Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 469
  • 696
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна.....

Въпрос Мога ли да му отнема родителските права.
Отговор: Принципно можеш да водиш такова дело, друг е въпроса доколко успешно. За да го лишиш от род. права, е необходимо той трайно да ен полага грижи за детето и да не плаща издръжка. По споделеното от теб обаче, тази предпоставки не са на лице.
Въпрос: Има ли, и какъв е ако има, друг вариант за напускане на България освен отнемане на родитеслките права.
Отговор: За момента не съществува друг способ.
Въпрос: Той може ли да ми вземе детето, както ме заплашва.
Отговор: По описаното от теб  - едва ли.

# 271
  • Варна.....
Въпрос Бих искала да попитам как може бащата да бъде задължен да признае детето си?Може ли да се заведе дело или само ДНК тест помага в случая?
Отговор Да бъде задължен не може. За да бъде вписан като баща на детето в акта за баждане е необходимо да се води дело за бащинство, в което като доказателство да бъде назначена ДНК експертиза.

# 272
  • Варна.....
Пела, можеш ли с едно-две изречения, най-прости, да обясниш разликата м/у дела с присъждане на родителски права и издръжка от страна на единия родител, и дело за отнемане на родителски права?
Споря с приятелката ми, която казва, че бащата на детето е с отнети родителски права, но аз твърдя, че това не така.
/и директорката на градината не е наясно, та сега моята приятелка ще мине между капките с висок бал/ Wink
Най- често при развод, се определя кой от двамата родители ще упражнява родителските права (като другият не е лишен от тях) и издръжка.
В производството по лишаване от родителски права, единият родител, при наличие на законовите предпоставки, може да иска от съда, другият родител да бъде лишен от родителски права.

# 273
  • Варна.....
 Бих искала да попитам, няколко неща относно декларация-съглясие на дете да пътува в чужбина. Нямам развод, живеем разделени от няколко месеца с бившия ми съпруг. Имам разрешение / оригинал / от него дъщеря ми да пътува в чужбина издадено 2008 г. - в него пише "...съгласен съм тя да излиза извън страната,  да пътува в чужбина придружена от майка си...за неопределен срок." - без думата " многократно". Намирам се в България искам да пътувам с дъщеря ми за кратко в страна от EU, възможно ли е да имам проблем на границата?
Въпрос Мога ли да проверя, дали бащата е анулирал това разрешително или е направил забрана тя да излиза извън България ?
  Благодаря ви предварително!
Отговор След като е записано, че е за неопределен срок би следвамо да можеш да пътуваш с детето. А можеш да провериш евентуалното оттегляне в нотариалната кантора, където е заверена декларацията.

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 09:19 от tais

# 274
  • Варна.....
Здравей, Пела! Моята история накратко е: брак от 7 г., дете на почти 6г. Баща-от твоя град, аз-от друг. Първа раздяла между нас-докато бях бременна, втора раздяла-с дете на почти 2г., и сегашна трета раздяла. Пре разделите аз и детето отивахме при родителите ми-в моя град. Въпроса ми е:
Въпрос 1.  от почти 2г. не живеем заедно- може ли да бъдем разведени поради тази причина и в съда какви документи ще изискват от нас?
Въпрос 2. при осъществен развод бабата/неговата майка/ какви права има да се вижда с внучето си /защото съм чувала подобни заплахи от нея/?
Желая слънчев ден!
Въпросите са отдавна, и не видях отговор за това:
Отговор 1 Служебено развод няма.  Ще трябва да да представиш на адвоката си копия от акта за брак, акта за раждане на детето,  копие от акта за собственост на семейното жилище (това, което сте обитавали двата последно, независимо чия собственост е или копие от договор за наем). Двама  свидетели също ще са необходими.
Отговор 2 Бабата и дядото имат право на лични контакти с детето. За да ги реализират, ако ти не си съгласна, ще трябва да водят дело срещу теб и съда ще им определи режим на контакти с детето.

# 275

Въпрос Мога ли да му отнема родителските права.
Отговор: Принципно можеш да водиш такова дело, друг е въпроса доколко успешно. За да го лишиш от род. права, е необходимо той трайно да ен полага грижи за детето и да не плаща издръжка. По споделеното от теб обаче, тази предпоставки не са на лице.
Въпрос: Има ли, и какъв е ако има, друг вариант за напускане на България освен отнемане на родитеслките права.
Отговор: За момента не съществува друг способ.
Въпрос: Той може ли да ми вземе детето, както ме заплашва.
Отговор: По описаното от теб  - едва ли.

Благодаря за отговора. Надявам се да не е нахално от моя страна, но в слледствие от твоят отговор ми изникнаха още два въпроса.
1. Има ли други точки за отнемане на родителски права, по закрила на детето например, с оглед на това че той страда от шизофрения?
2. Има ли поне някаква временна декларациа за напускане на страната, отново с оглед на болестта му?

# 276
Здравейте - бих искала да попитам -понеже мъжа ми има някаква връзка /любовна или не с друга жена/ и е притеснен финансово  и аз съм много притеснена от глупостите които прави  , възможно ли е да проверя някъде дали е ипотекирал жилището ни от което има право на 1/4  . Ако е възможно да се провери къде да го направя .

# 277
забравих да напиша имейла си     foti@mail.bg

# 278
  • Варна.....

ziggie_81
Въпрос
1. Има ли други точки за отнемане на родителски права, по закрила на детето например, с оглед на това че той страда от шизофрения?
Отговор: Служебно няма как да стане.
Въпрос 2. Има ли поне някаква временна декларациа за напускане на страната, отново с оглед на болестта му?
Отговор- декларацията може да бъде за определен период, но пак е от него.

# 279
  • Варна.....
Здравейте - бих искала да попитам -понеже мъжа ми има някаква връзка /любовна или не с друга жена/ и е притеснен финансово  и аз съм много притеснена от глупостите които прави  , възможно ли е да проверя някъде дали е ипотекирал жилището ни от което има право на 1/4  . Ако е възможно да се провери къде да го направя .
Принципно можеш да провериш- в Агенция по вписванията във Вашият град. Но не може да е ипотекирал само идеална част!!

# 280

ziggie_81
Въпрос
Отговор: Служебно няма как да стане.
Въпрос 2. Има ли поне някаква временна декларациа за напускане на страната, отново с оглед на болестта му?
Отговор- декларацията може да бъде за определен период, но пак е от него.

Благодаря много за отделеното време. Значи излиза, че когато се тегли чертата аз съм прецаканата а детето ми ще страда... Още веднъж поклон пред великите ни закони! Няма що!

# 281
Здравейте, Пела!
Моята ситуация е следната: явно бракът ни, сключен през 2000г. е изчерпан отдавна, без все още да има съдебно решение за това. След многократни опити да вразумя, да разбера и да накарам съпругът ми да реши дали все още иска да има семейство, явно отговорът му е ясен, щом от 2 години живеем разделени, "защото" той работи в друг град. Наши познати също работят там, но се прибират всяка седмица, някои и по-често, а мъжът ми-веднъж месечно. Не се обажда нито на мен, нито на детето(7год.), освен ако няма някакво "служебно" поръчение. Всичките ми познати ме уверяват, че не пресилвам твърдеията си, че той се чувства необвързан със семейството си.
Но когато повдигнах темата за развода, ме увери, че няма  да получа такъв, съветът на родителите му е да изчака за развод, докато не се продаде жилището( то си е тяхно, а ние живеем там поне  от 11 години), притеснявам се, че са отмъстителни хора и са способни на всичко.
Въпросите ми са:
1. Кой е по-добрият вариант-взаимно съгласие или развод по вина?
2. Истина ли е, че дори и да ми се присъди ползването на жилището до навършване на 18год, собственикът има право да го продаде и аз трябва да го напусна?
3. Мога ли да отнема родителските му права, но формално, а фактически да позволявам срещите помежду им заб лагото на детето? Това, защото може би ще знам, че не може да ми я вземе, ако изведнъж му хрумне, по-долу някой бе писал точно това!?
Благодаря Ви!

# 282
Вярно ли е, че ако съпругата е бременна и не иска да даде развод на мъжа си, той не може да получи развод до 1 годинка на детето? Разбрах, че е много по-изгодно за мен да подам молба за развод по негова вина след като се роди детето, защото така няма да има нужда да завеждам след това дело за издръжка.  Но, ако той подаде молба за развод сега, какво става?

# 283
# 284
Без брак съм с дете на 5 години и искам да се споразумея с бащата за правата, издръжката и всички формалности по отглеждането на детето.
Препоръчайте ми адвокат от Варна при когото да направя това бързо.
Благодаря предварително.
Извинявам се, ако темете не е за тук.

Общи условия

Активация на акаунт