Отговори
# 180
Дея, браво за овнешкото! Сподели впечатления от Йордания, много ще ми бъде интересно   bouquet

Цеци newsm81 Браво, едно голяяяямо честито! Дано тепърва започва твоята приказка и така до безкрай!

Снежана Много ми стана криво като прочетох твоя пост. Само едно ще ти кажа - твоето моясто е тук, стига ти все още да искаш да бъде такова. Всеки има правото да живее където поиска и да се самоопределя като какъвто поиска. Ако ще и като марсианец! Много се надявам да се върнеш в темата  Hug Hug Hug

Призовавам най-топло всички да бъде заровена томахавката. Само това остава, да се караме по между си и тази тема от приятно и уютно място, за споделяне на сходни интереси и емоции да не превърне в поредица от нападателни коментари. Моля всички ви, това си е нашето място.. да не се прогонваме от него!

# 181
BLAGODARIA na vsi4ki.Mnogo se radvam ,4e me priexte pri vas.Iskate da znaete nesto za men dobre ste se opitam da bada kratka malko ste mi e trydno ,zastoto po printsip sam si barborana.Koreniak rys4ykliika sam v xristova vazrast(sled niakolko dni)stastlivo semeina s dve de4itsa.Jiviala sam v Tyrtsia,rabotix v Cyprus sega sam Greese v momenta ne rabotia ,zastoto si gledam beboka.Imam mnogo priyateli ,poznati tseli semeistva ,koito sa muslumani i znam mnogo ot tiax za obi4ai,traditsii,kulinarni retsepti i t.n.Haresva mi na4ina im na jivot do niakade razli4en ot moya.Imam priyateli v Siria ,v Egipt ot somalia i drygi. Kakvoto vi interesuva za men sam gotova vednaga da vi otgovoria. ZA parfumite kato e stanalo na vapros az otskoro polzvam EUPHORIA-CALVIN KLEIN podarixa mi go i mnogo mi xaresa.A ina4e ot dalgo vreme si polzvam BRIGHT CRYSTAL-VERSACE .Navan vremeto e mnogo priyatno gledam ,4e ve4e po magazinite sa zapo4nali s kolednata ykrasa .Az kato dete mnogo se radvax na prazdnitsite ama sega napravo mi nastraxvat kosite kato se zapo4ne edno pazapyvane edno xar4ene prigotovlenia elxi ykrasi ti4ane napred i nazad ..................kak mi se iska da sam pak dete bezgrijno.I te taka ....

# 182
Цецифло-честита виза и лек път!2 год е много време.....

didi 75 -добре дошла  bouquetкоя ти е любимата арабска рецепта ?Мъжа ти бг ли е?

Дезърт-нещо не следя клюките напоследък ..но чух,че популярната певица Нанси Ажрам се е омъжила за зъболекаря си  Grinning

Една новина обаче ме впечетли:шейх Хамдан,бъдещият принц на Дубай стана попечител на две сирачета от Йемен.
знаете там имаше наводнения ,над 100 души загинаха и над 2 000 са останалите без подслон.
та се чудех осиновил ли ги е,след като не е женен,и какво е попечител:при него ли ще живеят или просто ще ги спонсорира newsm78
Като се разхождаш  из Дубай,освен плакати на най-обичания шейх Зайед (Аллах да е доволен от него) и шейх Мо,вече от огромни бордове ни гледа и Хамдан:голяма реклама,голямо чудо,не,че имам нещо против де,но някак прекалено ми се струва...

Същата работа и в Египет с Хосни Мубарак..

