Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 555
  • 696
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте! Накратко-истоията ми! Женени сме от 6 г.,с дте на 4. И двамата имаме двойно гражднство,а детето родено в 4ужбина няма бг.гражданство.Съпръгът ми реши да замине в бг. и поне за сега няма намерение да се връща при нас.Напусна работа тук където живеем,не работи и в бг.Аз искам развод,той предполагам също.Въпросите са ми следните: при положение че детето не е бг гражданин, ще имам ли проблем ако си замина в бг с него за 2-3 седмици?ще ми е нужно ли пълномощно от бащата за да изведа детето от бг?
  Какви са възможностите да се разведем в бг,без да съм аз там?
  И как стои въпроса с издръжката ,т.е как при развод биха осъдили съпруга ми на издръжка, при положение 4е  не работи нито тук нито там?
  Благодаря предварително!  bouquet

# 301
здравейте,
Детето ми е на 3г., припознато е, нямаме брак и не сме живели заедно. БНД издръжка не плаща никаква и аз не съм търсила. Идва да я види веднъж на 10-15 дни за час (живее на 20км).
Въпроса ми е следният -
1. Ако заведа дело за издръжка, това означава ли автоматично, че се присъжда и режим за свиждане.
2. Ако нещата не са свързани -как е по добре:
* да водя паралелно двете дела, като искам свиждането да става в мое присъствие, понеже е още малка и дефакто не е общувала с БНД.
* или да си пасувам относно делото за режим на свиждане, ако той иска - да си го води това дело. Но тогава има ли вероятност нещата да се обърнат срещу мен?
* Има ли някаква опция да се задължи свижданията да се провеждат в моя град, тъй като ако я води у тях -то ще е с кола , а кара много неразумно, правил е катастрофи и се страхувам за детето?
Извинявайте, че стана много дълго и предварително благодаря.

# 302
  • Варна.....
имам следния въпрос, има ли начин по който от бащата да не се изисква декларация за извеждане на детето в чужбина. въпросния човек от няколко години го вижда насила по 30 минути 3 пъти в годината, от половин година не дава издръжка, а от днес каза изобщо да забравя за нея.
Може да водиш дело за лишаване от родителски права, както и за разрешаване от съда да изведеш детето.

# 303
  • Варна.....
.Въпрос 1 1 при положение че детето не е бг гражданин, ще имам ли проблем ако си замина в бг с него за 2-3 седмици?ще ми е нужно ли пълномощно от бащата за да изведа детето от бг?
 Въпрос 2 Какви са възможностите да се разведем в бг,без да съм аз там?
  Въпрос 3 Как стои въпроса с издръжката ,т.е как при развод биха осъдили съпруга ми на издръжка, при положение 4е  не работи нито тук нито там?
Отговор 1 Щом детето няма българско гражданство, по отношение на него няма да важи местният закон. То ще влезе и излезе в страната с международният се паспорт от другата държава. Би било добре според мен и ти да влезеш  и излезеш с паспорта си за другото си гражданство.
Отговор 2 Можеш да се разведеш и така, но не ти гопрепоръчвам. Би било добре да вземеш участие в процеса. Има възможност за развод по взаимно съгласие и без да си тук.
Отговор 3 Съпруга ти ще бъде осъден да плаща издръжка, независимо, че не работи. Това не го освобождава от задължението. Друг е въпрос в какъв размер ще е.

# 304
  • Варна.....
Въпрос 1. Ако заведа дело за издръжка, това означава ли автоматично, че се присъжда и режим за свиждане.
въпрос 2. Ако нещата не са свързани -как е по добре:
* да водя паралелно двете дела, като искам свиждането да става в мое присъствие, понеже е още малка и дефакто не е общувала с БНД.
* или да си пасувам относно делото за режим на свиждане, ако той иска - да си го води това дело. Но тогава има ли вероятност нещата да се обърнат срещу мен?
* Има ли някаква опция да се задължи свижданията да се провеждат в моя град, тъй като ако я води у тях -то ще е с кола , а кара много неразумно, правил е катастрофи и се страхувам за детето?
Отговор 1 Не.
Отговор 2 Според мен не трябва да изчакваш с делото за определяне на режим на лични контакти. Докато няма решение, той има право да вижда и взема детето когато пожелае.
Можеш да искаш играничен режим на лични контакти, и то в твое присъствие.

# 305
Здравейте Пела Laughing Толкова добре обяснявате на нуждаещите се от Вас,реших и аз да попитам дано не е нахално.11 години търпя психически тормоз от съпруга ми ,пробллеми от сексуално естество т.е. рядко се случва,проблеми в общуването непрестанно си служи с лъжи,негов пръв приятел е лъжата.Постоянно върши нещо зад гърба ми,за доверие изобщо не можем да говорим.Имаме малко жилище което е закупено по времето на брака,Не издържам в крясъци и скандали всеки ден детето също се травмира.Искам да се разведа,но с такъв непоправим характер срещам трудности.С една дума немога да се разведа.Той не иска да се разведем,но и не иска да се промени.Имало е много рядко също и физическо насилие. smile3518Не е съгласен по взаимно съгласие а пък по вина аз изобщо немога да докажа че търпя непосилствен вече психически тормоз.Моля Ви дайте ми съвет как мога да се разведа с този човек.От стрес направих хипертония и вече и по болници започнах да лежа.Немога да си представя живота за напред,ако при всяка криза лежа в болница и да се страхувам че детенцето ми може да остане без майка.Незнам какво да правя с този човек,моля Ви дайте съвет.Предварително благодаря smile3525

# 306
 HugБлагодаря за бързия и конкретен отговор!
Пожелавам успех и здрави нерви на всички пишещи тук! Simple Smile

# 307
  • Варна.....
Незнам какво да правя с този човек,моля Ви дайте съвет.Предварително благодаря smile3525
Аз решение вместо теб не мога да взема. Ако искаш да се разведеш, можеш да го направиш, независимо дали той иска или не. А ти всъщност искаш ли??

