-лесен начин, но този даде резултат при нас.

А спорта е добре, защо ги структурира и е различно от безразборното тичане и катерене. Лошото е, че за деца под 6 години се намира изключително трудно нещо. Чувала съм за плуване http://vodenpat.com/ и Стоян Церовски като индивидуален треньор.

# 417
jeni799,

За да има развита добре реч, трябва да има добро разбиране, за да има разбиране, трябва всички системи в организма, да функционират като добре смазана машина- да има добра координация на ниво груба моторика, фина моторика, стойка, походка, от там се подобряват движенията на тялото, стават по- структурирани, значи се подобрява разбирането, и едновременно с това и говора. И затова е нужен спорта, особено за деца, при които срещаме някакъв проблем, той допринася за цялостното подобряване функционирането на тялото и мисълта, после на поведението и на мозъчната дейност. Затов аима такива терапии- трудотерапията например, която се препоръчва за различни разстройства- за да се канализира дейността на ръцете, на тялото и от там да се избистри мисълта, говора. Вярно е, че  плуването е най- добрия спорт- за деца с разстройства- е терапия, а за деца в норма- е лечебен балсам за синхронното изграждане на организма и здравето на детето. Стоян Церовски е треньора, който има подход и към деца с проблеми, и към здрави, и децата го боготворят и слушат. Преди 5 години, като отидохме на басейна, детето пищеше и не искаше да влезе изобщо във водата. Той го подхвана- близо година работеше само индивидуално с него и сега в 3 метровия басейн плува като стрела- 50 метра от край до край, почти стилно дори. Тялото заяква и координацията му се подобрява, подобрява се и координацията на мисълта и подпомага останалата терапевтична работа. А и детето добива по- атлетичен вид, което пък е много важно за самочувствието и също допринася за подобряване на поведението и разбирането. канализира се и енергията на детето, което е изключително важно за правилното му развитие.

В Св. Никола в Александровска преди години диагностицираха за повече от 2 седмици, по 45 минути на ден , с направление и психолог и логопед играеха с детето, психиатър го наблюдаваше. Накрая изготвят епикриза, на база на наблюденията от всички. Сега диагностицират значително по- бързо- за по- малко от седмица, но много деца са  минали през клиниката през последните години и имат вече по- бърз и точен поглед, да правят диагностиката по- бързо. А и там са единствените специалисти в бг. На база на диагнозата, дават препоръки за работа с детето- на какви терапии и специалисти да водите детето.Терапиите винаги трябва да са упорити, без да прибързва човек да се отчайва, че нещата стават бавно, защото наистина се случват бавно, но всяко нещо, което правим за детето, ни се връща после в пъти. След това веднъж годишно се ходи в св. Никола на реоценка, за да се вижда как се развива детето и при всяко годишно посещение, препоръките са в областта, на която най- много трябва да се обърне внимание на детето.
Там никога не предписват лекарства. Смятат, че различните терапии, са ай- доброто оръжие срещу разстройствата на децата. И е така, практиката го доказва, а и всички майки сме изпробвали какви ли не лекарства, от къде ли не са ни носили, кой каквото чул, изписал му някой невролог, то при невролозите основно за това ходим, защото само те предпиват лекарства...няма такова.
А доц. Божинова, совен ноотропил, друго не знам дали е предпсивала, не помага, дори активира и напряга детето излишно. Доц. Христова от Токуда дори прозак ни беше предписала, че бил помогнал при някакво дете, неин пациент, носиха ми от щатите...единствените медикаменти, от които сме видели полза, са хранителните добвавки за концентрация, за имунната система, за подобряване на кръвообращението и оросяането на мозъка, Брейн Бустер също- не са чудо, но подпомагат основната работа с детето- ежедневната.

Последна редакция: пт, 31 юли 2009, 01:46 от Kezaja

# 418
darinka979 приготви се да останете евентуално, понеже не сте от София, може и веднага да ви приемат, или ще ви определят дата за постъпване.
Няма да ги приемат. Ще се определи дата на постъпване. Имат си предварителен график, по който работят  Peace

# 419
(х) Dorothy, чета че сте ходили и на двете места - в св.Никола и св.Наум(дори в момента сте там). Виждаш ли някаква разлика в процеса на диагностиране и какви са ти личните впечатления и за двете места? Смяташ ли, че е необходимо и двете да се посетят? На нас както писах ни престои оценка от Александровска и затова се интересувам, дали да предприемам стъпки да отидем след това и до Св.Наум.
Благодаря на всички майки, които се включват и разказват за посещенията си на двете места.  bouquet       За нас, живеещите в провинцията това е страшно важно!

Общи условия

Активация на акаунт