Шиланка-знаеш,че не си права спрямо Ра,прави дауа,не война  Simple Smile
Всичко почва от някъде,дори и тези,които са приели Ислям само за да подпишат...като помислих ТЕ все още са си ...без религия  Thinking(след 5-6г четене на книжки за Исляма ),но иншаАлла!
така,че кажи устагфирАлла или направо два раката за прошка прави жабке!
Имана(вярата) се развива,ще видиш след няколко години,иншаАлла колко ще напреднеш.
А за Ра това може да е изпитание,ти помниш ли ,,началото,, подобни изпитания имаше и Найра..
Имам една приятелка:преди беше една мацка:въртеше едни гаджета,едни ферарита,хотели....за мюсюлманите само подигравки,от най-вулгарните..
Какво обаче стана:омъжи се точно за арабин,сега е една от най-стриктните муслимки,които познавам(машаАлла),вече запамети половината Коран и го рецитира като шейховете(субханАлла у машаАлла),у тях е истинска библиотека от томове с хадити и ислямска литература...та така.Нищо не се знае.
Да не чувам повече спорове моля,Ра и Шилан:кака ви Лили абсолютно ви забранява да се дърпате и дращите Naughty

И махайте знамената и може и малко от музикта..тази тема е религиозно-политически прозаична и леко заядлива(почти по мой вкус  Mr. Green)

# 183
Zdravei Water lily da sapryga mi e ot BG na edna vazrast sme i sa6to e ot Ryse.V kasti mnogo obi4ame arabskia xliab xaresvam presnite zelevisarmi ako ne se laja se kazvaxa Malfyf no moje i dagresa ne sam sigyrna .pile s kiselo mliako ,koeto mi sgotvi moya priyatelka i Makluba (molia dame izvinite ako ne e pravilno) pile s oriz brokoli karfiol kanela i dr.

# 184
  • Paris, France
Цецифло, честита виза и оттук нататък по вода да ви върви!

Лили, попечителя не е осиновител, осиновяване в Исляма няма и аз също не съм съгласна с формата на осиновяване, в която детето се третира като собствено от осиновителите и биологичните му родители са един вид забравени, все едно не са съществували. Попечителя отглежда детето като свое, грижи се за него, изучва го и задоволява материалните му и духовни нужди, като от тази връзка обаче не произтичат права и задължения като между родител и дете като наследяване, забрана за брак итн. Детето запазва името си ( не приема това на попечителя ) и знае кои са родителите му. Няма ограничения в социалния статус и семейно положение за попечител. Това е така наречения fostering. Жалко, че в България тази форма на отглеждане не е разпространена! Тя би дала семейство на децата от домове а и повече хора биха станали попечители знаейки, че не ощетяват родните си деца. Пророка Мохамед е казал, че най-добрата къща на мюсюлмани е тази, в която се отглежда сирак.

# 185
  • Варна
Ами то в правилата на форума добре е писано, че не трябва да се говори за религия и политика, ама кой да го спазва  Crossing Arms може пък като затворят темата, да ви дойде ума в главата  Naughty

Цецифло честита виза  Hug ще чакаме да разказваш, ако дотогава темата все още съществува
Невена мерси за виолетките  Hug

# 186
Абе , скици - пак ли се завъртяхте в омагьосан кръг , бе !? Колко жалко  Sad ..... Ами представете си аз и Снежана да се видим на кафе в някой МОЛ с децата си.На една почти възраст са , момчета  с подобни имена дори .И кво ... нейния мъж  арабин израелец , а моя евреин израелец (зарежете понятията , по принцип...) .....Ми хубаво ще си изкараме сигурно пък после нека се нищи кой  колко широко бил скроен и това онова .... Rolling Eyes  Simple Smile  

Извинявам се , че нахлух в темата ви  ама исках това да кажа само ....света е твърде шарен и ясни ограничения няма , а и ние няма да го променим.В крайна сметка - 2 българки , омъжени за чужденци ...не е ли така ... Simple Smile . Все пак - кой както вижда нещата ...разни хора , разни идеали ....

Поздрави и наистина без нищо негативно го казвам това , от години се знаем ( с повечето) .... Лека вечер ! Peace

# 187
Момичета, идват коледни празници, само някой да е гъкнал да каже нещо за празнуване на коледа и Бъдни вечер веднага ще информирам модератор, че това е религиозен празник.

