Майчинството - счетоводно - 12

• 70 849
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
mini_79, естествено че в служебната бележка за доход пише 0 лева за времето на 315 те дни,защото обезщетенията се изплащат от НОИ и работодателя няма как да знае колко е платено.НОИ те осигурява на тези пари,които получаваш по време на 315 те.

# 616
ама не са ми само здравни осигуровки през това време
влязох в НОИ да си проверя как са ме водили през времето на 315-те дни след предишната бременност /45 дневния ми болничен започна на 21 януари, родих на 25 февруари/

Последна редакция: нд, 26 окт 2008, 10:28 от mini_79

# 617
  • София-Младост
Здрасти, аз получих сумата си за болничния-за съжаление е върху минимална заплата изчислен. Преведоха ми го, имам го черно на бяло както се казва.
Т.е. взе, че се случи това което ти отговорихме тук.  Wink Не съм обидчива, но подхода ти нещо не ми допадна, затова реших да пиша... а иначе мнението на John от одит-а е неоспоримо и винаги вярно, човека просто с това се занимава от години.
 Simple Smile

# 618
  • София-Младост
Хайде сега нов въпрос...ще се наложи да се повторя!В майчинство съм с първото си дете и съм бременна във втория месец.Въпросът е да си взема ли болничен или да си чакам 315-те дни за второто дете.Кое излиза по-добре?
Какво се взима за изчисляване на тези болничен.В НОИ ми отговориха..."6м.назад като се взема базата от което е взето обезщетението"..при мен 6м.назад сумата е 5000лв.Дано тази информация е достатъчна за да ми отговорите.И ако реша да изляза в болничен как ще се отрази след това на второто майчинство!

Би ли пратила линк от одита да видя там какво са ти казали?

И аз вече съм в шах и мАТ И НЕ ЗНАМ НА КОЙ ДА ВЯРВАМ Shocked
http://www.odit.info/?s=6&i=125865&f=3
Здавейте момичета...Стики и МиаМиа...вчера просто изключих компютара(виждам че до късно сте писали) защото ме обхвана безпомощност...вече втора седмица търся инфо и незнам какво да предприема.
Да Стики в момента съм майчинство и от 13.09 започват да ми плащат 220лв...до тази дата сумите са други!
Това което е написал ЛС в одит е абсолютно противно на всичко което ми казаха в НОИ и още две счетоводителки и както ще видите в крайна сметка темата увисна без отговор и в одита...и точно там ми писаха ЧЕ АКО В БГ МАМА НЕ НАМЕРИШ ОТГОВОР НЕМА КЪДЕ!!!!Хайде помагайте!
За последните 6м.(април-септември) имам изплатени от НОИ 5000лв.и ме посъветваха(счетоводителка и ТРЗ) да си взема болничен...така ше получавам добра сума докато съм бременна + 50% от първото майчинство!Да обаче в одит ЛС пише че болничния нямал нищо общо с осигурителните суми.
За да не повтарям и досаждам с две думи въпросът ми е.....да си остана ли в майчинство и да чакам второто раждане или да използвам това, че последните суми преведени от НОИ са добри и да си взема болничен..КОЙ ВСЪщНОСТ Е ПО-ДОБРИЯ ВАРИАНТ!!!!МиаМиа ти като излезе в болничен твоите суми назад 6м.какви бяха?Ще очаквам с нетърпение отговорите ви!
Не виждам нищо невярно в написаното от колегите ЛС и John в одит-а.

# 619
Хайде сега нов въпрос...ще се наложи да се повторя!В майчинство съм с първото си дете и съм бременна във втория месец.Въпросът е да си взема ли болничен или да си чакам 315-те дни за второто дете.Кое излиза по-добре?
Какво се взима за изчисляване на тези болничен.В НОИ ми отговориха..."6м.назад като се взема базата от което е взето обезщетението"..при мен 6м.назад сумата е 5000лв.Дано тази информация е достатъчна за да ми отговорите.И ако реша да изляза в болничен как ще се отрази след това на второто майчинство!

