Юлчетата мили се борят с вируси, бацили

• 11 494
  • 291
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Да се похваля - днес беше първата изцяло самостоятелна закуска на Или, минала без никакви поражения. При това не беше никак сред твърдите - мляко с бисквити. Сега остава и супите да минават с по-малко жертви  Mr. Green

Shocked

Лелееее...
Давид е мнооого далеч от това да яде сам без поражения... а за супи да му давам да се опитва даже да си гребе и през ум не ми минава... Браво на Илийката, той е герой!!!

За сушилнята - ние сме с Беко. Вече дори не искам да си представям живота без сушилня. Всичко пъхам там, до сега има само едно откровено поражение - на пуловер на съкровището, в който имаше вълна (сви се безвъзвратно Mr. Green)... От друга страна и други подобни съм пускала и са живи...
Като се замисля - и някои пижамки май се свиха. Ама не съм сигурна дали при сушенето или при прането, че като беше мъничък все му ги перях на 65 град.

Но пък май се очертава да е левичар - постоянно с лявата ръка върши всичко. А в моя род доста са левичари. Дори самата аз съм писала, а и все още мога да пиша с лява ръка.

Завиждам ти за тази способност! Как завиждах на приятелката си - левичарка в у-та, която, когато йс е измореше лявата ръка от писане, просто преместваше химикала в дясната... несправедливост, аз не мога така!
С права лъжичка ли си го учила да яде? Давид периодично се опитва да хване кривата с лявата ръка - ама тя за лява ръка не става изобщо, а с права с която и да е ръка излива съдържанието основно по брадата си...

Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 18:23 от katiABV

# 121
Със съвсем обикновена чаена лъжичка Simple Smile

# 122
  • София
ето ме пак. ами синьо си му е, няма промяна ама не го боли май много. в настроение е детето и така Praynig
ками, ужасна случка с това детенце... нямам думи. просто за миг стават нещата и не са злоумишлени, прсото и адски да внимаваш можеш да не реагираш адекватно когато трябва за съжаление Rolling Eyes

# 123
  • София
Благодаря ви за отговорите. става въпрос за сестрата на мъжа ми. Тя е на 37 години и сега БХС и показа висок риск. сигурна съм, че ще е наред всичко, но все пак си е притеснение, докато излязат от амниоцентезата резултатите. Тя ще я прави другата седмица.

Кати, наистина ли няма връзка м/у ръждата и тетануса? винаги съм мислела, че има. Кажи, че ми стана интересно.

# 124
Аз днес ще съм виден спамер  Mr. Green Това за тетануса мислех, че съм го написала още като Ува каза, че се е наранила.

Тетанусът се причинява от бактерий, наречен Clostridium tetani, който се намира в почвата и в животинската тор. Раната може да бъде незабелязана, но бактерият се развива в нея и отделя невротоксин, който атакува нервната система и предизвиква мускулни спазми.

Това го научих когато през бременността се дернах на ръждиво ренде.
Успех на зълва ти, Галена  Praynig

# 125
  • София,
Успех на зълва ти, Галена  Praynig

ДА успех и от мен! Hug И да не се тревожи, а то мисля че амниоцентезата е задължителна за жени над 35. НА фетална морфология също може да се определи доста точно дали детето има синдром на ДАУН, те го гледат по профила на лицевите части, но наистина амниоцентезата е едно от най точните изследвания, но и тя не може да потвърди някои болести. Ох нещо съвсем се омотах.КАкто и да е само да е много спокойна и много да се пази! Hug

# 126
М@я, 4естита втора 4ерти4ка и лека бременност Grinning

# 127
Оопс, игнорирайте предния пост към Мая - вместо 2 години съм прочела 2 дни Embarassed

# 128
  • София
Кати, наистина ли няма връзка м/у ръждата и тетануса? винаги съм мислела, че има. Кажи, че ми стана интересно.

