3-та магрибска - съдържателна, многословна и

• 42 356
  • 286
  •   1
Отговори
# 105
  • around the world, where the heart belongs
свеар  то баб ал хара е явление-оба4е този сезон не ми хареса особенно

сандиа 45е той не свършили ве4е  newsm78,моите каки бяха луднали по него и когато бяхме в БГ гледаха сериите по нета

аз попитах -за местни кино продукции които да се конкурират на останалия арабски пазар-защото до сега не съм гледала такава

Ами не знам, така ми казаха. Аз не съм там и не зная дали го дават все още, нито пък съм го гледала.   Confused

# 106
sorry за оффа

ама не си изтървала нищо-мексиканските се губят пред него-народа го следеше най ве4е заради главния герой,нали по тези ширини вси4ко бяло и русо се котира  Mr. Green

марси спомена и дрогата-как стои въпроса с дрогата там,защото тук е много рядко явление и то само сред богатите,а наказанията са доста големии и за притежание и за разпространение

# 107
  • по пътеката
http://www.culture.tn/culture/HTML/cinema/cinemafilmo.htm
http://www.zoom-cinema.fr/films/tous-les-films-tunisien-69.html
ето филмите ни!
http://www.hannibaltv.com.tn/
http://www.tunisiatv.com/
това са двете тв !
деси, има дрога,макар,4е  е строго и хванат ли те си в затвора! хашиш най-4есто се пуши! за другите май не съм много наясно какво е разпространено! за мароко знам ,4е е разрешено пушенето и май консумацията до определено коли4ество! лесно се намира дрога, у4еници и ханутите покрай у4илищата са  свърталище на  зарибени и продава4и! #2gunfire

# 108

Ето сега малко за филма „Каквото Лола поиска”, свален от екран на кинофестивала в Александрия
http://www.magharebia.com/cocoon/awi/xhtml1/en_GB/features/awi/f … /09/01/feature-03

Тази година, Международният филмов фестивал в Александрия отбелязва 50 години от създаването на мароканската киноиндустрия. Минути преди откриването на събитието, организаторите отменят прожекцията на интересен съвременен филм – „Каквото Лола поиска”. Така на 26 август 2008, почти незабавно, засегнатите страни започмат да говорят за цензура и липса на толерантност и професионализъм.
Режисьорът Набил Аюх изказва изненадата си, че точно на 26.08, в деня на откриването на фестивала, филмът му е свален от екран.
За него това е „опасен прецедент”, който може да се повтори и при други фестивали.
"Питаме се защо същите тези организатори решиха да открият фестивала с филм, в чието качество и стойност се съмняват!”, казва режисьора Набил Аюх. Той е решен да предприеме законови действия срещу всички уронващи престижа му на творец твърдения, които е чул по време на събитието в Александрия.
Според организаторите, продукция, която вече е показвана на форуми по цял свят –от Ню Йорк до Абу Даби, не може да послужи за откриване на известен фестивал. Комисията, оценяваща продукциите дори нарича филма „средно качество”.
„Отменихме прожекцията на филма”, тъй като свалянето от екран в последната минута беше по-добро решение от поредното му показване на важен форум! Така и посетителите, и професионалистите щяха да бъдат недоволни!”,  казва председателят на фестивала Ириз Назми.
Освен това, той е на мнение, че показването на гей-сцени ще отблъсне египтяните и ще породи проблеми с властите в Александрия.
"Филмът показва поста непристойни сцени – обида за египтяните и обществото в Египет, хората са описани като нехранимейковци и хулигани!, описва Мамдух ал-Лаити – председател на Египетската асоциацията на критиците и анализаторите на киното.
Сниман в Ню Йорк и Кайро, „Каквото Лола поиска” показва сблъсъка между културите, породен от любовната история между американка и египтянин. Запознават се в Ню Йорк, влюбват се, но когато той решава да се върне обратно в страната си, тя го последва.
С бюджет от 10 милиона евро, това е най-скъпата продукция в историята на мароканското кино.
Египетският кинокритик Тарек ал-Шенауи е на мнение, че внезапното решение за оттеглянето на филма поражда недоверие към фестивала в Кайро и показва, че организаторите никога не са го гледали.
Според тунизийския критик Мухсин Абделрахман, изключването на филма от фестивалната програма е пресилено и наивно.
"Това е произведение на изкуството, добавя той, "пората на изкуството имат правото да описват и отразяват събития според своите артистични виждания. Египетските критици казват, че произведението не отразява реалността в Египет. "
В знак на солидарност, египетският режисьор Латиф Лахлу решава да оттегли фирма си „Градините на Самира” от програмата на фестивала в Александрия, тъй като отношението към колегата му показва „опошляване на мароканското кино”. Така почитателите на седмото изкуство, пропускат да се насладят на още един филм, получил наградата за най-добър сценарии на фестивала на киното в Монреал.
Организаторите на фестивала в Александрия откриват Форума с египетския филм „Откраднати целувки”.
Режисьорът Лахлу отива и по-далеч като пита защо изпълнителката на главна женска роля във филма му „Санае Музиан” не е поканена на фестивала, при все, че живее в Кайро. Той отказва и да присъства на събитието и връща самолетните билети, резервирани за себе си и съпругата си. Според него, с тази реакция, колегите му от Египетските кино-среди, показват неуважение към мароканската кино общност, „която ги почита като принцове всеки път, когато дойдат в страната!”

