Есен вече наближава и МАЙското дете за яслите се стяга

• 16 737
  • 291
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте мамита,

Гледам,че сте много разтревожени от ясленските приключения. То верно си е мини-сървайвър за децата. Все пак малко да ви успокоя, че аз нали вече втора година я пускам мойта госпожица.

По принцип малко или много нещата са се попроменили от едно време. Това е така най-вече, защото много родители не си мълчат, ходят до директори, оплакват се, някои стигат до там и телевизии да викат. Така че персонала гледа да се съобразява максимално с изискванията и да нямат кой знае какви гафове и издънки. Само се чудя каква им е финансовата мотивация, но всеки си знае. Но не им е лесно с толкова деца ревящи на главата и аз даже се чудя как успяват да ги овладеят. Всеки път ми връщат Гергана без да е омазана, без петно от ядене, направо незнам как го правят, вкъщи сме постоянно оклепани с нещо и тая пералня не спира да работи. Единствено болестите са проблема. Няма как да се избегнат. Само заради това бих предпочела бабите. Но моите са млади и работещи, така че няма как. Искам да кажа да не се притеснявате - просто им кажете какво искате - за гърне ли, за чиния ли и това е. За памперса може да се е наакал малко преди да го вземат и да не са забелязали. При тях всичко е под час, със железен режим, иначе няма как да има контрол над толкова деца.

Дени, напълно е нормално да е ревящ и да не е ял, някои деца не ядат по цяла седмица, докато свикнат. Просто адаптацията иска време и пренастройка. После ще му стане интересно,защото там много пеят, танцуват, театри идват да им играят, не е толкова страшно.  Peace

Разбира се много зависи от директора и от манталитета на учителки, сестри и т.н. Аз май съм случила също на ясла, защото кой знае какви забележки нямам.

Ани, поздравления, ама много ниски тия заплати, бе. Дано наистина да има развитие и кариера, че то и това не е за подценяване.

Хайде лек следобед и приятни разходки, че времето е приказно  Grinning

# 226
  • София
Имар-че,разсмя ме с тоя формат кърпи/ама при нас поне такива изисквания нямат.......та всеки носи каквото пешкирче се сети...от своя страна пък госпожите хич не се стараят в разпределянето им и редовно Сами ми носи вкъщи чужди кърпи-та ще си говорим пак за хигиената и старанието май/.От друга страна съм впечатлена и от времето което прекарва Иван в яслите-ми то чисто излиза два часа,бе/скато махнеш събуването и събличането и обратния процес на прибиране/...... Thinkingи щом и не ги хранят...........май им е бая лесно на персонала.
Люба,доколкото разбрах прането става при тях.Пижами неможе да си носим те си имали и си ги перяли,предполагам и кърпите ще си перат.И лигавници 5 бр поискаха,сигурно и те са на ротационен принцип.А иначе първия месец децата са си като в забавачница за почасово гледане.И въпреки,че са само за два часа пак им викат и не им обръщат внимание.

# 227
  • Пловдив
A Танче, недей така. Незнам дали аз случих на ясла, но съм много доволна. Досега няма човек в квартала, който да е изказал негативно мнение за нашата ясла. Ама и директорката е един път, сигурно от там тръгват нещата.
Нашият татко се обадил на обяд, казали му, че слагат Евка да спи и това е. Само ако можем да я вземем по-рано следобяд, ама аз и без това към 5 ще я взема.

Аз също съм доволна от нашата ясла - никогага не е имало случаи с несменен памперс, (е, тя нашата вече е без от известно време), изрично ми казаха да не нося мокри кърпи, а сапун и салфетки, защото мият постоянно децата с топла вода и сапун - и ръцете и дупетата.
Никога не съм чувала крясъци и викове от лелите (може и все такъв момент да съм улучвала, ама все пак...), Лелките ВИНАГИ са много усмихнати и приветливи и чак Кали им се радва... Храната много й харесва също.
Ако не бяха гадните болести всичко щеше да е перфектно просто... Мойта мома след 2 месеца отсъствие и 2 дни на ясла тази нощ почна да ми похърква от леко запушен нос  Confused Сутринта я натъпках с хомеопатични пък дано се разминем...

