Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 467
  • 696
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна.....

Въпрос 1. Кой е по-добрият вариант-взаимно съгласие или развод по вина?
2. Истина ли е, че дори и да ми се присъди ползването на жилището до навършване на 18год, собственикът има право да го продаде и аз трябва да го напусна?
3. Мога ли да отнема родителските му права, но формално, а фактически да позволявам срещите помежду им заб лагото на детето? Това, защото може би ще знам, че не може да ми я вземе, ако изведнъж му хрумне, по-долу някой бе писал точно това!?

Отговор 1 - Според мен развода по  взамино съгласие е по- безболезненият вариант.
Отговор 2- Да, може да бъде продадено жилището.
Отговор 3- За да отнемеш родителскити права е необходимо да са налице изискуемите в закона предпоставки (описани са няколко поста по- горе). Това, което описваш не е от тях.

# 286
  • Варна.....
Въпрос 1 Вярно ли е, че ако съпругата е бременна и не иска да даде развод на мъжа си, той не може да получи развод до 1 годинка на детето?
Въпрос2 Разбрах, че е много по-изгодно за мен да подам молба за развод по негова вина след като се роди детето, защото така няма да има нужда да завеждам след това дело за издръжка.  Но, ако той подаде молба за развод сега, какво става?
Отговор 1 - Да , вярно е.
Отговор 2 Въпроса ти е неясен и това което казваш, че си "разбрала" не еточно така. Но все пак - който и да е съпрузите има право да подаде молба за развод. В решението си съда със сигурност ще се  произнесе и по въпроса за издръжката, според наличните доказателства.

# 287
Здравейте,ситуацията е следната:
Очаквам дете на есен,баща му се отказа от него още преди да се е родило.Тъй като не иска да има нищо общо,няма да го вписвам в акта за раждане.
Въпроса  ми е следния: понеже е от турски произход ( а при тях,детето е на майката до 7-мата годинка,след това на баща си ),каква е вероятността да ми отнеме детето след известен период от раждането му?Какви са като цяло правата му над детето

Надявам се да съм успяла да обесня точно какво ме вълнува,хубава вечер и приятна

# 288
askim87, че ти нали ще го запишеш на твое име, значи баща неизвестен. Какви претенции може да има случаен мъж към ТВОЕТО дете?Shocked  Щом и брак нямате може просто да го зачеркнеш от живота си донякъде, защото все пак няма как да изтриеш миналото си  Wink.  /да си жива и здрава, и да имаш здраво бебче ти пожелавам!/ Не съм юрист де, но не се стърпях.

# 289
Тъжно е, но е факт, че може да изяви претенции за бащинство когато се сети. Мисля че в 3-месечен срок може да се обжалва, но ако се стигне да ДНК експертиза - изхода ще е ясен. Замислих се обаче, ако има друг баща записан (някои роднина - баща, брат), дали може пак да се иска Припознаване на детето   newsm78   И аз не съм юрист  Rolling Eyes   и нека те да се изкажат   Praynig

# 290
Добро утро,точно тъй като и аз си мислих че като в акта за раждане пише неизвестен,не би следвало да може да предяви претенции,но ми казаха,че и да не го пише,ако реши след време пак може да предяви претенции.Много ми е чудно какви са тези наще закони,кой откъдето свари може да предявява претенции за каквото си иска.Ми че то така всеки луд може да си набележи дете и да каже това дете е мое и ще се съдим за бащинство  newsm78  #2gunfire не са ми ясни тези неща как стават.
Хубав ден на всички и само положителни емоции

# 291
Добро утро,точно тъй като и аз си мислих че като в акта за раждане пише неизвестен,не би следвало да може да предяви претенции,но ми казаха,че и да не го пише,ако реши след време пак може да предяви претенции.Много ми е чудно какви са тези наще закони,кой откъдето свари може да предявява претенции за каквото си иска.Ми че то така всеки луд може да си набележи дете и да каже това дете е мое и ще се съдим за бащинство  newsm78  #2gunfire не са ми ясни тези неща как стават.
Хубав ден на всички и само положителни емоции
Да,на практика всеки може,но при едно такова дело задължително се иска ДНК експертиза за бащинство. Peace

# 292
Здравейте, надявам се, че си задавам въпроса в правилната тема Simple Smile

Имам следния проблем.
Разведена съм от 2004 и от година и половина живея в чужбина. Разводът ми е по взаимно съгласие. По закон бащата има право да вижда детето един месец през лятото.По- принцип до сега той не  се интересуваше от детето, дори миналата година за 2 месеца и половина, които детето прекара в България той я е видял точно 3 пъти за по един час, през другото време детето  или е при майка му или е при майка ми. Тази година реших да не водя детето в България, защото майка му каза, че не може да я гледа, майка ми ходи на работа, а той не се обажда, не се интересува и реших, че няма смисъл.. но преди 2 дена ми се обади по телефона и ми ЗАПОВЯДА да заведа детето за целия юли месец, като ме заплаши, че ако не я заведа ще ме прати на съд.  Както и да е, взех билети, та детето ще замине. От тук идват и моите въпроси към адвокатите:

1. Има ли някакъв законен начин да се определи кой точно месец той ще я вземе, така поне ще знам от по-рано?
2. След няколко години изтича международния паспорт на детето и трябва да бъде обновен, ако той откаже да ми подпише документите какво мога да направя, че да се върна отново в чужбина.
3. Може ли да ми отмени декларацията за извеждане на детето в чужбина и как?
4. Има ли нещо което мога да направя, за да избегна, той да ми попречи да живеем с детето в чужбина?