# 109
  • по пътеката
може ли едно ли4но оф4е, понеже гледах тв по принуждение египетска и ливанска, мбс и про4ие, докато съвместявах със свекърва ми и нямахме наш приемник! та да споделя ли4ното си мнение за египетското масово кино! еднообразие и много елементарно като ниво на сценарии, каскади,диалог! те направо са дали модел на арабското семейство и не знам кое е  първи4но-запо4вам да си мисля дали египетското кино не е рикоширало в/у семейните отношения или наистина те виждат своите модели семейства там!
  има прекалено много теми табу или недоразвити, които просто отказват да бъдат третирани, защото уронват престижа на 4овека или на обществото, въпреки ,4е са си много 4овешки  и реални! най-гледан поне тука е адел имам, особено последните му филми съм ги изгледала, малко мислене и  внимателно третиране на някои други проблеми ,извън свекито, тъщата, забранената  любов, парите, мощениците и бой по кан4ето, разбира се с иронията и сарказма!
http://www.festivaldufilmtunisien.com/
ето един филм (тунис) Kochkach,който третира един интересен проблем,хомосексуалността при женените мъже, на който се натъкваме! аз ли4но съм говорила с обратния вариант, бисексуални, лесбийки, които са принудени да се  омъжат заради общественото мнение! и един много симпати4ен младеж, който има  проблем с бюста си,( разкошен женски бюст), не можах да дам друг съвет освен да оперира и да пробва да се адаптира някакси!
гледайте ротана синема- магребиа, там пускат магребски филми!
един ети4ен въпрос оба4е ми стана интересен във форумите(тунизийски за киноразпространението на съвременните местни филми )- как се гледа един филм с посо4ените  проблеми, семейно  и как родителите  да се справят с въпросите (тези въпроси не се дискутират открито) ако възникнат в главите на подрастващите!

# 110
Марси-аз не съм привържени4ка на египетското кино,а и Адел Имам някакси не можах да го харесам,а за въпроситъе които възникват  у подрастващите-тук последните години запо4наха да правят доста филми засягащи наркотиците,спин,безразборен секс-изобщо наболели проблеми,и нещата са показани доста реалисти4но/без сексуалните сцени естествено/ и не спирам моми4етата да ги гледат дори и да имат да у4ат защото колкото и да говоря аз те няма да го осмислят толкова добре колкото ако го видят на филма-сега дават един сериал-хът алахмар-или 4ервена линия за санаториум за болни от спин-като всеки си разкава историята и всяка история е заснета,това е 2рата 4аст ,преди 2 години излезе и първата и направи бум защото засегна теми които бяха табу в обществото,а и слава богу спина е по4ти изклю4ение тук

# 111
Каквото Лола поиска – филм за междукултурния диалог

http://www.magharebia.com/cocoon/awi/xhtml1/en_GB/features/awi/f … /05/05/feature-02

