Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 456
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 900
  • Върху лъчите на Слънцето.
o   Предимства:
      По-големите деца се приемат пред по-малките, ако се вземе рождената дата на детето. Предполагам, че повечето от Вас не приемат това като предимство, но това си има своите предимства.

Би ли уточнил(а) какви са предимствата? Може би уменията на по-големите  с 2-3-6 месеца, а дори и само с 1 ден деца?

моето дете е родено септември месец, но ходи самичко до тоалетна и ползва памперс само докато спи, а някои деца над неговата възраст все още са на пемперси. Единствено за обличането му трябва помощ, както и при тези, по-големи от него с 5-6 месеца. Говори много, връзва 2-3 смислени изречения последователно. Води диалози, не говори с бебешки думи. Храни се сам и какво ли още не... Следователно - ако се гледат тези критерии трябва да се прави подбор на децата.  Crossing Arms

Ако доводите са уменията на децата, то тогава
Тогава да ги подбират по навици и умения, а не по възраст! Защото от постовете тук се вижда, че има и три годишни(нищо лично!), които са с памперси и не се хранят самостоятелно!

# 901
Фактор време:

Дори и след въвеждането на точковата система (точки за район, местоживеене и т.н.) класирането би било невъзможно, поради факта че повечето деца ще имат равен брой точки. Възможни изходи от това положение:

-   Въвеждане на точкова система с много фактори при което ще има по-голямо диференциране на различните кандидатури.
o   Предимства:
   При повече точкови параметри има по-добра оценка на „нуждаещите” се от детска градина.
o   Недостатъци:
   Оценката тези фактори (работещи родители, наличие на баби/дядовци пенсионери и т.н) е много трудно. Тук вероятността за корупция се засилва – нещо което е практика и сега за съжаление...
   Дори и при наличието на тези фактори, пак ще има деца с един и същ брой точки!
-   Въвеждане на фактори време, под някъква форма.
o   Предимства:
   Много ниска вероятност да има кандидатури с един и същ брой точки.
   По-големите деца се приемат пред по-малките, ако се вземе рождената дата на детето. Предполагам, че повечето от Вас не приемат това като предимство, но това си има своите предимства.
o   Недостатъци:
   Недоволни родители на по-малките деца. (Моето дете също е родено към края на годината!)

Отоново продължават безмислените анализи ,без да има насреща реални предложения .Отново всеки тегли чергата към себе си! Laughing
                Я,да ми обясните КАК точно ще ме ЗАДЪЛЖИТЕ /ако съм баба пенсионерка/ да гледам внучето си ЗАЩОТО няма места в ДГ?Най-добре този фактор не го споменавайте.Всеки си кандидатства и ако го приемат - добре,ако ли - не- си търси сам алтернативата.Ама да броите бабите и дядовците  Mr. Green сори!НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ!!! #Cussing out
                 И се чудя КАКВО точно е предимството на ПО-ГОЛЕМИТЕ деца /по дата на раждане в една и съща година/  newsm78 newsm78 newsm78 Хич не ги делете по дата на раждане защото е смешно.Ей,ме на и мен  Joy Joy Joy Не можете да ме убедите,че нашето момиче /родено на 1.12/ е "незряло" в сравнение с родените преди него.И че по тази причина не трябва да я пускаме на училище през есента,защото е родена в края на годината. Mr. Green А и моята не е единствена  Laughing работя с деца и до сега не съм имала случай деца родени през декември да изостават от родените януари,ноооооо.......обратното съм срещала! Mr. Green

# 902
Да ви дам глътка надежда...
Току-що говорих с г-жа Мария Минчева - главен експерт Дирекция "Образование".
Обясних й какъв гаф ще направят, ако въведат активирането на кандидатурите на рождения ден на децата. Тя каза, че още не е решено категорично, но че наистина това трябва да се обсъди. (Останах с впечатлинието, че изобщо не са мислени тези неща надълбоко...) Отговори ми, че ще мислят по въпроса след Нова година, защото сега няма кога - работната година свърши, и тогава ще им предаде "казуса" (както тя се изрази)... явно на тяхната си работна група.
 Е, дано отпочинали, след това вземат наистина трезви и "правилни управленски решения"!

