Световната икономическа криза или каквото там се случва в момента

• 81 997
  • 1 312
  •   1
Отговори
# 45
  • Там,където се събуждам щастлива.
Vjara,
Много си права, че цената на бензина на България е ужасно висока, като съпоставиш със заплатите. И въпреки това масово се кара и бензиностанциите са доста натоварени.
При нас, кризата не се усеща много, много. Цените на къщите са същите. Продуктите са леко поскъпнали, но е само +/ -10- цента, което не е толкова шокиращо в сравннеие с повишенията в България. Лятото паднах, когато някои продукти бяха всеки ден с различна, по-висока  цена (не плодове или зеленчуци).

# 46
  • Boston, MA
...Аз се чудя, Бубка, какво става с борбата с тероризма в момента и бюджетите за нея? Казват ли нещо.

Ами там каквото за предвидили в бюджета си го харчат по войните. Спешните мерки, които сега правителството взима, са отгоре на сметката. Щели да струват 1.4 трилиона. Ще се увеличи дефицита, но пак е ОК, няма да фалира държавата.

Ако мен ме бяха питали как да решат кризата - има над 1,000,000 къщи в повече в инвентар. Ако дадат данъчен кредит от $10,000 на всеки, който си купи къща, разкарват инвентара, задвижват наново строителството и ето ти ръст.  И струва само 10 милиарда.

Това е супер опростено, разбира се. И не съм го баш аз измислила, имаше такова предложение, но в парламента се префасонира на далеч не по-ефективна мярка (само за първо жилище, и е $7,500, и ти се приспадат от данъците, но после ще трябва да ги върнеш, все едно заем).

# 47
А никъде ли не се говори за т.нар. "пик на петрола"? В смисъл, че кризата в момента е продиктувана най-вече от факта, че петролът свършва и ни чакат не съвсем розови времена. В момента производството е на максимални нива, повече петрол няма, консумираме все повече, "ядем" петрол, защото всичко се произвежда, транспортира, обработва и т.н. благодарение на петрола, който е на изчерпване... На това, а не само на нарастващото население в световен мащаб, се дължат галопиращите нагоре цени на хранителните продукти. Ако човек се разтърси малко има направо страховити сценарии тип "Mad Max" и "Waterworld"  Sad  В сегашната икономика базирана изцяло върху принципа на нарасващия консумизъм нещата няма как да се подобряват, защото ресурсите са на изчерпване.
А, пропуснах - заплахата тероризъм е просто начин да се въведе нов световен ред - преразпределяне на териториите и овладяване на обедняващите маси...
Вие какво мислите по въпроса?

# 48
  • E-CLM & CH-VD
Ами първо, ще чакаме "шоуто", което се заформя между Щатите, Канада, ЕС.... Повече инфо тук

Чела съм, че Щатите и Китай купуват нефт, наливат го в кладенци и ги запечатват за в бъдеще Thinking, не знам доколко е вярно.

А за тероризма...трябва да се отвори нова тема  Laughing

# 49
Да, това е официално черната седмица за Щатите. 

Явно всичко тръгна от изкуственото понижаване на интерест рейтс (никога не съм използвала/виждала тия термини на български), което води евентуално до subprime ипотеки (ипотеки, които хората не могат да си позволят, но банките дават лесни сделки дори на тях); риъл истейт мехур,  последва и спукването му. Хората, които бяха купили "повече" къща, отколкото можеха да си позволят, банкрутираха. Видях всички тези неща тука, и сега е сурреалистично.

Никой, никой не можеше да предположи само преди 3 години какво ще се случи. Хората, където аз живея, масово практикуваха "флиппинг" на къщи. Т.е., купуваха къща или кондо за една цена и след минимално козметични или дори никакви подобрения, продаваха същата собственост с огромна печалба. Имаше и по-консервативни маркети, като Охайо или Кентъки, но белята е направена.

След това последваха срива на големите инвестиционни банки, национализацията на някои от тях. А сега говорят и за масовия бейл-аут от правителството на лош кредит и "токсични" асети. Има голям спор дали трябва да се направи или не, но ключовите фигури са за.

Икономиката в Щатите неминуемо влияе на тази в Европа. Преди няколко седмици Файнаншъл Таймз описа ситуацията в Англия като мрачна и несигурна.  Испания и Германия също са в криза. Истината е, че световният капитал се мести от маркети като Щатите и Западно-Европейските сили към Китай и по-малко Индия. 

Дори финансовите аналисти не знаят какви са дълго-трайните ефекти от всичко, което се случва.  На по-макро ниво, всички говорят за нуждата за регулация, но не са съгласни до каква степен и каква регулация.  На по-дребно ниво, аз все още се опитвам да разбера как точно този масов бейл-аут би помогнал....  В крайна сметка, както казва един мой познат, който има много пари, пак ще има, а който няма, ще има по-малко поне в близкото бъдеще.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2008, 07:39 от Pixie

# 50
Фата Моргана, рано е още за пик на петрола. Официалните прогнози са за най-малко 20 години още наличие на петрол при тези темпове на "ядене". Те дори и да запечатват за в бъдеще, ще се наложи да се понамали малко консуматорското темпо, за да стигне за по-дълго време. Китайците и без това са в свръхпродукция и ще си наложат сами вето на това разхищение.
Дано тези години да стигнат за преустройство на света и мисленето на хората, защото тогава крахът ще е апокалиптичен. В момента арабите само трупат капитали, за да могат по-късно да използват парите в туризма, като им пресъхне кранчето.
Да не забравяме обаче, че Сибир не е изчерпан, че откриват на много места нови залежи. Скоро коментираха за един голям кладенец в Атлантическия океан пред Бразилия в нейни територирални води.

# 51
Във фирмата на съпруга ми (която работи с централна Азия и Русия) вече съкратиха 15% от служителите. Тоест при него кризата започва да се усеща и прогнозата е, че това не е краят на съкращенията.

# 52
  • В заешката дупка
Исландия.

Кризата се усеща осезаемо. Стойността на кроната (националната валута) спрямо еврото се е понижила  с приблизително 50% от лятото на миналата година. Инфлацията има рекордни стойности за последните 18 години - 14,5%, което наложи покачване на лихвения процент на 15,5%. Покупателната способност на населението пада, потреблението се свива. Икономиката е в застой. Очаквания се рецесия - четох прогнози за спад на БВП с 0,9%.

Проблемите тръгнаха от банковия сектор. Традиционно исландските банки имат лихви по депозитите 2-3 пъти по високи от останалия свят, с които привличат огромен чужд капитал. Четох някъде, че общата сума на банковите активи е 10 пъти по-голям от БВП  на страната. Спекулации, доколко при това положение банковата система в Исландия е наистина стабилна, винаги е имало, но при настоящата световна криза, съмненията и опасенията се засилиха. Междувременно кредитният рейтинг на страната беше понижен. Според специалистите тук, именно спекулациите и слуховете, а не толкова реални събития, са причина да се случи това, което се случва. А именно - недоверие в банковата система, удар под кръста за кроната и последствията - висока инфлация и свиване на потреблението. Всъщност това, което се случи, беше очаквано. Може би не точно сега, и не в такива размери, но предпоставките ги имаше отдавна. За никой не е изненада, че исландците живеят над реалните си възможности - богатство и висок стандарт, спонсорирани с чужди средства. За справка дефицитът по текущия баланс е около 3 пъти по-голям от този на Щатите (в процентно отношение към БВП). Кроната беше изкуствено надценена, а според законите на макроикономиката това състояние няма как  да се задържи  вечно. Добрата новина е, че според специалистите, кроната в момента е силно подценена и тепърва равновесието предстои. Подобряване на положението обаче зависи, както от провежданата монетарна политика и доколко тя ще успее да възвърне доверието в исландската крона, така и от случващото се на глобалните кредитни пазари. Исландия като една малка отворена икономика няма как да не завеси от случващото извън нея.

# 53
fata morgana, съгласна съм Че има обективни причини за поскъпването на петрола и вече и децата разбраха Че на лесно достъпния петрол са му преброени дните. Но все пак това не може да обясни лудите колебания в цената му. Едва ли от миналия месец насам резервите от петрол са се повишили, а цената му падна, значи има и други причини, които не винаги са обективни.

Вес, благодаря за интересния линк който си пуснала. Това е, сега ще има борба и за по-труднодостъпния петрол.

Бубка и Pixie, а какво ще стане с всички тези къщи които са построени, купени, собствениците им не са в състояние да си плащат вноските и са ги напуснали. По телевизията гледах предаване в което показваха как цели селища са изоставени. Пълна разруха, каквото е имало в къщите вече е изпотрошено и разграбено, тия къщи са абсолютно непродаваеми в тоя вид. На някои имаше табели Че се продават за по 3-4000$, но желаещи пак не се намират. И Честно казано на такива места къща и без пари да ми дават, пак не я взимам. Имали някакви планове какво ще се случи с тия постройки?

Dolcezza, дано тази криза ви подмине и мъжът ти да не е застрашен от съкращения!

Че Ка, много благодаря за интересния разказ! Тази инфлация, която описваш гони българската. А и като знам колко далече е официалната от действителната инфлация, явно при вас кризата наистина е по-осезаема.

# 54
Икономиката не я разбирам Wink

Но аз изпадам в криза от някои от цените в хранителния магазин, от който пазаруваме Shocked
Особено, когато мъжа ми напазарува продуктите, които съм му написала на едно лист4е и се върне и ми покаже касовата бележка Twisted Evil
За 100 долара примерно само малко плодове, зеленчуци, мле4ни продукти в много малки разфасовки, някой друг сок и това е #Cussing out
И това е защото е органик Naughty
Вси4ко, което в  Бг ни беше без пари в градината Mr. Green

А сега по-сериозно:
В САЩ 45 милиона души, които представляват 15 % от населението на страната, няма здравни осигуровки, като 9 милиона от тях са деца!В последните 7 години цените на здравното обслужване са се качили с 87 %. Статистика.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2008, 09:04 от anna i mamma

# 55
Не видях някой дали се е изказал за Франция...та ще го направя въпреки ,4е икономиката и политиката не са ми силната страна..
Та, френския президент Саркози се изка умно пред ООН , 4е "Виновника"(виновниците) за тази криза трябва да се накажат....според него вси4ко е умишлено за да се разклати икономиката на Европа , придобила сила след създаването на ЕС...и днес по новините гледах ,4е пак той иска извънредна сесия предия края на годината за да се вземат мерки...И дадоха и репортаж как било странно големи компании като Американската Интернатионала Група (AIG),Лойдс, и разни други  да са  полу4или огромни увеле4ения и проценти от разни продажби ,леко казано съмнителни и как САЩ били създали звено към тайните служби ,което да провери доходите на шефовете на тези банки,организации,етц...
Ина4е тук цените са високи, заплатите ниски...
За бензина - във Фр-я таксите и данъците върху бензина се определят от правителството.До колкото знам правителството пе4ели пове4е от 50процента върху цената на бензина,затова и тук имаше ста4ки,но не толкова големи ,да се намали цената на бензина ,но правителството не клекна..
Днес гледах и един интресен репортаж как големите хранителни компании са запо4нали да ни лъжат от самото на4ало на кризата...та на някой опаковки си пише 100гр примерно,но вътре има само 90гр (на кисело мляко ,бисквити, разни Марс, ...) или пък как в магазините като Алди,Лидл , и подобни ,на които тук във Фр-я се гледа едва ли не като второ ка4ество стока, та как в тях производителите на хранителни продукти запо4нали да заместват скъпите "вещества "необходими за производството на нещо с други такива много по евтини ...
Та така ..

# 56
  • В заешката дупка
По повод на петрола и зависимостта ни от него, се сетих. Исландия има официален план до 2050г. да станат първата в света икономика, функционираща изцяло с енергия от възобновяеми източници.  И сега 70% от енергийните нужди на страната се посрещат от хидроелектрическа и геотермална енергия, т.е. идва от реките и геотермалните извори. На практика петролът и газта се използват само в транспортния сектор. Амбициите са до 2050 автомобили, автобуси, кораби... да минат на водород. Експериментално (не само в Исландия, де) има вече движещи се водородни автомобили, а тази година тук бе пуснат и първият в света кораб, задвижван от водород. Та докато големите се борят да докопат ресурсите на Арктика, исландците кротко си копат у техния двор.  Grinning

# 57
  • Boston, MA
Браво на Исландия, само мога да кажа...

Вяра, много зависи от конкретното място. Изоставени и разрушени къщи съм чула да има само в Детройт, е там с пари не можеш да накараш някой да се нанесе. Изобщо икономиката на целия щат Мичиган много е западнала, защото е свързана предимно с автомобилостроенето и там високите заплати, които профсъюзите изискват, направиха автомобилните компании неконкурентноспособни, американските де. Дойдоха азиатски и европейски автомобилни компании, направиха нови и ефективни заводи по други места из Щатите и произвеждат и завземат пазара. Така де, изнасят се работодателите оттам, дори и да си купиш евтина къща, какво ще работиш?

Иначе във Флорида например, има нови цели квартали, пострени в нови предградия, далеч от всичко, които стоят празни. Кой ще си купи луксозна къща на 100 мили от Маями примерно, като има такива за продан и в самия град, или в близки предградия с добри училища и комуникации. Е там най-много са паднали цените, има пренасищане. В Бостън при нас цените я са паднали 10%, я не. Просто тук е много гъсто заселено и не е лесно да боднеш колче и да построиш къща. Затова конвертират всичко (ние живеем в триетажна над 100 години къща, бутната отвътре, изцяло престроена на три апартамента, чисто нови), фабрики, пожарни, училища, църкви на жилищни площи. Ограничено предлагане, затова е ОК все още.

Та отговорът на въпроса ти е зависи и не знам.  Mr. Green

# 58
Ето вижте това от днес

http://pazari.dnevnik.bg/show/554974/

# 59

Общи условия

Активация на акаунт