АВГУСТ мина и замина, чакаме бебе едничко и се местим в РОДЕНИ всички

• 21 214
  • 297
  •   1
Отговори
# 135
мамита,днес Дари беше за първи път на църква за официалното и представяне пред Бог.Не се показа в най-добрата си светлина-плака почти през цялто време ,а аз не чух и дума от молитвата,а отчето започна да си бърка текста  Mr. Green     иначе беше много мил и ми пожела поне още 2 дечица.В неделя сме поканили добри какички-орисници да пожелаят хубави неща на бебка по случай Погачата-дано тогава Дара се представи по-добре
за секциото-аз едва ли някога ще разбера дали при мен то беше наистина наложително или така е било по-лесно за докторите,но не е било за пари,защото цената за нормално раждане беше същата.А защо се смята,че възстановяването от секцио е по-трудно?Ако изключим силното главоболие,което продължи 5 дни,болките от самата операция минаха много бързо,белегът доста добре зараства и е едва забележим,правя коремни преси без проблем.Разбира се не може да се сравнява с нормално раждане без шевове.
а по въпроса за бабите-аз съм безкрайно благодарна на майка ми за безценната и помощ,има много модерно мислене и винаги съм я чувствала по-скоро като приятелка.За свекървите нищо не мога да кажа,защото моята е починала много отдавна.
Меган,а защо не може да се бърка с памуче в нослето-при нас това е най-успешния метод,аз с помпичката не мога да се справя?

П.П нещо Гица ми се губи напоследък?

# 136
здравейте   bouquet

вчера писах писах и пак по погрешка нещо натиснах и изчезна / иначе не съм индианец ама винаги на лаптопа ства така newsm78 /

та да се включа и аз, нашия маймун е ранно пиле - по това ще да се е метнал на свекървата, щото в моето семейство всички сме сутрешни мърди, та малкия си свикна всяка сутрин я в 6 я в 7 да си надува гайдата без очевидна причина, дори да е хапвал преди час и то обилно..направо ме подлудява сутрин иначе през другото време си може да си гука и да си играе или просто си прави муцки дори и да спи понякога обаче сутрин ми изчерпва цялото търпение, на моменти главата започва да ми гори направо е ад  Sick
да, моет бебе отказва почти да спи, вчера за цял ден му се събират 30-40 мин сън на отделни дрямки от по 5-10 мин, иначе запа чак в 8 вечерта  #Crazy

аз от моята майка не мога да се оплача освен че я няма никаква  Mr. Green тя си е много заета така че не я виня, не ми дава съвети, даже според нея се престаравам, но аз като гледам как го държи като извънземно се чудя как ни е отгледала със сестра ми Mr. Green и сме все още живи Mr. Green майтап де, много е грижовна, но не прилича на другите майки, моето бебе изобщо не е в центъра на вселената както чувам че е при всички вас, наще си имат хиляди задължения и задачи и никой не е оставил цялата си работа заради мен..по-точно заради вника де. нащте например твърдят че Борис е най-сладкото и тихо бебе и аз само съм се била оплаквала...
виж свекървата е друга бира, засега не е станала досадна, но ме обсипва със суеверия което много дразни, иначе много ми помага жената-готви и носи в кутии, миналата седмица идваше всеки ден /което ми дойде малко в повече ама аз не мога да и откажа някакси/ та гладеше, гледаше го все ме караше да спя..ама то не може-бебето си е мое и аз трябва да си го отгледам това е-смотана несмотана майка каквато съм такава ! за него съм единствена  Heart Eyes

още не съм сигурна в разстройството на Борис-не мога да преценя има ли или няма /ей за такава смотана майка говорим хаха Mr. Green Mr. Green/ температура няма, като я мерих вчера беше 36.7 нещо такова, ниска ми се видя.

и аз като Стела не мисля че ме срязаха за пари, а и съм почти сигурна, че имаше защо да ме срежат, така си мисля. някакси не мога да се съмнявам във всичко. и аз мисля, че възстановяването ми е супер бързо, с изключение на главобола първите дни и болката която е нормална все пак ти срязват корема, аз много бързо се оправям. вече и количката вдигам  Mr. Greenне съм спряла да шетам и да чидся готвя пера от първия ден така че съм ок.
упражнения още не съм почнала  Embarassed обаче явно е време:)

Стелка за молитвата- предварително ли трябва да се уговорим с някой поп или може да се изръсим ей така в някоя черква?

аз пък имам друг проблем- ЖК ми е отпуска и не мога да си взема болничния за 3 дни преносване, това означава сигурно че ще ми забавят парите за август защото без болничен работодателя не може да подаде всички документи и сигурно тъпите нои ще ми ги платят октомври, някой знае ли дали личния лекар може дами издаде такъв болничен по изключение? и ще ми забавят ли парите с цял месец ако ги подам към 20ти септ? / по принцип трябва да си ги получа около тази дата/

та така от мен, бягам че Годзила в съседната стая ме зове Mr. Green
на всички хубав ден   bouquet

# 137
Здравейте и от мен ,извинявайте че рядко се вклучвам ,но винаги ви хвърлям по един поглед за малко с огромно удоволствие.Ние с бебо Калоян сме добре ,с кака Елена се готвим за първия учебен ден с голям трепет и така само здраве да има с другото ще се оправим някак си.Гледам дискутирате темата раждане - аз родих със секцио и двете си деца.Но преди да се появят двете ми слънчица аз имах и едно нормално раждане с лош край( извинете ме няма да изпадам в подробности ,за да не стряскам младите мамита с хубави бебечета),но напълно подкрепяи и Асето без болка мама не се става въпроса е всичко да е супер и в крайна сметка мама и бебо да са добре.А секциото за мен просто не е болка,която изпитах с нормалното раждане.Така имам конци и отгоре и отдолу Simple Smileи все пак лекарите си знаят работата,а ние само положително да гледаме на нещата за да ни се случват винаги хубави неща.
Усмихваите се много и мислете положително!
Честито на всички мамита !!! Simple Smile Simple Smile

# 138
  • Бургас
Добро утро!
Да се похваля вчера бяхме на консултация и малката ми мишка вече не е толкова малка  Laughing Педи попита стигала ли му кърмата и като го изтеглиха направо учуди света  Simple Smile роди се 3кг., на 7.08 като ни изписаха беше 2.820кг., а вчера  го претеглиха 4.300кг  #Crazy и е пораснал с 1см.   Иначе нещо голям гладник е станал напоследък.... иска да яде на има няма 2 часа.
За моята майка нищо лошо просто не мога да кажа. Тя си ме познава и само ме гледа в очите. Обаче свеки .... Twisted Evil за свеки просто нямам думи. Няколко пъти идва да ми помага да го къпим, мъжо като е на работа ... еми само ми пречи. Нейните ръце са между моите върху бебето, а съм се обърнала за нещо и тя е на моето място, скачам върху нея като се обърна.  Shocked И само "Аз така правех, кога ще направим и Ицко така" Да ама това е било преди 34 години и нейното дето, а моето дете ще си го гледам аз и както аз и мъжо решим. Извинявам се че се пооплаках от нея, ама това ми тежи още от вечерта на изписването ни  Sad Добре че живеем отделно  Wink

Ани аз извеждам бебо по къс ръкав боди, някакви панталонки и чорапки и задължително загънат с пеленка. Обаче в морската градина или вечерно време духа вятър и слагам боди с дълъг ръкав.

# 139
  • ....от ляво до десния завой...
П.П. И да се оплача от майка ми. Тя явно смята, че ние сме двама идиоти, които по случайност са направили толкова готино дете и то сега трябва по възможност да бъде "спасено" от нашите нежни грижи. Поставя под въпрос всяко мое действие. Много дрехи съм й била купила, нямало нужда да облича всичките, ама ще я претопля в слинга, ама ще я изстудя в количката, ама сега защо яде толкова, ама сега защо спи, ама защо сега ще я водите на разходка, ама защо не наддава детето, вие теглихте ли я (според нея трябва да я тегля преди и след всяко хранене, или поне веднъж на ден),.....  #2gunfire Тя явно се чувства твърде млада, за да бъде баба и се изживява, сякаш бебето е нейно, а аз съм малоумна, а не детски лекар  #Cussing out Адски много ме потиска...  Sick

Вече нещо много взе да ми писва и да се нервирам и мисля да поставя условие или да си редуцира коментарите, или няма да й водя детето. 'Щото сега добре, малката не разбира още, ама като поотрасне аз какъв авторитет ще имам, ако непрекъснато слуша майка ми да мрънка и да критикува  Crossing Arms Naughty

