Отговори
# 135
Честито бе, адаши!

http://www.elei.bg/Products.php?category=Everyday

Избирайте и таз година!
И ние сме именици- днес е Калоянов ден и по този повод младежът е с пълна програма- английски и плуване. Голям кеф е от как поднови плуването, има си и нова шапка, даже сапун съм му отпуснала- дано поне там си измие краката  Mr. Green, без да спори с мен по въпроса.
Тати и малък шомпъл отидоха да го приберат, ще поиграят и билярд, дорде наготвя супата.

# 136
Честит имен ден на всички именници на патерици.    bouquet

В нашето училище имат някакво парно, ама само колкото да казват, че имат. С намалени часове са. Да се надяваме, че обстановката ще се нормализира.

# 137
  • София
Хич няма да се откажа от още един ден полуваканция. На нас другите ни ангажименти си вървят и няма време за скука.

# 138
Честито на патерица на всички именници вчера и онзи ден! Здраве и много радост!

Ние в нашето училище имаме топло, няма да има ваканция, има ли сме запаси, тук в кварталното училище вчера е идвало ХЕИ-то, Т е била 18градуса и казали,че за сега няма да има ваканция и там, а в друг квартал Т е била 22гр., но с парно и раздадени калорифери за всяка стая.....

# 139
В нашето училище, часовете са намалени доста - по 20 или 25 мин. не разбрах. Реших да си остане в къщи днес, пък за утре ще видим.

# 140
Ние вече започваме по-късно, в 9часа. Не знам каква е температурата, но преди стояха по тениски в училищните стаи, а сега ходят по блузи с дълъг ръкав. Значи е по-хладно.

# 141
Питах сина- в училището им е топло, щом и басейнът работи работата за сега бива.
Следя иначе с интерес събитията, докато не съм тръгнала на работа си пускам  редовно новините.

# 142
Да се разпиша и аз следновогодишно. Спорна година на третокласниците и  леко учене на майките! Mr. Green
При нас учебния процес си върви както обичайно- просто не сме зависими от газ, топлофикации и т.н.
Тази сутрин беше -12*  cold, та очаквах да се смръзнем преди да сме си показали носовете навън. Времето се оказа почти приятно- няма никакъв вятър, тихо е, и студът не се усеща чак толкова. Третолачев потегли днес в обичайния час за училище, все още няма нови оценки след ваканцията, но казва, че учителите не са престанали да изпитват.
В блажено неведение е кога свършва първия срок- май ще го разбере едва когато раздадат програмата за втория  hahaha

# 143
Тази учебна година, писах, синът се е запалил по Историята. Изчете енциклопедиите вкъщи и сега се е запалил по исторически филми. Изтегли си "Време разделно" І ч. Сега ще си го гледа, докато брат му спи.
Аз, обаче, не съм "за" да тегли и гледа ІІ част, ясно защо. Намирам, че е малък, а насилието май е в повече, дори за дебелокожо като него. До сега не съм налагала вето за исторически филми, но сега наистина се чудя какво да правя и до утре трябва да реша.
Какво мислите по въпроса?

# 144
  • София
Не е за деца целият филм. Дори и възрастен трудно го смила.

# 145
Не е за деца целият филм. Дори и възрастен трудно го смила.

По тази причина......аз не съм гледала от-до двете серии Embarassed...Независимо,че ги имаме изтеглени от хиляда години.....И на големият екран излизах навън при насилническите епизоди, а в къщи - просто ги превъртах......

# 146
  То само насилието да беше... Аня Пенчева ако не си покаже ц..те все едно не е участвала...
  Не е за деца тоз филм ,иначе си е класика.

# 147
Времето разделно и аз не можах да го изгледам целия....
Но моето Ксю е дебелокожо и то, гледа всякакви ужасии без проблем  newsm78 и аз бих се чудила дали да й позволя. Може би с предварителна подготовка, с обяснение какви сцени предстоят и че това не е нормално човешко поведение, нито пък е характерно поведение за определени народи...

# 148
При нас въпросът е по- различен. За мен книгата е една от най- добрите. Учителката, по ЧО, им говорила за нея и им споменала, че е филмирана.
Филмът аз съм го гледала и то няколко пъти. Първият път- още като излезе по кината, бях ученичка, само че по- голяма, ходихме дори колективно и определено на всички ни хареса. Не мога да излъжа, че филмът не става /както го казвам с чиста съвест за редица американски боклуци, кеч и други откровени простотии/, напротив, за мен е добър. Синът питаше за заптиета, аскер и еничари- интересно му е всичко, относимо към историята.
В никакъв случай не мога просто да забраня- че какво по- лесно от това да отиде в някое дете и да го гледа- всички имат интернет и не е никакъв проблем да си го изтеглят. Проблемът е как да не го гледа и сам да е убеден, че не бива, без да го лъжа, че става въпрос за боклук.
Обясних, че има прекалено много насилие във ІІ част /І не е така, той я изгледа и я хареса/. За сега не се натиска, спря се. Обещах, че ще му изтегля нещо друго. Госпожата им казала за някакъв за Хвърковата чета, ще я питам, не мога да се сетя за какво иде реч въобще. Днес е ентусиазиран, ще има утре рожден ден и гости, та за сега поотхвърлихме въпроса. Дано ме е разбрал, като си говорихме снощи. Надявам се, че ако му се догледа пак, отново ще ме пита, понеже не съм забранила нищо засега.
Съгласна съм с теб, Nastasja, дори за първата серия обяснявахме защо точно Кара Ибрахим се държи така и защо е различен от Сюлейман ага, който си живее мирно с раята. Не следва да затваряме и очи и да си говорим за "Османсто присъствие на Балканите", не обичам да лъжа, ама наистина. Не е редно и да изкривяваме психиката у децата и да ги надъхваме с погрешен национализъм и омраза към други народи- това е ненормално. Та нали точно аз през лятото водих децата на гости в едно турско село при моя приятелка- така хубаво си играха с техните деца, които дума български не знаят.

# 149
  • София
На моите бих им казала направо, че филмът не е за деца, защото има ужасни сцени на насилие, които трудно се издържат и че ще го гледат като пораснат малко. Ако си имате доверие това ще му бъде достатъчно.

И аз съм чувала, че в учебниците по история пише за османско присъствие. ЛОшото е, че каквото и ние да им кажем, накрая ще ги изпитват на това, което пише в учебника. А всичко друго, особено ако не отговаря на политиката в учебника ще бъде санкционирано от учителя. Децата не са глупави и по косвени пътища разбират какво и как се е случвало - от художествената литература, от нас или от енциклопедиите. Пак се получава двоен аршин.

Общи условия

Активация на акаунт