# 903
мерси за информацията.

# 904
ААххх, ще падна от смях. Занчи идеята за датата на раждане я има много отдавна,още преди година, като се  обяснявахме с Фандъкова във връзка с децата, родени в началото на годината, тя заяви че са искали да е по дата на раждане, ама имало проблем че децата , родени в началото на годината ще са приети по дифолт, а другите няма как да се доредят. Още тогава е имало такава идея и са знаели за минусите. Защо след всички циркове с раб. група и т.н., се връщат на най- лошите варианти, не знам  ooooh!.
И още нещо- в случай че не сте чули, има нова наредба за яслите , и децата на 3 г. ги изритват на деня, та в случая ние на 3.01. вече ще сме големи за ясла и ще ни изгонят, но ще сме малки за 1 гр, защото тогава ще ни активизират кандидатурите едва едва, пък ще има да чакамее ехеееейййй кой знае колко години...нямам думи, нямам думи...ще й дам на Минчева един казус, цяла година циркове разиграва и не може да вземе елементарно управленско решение #2gunfire

# 905
Гневна, Минчева все го увърта едно такова, ще има да чакаш от нея да разреши казуса, ама друг път...може би когато вече сте за колеж или университет  Joy

# 906
Фактор време:

Дори и след въвеждането на точковата система (точки за район, местоживеене и т.н.) класирането би било невъзможно, поради факта че повечето деца ще имат равен брой точки. Възможни изходи от това положение:

-   Въвеждане на точкова система с много фактори при което ще има по-голямо диференциране на различните кандидатури.
o   Предимства:
   При повече точкови параметри има по-добра оценка на „нуждаещите” се от детска градина.
o   Недостатъци:
   Оценката тези фактори (работещи родители, наличие на баби/дядовци пенсионери и т.н) е много трудно. Тук вероятността за корупция се засилва – нещо което е практика и сега за съжаление...
   Дори и при наличието на тези фактори, пак ще има деца с един и същ брой точки!
-   Въвеждане на фактори време, под някъква форма.
o   Предимства:
   Много ниска вероятност да има кандидатури с един и същ брой точки.
o   Недостатъци:
   Недоволни родители на по-малките деца. (Моето дете също е родено към края на годината!)

Отоново продължават безмислените анализи ,без да има насреща реални предложения .Отново всеки тегли чергата към себе си! Laughing
                Я,да ми обясните КАК точно ще ме ЗАДЪЛЖИТЕ /ако съм баба пенсионерка/ да гледам внучето си ЗАЩОТО няма места в ДГ?Най-добре този фактор не го споменавайте.Всеки си кандидатства и ако го приемат - добре,ако ли - не- си търси сам алтернативата.Ама да броите бабите и дядовците  Mr. Green сори!НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ!!! #Cussing out
                 И се чудя КАКВО точно е предимството на ПО-ГОЛЕМИТЕ деца /по дата на раждане в една и съща година/  newsm78 newsm78 newsm78 Хич не ги делете по дата на раждане защото е смешно.Ей,ме на и мен  Joy Joy Joy Не можете да ме убедите,че нашето момиче /родено на 1.12/ е "незряло" в сравнение с родените преди него.И че по тази причина не трябва да я пускаме на училище през есента,защото е родена в края на годината. Mr. Green А и моята не е единствена  Laughing работя с деца и до сега не съм имала случай деца родени през декември да изостават от родените януари,ноооооо.......обратното съм срещала! Mr. Green

Скъпа Didia,
Първо ако мислите малко с главата си преди да пишете глупости, ще забележите че аз сам определям отчитането на фактора баби/дядовци като неуместен вариант и ги давам само като пример. И преди да пишете пак празни приказки, моля Ви като по-умни и начетени по темата да изброите достатъчен брой точкови критерии, така че вероятността да има две деца с едн и същ брой точки клони към нула...

Да Ви е живо и здраво момичето. Сигурен съм, че е много по-умно и зряло от връсниците си родени преди него. Но за съжаление не всички деца са умно като Вашето. Чисто статистичеки по-големите деца са "по-зряли" да посещават детска градина/ясла... Ако следваме Вашата логика на това кой колко е зрял, то може да пращаме 2 годишните в 1-ва група ДГ и 5 годишните заедно с 8 годишните в 1-ви клас училище....Толкова за Вас!!!

Предложение:

Фактор време активиран с датата на раждане ще бъде уместен само ако се комбинира с целегодишно преминаване от по-ниска група в по-висока, т.е. ако детето посещава ясла и на 4-ти февруари навърши 3 години да премине в 1-ва група веднага, а не септември месец. Разбирам, че това ще е голям шок за много родители и директори на градини, но това е естественият подход ако за фактор време се вземе рожденната дата.

Поздрави и до нови срещи!