Казах си Simple Smile Олекна ми Simple Smile

Яни, явно това е някаква синдромна болест на майките и свекървите. Аз го преживях това след първото ми раждане със свекърва ми. Тя беше вкъщи да ни помага в гледането на бебето защото след първото секцио аз бях много зле - не можех да ставам, много ме болеше, мина време докато се възстановя. През тоя период мама свеки взе да се изживява не като баба, а като майка на Дани. Идваше, вземаше го сутрин от спалнята и после до обяд не се сещаше да ми го върне под претекст да съм си почивала и възстановявала. Опитах да го кърмя - тя не само, че не ми помогна, ами ме обезкуражаваше и дърпаше детето да му давала шишето с думите "ами то няма да стане, не го мъчи, айде стига и т.н.". Това ме докара до невероятна депресия - всяка нощ плачех на главата на Жоро, а той милия беше между чука и наковалнята! Тогава взех решение ако родя второ дете някой ден, колкото и да ме боли да направя всичко възможно да си го гледам сама, без помщта на свекървата. Така и процедирам с Борис и съм много доволна. Свекърва ми пак пробва да се меси "компетентно", но елегантно я отрязах и вече не обръщам внимание на неуместните и забележки, ами я рязвам всеки пат като се изкаже. Постоянно ми говори, че бебето не било гладно, което мен ме наведе на извод, че по неизвестни причини тя се дразни на близостта между мен и мъника, която се създава при кърменето и която е напълно естествена. Всеки път когато Борис е гладен тя казва, че детето не било гладно. Накрая и казах в прав текст, че т.к. не му е майка не може да различи и сигналите му - кога е гладен, кога иска смяна на памперса, кога му е топло или студено и че аз най-добре знам кога какво иска бебето, тя да не се тревожи! Wink Тя се държи леееко като обидена и много много не идва вкъщи, но аз не съм се впечетлила особенно. Време е да разбере, че в моята къща и по отношение на моите деца се спазват моите правила. Който не може да ги спазва - няма да има достъп! Малко преди да родя имахме разправия за това как гледат Дани - оказа се, че са го пускали да играе без надзор с някакви по-големи деца. Имам притеснения - обременености свързани с работата и направо полудях като го разбрах това. Казах и че той още е много малък за да го оставят така,някой може да го отмъкне и тогава какво ще правим? Rolling Eyes Тя пак се обиди, че едва ли не съм изкарала че не го гледали като бил с тях.....Просто я предупредих да не го оставят сам, без надзор, много е малък още за чак такава "самостоятелност"! Та това е по въпроса за родителската помощ!

Сега да се отчета за бебо - вчера бяхме на първа консултация! Порастнали сме с 4см. от изписването - вече сме 56см и тежим 5100гр. Удариха ни първата имунизация и ни предписаха профилактично капки Вигантол по две капчици сутрин на гладно, нямаме рахит! Grinning Докторката каза да продължавам да го храня на поискване с кърма, няма проблеми че не спазваме режими някакви там!Щом бебето наддава добре и е здраво, значи го гледаме правилно! Бебчо плака малко при имунизирането - само като извадиха иглата и после бързо се успокои и заспа. Снощи за първи път от месец и нещо ходихме на заведение със съпруга ми, батко Дани и бебо. Наложи се да го кърмя извън къщата и ми беше много странно, но добре че бяхме до работата на мъжа ми, та той отключи и се скрихме там да се нацока Бобо. После заспа и продължи да спи даже като се прибрахме към 22.30часа вкъщи.

За сега е това. Бебе се събуди и крещи,отивам да го храня че ще си изяде ръцете! Grinning
 Hug

# 140
Хелоу, как сте компанията? Wink Ние сме си все така, по старому, нищо ново; днес м/у две кърмения трябва да намеря време и да отида на родителска среща на каката(не си мислете, че ще е лесно-това малкото през деня яде в голям диапазон-може през 2, може и през 5 часа ooooh!)
   Мамите, които ще правите или вече сте правили погача-дайте повече инфо как мина/ще мине представянето на съкровището ви пред обществото Grinning; Четох разбира се доста за ритуала, но ми се ще да чуя и вие как сте/ще го направите, придържали ли сте се плътно към самия ритуал? Ние с Али навремето си направихме просто едно стабилно събиране у дома на приятели с кетъринг, мъжа ми иска и сега така(той ще е много нещастен, ако реша да поканя само женска компания), та се чудя как да го направим newsm78Има време дотогава, но затова още отсега сондирам мнения; Също и за молитвата в църквата-и аз се питах предварително ли трябва да се ангажира поп или на самата дата и на място
   И още един въпрос към тези, които правят коремни преси-по колко правите на ден? Аз вчера за сефте се пробвах ама ме е срам да си призная, че със зор направих 25 EmbarassedКато ученичка с лекота ги правех 100, ама тогава съм била с 20 и кусур години по-млада де...

# 141
Марта,имало един много готин номер за вадене на сополки,който аз чак сега усвоих.Показа ми го нашата лична-с т.нар. фитилчета-бръкваш по-надълбоко и въртиш по посока на засукването.Ако не се залепи нищо, вдигам го и започват едни кихавици и изкихва огромни полу-сухи сополи, да се чуди човек как са се побрали.Нослето спира да фучи.
Феб, ако бебчо повръща повече от1-2 пъти на ден се консултирай, но май трябва спешно да вземеш мерки-повдигаш матрачето на45градуса,аз го правех като напъхам наши кърпи под него,ако е рефлукс-може би ще ви кажат по няколко лъжички оризова каша преди кърмене, а ако е алергия-ще те сложат на диета докато кърмиш.

# 142
Добър ден!

Бланш понеже и на моя мъж няма да му е приятно да не присъства на събитието, та затова си мисля да е в заведение и просто при разчупването на самата питка мъжете да бъдат учтиво помолени да си бият камшика. А после като свърши самия ритуал, да се присъединят с пълна сила към купона Wink Така направихме и със Стефи BTW само че вкъщи и просто мъжете си купонясваха в кухнята Wink А иначе ето малко традиционни ритуали за погачата :

"ЗА ПОГАЧА НА БЕБЕ

Както в древността магьосниците са изричали своите заклинания за новороденото, така и ние да се превърнем сега в добри орисници за малкия ...

1.   Метла като символ –

Мети метла, изгони всички зли сили, измети всичко лошо от този дом, в който расте нашето момченце, измети всичко лошо от живота му, за да расте то спокойно и щастливо. Да бъде живо и здраво!

Обръщам се на изток, откъдето изгрява слънцето и както то дава живот и топлина на всичко живо по света, така и (името на детето) да дарява щастие и радост и да огрява с усмивката си своите родители, баби и дядовци. До (името на детето) ще са родителите му (имената на родителите), които ще го обгръщат с обич и нежност, ще му помагат и ще се грижат за него и ще го пазят от зло и болести.

Обръщам се на юг, топлия юг. Тук са неговите баби и дядовци (с имена), символи на мъдростта и благородството. Тук, в жизнерадост и топъл юг са и неговите дядовци, символи на силата и мъжеството. Всички те с горещата си обич ще го подкрепят винаги и навсякъде.

Обръщам се на запад, където се намират неговите лели, чичовци и кръстници, които ще му вдъхват увереност, ще го напътстват и ще проправят път към бъдещето му.

Обръщам се на север – там са къщите (еди къде си) и (еди къде си). Нека те бъдат за него място, където винаги ще намира подслон и пристан, нека от всички посоки детето да е обградено с близки, роднини и с много обич!!!

2.   Сито – разклаща се

Както то пресява всичко лошо и пропуска през себе си само доброто, така и детето да се научи да откроява лошото от доброто.

В ситото се слагат 3 едри червени чушки и една люта и се търкалят из него:

Както са червени чушките, така да е с червени бузки детето, и като лютата чушка да е здрав и устойчив на болести и злини.

В ситото се слагат орехи – разлюляват се

Танцувайте орехчета – така да е игрив, весел и немирен нашият ....
3.   Купичка бяло брашно – показва се

Ето и бялото брашно, добито от плодородните житни ниви на нашата Родина. Така, както е бяло брашното, така да е бял и нежен нашият ....

С палец и показалец се правят две дупки в брашното:

Така, както се образуваха две дупки в брашното, така ... да има две сладки трапчинки на бузките си.

4.   Менче със здравец и бръшлян – ръси се от китка навсякъде, първо детето.

Както водата дава живот, така и нашето момче да е силно и жизнено.

5.   Купчина книги – детето се слага върху тях:

Да е умно и начетено, да надмине и бабите и дядовците си и родителите си.

В това време се събират дребни пари – монети, в кърпа. Майката връзва кърпата с парите не много стегнато, за да не е много стиснат и не много хлабаво, за да не е разпилян, и се слагат нависоко:

Да е богат, с високи постижения, да завършва всички начинания.

6.   Пита – две момичета с живи родители хващат с по 1 ръка над клавите на майката и бебето. Трети човек държи отдолу кърпата или поднос. Отчупеното парче за бебето се слага при парите:

Да е сит, да не познава глада и бедността. Да има щедра и добра душа.

7.   Купичка мед – залче се докосва до устата на бебето:

Както медът е събиран от работливите пчели, така и той да е трудолюбив, да се справя с работата си, да се осланя най-много на себе си.
Дава се пита с мед и на майката и на бащата.

Раздават се подаръците.

Заповядайте на трапезата!"

Източник - БГ Мамма, потребител: Ави   bouquet

# 143
Ура! Успях да приспя дребната и сега използвам, че то това е временно явление Wink
В аптеката на болницата ни бъркат едни страхотни комбинирани капки, но за съжаление никъде в Младост не успях да намеря аптека, която да може да ми ги приготви. Все пак - ето рецептата, може някому да свърши работа:

Комбинирани капки за нос 3 х 1 капка във всяка ноздра
NaCl.............. 0,20 g
NaHCO3........ 0,30 g
Adrenaline.....1 amp. (1 мг)
Allergosan.... 1 amp. (20 мг)
Aqua............ до 20 ml

Иначе аз вчера си взех една ампула Адреналин и една ампула Алергозан и ги разредих с 20 мл физ. р-р, но не е същото. Имам чувството, че колкото повече дърпам с помпичката, толкова по-зле става, защото като че ли се получава оток на лигавицата. А с клечките за уши нищо не мога да извадя. Моята хич не киха, каквото и да й наливам в носа. Като впръскам физ. р-р я обръщам за малко по корем и като че ли така най-много успявам да извадя. Гадост  ooooh!

Меви, ти какво имаш предвид под "фитилчета" - усукано памуче?

Мика, споко Simple Smile Детето на докторицата на 20-ия ден имаше разстройство, така че изобщо не може да става дума за някакви parenting skills. Просто вируси има, предават се по въздушно-капков път и на главата си да застанеш, не можеш да ги опазиш. Иначе е нормално да изпускат по едно спане вече. Виж, че някои по цял ден не спят. Нашата вчера беше така, все нещо имаше - или гладна, или напишкана, или хълца и цял ден не спа, а вечерта вече беше съвсем истерясала от преумора. Добре, че е слингът, тя в него много се успокоява.

Майка ми днеска се опита да лансира теорията, че кърмата ми била "нехранителна", затова бебето сучело по толкова много. И ако чуя думите "режим" или "кантарче" още веднъж, ще се изнеса да живея в чужбина, честно  Mr. Green Не става така, днес ще ида да проведем един сериозен разговор. Не искам да я лишавам от контакт с детето, тя видимо го обожава, но трябва да се променят някои неща. Че сега настръхвам само като й видя номера на дисплея на телефона. Развила е навика да говори на "ние", като това "ние" включва нея, мен и бебето... т.е. не е особено диференцирано и ужасно ме дразни. Вчера обясняваше как щяла да вземе детето да си го гушка, докато редактира ръкопис. И П. казва: "Да, ама детето в един момент ще иска да яде." Отговорът беше, че мама можела да идва да я храни  Rolling Eyes #Crazy #Cussing out

Айде, отлитам да избърша прах, докато трае затишието Simple Smile

# 144
Здравейте!

Извинявам се, че не съм се включвала откакто се роди бебе Влади, но все още не мога да се организирам. Поздравявам всички ви за рожбите ви и желая много здраве, късмет и щастливо детство на дечицата ви, а вие да бъдете достойни родители.

Ние сме добре. Трудно ни е с коликите, особено вечер. Пихме "Саб симплекс", а сега сме на "Еспумизан Л". Тази сутрин не спря да се гърчи и в просъницата му дадох 1/2 ч. л. зехтин и на секундата млъкна. Чак си изкарах акъла и проверявах дали диша. Сега пресипах зехтин в едно шишенце с дозатор, че нямам капкомер и смятам да пробвам с него.

Имаме стафилококова инфекция на едното оченце от родилния дом, а може и да е от слъзните канали. Доктора каза ако не мине с антибиотика, с който го мажа, че ще ми даде направление за детски очен лекар. Въпреки, че отшумя и вече не ни е залепнало очето със секрет, смятам да излъжа, че положението не се е променило за да се запозная с този специалист и да го ползвам в бъдеще /дано само за профилактика/. Наплашена съм покрай каката, че ми се роди с лениво око и във втори клас чак разбрахме, че никога не е виждала с него. След 6 г. упражнения и прегледи в Украйна вече вижда на 75 % и ходи с леща. Затова ще го водя малкия от най-ранна възраст на прегледи.

