имате ли кредит?

• 71 528
  • 679
  •   1
Отговори
# 585
Като не можеш, търсиш начини да си увеличиш дохода. Друг вариант няма.
Ами търся, но на тази етап няма как да стане.
В момента можем да разчитаме единствено на заплатата на мъжа ми, защото аз не работя.
Но ако ще трябва да чакам "идеалния момент" ще трябва да почакам доста.

Вариантът е да търсиш и ти работа. С чакане не стават нещата.
Не се обрича семейство на глад заради ипотеки. И не се предприемат рискове само с един работещ, освен ако доходите не са много високи и работата много стабилна. Но в тази криза, кой е стабилен?

# 586
xenia, бих започнала работа веднага, стига да имах тази възможност.
Но почти целия си ден прекарвам в университета (уча 2 специалности) и се прибирам чак към следобяда. Просто не виждам как ще стане това? Сега сигурно ще скочат 1000 човека да ме оборят, че има начин да се съчетаят двете неща, е да ама за мен няма.
Иска ми се като се захвана с едно нещо, поне него да направя като хората.
Може би е най-добре да си натискаме парцалите засега.
  Rolling Eyes

# 587
  • София
На теория и донякъде на практика могат да се съчетаят, но въпросът е кое е по-важно. Зная, че има много студенти, които работят, но нито посещават лекции, нито сами си пишат домашните. Вярно е, диплома може да се вземе и с тройки, но дали някой от нас иска точно такъв човек да му върши работа? Освен, ако не си работи по специалността.
Понякога се замислям за хората, които учат в скъпи университети и не им се налага да работят - ами, те просто не работят и си гледат ученето.

# 588
xenia, бих започнала работа веднага, стига да имах тази възможност.
Но почти целия си ден прекарвам в университета (уча 2 специалности) и се прибирам чак към следобяда. Просто не виждам как ще стане това? Сега сигурно ще скочат 1000 човека да ме оборят, че има начин да се съчетаят двете неща, е да ама за мен няма.
Иска ми се като се захвана с едно нещо, поне него да направя като хората.
Може би е най-добре да си натискаме парцалите засега.
  Rolling Eyes

Е не, студента да си наляга парцалките да учи. Пък като си вземе дипломата, има време и за работа. Всичко с времето си. За къде си се разбързала?

# 589
Джей, изчакайте определено .. явно сте млади и имате време

# 590
Джей, ще спите по-спокойно отколкото ако сте на квартира .. Simple Smile
Именно,а и наема ти е почти ипотечна вноска.
Аз съм на принципа по -добре да се изгърбя и да си тегля ипотечен кредит,отколкото да пълня джоба на някой хазяин и в крайна сметка да не виждаш къде ти отиват парите.
Така е. Напълно съм съгласна.
Но ние нямаме никакви заделени пари настрана, та да теглим по-малка сума примерно.
Тук става въпрос за суми около 70 000 - 80 000 лева и това само за да го купим, да не говорим, че трябва и да се обзаведе.
Сега отворих сайта на ОББ и сметнах, че ако изтеглим 70 000 лв. за 30 години, с промоционална лихва за първата година се падат по 419, 68, а за останалия срок по 622, 85. Това просто е непосилно за нас, разчитайки само на една заплата.  Confused

Кажете към кои банки са вашите кредити?
Аз изобщо не съм запозната с това къде условията са най-премливи.  Rolling Eyes

Днес подписахме сделката пред нотариус с Експресбанк - теглим 30 000 евро за 15г. с месечна вноска 319 евро, лихвата ни е 9.3, но кредитът се води потребителски ипотечен, ако теглиш за покупка на жилище и се съгласиш да ти превеждаг заплатата при тях (условие, което ние категорично отказахме) лихвата ще ти е около 7 процента. По мои наблюдения Експресбанк предлагат сравнително сносни условия към момента.

# 591
Благодаря за отговорите!  Hug

# 592
Здравейте ,и от мен вчера ходих до Експресбанк за да разбера как мога да изтегля потребителски кредит .Кредитният инспектор ми поясни ,че като държавен служител за 20000лв. при лихва 9.5% за 10 години ще ми отдържат от заплатата по 280.лв на месец.като заплатата ми минава през банката.
Днес отворих кредитния калкулатор на Експресбанк и ми излиза ,потребителски кредит за държавни служители при превод на работна заплата  при лихва 9.4%  около 250лв на месец.
 Дали е възможно, нещо да ме лъжи

# 593
Здравейте ,и от мен вчера ходих до Експресбанк за да разбера как мога да изтегля потребителски кредит .Кредитният инспектор ми поясни ,че като държавен служител за 20000лв. при лихва 9.5% за 10 години ще ми отдържат от заплатата по 280.лв на месец.като заплатата ми минава през банката.
Днес отворих кредитния калкулатор на Експресбанк и ми излиза ,потребителски кредит за държавни служители при превод на работна заплата  при лихва 9.4%  около 250лв на месец.
 Дали е възможно, нещо да ме лъжи

А ти попита ли дали ще ти направят застраховка живот, защото нея също я начисляват във вноската.  Peace

# 594
  • Плевен
bobi_d, кредитния няма никаква полза да те лъже за вноската. Така или иначе той тия пари няма как да си ги сложи в джоба. Най-вероятно калкулатора не включва такси и др. подобни или умишлено е направен така, че да дава по-добри условия, за да може да идеш до банката, а не в някоя друга.
Нищо не ти пречи да кажеш на кредитния, че си си сметнала и има разлика и той ще ти обясни от къде идва.

# 595
Ама кви са тия лихви? Как лихва 7 или 9%? Сега депозитите в банките са на тези нива! ПИтайте за всякакви съпътстващи такси - отпускане, обслужване, застраховки и т.н.!

# 596
  • Плевен
Ама кви са тия лихви? Как лихва 7 или 9%? Сега депозитите в банките са на тези нива! ПИтайте за всякакви съпътстващи такси - отпускане, обслужване, застраховки и т.н.!
Ами хората като пишат за лихви имат предвид - лихви. То е ясно, че има и такси, но таксата не е лихва и няма как да се включи в нея.

# 597
Ами хората като пишат за лихви имат предвид - лихви. То е ясно, че има и такси, но таксата не е лихва и няма как да се включи в нея.

Мисълта ми беше да не се хващат само за лихвите! То е ясно, че лихвата е лихва, а таксата е такса, но накрая сумата от двете ти формира цената на кредита!

# 598

Ми все още има такива лихви. НО, ако кредитът е ПОТРЕБИТЕЛСКИ ИПОТЕЧЕН лихвата е 9.3, ако е само потребителски, без ипотека, лихвата вече е доста по-висока - 12-15 процента, ако е ипотечен за покупката на жилище и ипотекираш жилището, което купуваш, лихвата е най-ниска около 7% - такива са условията в Експресбанк. Друг е въпросът, че в момента кредити до 100 000 лева или 50 000 евро дават само Експресбанк, ПИБ, ДСК, Сибанк и Булбанк, вече в различните банки лихвите варират, най-високи са в ПИБ, в Сибанк лихвата дори е по-ниска отколкото в Експрес, но пък е плаваща, не фиксирана. Също така има и такси - за раглеждане на документите, някои имат такса юрист, други като ДСК и Сибанк искат да направиш пазарната оценка при точно определен от тях оценител и така да дадеш 170 лева, докато можеш да я направиш и само срещу 100 лв. и пр. А в Алфабанк в момента дават само кредити за покупка на имот, но лихвта им е плаваща, на базата на юробор плюс съответната надбавка.
В Експресбанк НЯМАТ никакви такси, освен за управление и поддръжка на сметката (каквито имат във всички останали   банки) и съответният процент, който ти взимат при отпускане на кредита, което всички го правят.
 Аз от всички банки, които обиколих, се спрях именно на Експрес, защото нямат такси за разглеждане на документи, не ти натрапват техен оценител - ти си избираш и най-важното, лихвата си е фиксирана, не плаваща, т. е. подлежи на промяна само ако основният лихвен процент на БНБ се промени с 2 пункта, което много рядко се случва и това е отразено в договора.

# 599
  • София
В БГ фиксирана лихва няма и това е дискутирано многократно и тук. Много добре си написала, че е променлива спрямо ОЛП, ОБАЧЕ от две години той расте стремително нагоре, а последния месец падна надолу. Така че последното ти твърдение е напълно погрешно - справка  http://www.bnb.bg/bnb/bir.nsf/fWebInterestRateBG?OpenForm&St … lapse=1&Seq=6

Общи условия

Активация на акаунт