Малко помощ за рецепти за Цептер:)

  • 165 780
  • 793
  •   1
Отговори
# 30
  • Враца
  • Мнения: 876
накарахте ме да се изчервя  Embarassed   bouquet  bouquet  bouquet

Aurora за магазин не знам дали има - мострена зала има със сигурност защото я коментираха...защото нещата им се продават предимно чрез консултации именно за да може да се покаже как се работи с тях, за да се използват пълноценно, защото в нашия град има хора купили си съдове преди години и готвят в тях или както при нормални тенджери (без да използват предимствата) или пък както в случая  с подаръка от свекито (евала на свекито и дай боже всеки му такова свеки с подобни подаръци) купили ги и не ги ползвали за да ги подарят на някого, но без да обяснят след това как да се ползва...предполагам тези които  имат по нещичко от Цептер знаят че съдовете им имат пожизнена гаранция (истинската е 500 години, но все пак никой не може да ги доживее да види) и когато се поожули съда или нещо се поврези може да се даде отново във фирмата да го полира или поправи и стават като нови...не съм сигурна но мисля че не се заплаща при съдовете (е стига да не е много смачкана разбира се)

имаше един случай с една жена от Търново която забравила херметическия капак с тенджерка за 8 часа на обикновен котлон и прибирайки се вечерта видяла какво е направила звъни във фирмата да каже (между другото на кухнята нищо и нямало което мен ме учуди имайки опит с обикновени херметически)...естествено на капака гуменото уплътнение се стопило, на тенджерката нищо и нямало само позагоряла и фирмата въпреки че вината е на жената и няма начин друга фирма да и приемат рекламацията ( най - много да си отнесе една сочна балканска) от Цептер и предложили ако иска да си купи нов на 50% от цената  Shocked което за мен много ми хареса като отношение към клиента

иначе аз съм много доволна от жената която мен ме впечатли и ми показа как да ползвам това което вече имах, на едно парти бях толкова впечатлена че още същата вечер си измих съдовете и бях сготвила за да покажа какво си имам... Таня Гецова се казва и е мениджър за гр.Враца, но е от Сф, ако искаш да ти дам телефона и да попиташ каквото те интересува или да те насочи къде може да видиш демонстрация и да опиташ, защото едно е да видиш тенджерките друго е да видиш как се действа с тях (ярък пример съм как два месеца имах съдове, които си стояха по кашоните защото не бях видяла аз какво е да се готви в Цептер и сега много)...Таня е страхотен човек и всеки път с каквото и да досаждам винаги съдейства а повярвайте ми в началото като се сетя какви глупави въпроси съм задавала   ooooh!  ooooh! ooooh! винаги страхотно ми обяснява с много търпение и след това ме насочва...

това което харесвам на фирмата (освен продуктите разбира се) е че продават на база собствения си опит, изпробвали са и казват направо очаквай това, а не това..и за тях важно е клиента да е доволен на първо място, а то е ясно и всички знаем че става въпрос и за пари, защото безплатен обяд няма колкото и да се опитват да ни го втълпяват понякога...

azuro ще попитам, но така както ги гледам никакво място ли не остава между двата съда newsm78 това което друго ми хрумва е че може да използваш купата да увеличиш обема на Куадра-та...примерно да изпечеш цяло пиле или пуйка ето така   както е на картинката, но ще попитам за по - сигурно... то е ясно за месата и манджичките че ще станат, но с това оребрение за баницата как стои въпроса  newsm78...

между другото нещото което научих наскоро е как да разбереш когато използваш купата обърната за увеличаване на обема тъй като няма термостат (аз пробвах със сармички в съда за готвене на пара)...ястието се изключва когато поставяйки ръцете си върху купата е горещо и не можем да ги задържим (незнам дали го обясних като хората)...и се оставя да се задуши а не се отхлупва веднага

другото което бях пропуснала в началото да знам е че е най - важно когато се готви етажно загряването на силно (докато загрее до дръжките на първия етаж) и след това се намалява на ниски градуси (на 120 или 90 или пък на 1 максимум 2 на обикновените котлони)...и третото правило което научих е че е хубаво да се оставят нещата да се задушат поне за 10-20 мин (или докато стрелката се върне отново в жълтия сектор)...