Най-големите проблеми с бебе Влади бяха продиктувани от гостуването още първите дни на майка ми, снаха ми, брат ми и близначките. Като ревна след тях това дете, та не помня по кое време през нощта спря. Онзи ден на мъж ми майка му+снаха и  и майка и - още по-голяма олелия. От 11,30 до 00,30 ч. това дете спа 20 мин. Две обиколки на града с колата посред нощ и всяка една за около чес. И с бабина вода го мия и Киприанова молитва чета и ... нищо. От умора чак нощното хранене пропусна. Днес бях се накиприла да го водя на баячка, обаче сметището в града се запалило и звънях в отдел "Екология" на общината, откъдето казаха, хич да не се появявам навън. Всички прозорци са затворени и умирам от задух. Направо си е геройство, че в момента пиша и капки се стичат по лицето ми и къде ли не, щото ме огрява слънцето /още нямаме вертикални щори в детската и е ад, но чакам болничните и първо това ще закупя/.

И не знам има ли друго бебе да не иска да спи в количката. И то, само след 17 ч. когато го изведа. Иначе дотогава е ангелче /Пу, да не са му уроки!/. Аз отказвам да го приспивам на ръце. Намерихме му цаката-рев 20-30 мин., ама до посиняване и после в едно люлеещо столче или хранене, ако му е времето. Манджим на 3 ч. и засега имам кърма, а с каката нямах. 

Сварих се. Засега чао и скоро пак ще намина.

# 145
  • Лондон
Марта, за сополите - тукашните 'естественяци' препоръчват парна баня. Взимаш бебето с теб в банята, затваряш вратата, пускаш горещата вода до дупка и стоиш в запарената банята около 15 минути. После преобличаш бебето.

За секциото - моето мнение също е, че в България то се прави по-бързо и по-лесно се взема като решение... този форум е илюстрация за това. Аз като тръгнах да раждам се оказа, че нямам води -  изтекли са явно по някое време без да разбера. Освен това ми течеше кръв и нещо не беше наред с тоновете на бебето. И затова ми сложиха окситоцин да предизвикат раждането, въпреки че нямах разкритие и контракциите ми бяха на 6 минути. Чакаха ме от 6 сутринта до 9.30 вечерта да получа разкритие и да съм готова за раждането. През това време ми следяха тоновете нон стоп, мереха ми кръвното и температурата на всеки 15 минути и т.н. Изписаха една тетрадка и се изредиха 2 смени доктори и сестри от 4 континента... В тетрадката пише, че първата фаза на раждането ми е била 11 часа и половина, втората - 3ч. и третата - 3 мин. Все си мисля, че ако бях в България може би нямаше да ме чакат толкова, ами щяха да ме резнат на 2-3-ия час от първата... но може и да се лъжа...

За шевовете - имам си някакви, но на 3-4 ден не ги усещах вече. Лохиите ми са минимални се надявам скоро да изчезнат.

Гица, и моето дете след големи посещения трудно се успокоява. Вече съм решила по-рядко да го показвам и по-малко хора да ни посещават - все пак е на 20 дена и й идват много тези емоции. Не случайно едно време са ги изолирали за по 40 дни в началото...

Мика, дано се оправи Мина скоро...

Имам и един въпрос за оригването - трябва ли децата винаги да се оригват? Моето си заспива блажено по време на кърмене и ако го събудя да се оригва почва да плаче. В последните няколко дни я оставям да си спи без да я вдигам на рамо и няма никакви проблеми - спокойна е, не повръща. Досега беба е повръщала само веднъж и то след като яде 3 пъти за 3 часа и беше малко попреяла... Та въпроса е - задължително ли е оригването? Thinking

За имунизациите - тук в Англия са 'препоръчителни', не 'задължителни'. Онзи ден консултантката ми препоръча да съм й сложела имунизация за туберкулоза ако сме щели да си ходим в България, защото там здравеопазването било на много ниско ниво и бил рисков район... много се обидих. Аз с България съм малко като с родителите - ти може да си ги плюеш колкото си искаш, ама ако някой друг каже нещо лошо за твоите си родители се обиждаш.    Simple Smile

Днес, доколкото знам, трябва да ражда със секцио Милена Славова - дано всичко да е наред при нея - тя заслужава!

Последна редакция: вт, 09 сеп 2008, 13:57 от eya

# 146
За погачата - ние я направихме полу по традициите. Имахме си една кака орисница, дето ни нарече за здраве и късмет. Мъжката компания беше в другата стая и таткото гледаше бебето,докато аз бях отатък. Но и те се показваха от време на време и накрая се присъединиха.
Погачата се замеси от кака ми; тя трабва по принцип да се замеси от жена, която има майка и баща. На масата имаше мед и сладки работи, към края сложихме и солено. Кърпата с паричките е качена на високо и ас стегнах възела, та ще видим каква ще излезе момата.
За четенето на молитвата - просто на деня си отидохме до черква и свещенника там ни я прочете.

# 147
Марта, за сополите - тукашните 'естественяци' препоръчват парна баня. Взимаш бебето с теб в банята, затваряш вратата, пускаш горещата вода до дупка и стоиш в запарената банята около 15 минути. После преобличаш бебето.

Гица, и моето дете след големи посещения трудно се успокоява. Вече съм решила по-рядко да го показвам и по-малко хора да ни посещават - все пак е на 20 дена и й идват много тези емоции. Не случайно едно време са ги изолирали за по 40 дни в началото...

Имам и един въпрос за оригването - трябва ли децата винаги да се оригват? Моето си заспива блажено по време на кърмене и ако го събудя да се оригва почва да плаче. В последните няколко дни я оставям да си спи без да я вдигам на рамо и няма никакви проблеми - спокойна е, не повръща. Досега беба е повръщала само веднъж и то след като яде 3 пъти за 3 часа и беше малко попреяла... Та въпроса е - задължително ли е оригването? Thinking

Днес, доколкото знам, трябва да ражда със секцио Милена Славова - дано всичко да е наред при нея - тя заслужава!

И аз сутринта това предлагах на татко й (парната баня), ама не ми стиска, май. Нашата много мрази да й е топло. Понякога както си спи, се разписква - нито е напишкана, нито иска да яде - като я съблека по памперс, се успокоява.

Иначе е типична лъвица - умре за гости всякакви, да я заничат, да я разнасят, само се кокори и флиртува вече Simple Smile

Кърмените бебета много често нямат нужда да се оригват (защото правят добър вакуум и почти не поглъщат въздух) - ако майката няма хиперлактация и не сучат много лакомо. (Мога да цитирам източници Wink) Марулката обаче не е от тези, даже и оригната понякога връща по малко. Ама и моите цици  Rolling Eyes Майка ми онзи ден коментираше, че са увиснали  ooooh! Еми, увиснали са. Като тежат по 5 кила всяка.

Колкото ду туберкулозната ваксина - не се обиждай на родина Wink В Германия туберкулозата през последните години отново има пик. Според мен се дължи именно на масовия отказ от ваксинации. Аз бих я направила - друг е въпросът дали трябва на толкова малко бебе точно сега да му я правиш. Може да отложиш малко, за догодина, примерно.