Здавейте момичета...Стики и МиаМиа...вчера просто изключих компютара(виждам че до късно сте писали) защото ме обхвана безпомощност...вече втора седмица търся инфо и незнам какво да предприема.
Да Стики в момента съм майчинство и от 13.09 започват да ми плащат 220лв...до тази дата сумите са други!
Това което е написал ЛС в одит е абсолютно противно на всичко което ми казаха в НОИ и още две счетоводителки и както ще видите в крайна сметка темата увисна без отговор и в одита...и точно там ми писаха ЧЕ АКО В БГ МАМА НЕ НАМЕРИШ ОТГОВОР НЕМА КЪДЕ!!!!Хайде помагайте!
За последните 6м.(април-септември) имам изплатени от НОИ 5000лв.и ме посъветваха(счетоводителка и ТРЗ) да си взема болничен...така ше получавам добра сума докато съм бременна + 50% от първото майчинство!Да обаче в одит ЛС пише че болничния нямал нищо общо с осигурителните суми.
За да не повтарям и досаждам с две думи въпросът ми е.....да си остана ли в майчинство и да чакам второто раждане или да използвам това, че последните суми преведени от НОИ са добри и да си взема болничен..КОЙ ВСЪщНОСТ Е ПО-ДОБРИЯ ВАРИАНТ!!!!МиаМиа ти като излезе в болничен твоите суми назад 6м.какви бяха?Ще очаквам с нетърпение отговорите ви!
Искаш да кажеш, че ако сега изляза в болничен сумите които съм получавала 6м.назад няма да играя никаква роля при формиране на болничния, защото точно това пише ЛС в одит.А каква ще е сумата по болничния според теб?

# 620
  • София-Младост
kamikam
нито ще гадая нито ще изчислявам. Ти от 13.09. си в отпуск за отглеждане на малко дете, обезщетението там е 220лв. Сега сме октомври, вземеш ли си болничен този м.09 ще влезе там като база. А там имаш вече 220лв.
Джон ти го е написал, цитирам :"От 13.09 си в отпуск за отглеждане, нали. Това означава, че дори от понеделник (27.10) да излезнеш в болнични, ще имаш повече от половин несец с МРЗ в базата за изчисляване. Няма начин това да не се отрази на обезщетението - по-малко ще да е."

# 621
ООООООООХ!!!!! Стига вече глупави спорове! Не споря за болничния-той е логично да е на минимална, при условие, че последните 6 месеца получавах минимална!!!

Не разбирам защо за пореден път заобикаляте истинския въпрос, само и само да излезете прави: а въпросът е и май и на Kamikam и той е какво майчинство ще взимаме на второто си дете, независимо че сме излизали в болнични за малко.

Разбирам, че си съгласна с John (????), е това е някакво мнение все пак,ама и твоя подход не кефи също!Отбелязваш за какво сте прави, а за това което сбъркахте-мълчиш-всеки прави грешки-не е болка за умиране, но не изкарвайте виновна мен, моля.

Kamikam, аз лично последните месеци взимах 220 лв. майчинство, че ми бяха свършили 315 те дни отдавна.

И честно да ти кажа и аз като теб съм в абсолютно неведение как седят нещата с твоя болничен:(Предполагам, че ще ти е изчислен на взетата предходния месец сума, но пък за майчинството след това не знам как ще се отрази.

# 622

Искаш да кажеш, че ако сега изляза в болничен сумите които съм получавала 6м.назад няма да играя никаква роля при формиране на болничния, защото точно това пише ЛС в одит.А каква ще е сумата по болничния според теб?

Kamikam, въпрос към теб: след толкова питане, получи ли отговора, който те интересува тук?
Аз защото не! Чакам поне на теб да отговорят, че аз съм в немилост:)

# 623
  • София-Младост
ООООООООХ!!!!! Стига вече глупави спорове! Не споря за болничния-той е логично да е на минимална, при условие, че последните 6 месеца получавах минимална!!!

Не разбирам защо за пореден път заобикаляте истинския въпрос, само и само да излезете прави: а въпросът е и май и на Kamikam и той е какво майчинство ще взимаме на второто си дете, независимо че сме излизали в болнични за малко.

Разбирам, че си съгласна с John (????), е това е някакво мнение все пак,ама и твоя подход не кефи също!Отбелязваш за какво сте прави, а за това което сбъркахте-мълчиш-всеки прави грешки-не е болка за умиране, но не изкарвайте виновна мен, моля.