а поразпитах за довечера менюто ще е:
 на І етаж - постни зелеви сарми
 на ІІ етаж (съда на дупки) - пълнени постни чушки
 на ІІІ етаж -ошав със сушени плодове
в тиган баница с тикви с късмети и отделно ще показват как се вари боб с херметическия капак (Синхрокли& … 95;ен)...аз съм го виждала само как прави пиле с картофи за 12 мин ...казват че боба ще е готов за 30 мин, та ще видим

леле мисля че май трябва да понамаля обема на постовете си, че ще ме смъмрят вече, но като се почне за Цептер-а нямам спирка  hahaha hahaha hahaha

# 31
  • Враца
  • Мнения: 876
azuro попитах за Куадра-та...използват се принципите както при останалите съдове, а оребрението което имат не позволявало да се залепи нещо по дъното му...за съжаление обаче няма възможността да се готви ориз примерно на пара, но пък спокойно може да се вари без вода месо или зеленчуци (правилото е съда да е мокър и зеленчуците също да са мокри, без да се долива вода допълнително)...

снощи за съжаление не успях да направя снимки, но гледах различна баница с тикви от тази която правя аз с малко галета или по - ситно смлени орехи се добавят към тиквата за да отнеме излишната влага от тиквата (същото се отнася и за ябълките, които аз отцеждах)...

другото което хапвахме са пълнените чушки и сарми ( с накиснат предварително ориз за около 20-тина минутки), боб салата (сварен боб с лук на кръгчета и червени печени чушки и подправки)...различното при сармите и чушките беше че сармите имаха орехи в плънката а в чушките стафиди..

# 32
  • Мнения: 511
WB bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 33
  • Враца
  • Мнения: 876
момичета провалиха ми се опитите да снимам в събота...нещото което правих беше разновидност на баницата, но понеже нямах кори за цяла баница (само 8 кори) направих триъгълни банички...неудобството при тях е че се пекат най много по две три, но пък за сметка на това по 3-4 мин от страна им е достатъчна и стават перфектно за закуска на децата или за пикник

разрязах корите по дължина, разстлах от плънката и завих на триъгълничета...дори не успях поне резултата да снимам че домочадието всичко унищожаваше в момента в който станеха готови...като препоръка е да не слагате много мазнина защото ще станат като пържени (леко намазваме само - при обикновената баница тя поема излишното)...

и като съм на яйчена вълна да ви кажа за любимото ядене на мъж ми на тигана когато поиска да хапне яйчица)...т.нар. от него яйца "Цвете"
В намазнен тиган се подреждат няколко парчета сирене или кашкавал (аз ги комбинирам отдолу сирене отгоре кашкавал)...по между им слагам кръгчета домати и върху всяко кръгче от домат чуквам по едно яйце...не е нужно да се соли заради сиренето...пускам котлона за 4-5 мин на 180 градуса като поставям и капака...след изтичане на времето не е необходимо да се задушава, а същевременно яйцата са станали тип забулени (който ги харесва по - рохки може да не слага капака)...разновидност е да се добави и някакъв вид колбас вместо домат...но винаги когато се приготвят яйца на по високи градуси (над 140 ) добавяйте мазнина...

Последна редакция: пн, 22 дек 2008, 14:33 от wb

# 34
  • Враца
  • Мнения: 876
Малко сме се дублирали с още една тема за Цептер-а и готвенето в него

prolet42 това какви съдове да си вземеш зависи от това колко хора ви е домакинството и за колко ще готвиш ежедневно...аз бих препоръчала 24 см защото става и за много и за малко, но пък от друга страна 20 см стават и херметическия капак, който е невероятно удобство...бих ти препоръчала вместо малката принцеска да поръчах млековарката която е 1,4 л (аз и кафе си правя в нея и супа, и яйца варя и зеленчуци за руската салата) и е на цена 145 евро (принцеската е 185 евро, но пък е 2.2 литра)...но според мен имаш ли т.нар система за готвене принцеската или млековарката са допълнение..оптималния вариант според мен е тигата с 2 дръжки 2.7 литра с сиаметър 24 см и по избор трите етажа (било то 20 или 24 см)...аз лично имам 24 см...виж и другата тема ако искаш...като цяло аз съм фенка на Цептера и доста съм палнала на тази тема...вече почти всичко или го имам или изплащам  Laughing

tais не знам дали си пробвала, но няма такъв боб сготвен в друг съд както в Цептер...невероятен е дори мога да кажа че откакто имам съдовете готвя поне два пъти повече боб от преди...за пръв път не ми мрънка мъжката част защо бобо не е запържен и защо е без мазнина (за мазнината дори не забелязаха)...