Проблемът е там, че имам ново семейство и той побесня от този факт и ще направи всичко възможно за да ме накара да се върна в България, а най-лошото е, че за това използва детето..

Незнам дали съм задала ясно върпосите си, за което се извинявам, но и аз незнам какво да попитам, тъй като не съм и наясно той какво може да направи.. непознавам закона, незнам до къде може да стигне.. и незнам как да се предпазя..  

Благодаря на всички предварително   bouquet

Последна редакция: чт, 04 юни 2009, 14:39 от ddenis

# 293
  • Варна.....
Момичета, моля Ви, ако не сте компетентни, не коментирайте въпроси, които са зададени в темата.

Въпроса  ми е следния: понеже е от турски произход ( а при тях,детето е на майката до 7-мата годинка,след това на баща си ),каква е вероятността да ми отнеме детето след известен период от раждането му?Какви са като цяло правата му над детето
Отговор За да важи турският закон, уреждащ семейните отношения, е необходимо детето 1. Да е турски гражданин и 2. Да е на територията на РТурция.
Докато не бъде вписан в акта за раждане, бащата не може да предяви каквито и да е претенции, като респективно за него не съществуват и задължения за него.

# 294
  • Варна.....
ddenis

Въпрос 1. Има ли някакъв законен начин да се определи кой точно месец той ще я вземе, така поне ще знам от по-рано?
Въпрос 2. След няколко години изтича международния паспорт на детето и трябва да бъде обновен, ако той откаже да ми подпише документите какво мога да направя, че да се върна отново в чужбина.
Въпрос 3. Може ли да ми отмени декларацията за извеждане на детето в чужбина и как?
Въпрос 4. Има ли нещо което мога да направя, за да избегна, той да ми попречи да живеем с детето в чужбина?

Отговор 1 Да, в споразумение между Вас можете да определите месеца. Обисновено това е 1 месец през лятото, когато майката не е в платеш годишен отпуск.
Отговор 2 Вариант 1- Да водиш дело за лишаване от родителски права, или 2. Да водиш дело за разрешаване излизането на детето, респ. издаване на паспорт.
Отговор 3 Да, може. Чрез оттеглянето и пред нотариуса, който я е заверил
Отговор 4 Да водиш дела.

# 295
Tais, мерси много за отговорите   bouquet

Цитат
Отговор 2 Вариант 1- Да водиш дело за лишаване от родителски права, или 2. Да водиш дело за разрешаване излизането на детето, респ. издаване на паспорт.

Доколкото разбрах дори и да водя такива дела, детето не е задължено да остане в България...има ли начин да загубя такова дело при положение , че детето ходи на училище и е с адресна регистрация в друга държава? Мога ли да заведа такова дело преди той да ми е отказал да поднови паспорта (тъй като за момента имам всички документи) и ако да какви доводи трябва да изъкна през съда?

Цитат
Отговор 3 Да, може. Чрез оттеглянето и пред нотариуса, който я е заверил

А какъв мотив може да използва?

# 296
  • Варна.....
ДДЕнис
Какви са  предпоставките за водене на дело за лишаване от родителски права е писано малко по- напред в темата. А за разрешаване чрез съда- ами това че детето учи там, ти живееш и работиш там и т.н.
Не е необходимо да има мотив, за да оттегли декларацията си.

# 297
Бихте ли ми разяснили,ако едно жилище е купено по време на брака,но парите за него са платени от съпругът/парите е получил от родителите си след смърта им/,при развод по негова вина съпругата има ли някакъв дял от него?Да поясня ,че съпругата е платила 90% от ремонта на това жилище и получава ежегодно бележки от данъчното,че дължи 1/2 от данька.Не намирам никъде отговор.

# 298
  • Варна.....
Бихте ли ми разяснили,ако едно жилище е купено по време на брака,но парите за него са платени от съпругът/парите е получил от родителите си след смърта им/,при развод по негова вина съпругата има ли някакъв дял от него?Да поясня ,че съпругата е платила 90% от ремонта на това жилище и получава ежегодно бележки от данъчното,че дължи 1/2 от данька.Не намирам никъде отговор.
При прекратяване на СИО съпругата ще има 1/2 от жилището. В последствие обаче, при евентуално дело за делба на имота, съпругът, ако докаже по- голям принос при придобиването на имота, би могъл да получи по- голяма част. Извършеният ремонт е подобрение, което би могло да се иска да се заплати.

# 299
  • софия
имам следния въпрос, има ли начин по който от бащата да не се изисква декларация за извеждане на детето в чужбина. въпросния човек от няколко години го вижда насила по 30 минути 3 пъти в годината, от половин година не дава издръжка, а от днес каза изобщо да забравя за нея.

Общи условия

Активация на акаунт