Къпете ли всеки ден бебето?

• 28 152
  • 316
  •   1
Отговори
# 135
Естествено, че не съм го къпала всеки ден, когато беше бебе. Сега го къпя всеки ден.
Родих и гледах синът си в САЩ.

# 136
Всяка вечер къпем Карина, но главата мием 2 пъти в седмицата. Ние живеем в Англия и според мен няма такова нещо. Бебчетата и малките деца ги къпят всяка вечер както си е в България  Peace

# 137
  • Ботевград
Зимата я къпех през ден, лятото се къпем всеки ден  Peace

# 138
  • София
Сега къпя всеки ден, но не задължително винаги със сапун, понякога просто пълня ваната с вода и си играе с играчките вътре , после плакна. Но не мога да не я къпя всеки ден, в момента, защото тя става на прасенце по прковете.

# 139
Тялото всяка вечер, сутрин мия дупето след като .., а главата през ден.

# 140
дъщерями е на 3 години и 2 месеца и откакто се е родила не съм пропускала вечер да не я изкъпя, а всяка сутрин като се събуди измиваме дупето  и правим другите части от сутрешния тоалет.Относно косата вече я мием през ден .чудя се какви са тия хора дето ще се къпят един път седмично. :  newsm78 не се ли смирисват бе .Какъв пример ще дадеш ти на детето си ако не  подържа нужната хигиена.А и само да допълня от баба ми знам че новородено се къпе всеки ден  до навършване на 1 годинка после може и през ден зависимост от сезона , но всичко е въпрос на лично мнение.

# 141
какъв е сезона според мен няма значение, къпя детето си всяка вечер и съм пропускала броени пъти до сега. Мисля да продължавам да си я къпя и занапред, без оглед на сезона. Според мен детето така се облекчава и същото време и помага за заспиването. Сутрин мием дупе, ръце и лице. Като ни изникнат и зъби и тях ще включим в ежедневния тоалет. Мен ако питаш при условие че имаш баня и  топла вода под ръка си е грехота да не го къпеш всеки ден.

# 142
А и само да допълня от баба ми знам че новородено се къпе всеки ден  до навършване на 1 годинка после може и през ден зависимост от сезона , но всичко е въпрос на лично мнение.

Явно много народ е слушал бабите си, спор няма. Логиката е един път!
Първите 3-4 месеца я къпех всеки ден, което доведе до суха, белеща се кожа. После се порових тук-там, попрочетох едно-друго и спрях да я тормозя ежедневно със сапуни, шампоани и мазила, кожата и се оправи за 1-2 седмици. Бебешката кожа няма нищо общо с нашата, тъпо е да се сравняват 2-та щата. Когато проходи пак започнах да я къпя със сапун всеки ден, но вече нямаше проблеми.

# 143
А и само да допълня от баба ми знам че новородено се къпе всеки ден  до навършване на 1 годинка после може и през ден зависимост от сезона , но всичко е въпрос на лично мнение.

дааа... щом баба ти така казва  Thinking значи като порасне и стане на годинка, когато вече ходи и се цапа по градинките, тогава казваш може по-наредичко да се къпе  Laughing много ще е хубаво ако съветите на бабите си останат там, където им е мястото - в миналото. това важи и за всички останали теории на бабите тип хранене, обличане, за осоляване и повой да не говорим  Stop четете, има достатъчно материали за качеството на бебешката кожа.

# 144
дупето мия по 3-4 пъти на ден,зависи колко пъти ака  Mr. Green,но поне веднъж задължително и всяка вечер я къпем  Peace

# 145
много ще е хубаво ако съветите на бабите си останат там, където им е мястото - в миналото. това важи и за всички останали теории на бабите тип хранене, обличане, за осоляване и повой да не говорим  Stop четете, има достатъчно материали за качеството на бебешката кожа.

