За изхождането (ЕБХ) - част 9

• 20 886
  • 441
  •   1
Отговори
# 120
да, аз помня преди години как хулеха Л\дмил под път и над път. Обаче което си е хубаво устоява на времето.
Честита, спорна и суха година!!!!! на всички!!

Аз нямам какво особено да се похваля. През нощта сме в памперс, през деня като излизаме с многократни. Иначе ЕБХ когато зная, че ще ходи (след спане) и сменяне на тензуси.
Иначе уших кайданнку на малката, но я чакам Мартани да се появи за и пусна снимка. Много е сладко.

Еври нямам съвет мила.Аз бих се доверила на многократните и тензуси. каквото ти е удобно в крайна сметка.

# 121
През последните 3 години www.BezPeleni.info направи щастливи и сухи много български бебчета. Спести пари на мами и татковци.

Този месец трябва да се платят 36 евро такса за сайта и домейна.

Ако желаете да помогнете, можете да го направите чрез жълтото каре долу на първата страница.

Предварително благодаря  Hug

# 122
Искам да попитам нещо, за което сигурно е говорено вече, но все още не мога да прочета всичко по темата - практикуваме ебх от 6 дни. Предварително моля да ме извините, ако сте го дъвкали вече този въпрос.

Бебето ми е почти на 5 месеца. Опитах с по-полегнали пози за изхождане, но той се дърпа и сърди. Най-удобна ни е нормалната поза за изпишкване, със свитите краченца. На миналата консултация обаче педиатърката ми каза, че е още рано да го слагам да сяда, най-много да го подпирам в полулегнало положение с възглавница. Та въпроса ми е дали няма да му навредя по някакъв начин като го сгъвам така.  Съветът й обаче е от почти месец, а когато го подпра с възглавницата, той се набира и сяда. Това от един-два дни го прави.

Иначе за ебх - първият ден успях да хвана 4 изпишквания и толкоз. Вторият и третият бяха още по-зле. И от тогава като се синхронизирахме - имам 90% попадения. За протокола - държа го с памперс, но той е абсолютно сух. Утре мисля да минем на гащички. Имам страхотно бебе  Simple Smile

# 123
Другоселец, не се тревожи за позата, може да държиш бебето по описания от теб начин, нищо няма да му стане. Освен това не се вторачвай много и не води сметки, за да не останеш разочарована  Wink. Поздравления за ентусиазма и на двама ви  Grinning.
Людмил, малко, но от сърце  Simple Smile.

# 124
chiges, благодаря за отговора.  Hug
Днес сме с гащички и ще видим как ще тръгне работата  Grinning
За вторачването - хич не се вторачвам - ако стане - стане, ако ли не - здраве да е. Ама на детенцето явно му хареса, а вкъщи всички се редят да го гледат как пишка  Hands Clap (на последното вече свикна Grinning ) Не знам как се получи толкова бързо, но дано се задържи постижението ни. Всъщност знам - на тема индигови деца съм. Уважавам го повече и го приемам за равен. И той ми отвръща със същото.  Peace

# 125
  • София
drugoselec , и аз да те успокоя за позата. По същия начин изпишквах малкия и аз Peace

А сега да похваля маймуната Grinning Забелязах аз, че почна да си дърпа панталонките отпред на пишоната, когато му се пишка. Както казвахте и преди, а и аз го очаквах, имаме всякакви "стачки", дължащи се на кризисната възраст 1 годинка Laughing Та може да го сложа на гърне или занеса в тоалетната - не ще, гъне се, като червей, а след 5 мин. е готов вече, в гащите, разбира се, но преди това почва да си дърпа панталона и ме гледа трагично Laughing Днес го направи 2 мин., след като скочи от гърнето, панталона беше още сух, но докато го смъкна беше късно, но аз съм щастлива -  маймуната ще стане човек Mr. Green
Няма да забравя на Айла близначките как си дърпаха гащите в Часът на мама, бяха на около 1 годинка и 1-2 месеца Grinning

# 126
Drugoselec, браво на детето!
sVeshti4ka, и за вас има надежда, казваш  Mr. Green
Да ви кажа за брошурата  - Лолита007 беше изключително мила и любезна да преведе немска брошура за ЕБХ и да ми я изпрати. Аз вече имах някои идеи и бях нахвърляла някои неща. Та на тази база и с хубавия текст от немската брошура, нашата си брошура можете да я очаквате съвсем скоро, топла-топла Laughing
Людмил, тъкмо за подновения домейн ще има нова брошура. Мислех си обаче, текстът споменава околната среда, разбира се, по-малкото боклук и пр., но акцентът не е в това. Та в този ред на мисли, може би ще е добре да промениш и заглавната картинка на брошурата...

Редактирам, за да допълня, че тези дни направо съжалявам защо се хванах на това хоро - ЕБХ Tired Ужасно се изнервям и хич не ми върви (естествено, едното е следствие на другото, но това, че го разбирам, не ми помага Crazy) Ей ся преди 2 часа детето дори се изака в гащите. А аз предлагам на 30 мин, обаче той упорито се гъне и след малко пишка в гащите. Много се дразня Embarassed

# 127
Вещи, браво на Филип  smile3501. Калина не само че е в маймунския стадий, ами и никак не ме уважава нещо  Mr. Green. Почти не мога да хвана пиш, освен след сън. На баща си повече му позволява, но на мен- тцъ  Confused. Много съм си мислила какво не правя както трябва, дали не съм много настоятелна, но смятам че отдавна не съм вторачена в това. Почти безпогрешно усещам кога и се прави нещо, нося я в банята и тя започва да дърпа четки, шишенца, кърпи, иначе си седи, не се гъне. Сменям мястото с по- малко интересно и пак нищо. Две минути по- късно е мокра. Не съм прала толкова много от месеци. В част от случаите като си е вкъщи баща и и като ми хрумне, че и се пишка, го изпращам него- 95% успех бележи. Говорим си с него и му казвам как се чудя дали съвсем да не престана да предлагам, в случай че съм и досадила и той отговори: Добре. Хем като поседи мокра ще се научи по- бързо да казва. Което ме навежда на мисълта, че някъде по пътя съм го изгубила като слушател   Laughing, ако и да ме подкрепя. Аз не искам да я приучавам към нищо. Просто искам да разбера какво става, къде греша. Пък и нещо в мен все не ми дава мира като усетя че и се пишка и не мога да се въздържа да не предложа. Не ме ядосват неуспехите, но ми е тъжно, че изгубихме връзка.
Иначе с гърнето като че имаме някакъв напредък. Скланя да поседи на него като е сложено между краката ми с тясната част към мен и тя е с гръб към мен. Може би по- познатата поза и действа успокояващо.
Ох, наоплаквах се  Grinning.
Евридика, и ти ли  Crazy

# 128
Ако това ще ви успокои и при нас е така  Rolling Eyes гъне се като червейче  и точно 2 минути след като съм го обула .... поразията е свършена. Търпение за сега имам, но не е ясно до кога  Mr. Green

# 129
Chiges, защо си изгубила баща й като слушател? Каква ти е идеята да спреш да й предлагаш за известно време? Нещо ми се изгуби връзката...
Иначе за периода, в който е Калина, незнам....Майките с по-големи дечица да кажат. А как е с храненето тя (нищо, че е оф топик)?

# 130
Имам предвид, че ме е слушал с половин ухо. Предполагам. Или като цяло му е убегнала идеята, или ми е отговорил просто така нещо. Не сме го обсъждали, но може пък и да е преценил, че е време да се приучи детето, знам ли го.
А да спра да и предлагам ми хрумна в случай, че тя усеща като натиск моята помощ. Мислех да и дам малко време и само да я преобувам, а след няколко дни да започна пак да и предлагам. Но, пусто, не ме стърпява  Blush. Между другото днес ми позволи да я издържа да ака  Grinning.
За яденето по начало не е кой знае колко ящна, а сега съвсем не яде от 3-4 дни, само суче. Но това е понеже е малко неразположена и с температура от 3 дни. Опитвам се да не съм твърде тревожна и все се канех в друга тема да питам какви толкова конфликти за разрешаване може да има едно малко детенце, но ми се струва твърде незначително и не смея. Като гледам понякога какво количество урина отделя, спада температурата и тъкмо си мисля, че се е разминало и след няколко часа всичко отново се повтаря... направо не знам какво да си мисля. Ама хайде, че много оф стана.

# 131
  • София
Здравейте,

Малък отчет и от нас. Дари от Нова година е с диария, която вече отминава. Не сме спрели да ползваме легена, но поради постоянния тормоз на коремчето и много изцапани памперси имаше. Започна дори и нощем да се буди заради голяма нужда, което досега никога не е било. Вече се позатегна и намалихме пак разхода на памперси (бяхме стигнали до 10 за денонощие!  Confused Ама и тя по десетина пъти акаше и далеч не всичко хващах...). Вчера и днес доста успешно се справяме, все така редовно ползва легена и с по-малко пропуски. Доволна съм, оправиха се нещата.
По празниците обрахме овациите от родата - колко хубаво съм я учела, колко слуша, колко е добричка...  Blush

Евридика, Шада, Chiges, не се отчайвайте, знаете, че е просто период, случвало се е преди и ще мине. Даже вярвам, че скоро Нико ще се откаже от нощния памперс, той е с такива постижения вече  Heart Eyes Chiges, за съжаление и аз не мога да дам съвет, но съм сигурна, че не след дълго ще разбереш как да разрешите ситуацията и нещата ще се наместят  Hug
Ти тъкмо публикува мнение. 
Да допълня, че тези 2 седмици поради диарията Дари не можеше да се изходи наведнъж и бързо, затова първо я издържах, а след 2-3 минути я оставях да полежи по голо дупе на повивалника, там също се случваше да довърши, но няма как, болничка беше. Неразположението няма как да не й се отрази и на тоалетните навици. Желая ви скоро оздравяване също!

# 132
За много години на всички!  Hug

# 133
Поствам текста на брошурата за ЕБХ за обсъждане и коментари Simple Smile
Още веднъж специални благодарности на Лолита007 за превода на немската брошура, който много ми помогна в структурирането на тази   bouquet

Наскоро сте станала майка или щастливото събитие Ви предстои?
Наред с другите вълнения, питате се какви памперси да използвате за детето си.
А минавало ли ви е през ума, че може и да не използвате памперси изобщо?

За какво става дума?

Методът на отглеждане на бебето без пелени се нарича „естествена бебешка хигиена” (ЕБХ) и е познат от самото съществуване на човешкия род. Около 70% от бебетата на Планетата ни растат без пелени. Това не се случва само в топлите райони, но и в племената на Север, в Гренландия, Аляска, Сибир.

Все повече родители от Западното общество се завръщат към този метод, водени от желание за по-добра комуникация с бебето, за откликване на неговите естествени нужди да бъде сухо и чисто и от стремеж за опазване на околната среда и генериране на по-малко неразградим боклук, какъвто са памперсите.

Повече за ЕБХ

Още от раждането си бебетата имат естествен инстинкт да се пазят чисти и сухи, точно както възрастните. Те подават сигнали, когато имат нужда да се изходят, точно както Ви сигнализират и когато са гладни или изморени. Ако мама не обръща внимание на естествените нужди на бебето и не му предлага да се изходи, а използва за целта памперси, бебетата постепенно престават да дават сигнали, че им се пишка или ака.

Важно е мама да следи естествения ритъм на бебето, което става много лесно, когато бебето е оставено на пелена или одеалце по голо дупе. Вероятно ще забележите, че бебетата пишкат почти веднага след сън, около 10-15 мин след хранене или след като са полежали малко по корем. Всяко бебе има свой собствен ритъм на изхождане, но майчиният Ви усет и опит ще Ви подскажат най-точно кога да предложите на бебето си да се облекчи.

Кога да започна?

Можете да започнете непосредствено след раждането на бебето. Колкото по-малко е бебето, толкова по-ясни и недвусмислени са сигналите, които подава за естествените си нужди. Отначало може да използвате многократни пелени, парчета тензух и обикновени бебешки гащи. Колкото повече практикувате ЕБХ, толкова по-добре ще разпознавате сигналите, които Ви подава бебето. Така нуждата от многократните пелени или тензуха вероятно напълно ще отпадне. Разбира се, можете да започнете и когато бебето е вече на няколко месеца, просто ще минат няколко дни в опознаване на ритъма на изхождане на Вашето бебе, преди да се почувствате по-уверени.

Защо ЕБХ?

ЕБХ няма нищо общо с ранното приучаване към гърне, за което психолозите са единодушни, че носи повече вреди, отколкото ползи. ЕБХ не е принуда за бебето, а просто отклик на неговите естествени нужди. Мама само предлага на бебето да се изходи, а то решава дали ще го направи наистина, не става въпрос за принудително седене на гърнето или издържане с часове над легенчето.

Ползите от ЕБХ не са никак малко:
•   Много по-голям комфорт за бебето и по-голяма свобода на движението
•   По-добра комуникация между мама и бебе
•   Бебето разпознава и сигнализира за тоалетните си нужди от самото начало
•   Кожата на бебето е чиста, суха и без раздразнения
•   Отпада нуждата от класическия метод за приучаване към гърне и премахване на памперса
•   Опазване на околната среда от тоновете практически неразградим боклук, който памперсите генерират
•   Спестяване на пари за домакинството

Повече информация можете да получите на:

Сайта на Людмил
Отчетния подфорум в БГ-Мамма
Други линкове и препратки (от първа страница на темата)

# 134
  • София
Това, за което се сещам - ако има някаква информация за ЕБХ в България (имам предвид практиката на майките, бабите или прабабите ни), да включим и нея? Но май не съм чела за традиция у нас. Аз лично знам единствено за майка си. Доколкото знам, бабите ми просто са въвеждали гърне по-рано, което е различно  Thinking
Струва ми се, че ако има и такива факти, брошурката ще бъде по-симпатична и близка за майките, затова го казвам Simple Smile

На мен лично и ЕБХ ми звучи малко претенциозно, за мен това си е "голо дупе" и нормално задоволяване на бебешките нужди и потребности. Само го споделям, наясно съм, че под ЕБХ не се разбира просто не-използване на памперс Wink

Евридика, добре ми изглежда!   bouquet

(...)Всъщност знам - на тема индигови деца съм. Уважавам го повече и го приемам за равен. И той ми отвръща със същото.  Peace
Браво на вас. А какво е това "индигови деца"? За пръв път срещам подобен термин?

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 09:51 от julie.k

Общи условия

Активация на акаунт