Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 484
  • 696
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте!

Искам да се разведа със съпруга ми. Преди няколко месеца се изнесох от общия ни дом. Вчера му се обадих и поисках да се разведем по взаимно съгласие. Поисках да разделим и вещите. Той каза, да не го занимавам с нищо, да се оправям сама с адвокати и т.н и че нищо няма да ми даде от общите ни вещи.

Сега излиза, че не може да се разведем по взаимно съгласие. Сега са почивни дни и не мога да говоря с адвокат, за това ви питам тук, какви са правата ми. Жилището, в което живяхме 4 години е на името на неговите родители, то всъщност си е тяхно. Но ремонта за съжаление бе направен от моито родители. То е ясно, че няма как да го докажа. Но поне вещите би трябвало да си разделим.
Имаме и дете на 3 г.

# 256
Здравейте!

Искам да се разведа със съпруга ми. Преди няколко месеца се изнесох от общия ни дом. Вчера му се обадих и поисках да се разведем по взаимно съгласие. Поисках да разделим и вещите. Той каза, да не го занимавам с нищо, да се оправям сама с адвокати и т.н и че нищо няма да ми даде от общите ни вещи.

Сега излиза, че не може да се разведем по взаимно съгласие. Сега са почивни дни и не мога да говоря с адвокат, за това ви питам тук, какви са правата ми. Жилището, в което живяхме 4 години е на името на неговите родители, то всъщност си е тяхно. Но ремонта за съжаление бе направен от моито родители. То е ясно, че няма как да го докажа. Но поне вещите би трябвало да си разделим.
Имаме и дете на 3 г.

Здравейте,

Вещите са съпружеска имуществена общност, т.е. ще си ги разделите.

Семейния кодекс:
Цитат
Вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити.

Става въпрос за вещите, придобити по време на брака. В случай, че си е купил скъпа кола - делите я. Само принадлежностите му за бръснене и професионалните не може да си поделите /чл. 20, ал. 2/, всичко останало - може. Жилището не е негово, т. е. него няма да го делите. Придобитото от Вас преди брака си е Ваше.

Но за ремонта Ви съветвам да си искате. Това са подобрения в жилище, което не е ваше. Адвокатът Ви ще определи кой е най-удачният иск. Въпрос на доказване е, така че ще е чудесно ако си пазите разписки и фактури за ремонта.

Изобщо, всеки човек следва да си има една кутия, в която да събира фактури, квитанции и касови бележки, защото не се знае кога ще потрябват.

# 257
Бих искала да попитам как може бащата да бъде задължен да признае детето си?Може ли да се заведе дело или само ДНК тест помага в случая?

# 258
  • София
Здравейте! Искам да попитам няколко неща тук, за отговорите на които предварително благодаря.

Имам жилищен кредит, на който съдлъжник е настоящия ми съпруг, с който имам намерение да се разведа. Жилището е записано на името на майка ми, съответно-нейна собственост, но реално то не е изплатено.
Има ли шанс ТОЙ да изяви някакви претенции към апартамента в тая връзка?

# 259
Здравейте! Искам да попитам няколко неща тук, за отговорите на които предварително благодаря.

Имам жилищен кредит, на който съдлъжник е настоящия ми съпруг, с който имам намерение да се разведа. Жилището е записано на името на майка ми, съответно-нейна собственост, но реално то не е изплатено.
Има ли шанс ТОЙ да изяви някакви претенции към апартамента в тая връзка?

Въпросът не е коректен - каква част е изплатена и какво е неговото участие? При положение, че е плащал кредита и си пази документи за плащанията, естествено че ще изяви претенции.

# 260
Здравейте оново,Пела.По горе ви бях писала,че съпругът ми иска да вземе родителските права,защото бившата му съпруга избяга в чужбина,изоставяйки детето.Посъветвахте ме да се обърнем къмДСП да спрат преводите по картите на майката,но от там никой не ни обръща внимание,и казаха,че докато не излезе решението за родителски права,няма да направят нищо.Дори съпругът ми беше наруган,и му казаха,че е никой,нищо,че детето е при нас.Наложи се да намерим съдийката,която ще гледа делото.Тя ни обясни,че ще минат поне два месеца до влизане на делото в зала.Каза също,че трябва да напишем молба до директора на ДСП,и да поискаме детето да бъде временно настанено при нас,до излизане решението на съда,като по този начин ще можеме да спрем преводите по картите на майката,и ще може бащата да си получава детските.Въпросът ми е,съществува ли наистина такава процедура като временно настаняване,до излизане становището на съда,колко трае процедурата?И друго,много ми е интересно,защо ако съществува никой отДСП,или от закрила на детето не ни уведоми за този вариант,а ни направиха на маймуни?Простете,че пак ви претиснявам,но вече се чудим къде да ходим,и какво да правим.Благодаря предварително,и се надявам да ми отговорите.
Здравейте Пела,отново имам нужда от вашата помощ,вече решението за родителски права влезе в сила,и правата бяха присъдени на съпругът ми,който иска да започне работа по програмата личен асистент защото детето е 100 процента инвалид,и учи в кв.Аспарухово ,а ние както ви бях писала живеем на 160 км. от Варна.Ето какво ни отговориха от ДСП"Не можеш да бъдеш личен асистент защото детето е във Варна"Съгласна съм,но преди да избяга в чужбина майката на детето работеше личен асистент,а детето си учеше във Варна,плюс това ходеше веднъж в месеца да го вижда.Освен това от ДСП му казаха,че за да го назначат трябва един месец да бъдеме на социални помощи по чл.9.Освен това му казват и то с една ехидна усмивка,че в момента чакат удостоверение от полицията,че не е пътувал зад граница,защото така като го гледали им приличал на човек пътувал зад граница.Той не е пътувал.Въпросът ми е ,ако откажат да го назначат можем ли да ги съдим,защото майката беше безотговорна,не се грижеше за детето,а получаваше заплата,значи нашият случай не е прецедент.Не става въпрос за минималната заплата,а за накърняване на личното достойнство,и за това,че се държат с нас все едно искаме да им вземев заплатите.Детето не е напълна държавна издръжка,съпругът ми постоянно ходи на Варна,защото то боледува често,две седмици е на училище,две е вкъщи болен.Благодаря предварително.

# 261
Здравей, Пела,

след като изчетох всички теми и не намерих отговор на моя въпрос реших да пиша. Проблемът ми е следния: баща ми е съдружник във фирма регистрирана по ООД, тъй като не мога да се добера до решението от учредителното събрание не мога да кажа какъв дял има по документ, но знам че той е влязъл в сдружението с едно 70-80% от общия капитал. Въпросът ми е как стоят нещата, ако той реши да прекрати участието си във фирмата.
1. Трябва ли да се продаде цялата част и след това да се дели?
2.Ако съдружникът не иска да продава( в случая е така) какво може да се направи?
3. Може ли баща ми да продаде дяла си на трето лице или да го прехвърли на мен?
Всичко това ме интересува, тъй като баща ми е болен от рак и бъдещето му е неясно и ме притеснява, че ако нещо му се случи( да не дава господ) аз и сестра ми ще останем не подсигурени. Самата фирма извършва транспортни превози на пътници и има автобус закупен за 100 000 лв. и микробус, но неговата цена не я знам. Иначе баща ми има брак с майка ми- не са разведени, но не живеят заедно и знам, че по закон тя няма дял от ООД-то и не може да претендира за това.
Предварително ти благодаря за вниманието, което ми отделяш.

Поздрави,
Пролетка Петрова.

# 262
Здравей, Пела,

след като изчетох всички теми и не намерих отговор на моя въпрос реших да пиша. Проблемът ми е следния: баща ми е съдружник във фирма регистрирана по ООД, тъй като не мога да се добера до решението от учредителното събрание не мога да кажа какъв дял има по документ, но знам че той е влязъл в сдружението с едно 70-80% от общия капитал. Въпросът ми е как стоят нещата, ако той реши да прекрати участието си във фирмата.
2.Ако съдружникът не иска да продава( в случая е така) какво може да се направи?
Всичко това ме интересува, тъй като баща ми е болен от рак и бъдещето му е неясно и ме притеснява, че ако нещо му се случи( да не дава господ) аз и сестра ми ще останем не подсигурени. Самата фирма извършва транспортни превози на пътници и има автобус закупен за 100 000 лв. и микробус, но неговата цена не я знам. Иначе баща ми има брак с майка ми- не са разведени, но не живеят заедно и знам, че по закон тя няма дял от ООД-то и не може да претендира за това.

Поздрави,
Пролетка Петрова.
Искам да добавя, че не баща ми е управител на фирмата, а неговия съдружник, ако това има значение в този случай.

# 263
  • Варна
Здравейте Пела.
Предварително искам да обясня, че имам адвокат, които е в чужбина за 1 месец и не мога да се консултирам с него. Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите.
От една година водя трудово правно дело с предишният си работодател. Вече е на втора инстанция, той обжалва решението на Районния съд  /в моя полза/ и поиска нова счетоводна експертиза. Съда му определи да внесе 80 лв. депозит. Вчера имаше дело, което беше отложено поради невнасяне на въпросният депозит, съответно не изготвена експертиза.
Въпросът ми е ако депозитът не бъде внесен и до следващото дело /след 1 м./ може ли отново да се отложи делото или ще приключи без нова експертиза. И въобще докога могат да ме размотават.

Предварително Благодаря.

# 264
здравей пела искам да попитам как мога да намеря бащата на детето си.нямаме брак ,той е признал детето ,не съм го виждала от 6 години ,но сега ни трябват пълномощно и задграничен паспорт а нямам идея къде е той.има ли начин да го намеря

# 265
Здравей Пела,

Моят проблем е следният: От 5 години живеем на семейни начела с приятеля ми, 3 от които на квартира и последните 2 в жилището на неговите родители. Преди 5 месеца се роди дъщеричката ни. Нямаме сключен брак, но той призна детето. Преди 2 седмици в 22:00 часа той изгони мен и детето на улицата. Прибрахме се при моята майка. Също така искам да спомена че той е диагнсотициран шизофреник, но от месец насам е спрял лечението, което се състоеше в гълтане на едни лекарства. Има само диагноза и приложено лечение от специалист психиатър, но не се води на отчет в психодиспансер или ТЕЛК. Освен всичко дори ме заплашва че ще ме вкара в лудница и ще ми вземе детето /аз съм с не на 100% сигурна доброкачествена Множествена Склероза, от 9 години в ремисия... здравословно съм добре тъй да се каже, а за психо болести изобщо не може да става дума, но тези негови нападки ме тормозят така да се каже.../ С парите от майчинството няма как да се справя, няма кой да ми помага. Той каза, че повече от 50 лева нямало да дава тъй като дори да го съдя за издръжка, няма да получа повече. Него го осигуряват на минимална работна заплата. Моето спасение е да напусна страната за да се спася от неговия тормоз, и да се стабилизирам финансово. Без негов подпис детето няма как да напусне страната и за това идеята ми беше да му отнема родителските права. Консултирах се само с 1 адвокат за сега който каза че това не е възможно. Моите  въпроси са:
1. Мога ли да му отнема родителските права.
2. Има ли, и какъв е ако има, друг вариант за напускане на България освен отнемане на родитеслките права.
3. Той може ли да ми вземе детето, както ме заплашва.
Предварително благодаря за отделеното ти време и благородната работа която правиш.
С уважение: Нази

# 266
Пела, можеш ли с едно-две изречения, най-прости, да обясниш разликата м/у дела с присъждане на родителски права и издръжка от страна на единия родител, и дело за отнемане на родителски права?
Споря с приятелката ми, която казва, че бащата на детето е с отнети родителски права, но аз твърдя, че това не така.
/и директорката на градината не е наясно, та сега моята приятелка ще мине между капките с висок бал/ Wink

# 267
  • Варна.....
Здравей, Пела,

Поздрави,
Пролетка Петрова.
Искам да добавя, че не баща ми е управител на фирмата, а неговия съдружник, ако това има значение в този случай.
Здравей,
въпроса ти не е за тук.
Тук идеята е да помагаме на самотни майки (бащи), а не по принцип да се дават консултации. Вземи си документите и отиди при адвокат от Твоят град, за да ти даде отговор на въпросите.

По- здрави

# 268
  • Варна.....
Здравейте Пела.
Предварително искам да обясня, че имам адвокат, които е в чужбина за 1 месец и не мога да се консултирам с него. Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите.
От една година водя трудово правно дело с предишният си работодател. Вече е на втора инстанция, той обжалва решението на Районния съд  /в моя полза/ и поиска нова счетоводна експертиза. Съда му определи да внесе 80 лв. депозит. Вчера имаше дело, което беше отложено поради невнасяне на въпросният депозит, съответно не изготвена експертиза.
Въпросът ми е ако депозитът не бъде внесен и до следващото дело /след 1 м./ може ли отново да се отложи делото или ще приключи без нова експертиза. И въобще докога могат да ме размотават.

Предварително Благодаря.
Отговор Най- вероятно, делото ще се отложи отново, като му се даде последна възможност за внасяне на депозита. Ако това отново не се случи, делото ще се реши с наличните доказателства.

# 269
  • Варна.....
Въпрос как мога да намеря бащата на детето си.нямаме брак ,той е признал детето ,не съм го виждала от 6 години ,но сега ни трябват пълномощно и задграничен паспорт а нямам идея къде е той.има ли начин да го намеря
Отговор Няма процедура, по която да го намериш. Възможността ти е да водиш дело за лишаване от родителски права, с призоваване на последният известен адрес. След това ще можеш да изведеш детето от страната, но след разрешение от СЗК, с което ще извадиш паспорт (ако намя такъв).

Общи условия

Активация на акаунт