410 дни платено майчинство - мисията Е възможна

• 39 406
  • 627
  •   1
Отговори
# 480
От това, че има хора, които безкористно, добронамерено и напълно самоотвержено са се борили за една добра кауза изобщо не ми става по-добре. Радвам се за майките в заварено положение, но те са много по-малко от ощетените, разберете и погледнете на нещата по-глобално. Нали говорим за бюджет, раждаемост и подпомагане … Но всеки гледа себе си.

Не виня организацията, нито подписалите се на петицията, за всички е ясно кой е виновен. И как с едната ръка дава, а с другата взема два пъти повече. Все пак криза е, трябва да се върже бюджета. Но поне да не минава като благодеяние, че става цинично.

Достатъчно съм наясно със счетоводството за да знам има ли смисъл от по-високи осигуровки. Осигурявам се сама в ЕООД. Работя от отдавна и съм дала достатъчно на държавата.

А ето оттук ще видите какво мислят счетоводителите: http://odit.info/?s=6&i=131265&f=3  Няма никой, който да си мисли, „че са му направили добро”.

Присъединявам се към това, да са ни живи и здрави дечицата,

# 481
  • София
Здравейте!
Тъй като предложението за майките студентки още не е гласувано в зала от БТВ имат молба бременна или майка студентка да се снима за тях. В случай, че някой има желание нека ми пише на лични, за да дам координати за уточняване на подробностите.
Благодаря предварително   bouquet

# 482
това е страница за изчисляване на работодател:
http://pariteni.bg/Calcs/5/eccbc87e4b5ce2fe3.html

Когато работодател ви осигурява на реалната заплата ,т.е.на по-голяма от минималната не си мислете че той трябва да ви плаща всичките данъци,а и вашите са повече.Така 4е не ви е виновен само работодателя,защото и вие сте били на далавера от тази работа.Ето тук из4ислявайте и не обвинявайте.Вижте хубаво брутото и нетото и тогава се сърдете.
http://pariteni.com/Calcs/c4ca4238a0b923821.html

Последна редакция: пт, 12 дек 2008, 17:10 от GALQ79

# 483
  • у дома
Ами... на печелившите - честито! Хубава и благородна идея, която правителството унищожи.
Тъй като съм свободна професия и досега съм се осигурявала на по-ниския процент (без включено майчинство), ми се наложи да чакам 1 г., за да мога сега януари 2009 г. да си сменя вида осигуряване, както и да си увелича сумата на осигуряване. Сто пъти предпочитам да си беше останал старият вариант - 6 месеца осигуряване назад + 9 месеца платено майчинство.
Сега излиза, че ще трябва да отложа планирано забременяване с още минимум 4 месеца, за да мога да се вместя в изискването и да имам "12 месеца осигуряване назад" до момента на раждането си.
А милите заварени бременни - те какво ще правят?!

# 484
Чета и се чудя как винаги доброто се опорочава. В една нормална държава осигуровките са върху реалната заплата, т.е. майките трябва да са доволни, че платеното майчинство е удължено. Друг е въпросът, че много от жените в България, като разберат, че са бременни, търсят фирма, която да ги осигурява. По този начин са ощетени тези,  които са си плащали осигуровките години наред. Нека не се сърдим и нека не плюем по жени, които са се опитали да направят нещо положително. Време е да си потърсим правата от самите работодатели!

# 485
Ами хайде, потърсете си ги. Да видим как

# 486
  • у дома
Време е да си потърсим правата от самите работодатели!

Да, разбира се, ама как ли?! Но това важи, за тези които имат работодатели. Аз нямам такъв и никога не съм имала. От кого да си потърсим правата, ние със свободните професии, които за всичко и навсякъде сами си плащаме?

# 487
Да, разбира се, ама как ли?! Но това важи, за тези които имат работодатели. Аз нямам такъв и никога не съм имала. От кого да си потърсим правата, ние със свободните професии, които за всичко и навсякъде сами си плащаме?
Е хайде сега, да не би някой да ти е виновен,че упражняваш свободна професия??? Личен избор!! Що си се осигурявала на по-ниския процент без включено майчинство?! Пак личен избор, нали! Никой не ти е виновен, че трябва да си отложиш планираното забременяване - нали затова е планирано  Wink 
А относно некоректните работодатели, по-напред в темата една майка от СНБМ го беше казала - който има такъв да се обърне към НАП.

# 488
  • у дома
Е хайде сега, да не би някой да ти е виновен,че упражняваш свободна професия??? Личен избор!! Що си се осигурявала на по-ниския процент без включено майчинство?! Пак личен избор, нали! Никой не ти е виновен, че трябва да си отложиш планираното забременяване - нали затова е планирано  Wink 

Просто за уточнение: никъде не казвам, че някой ми е виновен и не в такъв контекст е поста ми! Simple Smile
Относно личният избор - мда, то всичко до това се свежда! Дори и изборът на работодател.
Wink

# 489
Защо искаме, когато първо не сме дали? Какво да кажат такива като мен-аз в момента съм по майчинство с третото си дете, което не съм родила, за да ми плащат, а защото съм искала да имам. И това, което много ме дразнеше в първите дни след раждането, беше еднократната помощ-200лв./за второ дете-600лв, но държавата не стимулирала раждането на трето дете/.Това не е точната тема, но го казвам пак във връзка с това, че някои са ощетени за сметка на други. Когато някоя майка не е работила или не се е осигурявала, как иска да получава майчинство и  откъде да дойдат парите за него?  

# 490
Нека не се сърдим и нека не плюем по жени, които са се опитали да направят нещо положително. Време е да си потърсим правата от самите работодатели!

Точно майките ли ще "изправят кривите краставици".  Не стига, че жените по правило са на по-неизгодни трудови условия. Мен поне на половината от интервютата, на които съм ходила са ме питали за "семейното ми положение" и дали няма да взема да изляза по майчинство. О-о-о-о- "омъжена, но без деца" - веднага им светка червената лампа. Веднъж даже един простак си позволи НА ИНТРВЮ за работа да ми каже, "ти ако ще раждаш, гледай да е през лятото, че тогава имаме по-малко работа. Ако ме послушаш всичко ще е наред. Всичките ни служителки раждат през юли и до септември - на работа !!!"  #2gunfire И това е в София, високо квалифициран служител.

Всички лъжат и крият доходи, кой както може, точно младите майки ли трябва да водят неравна битка. Като почнете от шивачките и строителните работници и стигнете до високо квалифицираните длъжности, а най-вече депутатите, всичко укрива данъци и осигуровки. "Царят" промени закона за наследството за да не плати данък докато си "връща" имотите !!!
За много предприемачи от дребния бизнес, излизане "на светло" би означавало фалит - защото такива са условията, които създават милите ни управляващи.

И аз се осигурявам на минимална заплата. Защо да се осигурявам на повече??? Да кажат майките, какво толкова са получили от здравната каса и има ли значение на колко са се осигурявали?

А тези, които "са се опитали да направят нещо положително" нека бъдат честни, нека напишат дали техните осигуровки са наред и най-накрая да си признаят, че са излъгани.

# 491
А относно некоректните работодатели, по-напред в темата една майка от СНБМ го беше казала - който има такъв да се обърне към НАП.

Напълно подкрепям последното изказване.Нека не забравяме и момента, че ние осигурените на реалните заплати плащаме и по голями данъци.И всяка премия ми се облага с данък.Та все си мисля, че като дава човек очаква и да получава.
За това неможе да се говори за прецакани бременни.Когато нещата не завискят само от теб, не можеш да си правиш сметки за година напред.Всичко се случва.
А ако наистина почнете да се борите за правата си и за всяка нередност относно вашето осигуряване или каквото и да било сигнализирате където трябва ще започне и резултат да има.А не всички да си мълчат и после да се тюхкаме.

# 492
....Когато някоя майка не е работила или не се е осигурявала, как иска да получава майчинство и  откъде да дойдат парите за него? 
Е затова иде реч, 30 и кусур страници стана тази тема, за да слушаме "недоволните" от новия закон, които са се сетили да се осигуряват, когато са разбрали, че са бременни. И то пак е "изкуствено" осигуряване, щото си внасят в НОИ осигуровките накуп за 6 месеца. А дотогава сте спестявали от осигуровки и данъци, естествено, че сте били на далавера! Е, може да не ви харесва да чувате такива изказвания, но това е истината, а тя често е неприятна за слушане.  Sunglasses Стига обвинявахте държавата, щото вие не сте били коректни към нея години наред, спестявайки пари от осигуровки, респективно и от данъци. Фонда "Общо заболяване и майчинство" съществува не благодарение на вашите еднократно и изкуствено внесени осигуровки, а благодарение на такива като мен, които съвестно си внасят осигуровките върху реалната заплата години наред.   

# 493
Няма угодия! И аз съм на мнение, че майките упражняващи свободни професии сами са си избрали за какво да се осигуряват. Криви излязоха сметките само на тези, които са разчитали да  се осигурят само 6 месеца и да взимат по-висок или  пълен размер майчинство.
Аз съм от тези, които винаги са си плащали и са осигурявани на пълния размер възнаграждение. Хубаво ли е на такива като мен всеки месец да виждаш колко ти е отдържано за какво ли не!
Аз не пресмятам колко и какво съм загубила или спечелила. За мен промяната значи това, че 12 месеца аз спокойно ще си гледам детенцето. А, свободните професии, да не се оплакват чак толкова, защото могат , а и го правят, поработват докато са в майчинство. Аз нямама такава възможност.

# 494
първо да кажа "браво на сдружението !"радвам се че постигнаха толкова много,макар че мен не ме устройва.
и второ - някой ще ми обясни ли как по точно да накарам работодател да ме осигурява реално?!по принцип ще е добре но дефакто не виждам как.той ти казва условията,а ако не си съгласен се спасявай.и без това сега много хора си търсят работа.
и много ме е яд на изказвания от сорта " аз се осигурявам реално и тези които не го правят ме прецакват".я се осъзнайте бе хора!ами дайте като родим вече да не се осигуряваме,че да не ни "прецакат" бъдещите майки!

Общи условия

Активация на акаунт