hipi при етажното готвене и изобщо когато се вари нещо на пара (втория етаж) е хубаво да се сложи малко вода за да има по - голямо количество пара за втория етаж...не се отхлупва по време на готвене...когато се готви на етажи е достатъчно стрелката само да влезе в началото на зеления сектор, след което се изключва...в началото на готвенето съда се загрява за няколко минутки на силен огън (до дръжките на първия етаж на 240 градуса или степен 4 при обикновените котлони), след което се намалява (на 120 или 90градуса или на степен 1) и се оставя на същинското готвене необходимото време...много е важно след като е влязла стрелката в зеления сектор и сме изключили котлона (ако е обикновен е хубаво да се свали от котлона заради остатъчната топлина) да оставим системата (трите етажа) да се задуши 15-30 мин (в зависимост от храната която готвим)...когато си гледала готвене с Цептер консултантите са показвали готвене без сол и мазнина, но това не означава че така трябва да готвиш (по -здравословно е да се намалят като консумация от всеки човек) но преди всичко се готви по вкус...някой харесва с мазнина, друг пък не...лично аз намалих солта и мазнината, като не я изключих окончателно..има ястия които търпят на мазнина (в нормални количества картофи баница от тикви) и такива за които това не е необходимо (пържолки, кюфтета)...

Последна редакция: вт, 23 дек 2008, 13:55 от wb

# 35
  • Враца
  • Мнения: 876
момичета аз ли нещо не довиждам или са смесили малко две теми модераторите  newsm78

и да ви покажа стъпка по стъпка как се прав … 82;иш...липсват финалните снимки, но ми падна батерията и малко ги пропуснах  Embarassed Embarassed Embarassed а след това беше вече унищожен от коледното гости...

не очаквайте сладкиша да има коричка (аз поне така очаквах първия момент)...но това не означава че не е готов...внимателно се отлепя от страните със шпатулка и ако има залепено парче ябълка е хубаво да се намести на мястото и върху обърнатия сладкиш..сладкиша е готов след като по краищата няма рядко тесто и ако е необходимо се оставя още за няколко минути...изключително лек сладкиш подходящ за десерт вечер или за кафето сутрин

Последна редакция: сб, 27 дек 2008, 01:23 от wb

# 36
  • Варна.....
  • Мнения: 1 753
WB,
Ама ти верно си много надъхана. То и аз ама пусто нямам време.
Тази книжка, която си я сканирала я нямам аз, а и ми е неудобно да звъня постоянно на представителката ми да обяснява.
Кажи моля те как го правиш тоя боб- у дома е любимо ястия, мъжът ми много обича, но както вече казах, не се получи в цептера.
А и някакви картофки споменаваш по- горе в темата. И питка видях че си правила- май много ми станаха въпросите   bouquet
А баницата задължително ще я пробвам още утре сутрин- така подробно обяснена и аз може би ще успея да я направя.
Аз сърми - лозови правих- облизаха си пръстите. Определено е по- различен вкуса отколкото в обикновена тенджера.

Хъм, темите наистина са посмесени, но пък не са необходими две. така или иначе все за Цептер говорим.

# 37
  • Бургас
  • Мнения: 214
WB - невероятна си!  bouquet
Имам Цептер от 7 години (подарък от майка ми) и така си стои без да се използва, даже мъжът ми се майтапи, че не 500 години, а 1000 може да казват, че им е гаранцията, при такова ползване.
Та, сега като открих темата така се надъхах, че ще взема да ги изкарам от шкафа.
Имам само един въпрос засега - могат ли да се мият в съдомиялна (без капака, разбира се)?

# 38
  • Варна.....
  • Мнения: 1 753
WB - невероятна си!  bouquet
Имам Цептер от 7 години (подарък от майка ми) и така си стои без да се използва, даже мъжът ми се майтапи, че не 500 години, а 1000 може да казват, че им е гаранцията, при такова ползване.
Та, сега като открих темата така се надъхах, че ще взема да ги изкарам от шкафа.
Имам само един въпрос засега - могат ли да се мият в съдомиялна (без капака, разбира се)?

Могат, но според мен не се измиват добре. А капака също се мие в миялна, но му се отвива индикатора (или както там се нарича нещото).

# 39
  • Бургас
  • Мнения: 214
tais   bouquet
Благодаря за бързия отговор!
Някога, когато правиха първото парти у нас, се влюбих в чашките за кафе, но майка ми предпочете да ми вземе комплект за готвене ..., но аз все още си ги мисля. Някой има ли ги, вярно ли е това, че се запазва топлината на кафето. А и на каква цена са сега.
Май ми станаха много въпросите.

# 40
  • Враца
  • Мнения: 876
  bouquet момичета...не знам дали съм надъхана,но определено съм пристрастена  Joy което при мен се случва винаги когато харесам много нещо...на мен нещото освен вкусната храна е че улесняват живота ми...с моя режим на работа единствено събота и неделя ми оставаха свободни и тогава се чудех кое по - напред а за мен време почти не оставаше...та затова съм палнала така

tais за боба важното е да го накиснеш преди това...ако не предната вечер то поне за половин един час...не за друго а защото водата няма как да се сменя както при нормално варене....след което слагаш всичко необходимо (зеленчуци, подправки) и вариш по обикновения начин...може да се комбинира боба с крем карамел на втори етаж..след като боба е готов (влязла е стрелката в зеления сектор, ако е един етаж поне до средата на зеленото трябва да стигне, оставен е да се задуши след това необходимото време) ако го харесвате запържен разбий малко брашно с вода (като нишесте) и добави...тук аз прибавям наденички, че понякога мъжката част държи и пускам на 120 градуса за още около 5 мин...

най-хубав боба става с херметическия капак ...както казват бабите на масло...майка ми като си го получи в началото цяла седмица ядохме само боб обедите..толкова много ни хареса... rotfImbo

относно питката...пече се на принципа на баницата...стигне ли до средата на зеления сектор индикатора се обръща...разбира се в тигана се прави..аз я правих само питка, след това със сиренце вътре, но като цяло не съм сигурна дали ще става за хапване на следващия ден...не че при нас остана де но мисля че е по подхдящо веднага топла топла да се хапне...определено тава много по - бързо от фурната имайки предвид че аз коледната я пекох 1 час във фурната и ми се изчака чакането...

а картофките една жена ми ги спомена на едно парти...не знам...нещо толкова обикновено, но определено не бих се сетила да го направя именно защото досега ми бе прекалено пипкава работа в обикновените съдове...значи обелват се картофки, нарязват се на парченца каквито поиска човек (аз ги режа като за салата) слагат се в тигана, осоляват се, добавя се мазнина (слагам поне две три супени лъжички защото картофите търпят на мазнина)...след което загрявам на силна степен една две минутки и намалявам на 120 ли 90 градуса (ако на 120 излиза пара)...оставям на 15-20 мин (за големия тиган или 10-ина мин за диаметър 20см, но по скоро зависи от количеството картофи времето)...като изтече времето се задушват още 15-ина мин. и добавям нарязаният на ситно копър и чесън...това са т.нар. картофи соте които досега ако трябваше да ги правя първо трябваше да сварявам картофите, след което да ги запържвам в мазнина, сега всичко се върши едновременно и разбира се в собствените си сосове,а витамините от картофите не ги изливам в мивката...аз за пръв път ги показах на майчето ми на едно гости и тя така ги хареса, че ми вика как може да знаеш такова нещо и досега да не ми кажеш Confused Confused...

разновидност на соте-то са когато оставям повече да се запекат отдолу картофите в началото ...добавям едно пилешко бульонче, а след като станат готови добавям натрошено сирене и картофите имат вида като на фурна заради запечените отдолу..може и с шунка да се хапват кой каквото иска, но не съм пробвал защото рядко хапваме вече колбаси по обясними причини...единствено май само наденицата за боба остана  Mr. Green

slanchice а съдовете ти разконсервирани ли са (или там както се нарича) да им се махне със специален препарат покритието смазка, ако не е направено задължително го направи...а относно миенето в миялна машина няма проблем, но капака наистина е по - добре на ръка да го миеш за да не везе вода в индикатора (въпреки че е сменяем) но да не влизаш в излишни разходи..

а за чашките и аз много ги харесах, но те са по - скоро от допълващите неща, които в бъдеще ще си взема...аз започнах с чашите за в … 86;да (по - големи са като обем от тези за вино) като допълнение на системата за пречист … 86;да която си поръчах за новия ни дом...отдавна им се канех и НГ ми се стори удобно извинение за да ги поискам за подарък...поисках тези да вода защото ще стават и за вино и за сладолед и за кремове...идеята ми е да се използват за повече неща, а прецених че цената им си заслужава имайки предвид че винаги ще са ми в бройка и няма да има счупени, ч ми писна като дойдат гости все да се извинявам че не достига по някоя чаша..