# 907
           N1ki /гост/ толкова си се увлякъл във "великите " си идеи ,че даже два пъти си публикувал едно и също  Mr. Green
                            Няма да бъда груба като теб само ще изкоментирам "преминаването на детето в ДГ в деня ,в който навърши определената възраст" Не претендирам,че цитата е точен  Laughing но смисъла е този.По тази логика всеки месец групите трябва да бъдат с различен състав деца и ако на 3.01 навършат 7 години трябва да излязат от ДГ и да постъпят в у-ще и то не през септември.От такива "умни и велики" съвети и идеи докарахте системата за кандидатстване до пълен абсурд.Сега просто берете плодовете , на семената ,които посяхте без да сте в час . Mr. Green
                            По принцип работните групи бяха сформирани не за да се измислят глупости , а да бъде ПРОЗРАЧЕН И ЯСЕН начина на прием.Да няма парашутисти и подкупи.Това според мен беше идеята на всичко написано до тук и всичко това поради ЛИПСА на достатъчно места за децата в ДГ и ДЯ.Единствено беше коментирано желанието на някои родители децата родени в началото на следващия набор да имат възможността / по желание/ да тръгнат една година по-рано на ДГ.И аз напълно ги подкрепям.Всичко това обаче се опорочи и прие нелицеприятен образ. Sick
Чисто статистичеки по-големите деца са "по-зряли" да посещават детска градина/ясла... Така може да е ЧИСТО статистически.......само дето ние гледаме деца , а не статистика.  Mr. Green ЧИСТО ПРАКТИЧЕСКИ - има деца родени през януари / в момента почти на 4 години/ с памперси и такива родени предишната година /на 2 години/ и са БЕЗ памперси.Та въпроса ми е : КОЕ ОТ ТЯХ Е "ПО-ЗРЯЛО" ДА ПОСЕЩАВА ДГ???
                  Напълно прав си в едно ДЕЦАТА ОТ 2 ГОДИНИ да са на ДГ , а не на ДЯ.Отново ЧИСТО ПРАКТИЧЕСКИ - децата постъпили по-рано в ДГ са далеч по-самостоятелни и по-развити от връстниците им останали в ДЯ.Давам пример за да разбереш  Laughing Две деца-едното родено на 28.12 тръгва на ДГ през септември защото майката е пом.възпитател и заявява,че ще напусне ,ако детето не тръгне на ДГ,а остане в ДЯ.И второ дете - родено на 10.12.което остава в ДЯ до навършване на 3 години.То тръгва с 2 месеца по-късно и знаеш ли каква беше разликата ЧИСТО ПРАКТИЧЕСКИ въпреки ,че според теб ЧИСТО СТАТИСТИЧЕСКИ второто трябваше да е "по-зряло"  Mr. Green Да,ама - НЕ!!!При това примера е съвсем ЧИСТО ПРАКТИЧЕСКИ!!! Mr. Green а не статистика.
                  Що се касае до моето дете - родено е 2002 година и ще си тръгне на училище с набора- септември 2009 година живот и здраве.Както е тръгнало на ДГ на 2 г и 9 м -ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ , а не е чакало да стане на 3 год.през декември.Ранното му /според теб/ тръгване на ДГ ,а в последствие и на у-ще НЕ е изключение.До сега в БГ ВСИЧКИ деца са тръгвали на у-ще като випуск,а не кой когато навърши необходимата възраст. Mr. Green
                  То си има и приказка  Mr. Green , че "всички в БГ разбират от педагогика и футбол и за това и двете ....ги няма"  Mr. Green
                  Така,че спрете вече да давате глупави съвети при това без да имате и грам опит и знание в тази област,а само пречите с вашата ЧИСТО СТАТИСТИЧЕСКА грижа.Касае се за деца , а НЕ ЗА СТАТИСТИКА!!!

# 908
Имам едно въпросче. Извинявайте, знам, че ако се поровя ще намеря отговора, но нямам никакво време.
Та въпроса ми е:
Моника в момента посещава детска ясла. Тя е на 2г. и половина. Сега трябва да кандидатствам за детска градина. Може ли да го направя още сега с предварително записване и ако да - считам ли се регистрирана и записана и трябва ли да правя нова регистрация? Или да се регистрирам на 01 януари 2009г.?

# 909
N1ki явно не си прочел това - би ли отговорил на въпроса ми? (Чисто практически? Mr. Green)
o   Предимства:

Би ли уточнил(а) какви са предимствата? Може би уменията на по-големите  с 2-3-6 месеца, а дори и само с 1 ден деца?