Тетануса се причинява от анаеробен бацил - Clostridium tetani. По принцип входна врата на инфекцията е недобре обработена дълбока рана или убождане. Бактериите отделят токсин, който засяга нервната система, предизвиквайки гърчове. Особено характерен е опистотонус, при който тялото се извива като дъга назад. Смъртта настъпва при гърч на дихателната мускулатура.
Ваксината представлява тетаничен анатоксин - запазени антигенни свойства, но без да е токсичен, т.е. имунната система изгражда тела срещу токсина.
Clostridium tetani е бацил - т.е. образува спори, които са средство за оцеляване в неблагоприятни условия. В този вид той може да просъществува в почвата до 25 години. Малко ми се губи вече каква точно беше връзката му с тревопасните - дали можеше да се развива в храносмилателния им тракт или просто те го гълтат заедно с пръстта, когато пасат, но е факт, че най-често се среща в изпражненията на тревопасните.
Наистина няма нищо общо с ръждата по пирона. Аз лично бих предположил, че този мит е тръгнал от времето, когато хората са ходели боси, а пироните, на които са можели да се набодат са били най-вече тези, паднали от конските подкови. А тези пирони повече или по-малко са били в контакт с изпражненията на коня.

Тетанус

Определение
Тетануса е една от най-тежките инфекциозни болести. Тя се причинява от грам-положителни бактерии (клостридиум тетани). Тези бактерии отделят силно токсичното вещество екзотоксин, което уврежда нервната система и червените кръвни клетки.
Тетаничнита бактерия и нейните спори са широко разпространени в природата. Те попадат в почвата чрез изпражнения на тревопасни животни - бактерионосители. При наранявания с нарушаване цялостта на кожата бактериите проникват в човешкия организъм. Заболяването по-често се среща у деца.
Попадналият в организма причинител се размножава, като отделя силния екзотоксин, който достига до мозъка и нарушава предаването на импулсите до мускулите. Това предизвиква появата на мускулни гърчове. Засягат се и сърдечният и дихателният мозъчни центрове. Постепенно с увеличаването на ларингеалния оток дишането се затруднява, става повърхностно. Болните изпитват силен задух. По-тежки и по-продължителни мускулни гърчове могат да причинят скъсвания на мускули и сухожилия или счупване на кости.

Клинична картина
Първите признаци на болестта настъпват няй-често от 6 до 14 дни след инфектирането. По-кратък инкубационен период обикновенно се последва от по-тежка болестна картина. Появява се спазъм или гърч на дъвкателната мускулатура със силно стягане на челюстите. Говорът и дъвченето се затрудняват извънредно много. По-късно гърчовете обхващат и мимическата мускулатура на лицето и други мускулни групи (на краката, на ръцете, шията, гърба).
При разпространената форма гръбначната мускулатура е обхваната широко от гърчове, като по време на тетаничен гърч тялото е опънато дъговидно и само главата и петите служат за опора. Тетаничните гърчови пристъпи отначало са по-редки и по-краткотрайни, но постепенно се засилват и стават попродължителни (тетаничен статус). Съзнанието е запазено, което прави гърчовете още по-мъчителни.

Лечението се провежда в болнично инфекциозно заведение. Инжектира се противотетаничен серум. Назначават се болкоуспокояващи и упойващи средства (фенобарбитал, реланиум), противогърчови медикаменти, релаксаторни препарати. Извършва се допълнителна обработка на рана, през която е проникнала инфекцията. Осигурява се пълен покой в затъмнено помещение. При тежки случаи болните се включват на апаратно дишане.

Прогнозата е сериозна. При настъпили усложнения и тетаничен статус прогнозата е неблагоприятна.
Профилактиката се състои в задължителна ваксинация (комбинираната ваксина дифтеткок) на подлежащите контингенти лица. Васкината е включена в задължителния имунизационен календар за децата. Реваксинацията се провежда през 10-годишен интервал. При нараняване профилактично се прилага тетаничен анатоксин и при имунизирани лица, ако от последната имунизация са изминали повече от 12 месеца. При неимунизирани лица в такива случаи освен тетаничен анатоксин се прилага и противотетаничен серум.