След успеха на филма Мактуб на Али Зауа, режисьорът Набил Аюш показва нов филм „Каквото Лола поиска”. Това е история на едно американско момиче, което отива в Кайро, следвайки любовта си. Там попада на поредица културни различия и липса на толерантност. Самата тя също губи търпимостта си към различното, после я възвръща пак.
Този филм има както почитатели, така и противници. Начинът, по който Запада приема Изтока винаги е бил източник на редица филми и трактовки на толерантността, уважението към другия и универсалните човешки ценности.
10 години след триумфа на Мактуб, режисьорът отново повдига въпроса за културните и обществени ценности. В „Каквото Лола поиска” , една млада жена, увлечена по бели-денс разбира важността от това на учим и да живеем заедно и да имаме уважение към културните различия.
Лола е 25-годишна американка. Живее в Ню Йорк. Нейният най-добър приятел  - египтянинът Йосеф е гей. Той се мести в Ню Йорк, за да може да живее живота, който иска. Започва работа в ресторант. Именно там, в ресторанта, Лола среща Зак – друг египтянин. Влюбват се и започват страстна връзка. Изправен пред културните различия, които разделят двата свята, Зак се връща в Египет.
Влюбена до уши в Зак, Лола отива в Египет. Отзовава се в Кайро, намира къщата му и е шокирана от студенината, с която я приема семейството му. Също и той, нейният любим, е съвсем различен. Тя не може да разбере какво е породило промяната. Решена са прекара времето си по все пак полезен начин, младата американка решава да намери известният танцьор Исмахан. Освен известен и умел, той е гей, а да ги гей в Египет, е различно. Тази среща променя живота на американката завинаги.Тук започва истинския диалог между културите.
Премиерата на филма се състои на 22 април в Казабланка. Според Набил Аюш, и Изтока и Запада робуват на предразсъдъци, които пораждат липсата на разбирателство. Факт е, че Изтока и Запада са различни, но за тези различия трябва да се говори. Според него, не е възможно да се говори за сблъсък на цивилизациите, а за сблъсък на предразсъдъци.
По света „Каквото Лола поиска” е хит. Във Франция само за седмица след премиерата си, продукцията е видяна от 30 000 зрители. Аналогичен е и интереса в Америка. Значителна част от зрителите казват, че вече искат за отидат в Магреб и да научат повече за арабския свят.
Мароканците сипят суперлативи за филма. Според тях, това е прекрасна реклама на мирното съжителство и човечността. Този филм предлага мирно решение на съвместното съществуване между Изтока и Запада.

-----------------------------------------------------------

Момичета, в Мароко за съжаление има много „черно злато” – хашиш. Нали и се произвежда и изнася дори....Незаконно е, и ако те хванат, отиваш в затвора почти моментално, също и ако носиш /консумираш/ алкохол по улицата и си местен, наказанието е аналогично.
Но все пак, има и дилъри на хашиш, и в по-горните класове има такива, които употребяват. Има и травестити, аз съм виждала също, но то в този курортен град, има от всичко. За добро или лошо, и с мъжът ми съм говорила – за него, това са хора без религия.   
И аз сега чета много интересни, смислени и културно водени форуми за съвременното тунизийско и мароканско кино. Действително, обществата и там се променят, и традиционализма, по-консервативното – и добро държание и светоусещане, а на места в Мароко поне – това съвсем отговорно го заявявам – наивността, чувството за дълг /или по нашите представи е наивност, за тях си е съвсем нормално държание и възприемане на света/, вече отстъпват на по-агресивното, налагащо се. От една страна, и светът вече е по-открит, и доста много хора от чужбина живеят и работят в Магриб, и бракове и познанства има. Трудно е за родителите на подрастващи, особено в Мароко, а и къде ли не.   

# 112
  • по пътеката
кате, филма на френски има ли го ? и кажи къде да го тегля, това ще се гледа явно, оби4ам подобен род дискусии за разли4ието! ти в мароко нямаше ли време за кино ? имат ли кина там? имат ли салони за 4ай?

# 113
Марси, имат, да има киносалони в Мароко. В Агадир особено е много хубав. Съвсем модерен е дори – със съвременна озвучителна техника и обстановката е като в наш добър салон. На кино ходих с едната сестра на конника. От радост или от интерес да ме «пази» - през цялото време ме държа за ръката сестра му. Не гледахме «Секса и града де», но и аз много не разбрах какви бяха другите филми, които даваха по това време. Насладихме се на филм «Музиката на Истанбул» - доста е известен. По интересен начин описва живота в Истанбул – почти е културно –географски. Билетите бяха по 9 дирхама – по-малко от 1 Евро.
Добре го бяха подбрали – тъкмо като за мене, да не е с много говор, че да не се объркам съвсем.
После ходихме за сладолед, много се радва сестра му. После си припяваше мелодиите, свалихме и от интернет доста музика.
Салони за чай си има, но не съм ходила.