моето дете е родено септември месец, но ходи самичко до тоалетна и ползва памперс само докато спи, а някои деца над неговата възраст все още са на пемперси. Единствено за обличането му трябва помощ, както и при тези, по-големи от него с 5-6 месеца. Говори много, връзва 2-3 смислени изречения последователно. Води диалози, не говори с бебешки думи. Храни се сам и какво ли още не... Следователно - ако се гледат тези критерии трябва да се прави подбор на децата.  Crossing Arms

Ако доводите са уменията на децата, то тогава
Тогава да ги подбират по навици и умения, а не по възраст! Защото от постовете тук се вижда, че има и три годишни(нищо лично!), които са с памперси и не се хранят самостоятелно!

# 910
Имам едно въпросче. Извинявайте, знам, че ако се поровя ще намеря отговора, но нямам никакво време.
Та въпроса ми е:
Моника в момента посещава детска ясла. Тя е на 2г. и половина. Сега трябва да кандидатствам за детска градина. Може ли да го направя още сега с предварително записване и ако да - считам ли се регистрирана и записана и трябва ли да правя нова регистрация? Или да се регистрирам на 01 януари 2009г.?

Ако вече си регистрирала детето в сайта просто влизаш в профила му с ЕГН и парола и избираш градините които искаш.Ако не си,го регистрирай и направи пак същото.

# 911
Здавейте Didia,

да обобщим:

- не искате фактор време
- искате един набор деца да участват на равни начала
- според Вас способностите на детето са много важни

Въроси:

- моля предложете достатъчен брой точкови параметри, така че вероятността да има две деца с един и същ брой точки да е минимална
- моля предложете начин за диференциране на кандидатурите без фактор време
- ЧИСТО ПРАКТИЧЕСКИ как ще оцените кои деца са "по-зряли" и кои са "по-изостанали"

Отностно преминаването от една група в друга...не вижам какъв е проблема предучилищна група да свършва септември (а не на 3-ти февруари както в примера по-горе). Така обучението в само в ПУГ ще бъде м/у 1 и 2 година, което опредено е плюс за всички деца. Също така ЧИСТО ПРАКТИЧЕСКИ децата влизат по-рано в по-голяма група - нещо което Вие желаете...Недостатък разбира се е плаващия брой на децата в групите, но при наличие на елентронната система не виждам проблем за уплавление на потока.

Не ме разбирайте погрешно! Както вече споменах и моете дете не се класира,на ЧДГ е, родено през октомври. Но проблема тук е, че всеки гледа от собствената си камбанария и никой не иска да погледне глобално. Разбира се не претендирам за правора на предложенията ми - все пак тава са предложения...експертите да ги оценят и да решат. Това е идеята на форума в крайна сметка...

Чакам отговори!

Приятно посрещане на Новата Година!

С пожелание към всичи 2009 да ни донесе повече детски градини Wink

# 912

Отностно преминаването от една група в друга...не вижам какъв е проблема предучилищна група да свършва септември (а не на 3-ти февруари както в примера по-горе). Така обучението в само в ПУГ ще бъде м/у 1 и 2 година, което опредено е плюс за всички деца. Също така ЧИСТО ПРАКТИЧЕСКИ децата влизат по-рано в по-голяма група - нещо което Вие желаете...Недостатък разбира се е плаващия брой на децата в групите, но при наличие на елентронната система не виждам проблем за уплавление на потока.

Не е времето на връх НГ да водим спорове, но и аз ще задам ЕДИН въпрос  Laughing : След като ПГУ-то ще продължи до септември ОТ КЪДЕ ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ СВОБОДНИТЕ МЕСТА за децата,които ще навършат 3 години и трябва да преминат от ясла в градина??? Елементарно е, Уотсън,че като излезе едно дете влиза друго! Mr. Green Сещаш ли се КАК всеки месец децата навършили определена възраст преминават от една група в друга  Mr. Green И тъкмо адаптирани и свикнали с един персонал се понасят към другия край на градината и друг персонал. Laughing Така наречения "плаващ брой на децата" може да се приложи за всички "плаващи предмети",но НЕ И ЗА ДЕЦАТА НИ!!!

# 913
  • София
Извинявам се, ако въпроса ми е глупав, но хич не съм наясно Embarassed От кога става записването в яслите, в сайта за кандидатстване не пише и там ли трябва да избера яслите или трябва и на място да се иде newsm78

# 914
  • София
kici, за самостоятелните ясли се кандидатства на място; ДЯ не минават през Интернет-системата на Общината (все още) ! Всичко, което те интересува, ще ти го каже директорката на съответната избрана от теб ясла.

Общи условия

Активация на акаунт