на чашите за кафе цената им е 250 е + 70 е за подложките (чинийки) това са с обем 200 мл и 180+50е за тези с обем 110 мл...по - практичния вариант е тези от 200 мл ...има и чаши за за чай (225 мл), които са 340 +70 е...като за задържане на топло не знам но пробвах аз няколко дни чашите за вода с вино и сладолед и като охлаждане нямат равни в сравнение с нормални чаши, но сигурно е така имайки предвид съдовете, а все пак материала е същия...нещото което мен ме плениха чашите е че не могат да подливат и че не се развиват бактерии...

май вече е време да намаля обема на постовете а  newsm78 но като се почне нямам спирка

Последна редакция: сб, 27 дек 2008, 14:10 от wb

# 41
  • Варна.....
  • Мнения: 1 753
wb
супер си мила. Много благодаря за подробните разяснения. Ще опитам препоръките ти. Аз нямам котлон, но не мисля, че е голяма беда.
Ще се радвам да споделяш и други твой открития или как изобщо ползваш Цептер.

# 42
  • Враца
  • Мнения: 876
Честита Новата година   santa2 !..
С пожелания за една много здрава и успешна година!  

tais   bouquet това че нямаш индукционния котлон не е беда, но да го имаш поне за мен е голямо удобство (за пестенето на енергия е ясно)...от Нова година ми се наложи да отворя капака на познатата ми стара печка с обикновените котлони, защото забравих индукционния котлон на село  ooooh!...и разбрах че много лесно се свиква с хубавото...доста трудно ми беше в началото че ще трябва да седя в кухнята докато се готви (макар и да си вършех друга работа) по простата причина че качвайки се нейде по стаите (къщата е на две нива) щях да забравя че съм пуснала котлоните и както няма миризми не ми се мисли...та сега оценявам предимството да настроиш минутките и да излезеш спокойна че излизайки котлона сам ще изключи изтече ли му времето...като че ли човек не се замисля за удобствата на съвременния свят и ги оценява едва когато ги загуби (макар и временно)...

нещото което правих вчера (за да е малко по темата) и което е подходящо за студеното време е пилешка супа с втори етаж млечна баница...

за супата : пилешкото, нарязани картофи и лукът с един бульон ги сложих в студена вода в голямата тенджера. Фидето добавих в момента в който стрелката на индикатора стигна да първата точка на зеления сектор...отваря се само долния съд (без купата с десерта) разбърках и отново сложих втория етаж...изключих котлона (нали е обикновен и има още няколко минути остатъчна топлина). Застройката от две -три яйца, почти кофичка кисело мляко  заедно с магданоз и листа целина(замразени от есента) се добавя непосредствено преди поднасяне (супата не трябва да е вряла и е желателно да не се захлупва веднага)

за млечната баница: юфка (или домашни кори начупени), три яйца, около 6-700 мл прясно мляко, захар на вкус и ванилия (предпочитам ампула защото е по ароматна). Добавя се до към втората резка на купата юфка и се залива с яйчено млечната смес, като е хубаво да е по редичко, ако е много гъсто добавете мляко..
Това е един о любимите ми десерти и най често правените...честно казано преди да опитам млечна баница в Цептер, не бях пробвала такъв десерт, но видях млечна баница в един магазин с готвени храни и определено поне на вид нямаха нищо общо...

Последна редакция: нд, 04 яну 2009, 14:43 от wb

# 43
  • София, Манастирски ливади
  • Мнения: 1 196
Хайде и аз да цопна в темата!  newsm57

Преди 2 години една приятелка ме запали по Цептер и така до ден днешен...все изплащам нещо, на моменти забравям какво изплащам...
Изхвърлих всичката предишна посуда и вече не бих се разделила с тези съдове. Според мен цената е абсолютно оправдана, въпреки, че е доста висока. Но честно казано, изплащайки всеки месец не усетих кога събрах толкова тенджери, сито чинии, сервирни чиниии, тавички, прибори и всякакви джунджории...
Готвя, в повечето случай, като в обикновените тенджери, като слагам много малко мазнина и почти никаква вода...нали това е целта. Бих готвила изцяло по правилта, ама мъжо не може да се раздели с манджите тип 'яхнийка' и 'да остане на мазнинка'...  cook
Имам 2 книжки с рецепти, но най-верен съветник ми е дистрибуторката ми...тя не си помни времето преди Цептер  Joy
Радвам се, че има такава хубава и ползена тема. Отдавна съм си мислела дали да не пусна аз, но се радвам, че авторката ме е изпреварила  Hug

# 44
  • Мнения: 771
Здравейте.
И аз съм фенка на съдовете на Цептер.Само дето не ми остава много време за готвене.Но съм решила утре(имам именници),да заредя една система.

Общи условия

Активация на акаунт