Ето още малко за киното – благодаря, че с Деси ме разприказвахте на тази тема.    bouquet  bouquet

Филмът «Каквото Лола поиска» - има и на френски дублаж, да. Няма обаче още пиратски – доста е нов. Тук го пуснаха вече на Евро-българския културен център и бяхме 4-ма човека в салона.  На теб много ще ти хареса. 

Караваната в Холандия
Както Холандия, така и Белгия имат да направят още много, за да „извървят” пътя към толерантността спрямо емигрантите. Изразът „забрадките/чалмите” е станал нарицателен за хората от ислямските страни.... като го чуя от устата на нашенец, още повече се въодушевявам, защото,общо казано, и ние нямаме славата на „аристократите на Европа”.
Факт е, че страните от ЕС, както и България имат квота за бежанци, квота за имигранти обаче няма. За съжаление, покрай многото хора от страните, извън Европа, които се възползват от по-добре уредената социална система, не позволява на жителите на привлекателните страни-членки на ЕС жители, да оценят културата и интелигенцията на Северна Африка например. Т.е. – държавната политика поражда расизъм.
Киното е добър медиум за изграждане на толерантност. С тази цел е създаден и проекта „Европейско-арабска кино-каравана”, която в периода 21 септември – 14 октомври посещава няколко европейски града.

„Какъв прекрасен свят” е марокански филм, който проследява ежедневието на 3 различни персонажа, които живеят в многоликата Казабланка – в старата и модерната част  Камал е наемен убиец, който получава поръчки по интернет. След края на работния ден, той винаги кани едно и също момиче на повикване – Суад. Това се случва до момента, в който не се влюбва в гласа на Кенза – жена-полицай, която работи под прикритие и винаги отговаря на обажданията му. Така той решава да използва уменията си на наемен убиец и да търси жената, която го е омагьосала с гласа си.
По време на тура в караваната, ще бъдат показани 11 късометражни и документални филми – в следните градове – Додрехт – 21-24 септември, Хага – 27 септември – 3 октомври, Делфт – 12-14 октомври. Ще бъдат показани „Срещи и залепи” – Египет, „Нощни сенки” - Швейцария и Египет, „Пресичане на прахта” – Ирак – Кюрдистан, „Нежен е вълка” – Тунис, "WWW.Gelgamish.21" – Ирак и Дания и VHS Kahloucha – Тунис.
Проектът е създаден през март 2006-та и де финансира от Програмата Евромед 2 за аудио-визия. Целта на програмата е да представи европейското и арабското кино на зрителите от Европа и Африка като така допринесе за междукултурния диалог.

# 114
марси, ето сега, този филми още повече ще ти хареса, тъй като в ролята на танцьора Исмахан е именно Наташа Атлас - певицата, за която с Рали толкова говорехме преди време заради песента "Хайде Яно" - пускахме ви я даже.

Ето клипче от "Каквото Лола поиска"

http://www.youtube.com/watch?v=WNjiUkEapfc

http://www.youtube.com/watch?v=uaYh2DPa6io&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=Ns-_KfXdrSM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=KKozbjJXyZM&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=r3sjUV9WEH0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=OINEe4XBARo&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=05BEYGLAjAE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ddGYHrnkikY&feature=related

Последна редакция: нд, 21 сеп 2008, 15:08 от akhyal_katya

# 115
  • по пътеката
ще пробвам да го открия, ти не знаеш ли- арабите са големи тарикати за филми, ние гледаме вси4ко преди вси4ки, хахаха! но наташа ми е паднала на сърце, най-малкото това може да ме дръпне филма!

# 116
Момичета и момчета, с този превод на интересна статия за Алжир, се надявам да върна интереса към Алжир и да поканя дала и белбей и всички останали заинтересовани тук.

Посочвам и източника на статията     

По Рамадан, алжирките работят 2 пъти по усърдно

http://www.magharebia.com/cocoon/awi/xhtml1/en_GB/features/awi/f … /09/18/feature-03

Алжирките имат отговорността за повечето домашни задължения. Така е и по Рамадан. Те ходят на работа, пазаруват, готвят, слагат масата след ифтар. На края на месеца, са още по-уморени.

