Занималнята-за или против

• 5 974
  • 74
  •   1
Отговори
# 45
Аз съм много доволна от занималнята.
Пишат си домашните, правят им диктовки и задачи по математика.Това в къщи аз не мога да го направя, за това съм доволна.Все пак е по-добра подготовка от тази в къщи.

# 46
  • There I was on a July morning
Детето ми посещаваше занималня от първи до трети клас. Много съм доволна. Всички домашни си пишеше там, дори в повечето случаи учителката ги проверяваше. Освен това приятелките и също ходеха и на нея и беше приятно. За дете с работещи родители смятам, че е добър избор.

# 47
  • София
Детето ми вече трета година е в частна занималня. Не знам как бихме се справили без нея. От занималнята го водят на Алианс и на плуване, подготвят го за състезания по математика. Детето се чувства добре, ходи с желание, дори и през лятото.

Знам, че не във всички частни занимални е така, даже ние сменихме една, защото не бяхме доволни, но ако човек има възможност си заслужава да се пробва - ако не в първата, то в следващата може да се получи. Пък частни занимални в София - колкото искаш

Между впрочем в първи клас бях доволна и от държавната занималня, смения я само заради страничните занимания, на които нямаше кой да го води сина ми.

# 48
Ох.
Аз съм за занималнята (то не че имам голям избор), но за тези пари бих искала доста сериозно отношение към оползвотворяването на свободните часове на детето ми.
Не просто да му помагат да учи, да го пуснат да си играе и да рисува.
Не е трудно да се правят проекти, да се засади бобче, да се сготви нещо, да се правят образователни игри... толкова неща могат да се измислят, направо ме е яд как лети времето на децата ни.

# 49
  • В офиса
Против занималнята. Ако ще е по цял ден - да е в наистина целодневно училище, където се редуват равномерно движение, учене и арт занимания; Също така детето трябва да има време да остане насаме със себе си и интересите си. И не искам учителката да проверява домашните - грижа на детето е дали и как ще си ги напише. А най-добре въобще да няма домашни, както е в някои у-ща с целодневни занимания.

# 50
  • Sf
Не съм против занималните като цяло - предвид алтернативата децата да се прибират и да са вкъщи сами.

Имам много лош опит с държавната занималня в училището на дъщеря ми. Бих се ориентирала към частна занималня или гледачка, която би прибирала детето ми от училище и би помагала с домашните.

# 51
До втори клас бях ЗА. От трети насам - ПРОТИВ. От учителка на дъщеря ми чух думите, че децата, които не ходят на занималня, са по-добре подготвени. Сега е в четвърти. Нямат занималня. Все така си е отличничка, но се научи сама да си организира свободното време. Така за нас е по-добре.

# 52
  • София
Джуди го е написала достатъчно добре, затова няма да повтарям нейните аргументи.
Накратко, ако родителите нямат друг избор, занималнята е вариант детето да не е самичко по половин ден. Ако няма накъде и аз бих ги записала на занималня. Най-добре е детето самичко или с помощта на родителите да си изгради навици за учене и организация на времето. Като компромисен вариант мисля, че може да наеме човек, който да поеме детето след училище.

# 53
Тези занимални доста са се комерсиализирали. Събират добри суми, а претупват нещата. И естествено казват "дъщеря ви/ синът ви се справят отлично!!!!!!"
----------
Аз сама се занимавам със сина ни. Нямаме проблеми. Едва ли някой може да му обърне повече внимание. Аз си го знам най-добре.
Това си е мое мнение. Най-вероятно има изключения от общото правило.

Последна редакция: сб, 14 фев 2009, 09:56 от _Venera

# 54
  • София
Judy, мерси за назидателният тон. Почувствах се като ученичка. Обичам изказвания от вида, няма да стане, защото и т.н. Ще стане ако има желание и съответният натиск. Парите за училищата идват от нашите пари, т.е наше е правото да изискваме по-добро образование. Ние не го правим, искаме да си даваме парите в частни занимални, оправдаваме се, че няма как да стане. И не става. Излизам от спора, резултатът ще е като във всяка подобна тема.

Анче,
Остави таз` песен любовна. Peace По-добро образование..., да изискваме... нашите пари... Развитието на учителската стачка миналата година и развитието на протестите на фермерите сега са показателни за това кое как се случва. С трици маймуни не се ловят. Още повече с малко трици няма как да наловиш много маймуни. В нашето училище вече няма занималня, освен за първокласниците. Директорката каза "няма пари да се плаща на учител за занималните до четвърти клас, защото делегираният бюджет не излиза, а трябва и ремонт да се направи на салона. Като сменяха дограмата събирахме пари да се измаже около прозорците, пари за щори събираме, пари за нови бели дъски... Това е положението. Всичко става с пари.

# 55
  • София
Твърдо против - дори и само заради целодневното стоене в училище - на тази възраст /1.-4. клас/ ми се струва истинско мъчение за децата. Не коментирам качествата на преподавателите, има ги всякакви- мерканитилни или отдадени на работата си. 
Обгрижването на голямата го реших с раждането на малката, някой във форума беше писал за това "соц. явление"  Mr. Green
За малката - благодаря на майка си, която се изявяваше като учителка в занималнията    bouquet

# 56
Синът ми ходи на частна занималня и от една страна е добре за нас , защото няма кой да го взима от училище и да го гледа докато ние сме на работа. Но пък от друга страна доста му идва цял ден на у-ще  и вечер е невъзможно и аз да го хвана да учи. А индивидуалното занимание е доста важно. Вярно пишат си домашните , но госпожата е с 20 деца и няма как да се занимава по задълбочено. Ако имах друг вариант , вместо занималня определено щях да избера него.

# 57
цвети77, споделям мнението ти. Занималнята на този етап е единствената ни алтернатива, но се убедих че заниманията вкъщи и атмосферата са наистина незаменими. Отношението ми към занималнята, като начин за подготовка си остава положително - разбира се, само когато няма друг начин book

# 58
  • Виена
Аз съм,за занималнята  Peace.Дъщеря ми не ходи,защото тук условията са такива  Tired.Аз не работя (гледам по малкото си дете),следователно съм си в къщи,и мога да се занимавам и с нея.Не ми дават място  Rolling Eyes.Аз бих искала да ходи,но...В къщи си пише домашните за половин час и толкова.А там ще се занимават 2,3 часа.С деца е различно.Надявам се догодина да почна работа и веднага подавам за място!

# 59
Judy, мерси за назидателният тон. Почувствах се като ученичка. Обичам изказвания от вида, няма да стане, защото и т.н. Ще стане ако има желание и съответният натиск. Парите за училищата идват от нашите пари, т.е наше е правото да изискваме по-добро образование. Ние не го правим, искаме да си даваме парите в частни занимални, оправдаваме се, че няма как да стане. И не става. Излизам от спора, резултатът ще е като във всяка подобна тема.

Анче,
Остави таз` песен любовна. Peace По-добро образование..., да изискваме... нашите пари... Развитието на учителската стачка миналата година и развитието на протестите на фермерите сега са показателни за това кое как се случва. С трици маймуни не се ловят. Още повече с малко трици няма как да наловиш много маймуни. В нашето училище вече няма занималня, освен за първокласниците. Директорката каза "няма пари да се плаща на учител за занималните до четвърти клас, защото делегираният бюджет не излиза, а трябва и ремонт да се направи на салона. Като сменяха дограмата събирахме пари да се измаже около прозорците, пари за щори събираме, пари за нови бели дъски... Това е положението. Всичко става с пари.

Вярно, че става трудно, но ако не настояваме, няма въобще да стане. Примерът с програмата "Без свободен час" е достатъчно показателен - след като им проглушихме ушите за безумието на свободните часове и дори разработихме система за управлението им, най-после решиха да прекратят тази практика и даже отпуснаха пари за решаването на проблема. По същия начин стои и въпросът с целодневното обучение. Въпрос на упоритост, последователност, разработване на решения и хвърляне на усилия от страна на родителите. Не е честно ние да воршим работата на администрацията, но иначе просто не става.

Общи условия

Активация на акаунт