В кухнята на педагогически захранващите - част 3

  • 19 772
  • 287
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 7 554
Не готвите ли вече? Аз се побърках вече. Нищо не иска - само плодове и кисело мляко и сирене. Дано е само период, че вече незнам. Притеснявам се дали си набавя всичко, каквото му е нужно( а какво е то дори не знам). Ще ми дадете ли инфо какви вещества трябва да приемат децата, за да растат здрави и жизнени?
Може да пробваш /но мнооооого бавничко, защото са алерген/ да включваш сурови ядки към менюто. Заради витамините В действат стимулиращо на апетита, а съдържат и много други полезни съставки. Аз лично давам сурови: кашу, бадеми, кедрови ядки, слънчогледови и тиквени семки. Бадемите можеш да накиснеш за 4-5 часа, да станат по-меки, и да обелиш кората. Кашуто е меко по принцип. Моето дете много ги обича, даже напоследък я ограничавам, ако я оставя, ще изяде огромни количества.

# 46
  • на плажа
  • Мнения: 1 866
 Олив, благодаря ти. Ще трябва да намеря сурови ядки и да купя. Дали има конкретен производител, от когото си доволна?

# 47
  • Мнения: 559
А защо трябва да са сурови?  Blush

# 48
  • Мнения: 2 399
Олив тъй като и на мен ми стана интересно за ядките исках да те попитам как точно ги даваш  за да не се задави детето.

# 49
  • София
  • Мнения: 7 554
Ами сурови трябва да са, защото всичко обработено /в случая предполагам питаш за печени/ губи полезните си вещества и витамини. Така че, от печените особена полза няма, да не говорим, че са и солени, а понякога има и други примеси, което си е направо вредно и за нас, да не говорим за бебетата. Суровите ядки са далеч по-полезни и за възрастните, отколкото печените.
Относно производител - дори не съм се заглеждала - просто купувам от Била, Пикадили или друг голям магазин сурови натурални ядки, гледам да няма друго в съдържанието, ако има био - купувам био, но това е рядкост все още в БГ.
Относно задавянето - започнах със сурово кашу, давах ги на половинки, в началото може би гълташе по-големи парчета, но тя обича да дъвче от малка /захранена е полу-нормално, полу-ПЗ/, така че, проблеми със задавяне не е имала.
Доколкото знам, фъстъците са доста опасни за задавяне, а и могат да бъдат токсични/канцерогенни.
Все пак, не прекалявайте с ядките - чела съм, че в големи количества могат да натоварят черния дроб, защото са доста концентриран продукт, нормално е да давате от време на време по няколко ядчици.

# 50
  • Мнения: 731
Olive, благодаря за идеята за суровото кашу  Hug Аз съм давала сурови орехови ядки, бадеми, тиквено и слънчогледово семе и се бях замислила какво не съм давала Simple Smile

# 51
  • Мнения: 2 399
Олив, благодаря за отговора и за идеята за ядките, ще пробвам предпазливо. Simple Smile

# 52
  • София
  • Мнения: 7 554
 Grinning радвам се, че дадох идеи:hug:
я сега кажете как да сготвя домашно пиле - освен на супа или с ориз, омръзна ми така.

# 53
  • Мнения: 559
Grinning радвам се, че дадох идеи:hug:
я сега кажете как да сготвя домашно пиле - освен на супа или с ориз, омръзна ми така.
Мерси за подробното разяснение!  Grinning
Пилето, с картофи, с бира, фрикасе, паприкаш...друго не се сещам.

# 54
  • Мнения: 731
Ама наистина сме спрели да готвим май или дребосъците всичко ядат вече Wink

И да не само спам закуска: попара; обяд: супа от моркови, червено цвекло и др. зеленчуци; следобедна закуска: банани; вечеря: пататник.

# 55
  • Мнения: 1 216
Тези подхвърлени преди много теми мързеливки се оказаха най-голямата вкусотия всъщи. Вече малко и голямо все за мързеливки реве.
Искам да се пробвам скоро на някакви по-лесни сладки, ама все не намирам рецепта. Идеи?
Ядките са на почит и у дома, сурово кашу и орехи.
А да ви кажа и за най-лесните бебешки бонбони - стафидите.  Joy

# 56
  • София
  • Мнения: 2 348
Олив, любимото пиле на мъжо: пилешки бутчета, картофи нарязани на кръгчета, чесън, сол, масло и всичко във фурната за 30-40 минутки. Хем просто, хем вкусно  Simple Smile

# 57
  • Мнения: 731
Мързеливките са хит и в къщи  Mr. Green  За стафиди въобще не се бях замисляла Sad  По принцип имам много сушени ябълки, круши, кайсии и сини сливи, но дребното ги третира като играчки - пъха и вади от купичката  Crazy Благодаря за идеята, shoshi   bouquet Още утре ще пробвам  Peace За сладки нищо не съм откривала подходящо Sad

# 58
  • София
  • Мнения: 7 554
Skrech, моето пиле беше домашно, което ще рече, че вариш поне 2-3 часа /нямам тенджера под налягане, крайно време е да си купя/, и чак тогава печеш. 30-40 мин. не ме уреждат, че после с мачете трябва да режем месото. Mr. Green Но си струва, вкуса на домашното не може да се сравни с бройлер, аз напоследък съм се пристрастила към домашни меса и само тормозя свекърва ми да ми купува от жени покрай нея пилета и зайци, дори вече и нея я навих да отгледа пилета напролет. Laughing
Внимавайте със сушените плодове - доста мърсотия има налепена по тях, стафидите и аз ги давам така, но след като от едни кайсии Анна 2 пъти получи зловещо разстройство /а аз мислех, че е вирус/, някъде прочетох, че трябва да се заливат с вряла вода, да поседят във вода и после внимателно да се измият пак под течаща вода, защото може да има всякакви бактерии и боклуци във вдлъбнатинките. Иначе са много полезни, аз давам основно плодове, сушени плодове и мед като сладки храни и десерт, нищо друго.
Shoshi, стават много хубави сладки от овесени ядки - бързо и лесно, вкъщи са много любими, ако не видиш рецептата някъде по първите страници на темите, ще я напиша. Между другото, слинга, който купих, много се хареса, благодаря!  bouquet
За да не спамя само - закуската днес - овесени ядки с кис. мляко, обяд - супа от нахут /вчера я сготвих, много вкусно стана/, за вечеря - още не знам, нещо зеленчуково.

# 59
  • Мнения: 731
Олив, тези сладки ли имаш предвид или тези? Линковете към преместените вече теми не работят Sad Отива се в темата, но не и на конкретната рецепта.

Закуска: зеленчукова супа; обяд: омлет; вечеря: ще дояждаме пататника Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт