dianjeli3 ето рецептата
а за фокачата ето набързо, че не можах да я снимам и още не съм я качила, трябва да я направя пак
500 гр. брашно
9 грама прясна мая
12 грама картофено брашно (полуфабрикат за пюре)
18 грама свинска мас
10 гр зехтин
300/310 грама вода (в зависимост от брашно, тестото трябва да бъде меко като меката част на ухото)
10 грама сол
1 / 2 ч.л. малц
Замесват се на ръка всички съставки за няколко минути, за да смеси всичко и да няма бучки в тестото. Покрийте добре и оставете да втаса, около 2 часа, може и 2 часа и 1 / 2.
Премесва се отново, оформят се две топки тесто, покрива се с влажна кърпа и втасва отново за 1 час. После оформете тестото като го разтегляте нежно с ръце, намазани със зехтин, и го сложете в 2 тави от около 30x25 см. добре намазани.
Посолява се отгоре, размачкайте още тестото с ръце, намазани със зехтин и нека почива още 30 минути.
Междувременно затоплете фурната на 250 ° статични и изпечете по една тава на веднъж докато стане златиста отгоре.
Малц няма откъде да намеря в БГ, заместих го с мед. Не успях да я чакам толкова време да втасва, че бяхме гладни - Пръво втасване - около час и 45мин, второ - към 40мин, трето- докато загрее фурната - към 15. Грешката ми беше, че ги направих твърде тънки, и като за пица бяха прекрасни, но като за фокача - не. Следващия път ще я оставя по-дебеличка.
още малко разяснения: този път сложих картофени люспи от заготовка на Маги - 12г. са около една ракиена чаша 60мл. Разтворих маята в част от водата с лъжица мед и лъжица гроздов петмез, при липса на такива неща - захар. Този път удължих времето за втасване - първото 2 часа, второто 50 мин., третото - 20,25. Обаче тестото втасва във фурната, като я затоплих до 50гр. и изгасих нагревателя, оставих да свети лампата.