Споко, шегувам се. Съжалявам ако не оцените шегата, но показвам колко абсурдно е да се очаква да не се говори въобще за религия. Не съм съгласна да задълбаваме и да се караме по религиозни въпроси, но пък е нереалистично, и то в арабски форум да не се засягат тези въпроси въобще. Че то религията в арабския свят е половината от живота ...

Нереалистично е и да очакваме да няма разпри от време на време. Само се огледайте - всички сме на различни възрасти, от различна среда, различни интереси, различен житейски опит. Какво очаквате? Да си разменяме по цял ден виртуални кафенца и виртуална баклава ли? Ние сме хора с различно мислене и е нормално да има сблъсъци понякога. Важното е да ги превъзмогваме и да продължаваме напред.

Дуа, съгласна съм, че има огромна разлика между шума на Ф16 над главата ти и шума му по телевизията. Благодаря, че сподели нещо толкова лично и съкровено.Но не мисля, че може да се забрани на някой от Израел да посещава форума. Ние нямаме монопол върху форума, освен това хората може да са се установили да живеят в Израел по различни причини, не непременно да нападат араби. Ето, колко мюсюлмани живеят в западни страни...критикуват политиката на тези страни, а живеят там, възползват се от социалните помощи, паспортите, работата...

Шилан и Шиар   Сабр, джанъм, сабр !!!

Последна редакция: чт, 06 ное 2008, 19:25 от Monsoon_rain

# 188
Аз се разсеях за малко и ето пак сте запълнили темата Grinning
Прочетох ви всички много внимателно. Опасен огън запали Rasha, но някои момичета бяхте много крайни, в доста от коментарите ви имаше злоба, а не трябва така Hug Напълно споделям мнението на Nevena, която се опита да я разбере, а не да я съди. Лично аз не можах да разбера исляма, опитах с голям интерес, но това, с което се сблъсках, бяха само норми за поведение, не намерих нищо за душата, уви. Това не значи, че бих се нахвърляла към инакомислещите, чета всичко по темата с огромен интерес. Разбирам, че знаете много повече, отколкото аз успях да науча за мюсюлманството. Но действително съм срещала българки, които отричат всичко българско, отричат християнските ни ценности, едва ли не се срамуват откъде са дошли. Нека говорим за ислям, но без изводи като: "мюсюлманин никога да не се жени за невярващ", прекалено крайно е. Всички сме еднакви, просто наричаме Бог с различни имена! Това е, в което вярвам. Peace

# 189
Monsoon, не мисля ,че не трябва да се говори за религия бъобще...няма как тя е част от повечето, тоест част от живота ни...но въпроса е КАК според мен.Информативно а не демостративно .  Wink Ако е просто леко  и без да се натрапва ...не виждам лошо. Но разни груби и крайни изказвания, смесване на религия и политика, наставления кой бил грешен и кой бил свят...  Simple Smileкой в кривия път и кой правия..... Има си такива форуми. Аз да съм тропнала на някой ''абе ви луди ли сте що четете Корана, четете Библия... не ...ей ма на колко време се мъдря тука....пиша си с момичетата за други неща, понаучавам по нещо (може и те от от мене Simple Smile)

Невена правилно си писала за попечителството. Peace

# 190
Harriet, и аз точно това казах.

Не съм съгласна да задълбаваме и да се караме по религиозни въпроси,

Доколкото разбрах двете момичета са дискутирали в чата и според мен не беше правилно да пренасят спора си тук. може би трябваше да го решат пак в чата, в имейли или на лични...

# 191
хей, чедна тема за осиновяването  Simple Smile

Манталитета на българина е такъв, че отглежда деца като се надява те да го гледат него един ден, тоест "дава грижи на заем". Затова в България никой не осиновява болни дечица и те се институционализират /много грозна дума за дете/. БГ осиновява дете, когато не може да има свое и е с куп претенции-  да е бебе, да не е циганче, да не е мулатче, да е русо, синеоко и такива едни, все едно е на пазар и избира краставици и домати  Confused
 Докато чужденците, често многодетни родители, осиновяват с идеята, че могат да бъдат полезни на това подхвърлено дете, няма значение дали е със синдром на Даун, шизофрения, китайче или негърче; не крият от детето произхода му-напротив дори го поощряват да изучава родния си език и култура.