# 129
Здравейте  Hug!!!
Ние с Вайана сме добре, но почти не ми остава време да пиша! Само ви изчитам набързичко!
Миналата седмица бяхме малко в Добрич, на гости на майка и татко и на сватба! То май заради нея основно се прибрахме!
Вайа вече е с 6 зъба отгоре и 4 отдолу! Голяма палавница е маймунката малка! Понякога е доста неудържима! Ама да ни е жива и здрава!
Иначе и ние сме пак с хрема! Другата седмица ще отидем при педиатърката и да я види, че на 22.11 заминаваме за 4 дни в Трявна с още едно семейство и две дечица.
Малко да подишаме чист въздух, пък и да разпуснем.
Ще пиша като се върнем и ще пусна малко нов снимков материал!
Целувки на всички от нас
!

# 130
  • USA
Според мен е нереалистично да очакваш други хора да ти гледат детето, така както ти си го гледаш. Важно е само да няма противоречия за основните неща.
Кристиан в яслата го учат да яде сам и винаги се оплесква страхотно. Вкъщи аз си го храня.

Галена, надявам се да няма проблем с детенцето.  Praynig Хубаво е, че ще правят амнио да се убедят.

Мая, радвай се, че са ми вдигнали заплатите на хората. Нека всички да са добре. Ти сега не работиш и ти плащат, така че няма защо да се
оплакваш Party, като се върнеш на работа пак ще си взимаш американската заплата.

Много ми е смотано, някакви неприятности пак са ме засипали.  Confused

# 131
Здравейте!
Ели, не си се объркала, аз наистина имах висок риск при БХС. Не искам да си спомням за този кошмар, беше ужасно напрежение, което продължи месец докато излязат резултатите от амниото. Галена, не се притеснявайте, аз около себе си имам поне 5 такива случаи и всички за щастие са с щастлив завършек. Успех и на вас Hug
Аз също изисквам да гледат детето ми така, както аз искам. Да го хранят по начина, който аз съм избрала, да не му се крещи, всичко да се обеснява спокойно. Смятам, че и свекърва ми и майка ми спазват тези неща.
Уинкс, дано нещата се подредят при теб Hug
Дели е полудял по бормашини и отверки. Вече му купихме доста подобни играчки, но той все иска на тати истинската бормашина Laughing
Тази вечер имахме гости и той заспа в 10 часа. Това е късно за него за зимният период .
Лека нощ на всички!

# 132
ТАНЧЕ, ЧРД! ВСЕ ТАКА ДА МЛАДЕЕШ И ХУБАВЕЕШ! ...И ЕДНО БРАТЧЕ НА АДИ ДА УРЕДИШ  Wink newsm59

# 133
Танче ЧРД и от мен  nbirthday
Албена  Joy Много ме развесели  Hug
За Даун - при мен имаше проблем от феталната морфология. Някаква костичка не беше със съответните за седмицата размери /нухоална глътка или нещо подобно беше/. Даже за аборт ми говориха  Sick Бяха ме извикали пак за преглед след 10тина дни и казаха, че вече всичко е в норма  Peace Ама голяма драма беше. Спомням си, че това е единствения преглед на който Сашо не успя да дойде с мен и аз излязох от кабинета разревана, а той ми звъня да съм купила хляб на връщане... сещайте се после какво последва  Whistling
Winx  Embarassed знам, че е временно и се радвам за всички около мен - те като са добре и ние ще сме добре. Просто чистосърдечно си признавам, че ми стана малко  Sick

# 134
  • USA
Честит Рожден Ден, Таня!    bouquet Много здраве и късмет ти желая!

Майче,  Hug. Аз си мислех какво ли им е било на родителите ни като ние пресни-пресни от университета сме взимали по-високи заплати от тях, които са работили доста години. Ей това за мен е по-ненормалното.

Общи условия

Активация на акаунт