От Хаям ел Хади за Magharebia, Алже – 18/09/08

По време на Рамадана, алжирките имат по-малко време за почивка. Те прекарват часове на работа, пазаруване, приготвяне на храната. Независимо от професионалния и социалния статус, който имат, те спазват традицията да приготвят богата трапеза всяка вечер след ифтар.
Повечето мъже не се включват в домакинските задължения.
"Разбирам, че едно време жените са прекарвали с удоволствие цял ден в приготвяне на храната”, казва Самира, служител в банка. „Не са ходили на работа, мъжете са отговорни за пазаруването. За жената остава само задължението да готви и да приготвя различни блюда. Но сега нещата много са се променили.”
Самира работи по 6 часа и половина на дена. Всеки ден започва работа в 9 сутринта. Не харесва традициите, според които гените трябва да вършат всичката къщна работа. „В наши дни жените са отговорни за това, което се случва във и извън дома. Те работят като мъжете, водят децата на училище, взимат ги, освен това – и вечерта масата трябва да е отрупана. Това е много работа.”   
Според традициите, менюто за ифтар трябва да включва супа, ястие с месо, няколко предястия и салати и десерти.
Приготвянето на тези храни отнема поне няколко часа. Хинд е домакиня и има дъщеря. "Грижа се за дъщеря си, занимавам се с цялото домакинство. На обяд ходя на пазар. Трябва да се организирам добре – поне по няколко продукта за храна. В магазините има толкова много хора, особено по Рамазан. Пазаруването отнема поне час. Връщам се от пазара в 2 следобед, после започвам да готвя. Стоя в кухнята поне до 6 вечерта. Изморително е, но нямам друг избор: съпругът ми обича да се храни и съм горда с готварските си умения. Така забравям колко труд изисква подготовката им!”
Самира не е така доволна. В момента, в който се заговори за домашните задългения по Рамадан, става въпрос за равнопоставеността между мъже и жени.
"Целият Рамадан е източник на стрес за мен. Организирам се, колкото мога, но вече е време да се помисли за равнопоставеността между мъжа и жената.Не може жените да изнемогват, а мъжете да седят пред телевизора!”
Други не са съгласни с идеята за равнопоставеност.
"Жените, които са избрали да работят, трябва да спазват обичаите”, казва Малика – 60-годишна жена, която уважава традициите. „Така е от години традициите трябва да се спазват!”
Мохамед, млад компютърен специалист, е сключил брак наскоро. Той е съгласен с Малика.
"Трябва да намерят златната среда. Да се приспособят към традициите и начина на живот сега. Не мисля, че трябва да променяме традициите. Аз съм за равенството между мъжете и жените, но не мога да си представя да готвя вместо жена си!”
Обществото също очаква жените да готвят. На края на месеца, те са изтощени. Следва подготовката на десертите и храната за Ейд.

# 117
  • Paris, France
Привет,

Аз и домочадието в момента сме заети с гледане на снимки. Нашата младоженка Мента пусна няколко снимчици от хупата. Ето я:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=287908

Красива булка, красив младоженец и красива хупа. С нетърпение очаквам пълния албум.

Кате, ти снимки от твоята сватба с конете и сребърните ками пускала ли си? Много искам да ги видя.

Момичета, как слагате снимки в темата? Искам да ви покажа алжирската питка, която моят Сашко направи за рожденния ден на таткото.

# 118
  • Paris, France
Момичета и момчета,

Както ви бях казала нашият татко имаше рожден ден с много подаръци, торта, приготвена от Екатрин и алжирска питка, измесена от Сашко. Използувам случая да унагледя кулинарните умения на най-красивите и добри деца на този свят. Ето ни.

Тортата:  http://www.snimka.bg/album.php?album_id=288033&pid=7766011

Алжирската питка:  http://www.snimka.bg/album.php?album_id=288033&pid=7765771

Питката с майстора: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=288033&pid=7766031

Двамата майстори в празнично облекло, по пижами: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=288033&pid=7766143

Ако някой ни хараса сватосването започва!

# 119
Невена, здрасти! Добре дошла, че се почувствах като световен диктатор  - самичка да си говоря. Ама много сте красиви вие!  Hug Hug Аз ви харесвам, ама все още не мога да се сватосам с вас, поради липса на хорица!
Екатрина много хубава, пу пу, Сашко и той, а със пижамите сте неотразими!

За снимки от мойта ми ти сватба - аз не правих, има някои само, но като мине още малко време и сме повече заедно, ще си определим 4-5 снимки, които да можем да показваме. За съжаление, сега не ми е възможно да пускам по интернет .... не се приема ентусиазирано.     

Общи условия

Активация на акаунт