В исляма е забранено да осиновяваш дете, в смислъла, който влагаме в Бг. Голямо добро е да помагаш на сирак, да се грижиш за имотите му докато стане дееспособен, да бъдеш честен с него, но си длъжен да му кажеш кои са родителите му и детето не приема твоето име.

Наскоро, моичкия бил в Миграция, и някакъв  възрастен арменец  го спрял и питал, момче какъв си ти, на арменец приличаш  Simple Smile  казал, че не е арменец и стареца казал, че преди време загубил 18год. си син в катастрофа, та сега след толкоз години се сетил, че е сам и и искал да си осинови момче, арменец на същата възраст , което е бил сина му  Rolling Eyes  

Освен разликата при осиновяване, наблюдавам и друга разлика - отношението към хората с увреждания.   Бг те са обект на подигравка, изолирани са, потбутвани.

В едно предаване за Халебджа  показаха стотици деца, родени с увреждания вследствие на химическото оръжие използвано от Садам. И още много години ще продължават да се раждат такива деца .  Гледаш го, няма крачета, само трупче, обаче  не го подхвърлят насам натам родителите, не го смятат за бреме и товар

http://www.youtube.com/watch?v=Gdhgy9EuRNc  ето клипче за Халебча

бягам , че нямам време  Confused

# 192
Аз щот' съм любопитна   Rolling Eyes .... Simple Smile Та кажете за имената на децата ...Нали в исляма всяко дете  трябва да носи на  баща си името - фамилията .То може би има разни тълкувания , а може би се прилага  направо и единствено така ако е възможно (ако се знае бащата ). Дано питах правилно ...  Rolling Eyes ....

Ха да видим кой без  #Crazy  Shocked  от  държавата , написана под ника ми ще ми отговори    Simple Smile (майтап да става) .

# 193
Развитието на темата през последните дни никак не е по вкуса ми и не знам дали ще продължа да пиша тук,но само да кажа нещо набързо.И у нас вече я има практиката на приемното семейство, макар и с малък опит и все още развиваща се: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=268394.0
Коментарите за осиновяващите бг-ри са меко казано груби. Осиновяването на болни деца у нас и в чужбина идва с тази разлика,че децата с увреждания често имат нужда от сериозни и скъпи медицински грижи,които за съжаление у нас малко хора могат да си позволят. Да се обобщава, че бг-рите осиновяват, за да има кой да ги гледа на старини....не бих се съгласила. Ако темата наистина ви интерсува - има цял подфорум по въпроса: http://www.bg-mamma.com/index.php?board=26.0    Peace

# 194
еееейййййййййййй къф е тоя мой късмет-нямам нет то4но когато става интересно Mr. Green

раша не знам дали 4етеш-но по въпроса-от пишещите в темата моите като 4е ли са най големи на 13 и на 12-и доста добре се справят и в Сирия и  в България-живеем в Сирия,не знам и какво зна4ение има за теб и  външния вид на детето,понеже няколко пъти го споменаваш-при мен големите определено не се разли4ават от българ4етата-е виж дреби е видимо араб4е,а за имената само голямата е само с арабско име,на средната името е доста рядко и сред арабите -но пък се среща и в други страни,а дреби е Даяна или Диана както и казват тук-име също така широко разпространено по тези ширини
Розалия правилно каза ,4е тук супербогатите  семейства рядко си взимат снахи извън техния кръг или пък ако снахата е 4ужденка-то тя ще е западна Европа или Северна Америка
другото няма да коментирам,щом ти виждаш така нещата едва ли мога аз да ти повлияя

цеци 4естита виза  bouquet

добре дошла диди 75  bouquet

петя извинявай ,ама малко не разбрах въпроса newsm78-разясни го

Последна редакция: чт, 06 ное 2008, 21:39 от dtti

Общи условия

Активация на акаунт