Онзи ден като я взимам я питам какво са яли - отговаря торта и манджа. Тортата ясно, че бисквитена, питам манджата какво имаше вътре - Тя:чушки и пиле   chef шах и мат. На другия ден проверявам в менюто им - гледам наистина чушки били яли, ама пълнени, пък за мойто явно и каймата е пиле  Joy

Дени, Имарче, Виф, дано всичко е наред с мъниците и бързо да се адаптират  Praynig
Дени, душата, страхотно разказваш, чакаме ви пак на раздумка в Пловдив  Hug

Любче, благодаря ти за предложението за гледане  Heart Eyes ама ме е срам да ти бухна и Калината при наличието на отбор юнаци  Embarassed А ти междувпрочем защо пак си оборудвана с 2 бр. деца - Сами не е ли на градина  Whistling

Последна редакция: ср, 01 окт 2008, 15:50 от змейковица

# 228
  • София
Ива в 31 Ясла сме, не се доредихме до Таврия.
Аз мисля, че много им се връзвате на лелките. Аз съм малко сербез, приемам, че след като им плащам и това им е работа,  ще се наложи да си я свършат. Като ходите до обяд ще ви вземат ли половин такса? И откъде накъде ще ми поставят въпрос за ранното вземане-работното време им е до 19 часа, ако трябва и до тогава ще седят.

# 229
  • София
лелеееее, 9 нови отговора преди моя?!?!?!

явно ясленските истории здраво се обсъждат днес......

дени,
и аз имам една баба, е по - добре две да са, ама.......та, по-добре е за децата да са сред деца като посвикнат, според мен, но виж, ако е наистина ужасно, както го описа, не съм съгласна да се мъчи детето.......

опитайте още нqколко дни и преценете.....

# 230
Чакайте сега.... първо да уточня - памперса не беше наакан. Че не беше сменян не споменах тук, щото не ми се стори голяма работа. В смисъл 4 часа е изкарал с този памперс, пълен беше, ама нищо страшно.

Второ, аз на лелите за момента нямам за какво да им правя забележка, за това изобщо не съм се замисляла дори -  имам ли, нямам ли право да мълча... Че викат, викат, ама де дазнам... в един момент може би трябва да се викне, ако се глезят.. може да е педагогически подход (хахаха, в този момент залягам от нещото тежко запратено от Таня по мен)

За взимането по обяд - не ме интересува до кога е работното време на учителките. Интересува ме детето ми как се чуства. Щом за него е добре да се взима по обяд и ще е временно - ще намеря начин.

За гледането от бабите - спрях се на варианта с яслите, защото искам детето да е сред връстници, да се занимава, да общува. Да ви кажа обаче, че днес и двете баби ми оказаха страшна подкрепа, че ако нещата не потръгнат ще го гледат. Олекна ми. Винаги е хубаво да имаш опции.

Нанчи, много логичен съвет ми даваш. В смисъл и аз когато погледна нещата, изключвайки емоциите, мисля да направя точно така. Същото казва и Ванила. Ще опитваме известно време - ако се адаптира - чудесно, ако не се - имам вариант., ще отложим до детска градина.

Междудругото Мартин като стана пита за детската градина и каза да се качваме на "малката кола да ходим там". Едва ли е заради градината, просто обича да се вози на колата.  Grinning Но когато го питам утре ще ходим ли пак в градината, той казва "да". Това ме успокоява.

Ей, Пловдивчанките! Аз че ще дойда, ще дойда! Пловдив ми е в топ 3 на любимите градове. Обаче не мога да разбера защо никоя от вас не ще да се покаже на софийска територия?

# 231
Ей, Пловдивчанките! Аз че ще дойда, ще дойда! Пловдив ми е в топ 3 на любимите градове. Обаче не мога да разбера защо никоя от вас не ще да се покаже на софийска територия?

А,баби осигуряваш ли..,че ако се намерят желаещи да се порадват на два броя дяволчета с ангелски фасон-веднага паля  и пристигам...