Успех на Милена Славова, аз много й се радвах, че е бременна  Praynig Heart Eyes

# 148
  • Germany
Привет и от мен и Калина!

Първо да се похваля, че решихме проблема с подсичането при Калина с "Оригинална Павловичева маст", както вече споменах, донесоха ми го от Сърбия и за 2 дни изчезнаха всички пъпчици, много съм доволна, а и мирише на бадеми, една от любимите ми миризми  Wink.
Гледам, оплаквате се от майки и свекърви, та да се включа и аз в хора: аз и свекърва ми имаме много сложни отношения, тя е голям чешит, която и снаха да дойде, няма да е достойна за сина й, но аз досега спазвах някакъв етикет. Когато се роди Калина дойде 2 пъти за по един час да я гледа докато спи, за да отида до общината да оформя документите и на третия път, след като бях ходила през деня на гости на майка ми с детето дойде и вдигна луд скандал, като каза, че тези деца навремето ги гледали в памуци по 10 месеца, а аз съм ходела при майка ми, че детето ми било ненормално, че то не било родено, а извадено от мене и затова съм нямала никакво майчинско чувство, че нарочно съм му друсала глават с количката като сме излезнели, и колко съм била проста и т.н., след което последва тряскане на вратата и демонстративно излизане, а аз не знаех на кой свят съм и ревах през цялото време, но и казах, че това е моето дете и ще го гледам, както намеря за добре. Та сцената се случи пред мъжа ми, а той милия гледаше и не вярваше на очите си, че това е неговата майка. Представям си, дали щеше да ми повярва, ако му бях разказала какво се е случило. На другия ден сутринта иде и носи някакви плетени жилетчици, че щяло да умре от студ детето, все едно, че нищо не се е случило. Да, ама не. Просто не отворих вратата - нямам сили да гледам дете и да я търпя и нея. Тя съответно отишла при мъжа ми да се оплаче, сега се изживява като "прогонена" от мен и не идва никаква, съответно сестра му и племенниците - също, те също са обидени, макар че ги поканих няколко пъти вече. Много тъпа ситуация - това дете никога няма да бъде толкова малко, беззащитно и сладко, и те никога няма да го запомнят като такова - жалко за тях. 
А днес сутринта Калина цял ден ми се усмихва - толкова красиво чувство, иде ми да я прегръщам непрекъснато, аз това и правя де,  Hug. Коликите ги успокоихме с Лефакс, аз лично много съм доволна. Спи си през деня, само се е изхайманила да не спи вечер след ядене и баня. Научила се е, че ние вечеряме по това време и трябва и тя да вечеря с нас, та просто я слагаме в столчето за кола и отгоре на масата, и тя стои тихичко и ни изучава, докато вечеряме. Заспива, когато си легнем всички, изобщо - голям сладур.
Сега спинка кротко в слинга в нова поза, и явно и харесва - към гърдите ми, но със свити крачета. Но главичката и е отпусната неестествено настрани, та се питам, дали и е удобно и да не я повредя нещо, а  newsm78?
За погачата да спомена, тъй като първа правих - ние се бяхме събрали само женска компания, имаше много сладки неща за ядене и пиене на масата, да ни е сладка момата, сестра ми беше направила погачата - беше страхотна, и намазана с мед. Калина не плака нито веднъж, а майка ми се беше притеснила да не хване уроки, че всички бяха със светли очи Party, но на Калина не и пука от тази работа и си спа като младенец. Но аз лично вярвам в уроките, аз лично и до сега страдам от тях, и единственото което ми помага в този случай е да си загася кибритени клечки в купичка вода, да отпия малко от водата и да си измия очите с нея, може и да ви е смешно, но да не ви идва на главата, не знаете каква болка е. Та това е от мен, поздрави и целувки на мамите и бебенцата от мен.
А, щях да забравя - честит Адриян на мама Бижу, да й е жив и здрав и много щастлив!

# 149
да се изкажа и аз за секциото- не знам кой ви ги говори тия, че възстановяването е по-трудно, колко боляло и т.н. абсолютно си е до човека за колко време ще се възстанови и най-вече до психика. бяха ме предупредили, че боляло много, дори и с обезболяващите. еми, не ме е боляло нищо освен кръста, защото на дена на секциото цял ден лежах като изключим раздвижването. чета, че много жени се оплакват от главоболие след спинална упойка, аз бях с пълна упойка, така че тая екстра си я спестих. нямах никакви проблеми с раздвижването, ходенето, сядането и прочие. сложиха ми  само една система след секциото ( някакъв антибиотик) и след 2рия ден дори не са ми давани обезболяващи. питаха ме дали искам, отказах, защото нямах оплаквания.
в софия и големите градове може и да режат за щяло и нещяло, но поне в родния ми град не е така. бая зор видях, докато убедя лекаря за секцио пожелание. за шестте дни в болница имаше само 3 момичета със секцио- на едната бебето и беше 4800,  другата си изтърпя няколко часови мъки, стигна до 8см разкритие и така и не можа по ест път, затова я срязаха по спешност, третата преносваше няколко дни, плиснаха и водите и видяха, че са зелени, започнаха да губят тоновете на бебето и я срязаха.
много се дразня като се започне със заучени фрази за тия раждания и някои да се изкарват по майки, защото са раждали по естествен път! да не говорим колко акушерки ме убеждаваха "да не съм се безпокояла, че съм родила секцио и това било раждане"  #Crazy сякаш нещо не ми е наред като не съм се мъчила и крещяла от болка.
не знам вие какви жени сте виждали след секцио, ама аз никога няма да забравя виковете, които се чуваха от родилна зала и обезумелия от болка поглед, на момичето, което беше в предродилна, докато ми правеха запис на тоновете. седмица след като се прибрах вкъщи се стрясках насън и постоянно ми се причуваха викове  ooooh! казват, че с времето се забравяло и дано да е така.

Общи условия

Активация на акаунт