# 308
Колкото и да да ми се иска да кажа не неискам,не виждам друга алтернатива.Всички възможности за запазване на брака се изчерпиха.Наистина положих усилия но виждам че той положи големи усилия за тотално разбиване на брака.Той не желае да се промени.Разводът е единственият изход от ситуациата.Мисълта ми беше как мога да се разведа като немога да докажа постоянен психически тормоз.А той ме разиграва и не иска по взаимно съгласие.Въобще как да спра този цирк,т.е.да се отърва от него венъж завинаги. smile3512 Благодаря ти

# 309
ще ми е нужно ли пълномощно от бащата за да изведа детето от бг?

Да, независимо, че детето е само чужд гражданин.
Аз бях такъв случай мин.лято. Дъщеря ми нямаше българско гражданство. Аз самата също си мислех, че ако няма такова, няма да има нужда да се представя декларация от бащата на границата, но това не е така.

Писала съм много по този въпрос, имах големи проблеми там. Буквално ме върнаха от полет. Имаше и обяснения защо е така, в момента не помня много, защото бях много притеснена тогава.

А и друго, по закон ти си длъжна да представиш и българският си паспорт на границата.

Също да добавя нещо, декларацията ми искаха независимо от това, че аз всъщност водех детето, в страната в която се намира той.

# 310
Здравейте моят случай е такъв.Аз живеех с бащата на детето си на семейни начала.Преди мен той е бил женен и има още едно дете.Аз бях 5г с него и това дете мога да кажа че изобщо не е живяло при нас. Въпреки това на делото за развод детето го оставят на него(естествено само по документ)Когато аз забременях той се пропи не работеше и т.н.,не бях сигурна че този човек ще може да се грижи за нас и детето си го написах на мое име като той беше съгласен.Аз го напуснах  и сега разбирам че той може да изяви претенций много ме е страх[smilie=smile3518.gif] че нма да мога да направя нищо а той ще го направи само да ме нарани.Може ли това да се предотварти.

# 311
  • по пътеката
искам да попитам и тук в темата! просто преди не я видях,за което се извинявам!  март месец подадох за подновяване на паспорта на детето и си платих в посолството вси4ки такси! след три месеца ,колкото е нормално да се издаде паспорта( досега не е имало проблем при минаването на документите и полу4аването им), се оказа,след проверка във външно ,4е консулът изобщо не е пратил заявлението в бг,  а е от4ел сумата за несвършената работа! при желание да ми върне сумата и да ми каже как да вляза и изляза законно в бг, той ме прати на таблото,живея на три 4аса път от таблото в посолството! никаква информация не ми се даде по4ти месец какво да правя! предложението му беше: госпожо,влезте си с изтеклия паспорт, то е дете никой няма да го спре! на въпроса ми как ще излезе,ами с другия паспорт, (с двойно гражданство е)!като 4ужд гражданин не могат да го спрат ,можело и без виза, след като е влязло ,никой не търси на излизане! това е абсурд и направо след шока търсихме  инфо от външно-нямало проблеми според тях да влезе с виза! в мвр също са казали или с пасаван или виза! мене ме устройва виза ,тъй като е безплатна!да поясня бащата е 4ужденец!
 кое е законното и какво е моето право да оставя да си свършат работа служителите в посолството, по обновяването на паспорта ,след като съм си платила?защо трябва да ме принуждават да правя допълнителни разходи и сама да се заемам с изваждането му? да направи ли  бащата  декларация ,4е може да напусне бг  територии, въпреки ,4е единствения легален документ ,който може да се представи е 4уждия паспорт, тоест той  ли да се впише в декларацията?не знам дали стана ясно, но както казаха сме били прецедент в тяхната практика! благодаря ви !

# 312
Zdravei Pela iskam da zadam vapros...jivqh s biv6ata si bez brak imam da6terq na 8 god -jivee pri maika si...sega iska izdragka ot 2005 do 2009 maksimalniq razmer....moje li tazi izdrajka da se namali...prez godinite sam pla6tal za neq no nikade ne e dokumentirano,tova vzema li se pod vliqnie...nqmam nikakvi imoti na moe ime ....nqmam kak da pla6tam maksimalniq razmer...

Последна редакция: вт, 16 юни 2009, 01:31 от borovkata

# 313
Здравейте Пела,

Бих желала да помоля за помощ и мнение по въпроса относно придобиване на попечителство при развод върху малолетно дете ( 5 г.) и възможността да му бъде позволено да живее в чужбина, там където е родено. Сега се намираме в България, а става въпрос за заминаване в Англия. Това е при условие, че бащата не дава съгласието си. Детето е с английски паспорт и притежава двойно гражданство. Бих помолила и за контакти на адвокат работил по такива случай.

Благодаря предварително

# 314
Здравей Пела,
Виждам, че навсякъде се пише за развод по взаимно съгласие и по вина на единия (дано съм разбрала правилно), но аз съм останала с впечатление, че в сила е закон, с който ако подам молба за развод и до 3 месеца съпругът не се отзове, автоматично получавам развод - така ли е или само си мечатя? А какво става с родителските права, отделно дело ли се води? Какви са шансовете той да ги получи при положение не регистрира никакви доходи, а аз плащам осигуровки на 1600 лв. за последните години?

Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт