пак за Лондон

• 102 749
  • 738
  •   1
Отговори
# 15
Понеже във всеки твой постинг по темата ги има, реших, че наистина ги обичаш:)))

Да Wink И не - не вземам комисионна от тях Wink

Спирам със спама, надявам се да ме извините за лиричното отклонение Grinning

# 16
Мисля, че Пеньо Пенев беше написал : "Човек е човек, когато е на път!" - за това не е чудно, че все някъде ни се ходи!  Peace
Желая от все сърце - на себе си и на вас - пътищата пред нас да не свършват никога !!!  Hug   bouquet

# 17
  • София
Хубаво пожелание, Геци:)

# 18
мами, за пръв път ще ходиме в този град /мама, татко и аз/, та имам няколоко въпросчета, напр: До колко години е безплатен транспорта за деца, сина ми е на 8г.? Имаме резервация в хотел на някаква улица "Формула 1"в квартала Баркинг. Далече ли е от центъра и как най бързо се стига до Биг бен - с метро или автобус, и какви карти за транспорт можем да вземем за 5 дни? По принцип ще сме с приятелско семейство от там, но те ще са по задачи и ще трябва сами да се оправяме тези няколоко дни, а с английския сме - колкото да си изядем боя някъде newsm78

# 19
Миньонче, ако си нямаш преносима навигация, което горещо препоръчвам за всяка държава след Унгария на запад, то набележи си къде ще ходите отсега и в тези сайтове можеш да се орриентираш накъде и как: http://www.viamichelin.co.uk/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm?ck=OK
http://www.de.map24.com/
който ти е по-удобен. Задаваш си улици, номера, има и хотели и забележителности и виждаш как се стига. Метрото в Лондон си има сайт, а има и Лондон гайд мисля, но не съм ги ползвал. Много здраве на момите англичанки!  Laughing

# 20
Minion4e, много полезна ще ти е темата на Буба "Конкретни въпроси за Лондон" - потърси я назад из страниците. Не е в архива, тук си е, просто нямам време да я търся сега и да ти дам линк.

Аз лично я намирам за много информативна тема, а и живо ме интересува в момента Wink

# 21
наистина е много информативна, но има и някои въпросчета на които не получих отговор, напр. за детето - на 8г., трябва ли да му купувам дневна карта за транспорта или е безплатно.Не знам и как да си организирам тези 4 дни, моля ако някоя има представа от забележителностите да ми наприви примерен график как да ги съчетая така че да изгубя най малко време в обикаляне. Ние сме решили да посетим science & british museum/не знам дали са един до друг/, също искаме да си направим круиз по темза, задължително до някой по-евтин магазин да накупя на хлапетата подаръци, до бъкингам за смяната на караула в 11....., май ще изтърва обратния полет, с толкова много задачи newsm78, а и ако остане възможност да обиколим с автобусчетата които ходили до всички забележителности.

# 22
Не знам и как да си организирам тези 4 дни, моля ако някоя има представа от забележителностите да ми наприви примерен график как да ги съчетая така че да изгубя най малко време в обикаляне.

За град като Лондон, мисля, че поставяш много амбициозна задача и едва ли някой ще се наеме Rolling Eyes. Моят съвет е да използваш максималко пълноценно темите дотук и да си купиш като начало пътеводител с джобна карта. Има такъв със сигурност на едно издателство Софт прес и мисля, че ще ти свърши работа.

На другите въпроси, свързани с транспорта и пр., разгледай сайта на лондонската транспортна мрежа, няма как да не намериш отговор на въпросите Hug

# 23
  • София
Лондон е толкова необятен, че няма как д се изчерпи в един отговор:) Шехина е права - вземи си пътеводител, карта на града и отделно карта на метрото. Препоръчвам ходене пеш в центъра на Лондон, общо взето от спирката на метрото на Тотнъм Корт Роуд може да се стигне пеш до много и интересни места. Не пропускайте площад Трафалгар със статуята на Лорд Нелсън, галерията Тейт за модерно изкуство, която се намира точно срещу катедралата Свети Пол и за да се стигне трябва да пресечете Милениум бридж над Темза - романтика! Галерията Тейт за класичско изкуство и разбира се Тауър Бридж и Лондон Бридж, Лондон Ай, Биг Бен и Парламента, Музеят на Мадам Тюсо и Риджънтс Парк, Хайд Парк, Гринич и мястото където минава нулевият меридиан, разходка по Бонд Стрийт и Оксфорд Стриийт, пазарът на Камден, площад Лестър, операта на Лондон, много са................

ето и цени за деца и възрастни от сайта на лондонското метро:): http://www.tfl.gov.uk/tickets/faresandtickets/singlefares/5196.aspx

# 24
Дао,хубаво си изброила забележителностите,но за 4 дни с дете малко трудно ще успеят да посетят всичко,а и зависи човек от какво се интерсува - Тейт Модърн например могат да го пропуснат като за първо ходене, Операта - ако успеят да си намерят билети и ако им се ходи,иначе и тя може да отпадне, Камдън точно едва ли е задължителен за първа визита за 4 дни..... Британският музей например спокойно ще им отнеме поне половин ден (да не кажа повече),а и обикалянето освен всичко друго е много уморително.Така,че наистина: пътеводител за Лондон на бг-ски,изясняване на приоритетите и интересите и тогава вече ние можем да помогнем.

# 25
Първо ви благодаря за помоща, Дао хубаво ми даде цените на метрото, но ако ми кажеш и откъде да  видя и зоните ще е още по-добре Embarassed Значи твърдо искаме да имаме време за биг бен разбира се, Бъгингам, музеите: WAR, science-задължително 3D кино, бритиш и ако някой друг е за препоръчване за дете казвайте, до зоо градината май няма да опрем newsm78, а и тази остер кард само за метрото ли е или и за автобусите, че ние май ще трябва да ползваме автобусчета до Баркинг - там ни е хотела

# 26
За Oyster Card - виж в сайта на лондонското метро. За разпределение на спирките по зони пак там, секция "Getting around" - има подробни PDF карти на всичкия наличен транспорт Wink Надявам се да не се обидиш, но си е нужно четене при самоорганизацията Hug

# 27
Именно! Peace

# 28
разбира се че няма да се обидя, именно затова питам такива въпроси, както и по-горе съм писала не съм много в час с английския, хващам по някоя и друга дума, но затова пък по цял ден съм в нета и разучавам всичко/ дори по някой път да изглеждам смешна с  някои въпроси Confused

# 29
  • София
minion4e, не се тревожи за езика, мисля, че тук можеш да намериш интересна информация за лондон и на български:
http://london.start.bg/, ако искаш иди при някой гоялм туроператор - те продават гидове на български език, може и да имат за лондон, можеш и в книжарница някоя да пробваш

относно зоните на метрото те са от 1 до 6 и можеш да си купуваш карта само за определени зони, например от 1ва до 3та
всяка карта на лондонското метро има обозначени зоните, ето ти актуална карта от 2008-ма година от сайта на лондонското метро
PDF документ е, така че можеш да си разпечаташ цветно и да си я разучиш отсега:
www.tfl.gov.uk/assets/downloads/lon_con.pdf  (копирай адреса в браузъра, натискаш ентър да зареди и му даваш или да отвори с adobe reader или директно запаметяваш като файл на компа)
ето и онлайн вариант http://www.pluslondontravel.com/languages/eg/images/TubeMaplarge_000.jpg, зоните са очертани с различен цвят като фон и са им написани номерата
имай предвид, че картата за метрото ти позволява да се возиш безплатно в автобус, друго за автобусите - като застанеш на спирката трябва да си вдигнеш ръката, за да спрат - иначе подминават, като маршрутки са, но спирките са строго определени
друго важно нещо - за да се ориентираш в града, не използвай като ориентация картата на метрото, а реална карта с наименования на улиците, ето една такава: http://www.mylondonmap.com
а ето и карта с по-големите забележителности и маршрути на автобусите (отново PDF): http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/central_bus_map.pdf

относно забележителностите - отбележете си тези, които са наблизо едни до други, за да можете да видите максимално без да се преуморите, пък и дните ви ще са тематично разпределени, например:

Ден 1:
Лондон Ай и Лондонският аквариум (страхотен е и за големи и за деца!!!) се намират един до друг точно до Лондон Бридж, после минаваш моста пеш за 5 минути и отсреща ти е Биг Бен и парламента, от страната на лондон ай ако продължиш надолу пеш покрай темза се стига Тауър бридж, по пътя можете да седнете в някое заведенийце и да пийнете по бира или да си вземете топло капучино и да си го пиете по пътя, на мен ми беше любимо капучиното:) кафенета: Прет-а-манже, Неро, Коста (Старбакс не разбират нищо от кафе, а са най-скъпи), оттам споконо с метрото после можете да стигнете до Свети Пол, която е най-голямата катедрала в света, ако не ви се гледа изкуство, галерията тейт си заслужава заради кафенето на посления етаж, от което се разкрива чудна гледка и можете да опитате невероятните brownies - богато шоколадово сладкиши:))) Това всичко може да се мине за един ден

Ден 2:
препоръчвам поне половин ден в бритиш мюзиъм - дреногръцка и римска цивилизация, залата на египет с мумиите и залата, посветена на далечния изток - китай и япония, от бритиш мюзиъм се стига лесно пеш до тотнъм корт роуд станцията на метрото, оттам надолу се пускате по оксфорд стрийт ако искате да пазарувате, ако не - по чаринг крос пак пеш за 10 минути стигате сохо, лестър скуер, или по нийл стрийт стигате ковънт гардън - много романтично място, там се намират стар лондонски пазар, операта и винаги има музика и театър на открито, няма движение на автомобили в определени зони и е идеално за разходки, хапване, пазаруване; оксфорд стрийт е много дълга улица и се пресича от някои не по-малко важни улици като риджънт стрийт (излиза на пикадили съркъс), бонд стрийт и т.н. та стига чак до хайд парк, ама не си спомянм дали не си сменяше името там, за хайд парк хващате от която и да е спирка на метрото Червената линия и слизате на куинсуей; не загрях, че сте с дете - камден наистина не е подходящ - там са се струпали всички хипита, метали, пънкари и т.н. хора на земята, но в същото време е много идейно местенце с магнетична енергия:)

опасявам се, че намирайки се в баркинг ще сте ограничени от към време, но транспортът е редовен, въпреки всичко се ориентирайте от къде и кога потеглят автобусите и задължително питайте дали за обратната посока тръгват от същото място.

ето още един сайт за лондон на английски, но нещата са описани доста схематично и ще се ориентираш:
http://www.top10london.co.uk

различни проценти намаление можете да ползвате с Лондон Пас - тази карта може да е с различно времетраене, има намаление за деца и предоставя отстъпки от входовете на различни музеи/галерии и т.н. включително и от транспорт. Ето сайта на Лондон Пас:
http://www.londonpass.com

Последна редакция: чт, 13 ное 2008, 18:25 от Dao

Общи условия

Активация на акаунт