Kamikam, аз лично последните месеци взимах 220 лв. майчинство, че ми бяха свършили 315 те дни отдавна.

И честно да ти кажа и аз като теб съм в абсолютно неведение как седят нещата с твоя болничен:(Предполагам, че ще ти е изчислен на взетата предходния месец сума, но пък за майчинството след това не знам как ще се отрази.
Изчакай си отговор от НОИ, черно на бяло обаче, а не устен...така ще можеш да претендираш, ако ти изплатят друга сума. Познавам Джон и се съгласявам с него, защото е отговорил подходящо и вярно.
А дали кефя някого...най-малък ми е този проблем.
Успех!

# 624
  • Варна
Здравейте!
Мен ме мъчи следното: като подавах документи за работа на новото място, старата счетоводителка заяви, че ми е загубила Трудовата книжка и ми издаде нова. Това добре, но новата ТК започва от последната ми месторабота, т.е. имам записани само 3 години стаж, като по този начин ми се губят предходните 7 години /до момента имам общо 10г. трудов стаж/.
Въпросът ми е: водеща ли е Трудовата книжка, или по-важни са вноските които са правени към НОИ през целия ми осигурителен стаж? Да се притеснявам ли? И ако, все пак, старата счетоводителка открие книжката ми /защото продължава да ме мотае/, мога ли да я предам на новата ми месторабота, като новоиздадената ТК бъде анулирана? Дано сте ме разбрали, че стана малко объркано.

Благодаря предварително!  Hug 

# 625
Здравейте!
Искам да попитам има ли право бащата на детето да ползва болничен за гледане на малко дете?
...

Разбира се, че има право. Само ще попълни още една декларация, когато предава болничния.
Вашата докторка съвсем се е объркала.
Благодаря за отговора!   bouquet
Бихте ли казали каква декларация? Какво да я правя сега нашата педиатърка, аз ли да й нося да чете и къде?  Confused

Може обаче и тя да е права - ако сте ползвали вече достатъчно болнични за гледане на болно дете тази година.  Stop
Общият брой е 60 календарни дни годишно. Общият в смисъл, който сте ползвали и ти, и съпругът ти. Виж да не сте в това положение.

# 626
Здравейте!
Мен ме мъчи следното: като подавах документи за работа на новото място, старата счетоводителка заяви, че ми е загубила Трудовата книжка и ми издаде нова. Това добре, но новата ТК започва от последната ми месторабота, т.е. имам записани само 3 години стаж, като по този начин ми се губят предходните 7 години /до момента имам общо 10г. трудов стаж/.
Въпросът ми е: водеща ли е Трудовата книжка, или по-важни са вноските които са правени към НОИ през целия ми осигурителен стаж? Да се притеснявам ли? И ако, все пак, старата счетоводителка открие книжката ми /защото продължава да ме мотае/, мога ли да я предам на новата ми месторабота, като новоиздадената ТК бъде анулирана? Дано сте ме разбрали, че стана малко объркано.

Благодаря предварително!  Hug 

След като я е изгубила, трябва да я възстанови. Това все пак е важен документ.
А и трудовата книжка се съхранява от притежателя й - дава се само за попълване и веднага се връща.

"Чл. 7. (1) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена, инспекцията по труда издава нова въз основа на писмена молба-декларация на работника или служителя, в която се посочва, че трудовата книжка е изгубена, кой я е изгубил и данни за работодателите, при които е работил.

(2) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена от работника или служителя, в новата трудова книжка инспекцията по труда по местоживеене на лицето вписва данни за трудовия стаж въз основа на представените от него удостоверения по образец съгласно приложение № 2 или други оригинални документи, съдържащи тези данни.

(3) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена по вина на работодателя, инспекцията по труда по местоседалището му го задължава в срок не по-дълъг от един месец да представи необходимото удостоверение за издаването на нова трудова книжка по образец съгласно приложение № 2.

(4) Когато работникът или служителят е работил и при други работодатели, работодателят по ал. 3 изисква от тях удостоверения по образец съгласно приложение № 2. Събраните удостоверения се предоставят в инспекцията по труда по опис."