Принципно съм съгласна с теб, че има много абсурдни "бабешки" съвети, но има и такива, които са абсолютно приемливи и днес. Повечето баби са кърмили децата си до 2-3 годишна възраст и са захранвали късно. Не виждам нищо лошо в това да дават съвети за кърменето и да споделят остарелите си теории Peace. Пък и всеки си носи глава на раменете и може да прецени кои съвети да приеме и на кои да се изсмее Wink.

Само за информация и приключвам с темата, защото никой никого няма да убеди в правотатата си - качеството на кожата и на двете ми деца е повече от чудесна Grinning. Къпани са и двете всяка вечер, както вече писах. Когато родих големия си син верниксът не беше опазил кожата му и се белеше ужасно. Две седмици след раждането кожата му се оправи и стана страхотна въпреки ежедневните бани. Не се доверявам за всичко на педиатърката, но в обяснението й защо е наложителна ежедневната баня за новородените намирам логика. Тя подобрява кръвообращението, тонизира и помага за оросяването на крайниците. Всички знаем, че бебешките ръчички и крачета са обикновено студени. И тук не става дума за къпане със сапун, шампоан и т.н., достатъчно е дори едно обикновено обливане с душ с топла вода.

Това, което ме дразни лично мен е тенденцията да отричаме като неправилно и погрешно всичко, което се препоръчва и прави в БГ и да идеализираме и да смятаме за непогрешими англичани, германци, американци и всички ситуирани на запад от България.

# 146
До годинката го къпех всеки ден, но сега 2-3 пъти в седмицата, но всяка вечер подмивам, и на всяко акане.

# 147
  • София
и във Франция не се къпят бебетата всеки ден с шампоан/душ гел всеки ден. а като новородени изобщо не се къпят всеки ден.

Пък аз казвам, че се.  Whistling
Този спор взе да затъпява. Едва ли се очаква всички французи/немци/англичани или западноевропейци да отглеждат децата си еднакво.
Айде, лека нощ от мен.   bouquet

ти можеш да казваш много неща, но до момента си цитирала сестра си, която не е показател за масовата практика. освен това си има препоръки на педиатри в съответните държави и болшинството хора ги спазват, защото са редовно осъвременявани и смислени. оттам-нататък всичко заприличва на "а една моя приятелка/роднина/лелинка...", което е несъстоятелно.

п.с. аз съм живяла във Франция и ходя там поне на всеки две години при приятели, много от които вече имат деца.
Виж сега какво. Няма да ти изреждам цялата си рода и приятелите си, които са там, нито пък ще ти броя времето, което съм прекарала във Франция. И "цитирам" сестра ми, но тя е и медицинска сестра, така че не е просто "приятелка/роднина/лелинка". Казвам ти какво една медицинска сестра прави с двете си бебета. Пък ти и сама можеш да се сетиш, че и там има най-разнообразни течения и моди в медицината, традиции и нововъведения. Спорът е излишно натегнат. Това, че аз си къпя моето бебе всяка вечер няма да те накара да си къпеш твоето и обратно. Но недей да твърдиш с лека ръка, че в дадена страна задължително се прави нещо и задължително се препоръчва то. И там лекарите са хора и са подвластни на личните си предпочитания.

# 148
  • Канада
Да,къпя го всеки ден.Няма значение от сезона.Както на мен ми е хубаво да си взема един душ,така и той си чака и си иска банята:)

# 149
Астарта , ако се отрича случващото се в момента в БГ педиатрията, единствената причина за това е нежеланието на болшинството български педиатри да погледнат по-далеч от носа си. при положение, че в България няма достатъчно пари за мащабни изследвания, няма нищо лошо в това да се ползват резултатите от чуждите такива. а що се отнася до бабите - да, някои са кърмели, други са сипвали по малко винце в устата, защото е било жътва примерно и време за кърмене не е оставало много. та така.

бъръльо-бъръльо, няма нужда нищо да ми изреждаш. едно медицинско лице нищо не ми говори. има си педиатрична организация в страната и тя си има препоръки.

Общи условия

Активация на акаунт