имате ли кредит?

• 72 639
  • 679
  •   1
Отговори
# 135
  • Linz
Аз бих я платила с кредитна карта и след това ще се стремя д върна максимално бързо парите. Но все пак предпочитам няколко месец да стискам по малко зъби, дори с цената на известна лихва,която ще платя, отколкото един месец да бухна 5 стотака и да се озоря.
А аз ако нямах заделени парите, просто нямаше да я купувам този месец, а следващия. От 2 две заплати като заделя по 250 лв. няма да се озоря толкова. А междувременно ще проуча от къде мога да си я купя най-изгодно.

# 136
Работите и получавате 1500 лева чисто. Искате да си купите сушилня, за да се спестите половин час дневно простиране и зимното "сушене" по радиаторите. Имате две възможности- един месец да затегнете колана и да дадете 500 лв или една година да изплащате ( при 25% лихва да кажем това са 125 лв общо или 10 лв на месец). И трета възможност- да си кютате по старому. Кое бихте избрали?
И как би се променило решението ви ако сушилнята струваше 2500 лв?
Купувам веднага за 500лв.
Ако е 2500-по същия начин-стягаме коланите за няколко месеца и се ръсим.
Между другото така и правим-жилището ни е много старо и последния ремонт беше 1985г.Малко по малко заделяме и всичко, което сме постигнали и купили е било в кеш.Единствено лаптопа е купен на лизинг понеже не ни се даваха толкова пари за техника понеже обзавеждахме кухнята и щеше да ни е множко.

# 137
Ееее, направо завиждам на тези, които умеят да спестяват. В нашата къща влизат достатъчно пари и пак не мога да отделя колкото ми се иска. Широкопръсти сме и всяка свободна стотинка /невложена в нещо/ си я изхарчваме...

# 138
  • Linz
Ееее, направо завиждам на тези, които умеят да спестяват.
Ние всеки месец отделяме определена сума- все едно тия пари не влизат в къщи. Иначе не става.

# 139
  • Пловдив
Кредити нямаме, но ползваме два броя кредитни карти по условия но чуждестранни банки т.е. те са си нещо като краткосрочен кредит. След всяка заплата мъжа ми ги запълва до колкото е възможно, на 6 месеца до сега теглехме от тях големи суми да погасяваме вноски за жилище. По тази схема почти изплатихме апартамента, така вероятно и ще го обзаведем. Мечтая си за деня в който ще можем да харчим една цяла заплата, но не мисля че ще е скоро. Работя като счетоводител и виждам как последната година хората буквално потънаха в кредити. Постоянно идват при нас за бележки за рефинансиране, за нов кредит или лизинг. Да си купиш жилище на изплащане си е нормално навсякъде по света, но да си вземеш на изплащане микровълнова, фотоапарат или ютия си е признак на обедняване от където и да го погледнеш.

# 140
..., но да си вземеш на изплащане микровълнова, фотоапарат или ютия си е признак на обедняване от където и да го погледнеш.

Пак обобщения.
Не е признак на обедняване, а израз на определено мислене.
Познавам доста хора с големи финансови възможности, които пазаруват по този начин - просто не си поставят за цел да съберат парите кеш и да идат да ги тропнат на касата в магазина, при положение, че може на няколко пъти по малко, а с останалите пари от месечните приходи да идат да си попекат д-то на няой остров...
 Peace

Всъщност, ютиите може ли на лизинг /те не вървят ли по 80-90 лв., ако не са и по-малко - подобен уред купувах последно преди 7-8 г. и нямам идея колко струва?

# 141
  • Пловдив
Всъщност, ютиите може ли на лизинг /те не вървят ли по 80-90 лв., ако не са и по-малко - подобен уред купувах последно преди 7-8 г. и нямам идея колко струва?
Толкова са, исках да кажа че хората започват да купуват наистина дребни неща на лизинг.  Peace

# 142
Азаф, ти ме утрепа. Значи - пералня за 500 лева или пазаруване на кредит в Кауфланд, а останалите 2 000-3 000 сводобни лева - за някой остров (без значение-Пукет, Крит. Виж какви хубави избрах).... и това всеки месец. Е те това човек, който е преживял 91г., зимата на 97г. и е бил в съзнателна възраст, а не като сега моя син, дето си мисли, че парите верно ги берем от дървото (не на ДСК, а от нашия двор), просто не си представям да има такива представи за планиране на семеен бюджет. Е тия хора тогава за 2-3 години ще обиколят земното къбло и какво ще си правят парите после, дето им оставят от кредити, лизинги и прочее-повторна обиколка??
Това в кръга на шегата.
Сега сериозно. Това е поамериканчване в мисленето - живей на кредит, защото е по-изгодно. Обаче се видя колко е изгодно-излиза през носа на цял свят. Даже вече нещо слушам разни слухове за това, че братята американци са правили същата боза с кредитните карти, както и със субпрайм облигациите, та можело да има (боже, стига толкова) втора вълна на кризата с лизинги и кредитни карти. Европеците са много по-консервативни в това отношение и ето вече се появиха и в нашата преса новини, че масово  отказват резервирани вече почивки западни туроператори за зимните ваканции, че европейците си носят сандвичи на работа, че някой от младите хора се връщат при родителите си, за да избегнат излишни разходи. Така че, верно ние се движим с доста закъснение (с десетилетия) и наскоро (соц.кредита е извън тази класация) открихме топлата вода - кредита, ама по-добре да се поучим от грешките и опита на другите, отколкото да се опиянчаваме в харчене. Но историята е доказала, че това е много трудно.

# 143
казабланка, този, който не може да си сметне добре възможностите, ще загази и с кредит, и без него. Ще хвърли маса пари за някаква покупка и след 2 седмици ще се чуди от кой да вземе на заем или ще тръгне да продава нещото, защото не може да си купи хляб. Или ще вземе кредит, който ще го докара до същото, въпреки, че при стоките на изплащане вноските са доста малки и едва ли ще го докара до горното, но да приемем, че се е изхвърлил пак прекалено много.

... Сега сериозно. Това е поамериканчване в мисленето - живей на кредит, защото е по-изгодно ...

Лека поправка: Защото настоящите блага са по-ценни бъдещите.

Не съм се затичала по Пукет, но защо да дам накуп 700 лв. за миялна, щом мога да давам по 70 лв. на месец за една година и нищо да не усетя?
Или да събирам 10 месеца по 70 лв., но да мия на ръка и да давам по 20 лв. повече за вода на месец (200 лв. общо за периода).
За сравнение, с кредит е по 11.70 на месец оскъпяването, т.е. с 8.30 лв. по-евтино от спестяването и закупуването след 10 м.

П.П. Горното е минало, цените са реални, водата засечена Peace

# 144
  • София
Темата напълно се изчерпа!  Peace Едни мислят,че е по-добре да имат нещо сега и да го ползват сега, а да го плащат на вноски, нищо ,че им взимат 10% повече. Други се страхуват да не задлъжнеят, пестят колкото могат и купуват след година. Разни хора, разни идеали, както се казва.  Grinning Всеки има своите доводи и надали може да се променят.

# 145
  • Linz
Не съм се затичала по Пукет, но защо да дам накуп 700 лв. за миялна, щом мога да давам по 70 лв. на месец за една година и нищо да не усетя?
Или да събирам 10 месеца по 70 лв., но да мия на ръка и да давам по 20 лв. повече за вода на месец (200 лв. общо за периода).
Едва ли някой си събира по 70 лв. на месец... Всъщност ние събираме по много повече, отколкото струва една миялна. Обаче пък не ходим да се печем по широкия свят Laughing ... Различни приоритети!
Никол, а ти откакто имаш съдомиялна забрави какъв кеф е да си миеш съдовете на ръка Simple Smile

# 146
  • София
Едва ли някой си събира по 70 лв. на месец... Всъщност ние събираме по много повече,
Rolling EyesАми ние  събираме даже не по 70,а по 20 ако можем отделяме.Не всеки има възможност да отделя по 300лв примерно.Защото може толкова да му е заплатата,пак примерно.

# 147
Аааа, ние също не ходим всеки месец да си печем д-то. На месец отделям по 6-700 лв., след изплащането на всички сметки, вноски, лихви и т.н., но сърцето ме заболява, когато се наложи да ги дам за нещо накуп. В момента се скръндзотя за един диван /струва точно 850 лв./, който наистина ми харесва и мъжът ми ме взема на майтап. Но и него пък ще купя на лизинг - на 6 вноски. Някак, като знам с колко труд и усилия, съм си изкарала парите и не ми се ще да ги давам наведнъж...

Казабланка, затова казах, че е добре човек да си прецени дали може без проблем да си покрие въпросните кредити. Хората от примера ми наистина за 2-3 г. ще обиколят земното кълбо и после какво ще правят - амиии, спокойно могат още първия месец да си изплатят всички редити и после просто могат да теглят нови кредити и да ги влагат в нещо още по-голям /и пак да ходят на плаж/  Crazy. Всъщност, тези хора няма защо да се боят от кризата - спокойно могат да продадат нещо, в което вече са вложили пари от кредити /примерно, имот/ и да си решат финансовите проблеми покрай неизплатените още кредити... Peace

# 148
  • Linz
Едва ли някой си събира по 70 лв. на месец... Всъщност ние събираме по много повече,
Rolling EyesАми ние  събираме даже не по 70,а по 20 ако можем отделяме.Не всеки има възможност да отделя по 300лв примерно.Защото може толкова да му е заплатата,пак примерно.
В такава ситуация аз бих изчакала по-добри времена за големите покупки, защото лихвата се яваява сериозен процент от заплатата ми. И определено ще направя всичко възможно да започна по-добре платена работа, защото с 300 лв. не се живее.

# 149
  • София
В момента се скръндзотя за един диван /струва точно 850 лв./, който наистина ми харесва и мъжът ми ме взема на майтап. Но и него пък ще купя на лизинг - на 6 вноски. Някак, като знам с колко труд и усилия, съм си изкарала парите и не ми се ще да ги давам наведнъж...

Именно като знам с колко труд и усилия се изкарват парите, би ми се късало сърцето да платя за нещо повече, отколкото струва. По-добре 850 наведнъж, отколкото 1000+ за няколко месеца.

Общи условия

Активация на акаунт