Консултация с логопед - тема 3

• 176 319
  • 759
  •   1
Отговори
# 135
Лого5ка благодаря.. усещам се че го правя.. ще се контролирам повече.. Благодаря!

# 136
Здравейте отново, след като ме подкрепихте ходихме на логопед и вчера имахме първо посещение. Като начало започнахме с буква "с" , но иначе ще работим и за "ш" , "р" и "л". Благодаря ви!

# 137
  • UK/София

Бих искала и аз да се включа с въпрос относно говора на сина ми, който е на 4г.6м.Първо искам да подчертая, че живеем в Англия, но в никакъв случай не е двуезичен.Проблемът при него е, че говори много бързо, "изяжда" в бързината първите букви от думата и доста пъти трудно му разбират какво казва чуждите хора.Понякога разменя и сричките.Тук е трудно да се обърнем към специалист, не говори английски, но пък почти перфектно произнася янглийските думи заради по-меките звуци.Беше приет в училище, но по съвет на английското джипи ще го пуснем от есента за да научи хубаво българския.

Лятото в БГ го водих на невролог в частен кабинет.Лекарката се държеше доста грубо с детето, стресна го и в крайна сметка го изкара със забавено развитие, искаше да влезем в болница за изследване, изписа сироп за развитие на мозъчните клетки.....

Педиатърката категорично отрече да има забавено развитие.Изпрати ни на друг невролог в Токуда.Жената беше мила, детето се отпусна и диагнозата беше, че е напълно нормален.По мое желание намерих логопед, но поради постоянно й отсъствие от работа и невъзможността да го водя при друг заради новороденото ми дете, прекратихме посещенията.

Според логопеда той може да изговаря перфектно всички букви.Но трябваше да оцветява, атой излезе от очертанията и тя каза, че на тази възръст не бива да излиза от очертанията ConfusedСъщо му даде да реди адски шарен пъзел, който и мен ме затрудни доста.Александър не проявява интерес към пъзелите, отказа се.

Общо-взето мога да кажа, че той има създаедн негов речник, казва думите както му е лесно.Всеки ден учим правилно по няколко думи, използва ги перфектно, но започне ли да говори бързо и нищо не му се разбира.Аз също имах проблем с бързия говор почти до 16г. възръст.Като бях притеснена говорих толкова бързо и се чувах как съкращавам думите и дори и аз не си разбирах.

Това са притесненията ми за сина ми, ще съм благодарна за всички мнения и съвети!

# 138
Здравейте Биляна,
при синът ви е нужно логопедичната терапия да обхване не само терапия на бързоречието, но и фрагментиране и планиране на действията посредством различни игри за фина моторика, подреждане, сглобяване, алгоритми за справяне с различни задачи, подражание и имитация на вербални и невербални праксисни модели. Важно е скоростта да се намали в темпото на игрите и да се тръгне от сензорна и моторна основа на стимулиране и въвеждане на различни комуникативни модели, с друг ритъм.
Щом сте в Англия, може да се обърнете и към специалист, обучен в системата Брейн джим (Brain gym) - лично се убедих, че действа и е изключително подходяща за деца, които могат да осъзнаят и са мотивирани да преодолеят даден проблем. Може да се използва и само като основна помощна програма, подпомагаща сензорната интеграция.
Помислете и успех Flutter

# 139
  • София
Това че детето ви е здраво и има добре развита фина моторика е чудесно, но не е добре да го оставяте и да изчаквате с идеята, че проблемите в езиково отношение ще бъдат "израстнати".Добре би било да започнете терапия-или с логопед или с разработена програма и под наблюдението на логопед.При тези толкова противоречиви мнения, за които пишете е доста трудно да се дават съвети без да е проведена консултация на живо на базата, на която да се започне терапия или да ви се изготви програма за терапия.

Логопед,
Водила съм я на логопеди, както казах - едната беше от Логопедичния център - която се опитваше да я кара д аправи упражнения пед огледдало, да й вади разни звуци и букви - малката категорично не се занимава и отказва. Ходихме 3-4 пътти.  На карая, жената се отказа - каза ,че детедо е нормално, добре е развито и да го чакаме до 3г....
После я заведох на някаква, която преподава в Софийския унивеерситет, много ми я похвалиха. И там ходихме 4-5 пъти, тя се дръжа доста по - различно с дъщеря ми - редиха разни пъзели, играха си нещо. Междувременно дэщеря ми почна да говори на бебешки, според мен, по - скоро на китайски  Laughing И логопетката каза, че започва д апроговаря, че за нея детето говори, а това, че не я разбираме - си е наш проблем  Laughing....
"Диагнозата" й е, че дъщеря ми въприема нещата от общото към частното, а не като повечето деца от частното към общотото....и щяла да проговори...
Въобще...не знам какво да кажа повече...

# 140
  • UK/София

katosun, много благодаря за отговора Ви!Ще се възползвам от съвета който ми дадахте!