# 627
Здравейте!
Искам да попитам има ли право бащата на детето да ползва болничен за гледане на малко дете?
...

Разбира се, че има право. Само ще попълни още една декларация, когато предава болничния.
Вашата докторка съвсем се е объркала.
Благодаря за отговора!   bouquet
Бихте ли казали каква декларация? Какво да я правя сега нашата педиатърка, аз ли да й нося да чете и къде?  Confused

Може обаче и тя да е права - ако сте ползвали вече достатъчно болнични за гледане на болно дете тази година.  Stop
Общият брой е 60 календарни дни годишно. Общият в смисъл, който сте ползвали и ти, и съпругът ти. Виж да не сте в това положение.

Ами всъчщност не. Само аз съм ползвала 5 дена и това е.  Confused

# 628

[/qu.07ote]

Kamikam, въпрос към теб: след толкова питане, получи ли отговора, който те интересува тук?
Аз защото не! Чакам поне на теб да отговорят, че аз съм в немилост:)

МиаМиа започнах днес да разчотлям твоя случай, че да имам база за сравнение за моя.Значи ти си родила първото си дете на 25.07.07 и ако правилно изчислявам 04.2008 са ти свършили 315-те дни.Казваш че сега си в 5м. и си излязла на 15.09 в болничен, но тоъ не е по майчинство а по общо заболяване.Това означава че болничния е изчислен(6м.назад)на база месеците 03.08-08.08...имаш 2 добри суми по 1000лв. какво разбрах и 4 по 220лв.моля те поправи ме ако нещо греша...интерисуваме преди болничния от 15.09 какви суми си получила 6м.назад.Сигурна ли си че работодателя ти е подал болничния ти към НОИ...много странно съвпадат двете суми.Ще чакам да ми пишеш за да се ориентирам от това което ми казаха в НОИ и др.хора къде е истината!!!

# 629
kamikam
нито ще гадая нито ще изчислявам. Ти от 13.09. си в отпуск за отглеждане на малко дете, обезщетението там е 220лв. Сега сме октомври, вземеш ли си болничен този м.09 ще влезе там като база. А там имаш вече 220лв.
Джон ти го е написал, цитирам :"От 13.09 си в отпуск за отглеждане, нали. Това означава, че дори от понеделник (27.10) да излезнеш в болнични, ще имаш повече от половин несец с МРЗ в базата за изчисляване. Няма начин това да не се отрази на обезщетението - по-малко ще да е."

Ами да си кажа сега и аз мнението...за всичкото писане което изписах и времето което загубих в чакане на отговор вече две седмици.....АБСОЛЮТНО НИЩО не научих!!!!Получавам само някакви лаконични отговори!Аз питам нещо конкретно...за кой ли път ...на каква база се изчислява болничния...но ми се отговаря за всичко др. но не и за това......
Защо ги написах всичките подробности, суми посочих за да може да се ориентирате...как иначе смеете да ми отговаряте на общо основание без да сте вникнали в същината на случая!!!!Защо да ви вярвам, особено на John или на теб...."нито ще гадая нито ще изчислявам"?????Как тогава разбра че ще получавам МРЗ ако сега взема болничен?Откога и с кой закон болничния се изчислява на база 1м.назад?????Очаквам от компетентни хора да си подкрепите отговорите с факти, цитирай те ми нещо, дайте ми пример!!!
Какво като последния месец съм взела 220лв....останалите 5 съм взела по 1000лв....колко пъти да го пиша вече....
Щяла съм да се набутам с болничните които ще вземам...ами в Бургас се плащат за 30 дена по 10-15лв.До април ще дам 105лв.Ако за болничен ми плащат по 800лв....мога да преглатна тези 100!!!За каква набутка говорим...какво с какво се сравнява?
Е на този въпрос отговор не получих...само думи пуснати в пространството!!!!Нищо лично момичета но ако сте на мое място предполагам, че и на Вас в един момент ще ви писне!
Аз повече време за губене намам...да стоя пред компютара с надежда някой да напише нещо конкретно и да ми отговори КОНКРЕТНО НА ВЪПРОСА, така че ще се спасявам поединично!Ще си търся връзки в НОИ и всеки който ще ме вземе насериозно!Нищо лично!Успех на всички!

Общи условия

Активация на акаунт