# 232
  • София
Да се включа и аз по въпроса за наболялата напоследък ясленска тема. Май изискванията за какво да се носи навсякъде са различни - и в нашата като на Имар, ми поискаха 5 малки кърпи и три лигавника, без пижами. Дори не се наложи да купувам кърпи, защото казаха, че може да се занесе и голяма нова, която те разрязват на две. Искат и по едни мокри кърпи на месец и по едно руло тоалетна хартия. До тук добре, само да не беше това постоянно "напомняне", че те работели до 6, понеже и от по-рано почвали, че децата били малки, то имало сборна група, която била до по късно, но с деца от градината и малките не ги искали там Rolling Eyes Shocked И тия приказки след като бях отишла в 6 без петнайсе и то само от едната сестра.... Това беше на втория ден, след като бях оставила Румен да спи там и след като за втори път беше съвсем сам останал с лелята. След като изказах предположение, че сигурно и другите деца като свикнат, ще остават до към 6, тя каза, че повечето ги взимали най-късно до 5.10, въпреки че работели родителите, "намирали си били начин" #Crazy С другата леля няма такива разговори, напротив, само ми повтаря колко бил добър, да ни е жив и здрав, как си изяждал всичко и така. Та пропускам си ги ония приказки покрай ушите, защото и без това работното ми време е до 6, правих уговорки с шефа да се измести с половин час, нямаше проблем, а и на Румен не личи да му е притеснено от факта, че не са останали други деца наоколо...
Както и да е, общо взето са много мили с децата, пеят им, танцуват там и много ги занимават, което не беше така в предишната държавна ясла и там имах чувството на Дени за Аушвиц като го оставях...
Наистина по-неприятният момент са болестите и както си вървяхме добре, Румката като го взех вчера ми се стори леко гъгнещ, а през нощта вдигна 37,3 температура и днес се гледахме вкъщи. Нищо му няма, направи бая бели и заспа късно, но си личи, че е на една стъпка от по-сериозно разболяване, та май и утре ще сме си вкъщи.
На срещата с мамите беше много приятно Grinning И аз благодаря на Имар за организацията. Просто бях забравила от колко време не съм излизала никъде сама, без мъж и дете и се почувствах и аз като бял човек. Пак ще гледам да идвам като се организира такова нещо.
Ирка, наистина сте много красиви на семейната снимка, за рамка е Peace
Пепсън, страхотна новина! Леко бременеене!
Руми, радвам се, че всичко е наред с бебчо!
Аз със закъснение, но се сещам сега да отговоря на Мимозата, че работя в една китайска фирма, която произвежда телекомуникационно оборудване и централата за офисите й в Централна и Източна Европа е във Варшава и бяхме на едно 5-дневно обучение.

# 233
добър вечер аз пак по никое време се включвам ама сега ми остана малко временце и докато прочета пропуснатото то станало късно
за яслата -- и ние от 13.10 сме там и на нас ни искат кърпи(30/30-хасе) 20 броя и лигави 5бр.Процедурата е същата- сутринта в 9.30 закусил, за около час и половина и да видим докъде ще я докараме
имам едно въпросче към варненските майки - бихте ли ми казали какви точно изследвания се правят защото аз като ходих при личната да ми даде направление ми каза че само "ако" се носи в лабораторията а комшийката ми казва че за нейната и искали и "циман"ли как точно се казва незнам(ако греша за името на изследването ме извинетета въпросът ми е дали аз трябва да си закупя стъкалцето и в къщи да го направим това с лепенката или ще го направят в лабораторията

предварително благодаря лека вечер

# 234
  • София
а комшийката ми казва че за нейната и искали и "циман"ли как точно се казва незнам(ако греша за името на изследването ме извинетета въпросът ми е дали аз трябва да си закупя стъкалцето и в къщи да го направим това с лепенката или ще го направят в лабораторията

Роска,аз стъкалцето си го купих и си взех пробата в къщи.Това,което е важно е да вземеш пробата преди да му направиш тоалет.После залепяш скоча на стъклото и го носиш в лаболаторията.

# 235
  • Варна
Роска-марти, при нас това със стъкълцето го направихме в лабораторията, като от там ни дадоха стъкълце. Но май е по-удобно да се направи в къщи, че моя се уплаши кво ще го правя там. Иначе на нас ни искаха ако, пишо, взеха му кръв от пръстчето и това със стъкълцето. А ако тръгвате на ясла /не градина, че не знам къде сте записани/ - в нашата искаха и васерман на един от родителите.
Между впрочем вие къде сте на ясла? Ние сме в Звънче, на Нептун...

Втория ден на ясла за Макси започна с още по ранно ставане, но нямаше негодувание. Отиде с желание, само на входа се "уговори" с мен, аз да отида да попиша малко на работа, и после да ида да го взема, и аз се съгласих разбира се  Mr. Green Не хареса обаче другата госпожа, щото е по-възрастна, но като му отвори вратата, той така скорострелно я заобиколи и влезе при децата, че не успях и да го видя даже  Mr. Green Пожелавам си все така да продължи и да не му омръзне там  Praynig

Абе я да ви сложа по едно капучино  Mr. Green

# 236
  • София
Роска, при нас искаха следните неща: Васерман на един от родителите, кръв и урина на детето, две проби от акото в специални пластмасови контейнерчета и лепенка от дупето залепена на стъкалце.

# 237
Здравейте!
Наистина ясленската тема е много интересна. Във всеки град си има и добър и не толкова добър персонал. Всичко идва от там. Аз също съм доволна от нашата ясла и предпочитам да ходи там отколкото да го гледат баби. Точно както Нанчи, аз съм открила само положителните страни от това да се посещава детското заведение. Всеки ден имат различна програма по която учат. Тази седмица например учат за есенните плодове и зеленчуци, правят таралеж от кестен и клечки за зъби, някакви танци имаха, да се клатят като клони на дървета - това е което запомних. Театри също идват често. И за дрехите му много внимават. Винаги ми го връщат чист, а имаше и един път като се е наакал в гащите и ми ги върнаха изпрани. Аз много пъти съм го питала лелите удрят ли някого, дърпат ли им ушите, но винаги ми казва, че не. Само ми обяснява как се карали на еди кого си. Но то без забележки не може.
Нанчи, тук наистина първоначалните заплати са много ниски. После винаги казват че заплата ти расте и достига 1000-1200лв, но докато стигнеш до там минава доста време. Аз и затова все не се решавам да си сменя работата. Тук поне съм достигнала някакво ниво, но не работя това за което съм учила и това ме измъчва много.

# 238
  • София
Добро утро, мили Дами!!!!
Аз пак съм тук, ама този път няма да ви агитирам за среща  Mr. Green не, че на последната такава не ми беше Хубаво - Беше ми много приятно да се срещна със всички уважили събитието  Hug
Чета тук от онзи ден разисквате тревогите и мислите си относно яслите. Улавям се, че имам различно мнение от миналата година. Тогава когато Стоян тръгваше се притеснявах толкова колкото вас сега - струваше ми се, че лелките не се грижат достатъчно за него, че ми правят бойкот - А Бе гонеше ме яко параноята - може за някой неща тогава да съм била права, но ...........сега е различно. Сега виждам, как влизайки в яслата, лелката/сестрата му се радват, че пристига и го целуват за добро утро. Горда съм когато, виждайки мен или баща му започват да го хвалят колко бил сериозен, как всичко си правел сам - храни се, от сервира си, сяда сам на гърнето върши си работата и си вдига гащите, как бил дете мечта Та всичко това го пиша, за да ви успокоя и да ви кажа, че за всички е нужно време - за вас, за децата и за персонала в яслата. Не се вглеждайте в дребните им пропуски, дайте им време, да се опознаят взаимно.  А за това какво искат да се носи явно във всяка ясла е различно и много, много не се съобразяват със закони и разпоредби. При нас искат 2 броя хавлиени кърпи - малка и по - голяма - мокри кърпички, салфетки за масата и за нос, лигавници 1-2-3 колкото имам чисти слагам /то не че Стоян яде с лигавник вкъщи/, възглавница и дрешки за преобличане. В понеделник носим раницата с дрешки, лигавници и кърпите и в петък ни я връщат. А другите неща са месец за месец. Възглавницата ни я поискаха тази година, аз допълнително занесох и найлонова постелка за леглото, при евентуална следобедна авария. Да ви кажа, че това с мрънкането и реването при водене сутрин може да го очаквате до 1-2 клас, поне моят син от време на време все още се опитва да се пазари сутрин. Ау колко изчерпателна съм могла да бъда  Joy Дано съм била полезна на някой.
Пепсън страхотна новина  Heart Eyes Hug - Лека бременност и красиво майско бебче на финала.
Руми, радвам се за теб и бебчо   bouquet /прати ми тел си на лични/ искам да те чуя  Hug
Сиске, Олче да минава по бързо това гадене и да започнете пак да сте редовни тук.
Любе, впечатлих се от едни цифри при теб 11/2 дано скоро промените резултата и намалите разликата. А това 11 как да го разбирам?  Rolling Eyes Може и на лични!
Хайде да не прекалявам, до два месеца пак очаквайте включване  Mr. Green Heart Eyes

# 239
Ех тия ясли ние с Дени сме в едно ОДЗ но различни групи и аз съм много доволна о нашите лели винаги е чиста и с памперса като беше не е била подсечена или нещо не сменена ако е бил по пълен винаги са ми казвали, Мариса пее много песни и то все по добре и добре което ме навежда на мисълта че ги повтарят всеки ден. Вчера бях приятно изненадана, че бяха навън следобеда и ми казаха че си е свалила обицата и са я търсили почти целия следобед е слава богу с успешен край.
А аз вчера взех шофьорската книжка най-сетне...е от втория път но от не пише в книжката от кой път си я взел така че, се наградих следобеда с разходка с приятелки по магазините и за мене беше един слънчев приятен ден.
Днес съм затрупана от работа и ви оставям!
Ани успех с интервюто!
Дени къде е отчета от днес?  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт