Ти какво сготви? Снимай, покажи!- 16-та тема

  • 42 754
  • 491
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 236
Бърза вечеря от снощи: пикантно пиле с босилек и зелена салатка с домати, пресни гъбки, орехи и пармезан.



За днес още не съм решила. Ще поровя да ви открадна някоя идейка. Blush

# 61
  • Мнения: 1 550
Добро утро, девойки Hug
Крисче, честита ти скара! Със здраве да си я ползваш Hug
А за малките несъвършенства, съм забелязала, че ако ти не не си признаеш, никой не ги вижда Crazy Когато аз съм недоволна от резултата (както често се случва, щото си падам малко перфекциониста Crazy) си казвам, че следващия път ще го направя по- добре Grinning

tanky, добре дошла Hug Чудно пиленце Wink
Снощи не можа да ми изгрее твоята снимка. И аз да попитам как приготви кускуса с портокал.

t_ilieva, Балканската скара не я броя за обикновена манджа Wink Изглежда много апетитно Grinning

betina33, чудна идейка за скариди Flutter

Валя80, показвай смело Hug Аз нямам усещане, че се явявам пред жури. Нали в крайна сметка, всеки готви каквото се харесва в къщи Wink

esy мерси за рецептата Hug

asyalein, Вери, мерси за разяснението за гръцкия сладкиш Hug

Спорен ден от мен Hug

# 62
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
................
t_ilieva, Балканската скара не я броя за обикновена манджа Wink Изглежда много апетитно Grinning

...............
Валя80, показвай смело Hug Аз нямам усещане, че се явявам пред жури. Нали в крайна сметка, всеки готви каквото се харесва в къщи Wink

................
Спорен ден от мен Hug
Е да, така е!  Hug
Слънчев и прекрасен ден и от мен!   bouquet

# 63
  • Мнения: 236
Ако може и аз да се запиша в кулинарния клуб, с пържени барбунчета и кус кус с портокали.


добре дошла  Hug
как правиш кус-куса с портокал?

Благодаря!  Hug

Кус-кус с портокал:
Чесън и шалот (френският лук, но става и с обикновен) се запържват в зехтин и се добавят няколко лъжици доматено пюре и малко лют червен пипер. Залива се с гореща вода и се прибавя 150-200 гр. кус-кус. Не са ми точни пропорциите, защото никога не готвя точно по рецепта. Слагам по-малко вода и ако се наложи доливам. Слага се сол и се оставя да ври на тих огън.
Прави се канелен зехтин: пръчки канела се слагат да се пържат на много слаб огън.
В кус-куса прибавям малко замразен грах и филирани бадеми и се добавя нарязан на ситно портокал с корите. Сваля се от огъня и се сервира залято с канелен зехтин и пресен босилек.
Аромата на портокала е много слаб, а аз го предпочитам по-наситен и затова изцеждам допълнително портокал върху готовото ястие. Получава се по-екзотично. Wink

# 64
  • Мнения: 1 550
tanky, ти на какво казваш кускус Thinking? На макаронените изделия ли? Аз мислех, че става дума за истинския кускус. Явно говориш за макаронения вариант, защото другия не се вари, а се сипва във вряща вода и се оставя да набъбне.

# 65
  • Мнения: 351
Krische, а по каква рецепта прави тортата, че и на мен ми предстои тортоправене Wink

# 66
  • Мнения: 236
tanky, ти на какво казваш кускус Thinking? На макаронените изделия ли? Аз мислех, че става дума за истинския  … 82;ус. Явно говориш за макаронения вариант, защото другия не се вари, а се сипва във вряща вода и се оставя да набъбне.
Да, точно така. Обожавам паста от всякакъв вид и си търся разнообразни варианти. Grinning

А истински може ли изобщо да се намери в България? Аз не съм попадала.

# 67
  • на брега на реката
  • Мнения: 141
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81 Ето какво казва Уикипедия за истинския кускус.Кускус
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кускус (от магрибски арабски кускусу, което идва от тамазигтското сексу) е храна, тестено изделие, което се състои от зрънца с големина около 1 мм (в сготвено състояние), направени по специален начин от грис.

Кускусът по традиция се сервира към месна или зеленчукова яхния. Кускусът е основна храна в Магриб — в по-голямата част на Алжир, източно Мароко, Тунис и Либия той е познат просто като та`аам (طعام) — „храна“. Популярен е в Магриб, Западноафриканския Сахел, Франция и части на Близкия Изток. Много популярен е сред евреите от североафрикански произход, но произходът му е берберски.

В САЩ кускусът е познат като паста, но в повечето други страни се разглежда по-скоро като отделен вид зърнена храна. В България истинският кускус е малко познат, а „кус-кус“ е широко употребявано макаронено изделие (паста) с форма на дребни зърна, разпространена в Източна Европа, позната в Италия като пеперини, ачини ди пепе или пиомби, в Унгария като tarhonya, на английски egg barley.


 Производство  [редактиране]
Зрънцата кускус се правят от грис (едро смляна твърда пшеница — Triticum durum) или, в някои райони, от едро смлян ечемик или просо. Грисът се ръси с вода и се овалва с пръсти така, че да образува малки топчета, които се ръсят със сух грис, за да не се долепват едно до друго и след това се пресяват. Зрънцата, които са прекалено малки, преминават през ситото и с тях процесът се повтаря, докато получат необходимата големина. Процесът продължава, докато всичкият грис е оформен в зрънца кускус.

Това е много трудоемък процес. В миналото жените са се събирали на групи и са приготвяли запас от кускус в продължение на няколко дни. В наше време производството на кускус е механизирано и кускус се продава по целия свят.

Беркукес са зърна, получени при същия процес, но по-едри.


 Израелски кускус  [редактиране]
Израелският кускус, познат още като мафтул или перлен кускус, е по-едър вариант на кускуса и се използва по малко по-различен начин. В Западната кухня той често се сервира към ястия от сьомга или пиле или се добавя в салати.

За израелския кускус се разказва, че е измислен поради вълната от еврейски имигранти от различни части на Близкия Изток след като държавата получава независимост през 1948 г. По онова време пшеницата е била сравнително изобилна, но оризът е бил дефицитен. Новата паста е била предназначена за заместител на ориза за тези имигранти от източните арабски страни и Персия, където оризът е основна храна.

Взето от „http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81“.
Категории: Храни | Кухня

# 68
  • София
  • Мнения: 377
Аз си купих истински кус-кус от Пикадили, около 4-5 лв струва кутията, мароконски е, ако не се лъжа.

# 69
  • Мнения: 236
Давайте рецепти за истински кус-кус тогава. Стана ми интересно, а Пикадили не е далече. Wink
И като говорим за пасти, онзи ден импровизирах с едни бързи рибешки спагети, които не станаха лоши.
Сварих си пълнозърнести спагети. Запържих ситно нарязан чесън, накълцана на кайма сьомга, ситно натрошено козе сирене (българско, обикновено) в зехтин. Подправки: босилек, риган, розмарин и мащерка, черен пипер. Добавих малко доматено пюре, малка лъжичка захар и накрая миди. Слагат се накрая, защото иначе стават малки и гумени. Изсипах солидно количество пармезан за финал.
Много приятно се получи.
Съжалявам за грозната снимка, ама съпругът ми сервираше. Simple Smile

Последна редакция: чт, 30 окт 2008, 12:05 от tanky

# 70
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 449
и аз дадох своя глас -успех Laughing

# 71
  • Мнения: 1 550
canu6a, и аз дадох същият линк по- горе Wink

tanky, на самата кутия на кускуса пише как се приготвя. Аз съм го готвила само веднъж. Вари се водата, като заври се отнема от котлона и се слага кускуса и се чака да набъбне. Точните пропорции не си спомням Confused

# 72
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Баница:  пълнени възглавници с картофено пюре със сирене:  лучена яхния с ориз:  салата Снежанка с пресни краставици:  десерта е бисквитена торта в чаша:

# 73
  • Мнения: 3 770
Estell , кажи за лучената яхния с ориз ! Аз лично не си падам по лука , но мъжа ми го харесва и като започне да пости, се чудя какви манджи да му въртя ?! А пък постите наближават !  Confused

# 74
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Estell , кажи за лучената яхния с ориз ! Аз лично не си падам по лука , но мъжа ми го харесва и като започне да пости, се чудя какви манджи да му въртя ?! А пък постите наближават !  Confused

И ние в къщи не ядем лук освен на лучена яхния. Нарязах лука в блендера на дребно, задуших го с малко мазнина и добавих водичка, като поомекна леко добавих ориза. И той като омекна добавих магданоз, червен пипер и доматено пюре, сол на вкус. Аз лично предпочитам лука да се топи в устата и гледам всичко да се разкашка добре преди да изключа котлона.

Общи условия

Активация на акаунт