# 141
Здравейте!o

Последна редакция: ср, 25 мар 2009, 10:41 от Sesiliq

# 142
Здравейте!
Да се включа и аз с въпрос за моята дъщеря. На 3 години е /навърши ги вчера/, но вс еощ ен еговори. Казва доста думички, понякога прави изречения, но като цяло говори доста неразбираемо - т.е. на някакъв си нейн език. Ние разбираме това-онова, говори страшно изразително, с мимики, жестове, случвало се е да ми повтори едно и също нещо по пет пъти, аз казвам, че не я разбирам, накрая тя се ядосва и престава. Имитира моето поведение, говори си сама и се гледа, но пак на нейния си "китайски". Ходи на ясла от година и половина. От там сестрите ми казват, че няма проблем - разбира всичко,познава цветове, занимава си се, даже ми казаха, че е доста хитра и манипулативна...просто не й се разбира. Като цяло тя е доста палаво дете, много своенравна и ината. Не мога да я накарам насила нищо. Когато беше по-малка казваше как се казва например, сега изобщо отказва да каже как се казва и на колко години у /може би в знак на протест, понеже всички с това й досаждат/. Ако е възможно и да ме насочите към някой ваш колега във В.Търново. Предварително благодаря.

# 143
  • София
Здравейте,
Вчера бяхме на среща с нашия логопед и тя много ни препоръча да взимаме хранителна добавка с Омега 3 киселини - Звездички. Имало много изследвания, как киселините подпомагали умственото развитие на децата. От скоро ги продавали и в бг аптеките.
Аз не мисля, че това е някаква панацея за децата ни, но за тези киселини се говори отдавна, така че не пречи да се опита. Ето малко повече инфо -

Омега 3 – DHA за здрави и умни деца
Звездички съдържат DHA (омега-3-ненаситената мастна киселина), с изключителен ефект за правилното развитие на мозъка и умствените способности на детето и с положително влияние върху зрението и сърдечносъдовата система.

DHA е с високо съдържание в мозъчната тъкан. Образува до 20% от сивото мозъчно вещество и е най-често срещаната омега-3 мастна киселина в мозъка. Въпреки това човешкото тяло не е способно да произвежда DHA и я получава само чрез храната. Най-богатият източник на DHA е рибеното масло. При децата приемът на мастни риби и рибено масло често е недостатъчен поради нежеланието на децата да консумират риба или е ограничен поради алергичен проблем. Ето защо е подходящ допълнителният прием на DHA под формата на хранителна добавка. Една капсула Звездички осигурява необходимото дневно количество DHA.

Достатъчният прием на DHA успоредно с подходящо подбрани витамини оказва  благотворен ефект върху растежа, развитието и умствените способности на детето. 

Звездички се приемат с удоволствие от децата, благодарение на чудесния си портокалов вкус.

За повече информация посетете www.zvezdichki.bg.

Ефекти:
Подпомага умственото развитие на децата
Подобрява концентрацията, паметта и учебната дейност
Намалява симптомите на хиперактивност при децата, която е честа причина за нарушеното внимание и съответно незадоволителен успех в училище
Намалява резките промени в настроението
Допринася за поддържане на добро физическо състояние – с положителен ефект върху сърдечносъдовата система и зрението
Звездички НОВО!
Съдържание:
Рибено масло 250,0 mg Омега-3 175,0 mg
DHA 125,0 mg Витамин C(аскорбинова киселина) 37,5 mg
Витамин A(ретинил палмитат) 500,0 μg Витамин D(холекалциферол) 3,0 μg

Дозировка:
1 капсула дневно, най-добре след хранене. Капсулата може да се преглътне или да се сдъвче. Желатиновата обвивка не е източник на DHA и може да се изплюе след сдъвкането й.

Надявам се да съм била полезна и да не реши някой сега, че правя реклама на лекарството!

# 144
  • Бу-у-урга-а-ас
Пипилота, време ви е за логопед БЕЗ ОТЛАГАНЕ.

# 145
Благодаря много за бързия отговор. Вече съм ужасно притеснена, надявам се да не е нещо много сериозно, в смисъл да има някакви психически отклонения.А някой може ли да ми помогне с намирането на логопед във В.Търново?

# 146
  • София
Здравейте,бихте ли ми препоръчали логопед в района на Плиска?

# 147
  • София
Здравейте,бихте ли ми препоръчали логопед в района на Плиска?

Този център не ви ли е близо?
http://pumpelina.eu/

# 148
  • София
Горе-долу ми е близо,и аз натам съм се насочила,но исках да чуя и други мнения,ако има.
Благодаря  bouquet

# 149
Здравейте, синът ми е на 5,6 г. Проговори на 4г. и все още сериозно изостава с речовото развитие. Когато произнася отделни думи е горе-долу добре, но изреченията му са непълни, обърква мъжки, женски род, казва думите по-неразбрано, когато са част от изречение. От 1 г. ходи в Логопедическата градина до х-л Хемус и според логопедката напредва добре. Тя се занимава с него 3 пъти седмично по 20 мин. Въпросът ми е дали това е достатъчно? Добра идея ли е да го водя допълнително и на друг логопед?

Последна редакция: сб, 28 мар 2009, 17:36 от AvrorA

Общи условия

Активация на акаунт