Отговори
# 210
Джуди, никой не му се кара за оценки. Нито пък му висим над главата. Сам се подготвя, сам си организира задълженията и свободното време. Няма и ограничения да играе навън или да кани приятелчета у дома. Но, сега в студа, игрите навън не са така обемни и многостранни, а и като време са по-кратки, ако въобще ги има.

По-скоро мисля, че в момента синът ми си търси мястото под слънцето, ако мога така да се изразя. Опитва се да си отвоюва "територия" в кръга на семейството. И когато някое негово желание или постъпка е неприемлива, започва да реве и твърди че го ограничаваме, че не му даваме достатъчно свобода и място за изява.

# 211
Не знам как е у вас, гледам какви примери ми дава синът и се чудя, не мислех вече че има такива отношения.
А как се вписва синът ти в компании от деца? Не си ли мислила за търсене по- скоро на място там, сред равните му? Дава ли ти вече примери "Те на Х му позволяват, пък вие..." /примерно, де/. Спомням си, че на тази възраст за мен и децата, с които играех, най- важни бяха именно тези отношения, а семейните бяха вече на втори план. Когато нещо там куцаше почвахме да се нервим и ние. Допълнително идваха проблеми с учители и съученици.

# 212
  • София
Зависи от средата. В един блок е сбирщина от всякакви хора, които по някаква случайност са се оказали съседи. Не е задължително децата непременно да играят заедно, а още по-малко да се разбират. Всеки има право да влезе или излезе от някаква среда. В един момент наистина взаимоотношенията с връстниците като че ли стават по-важни от семейните и затова мисля, че е добре да хвърляме по едно око в каква среда се движат децата ни, а ако се наложи и да ги насочваме.

# 213
В компанията от деца обикновено е лидер. А у дома често му се налага да споделя нещата и позицията си - нали има и по-малък брат. Иначе примери как е у други деца - бол. Не са много изискванията, които трябва да спазва вкъщи, но той се съпротивлява и на това.
Често му казвам, че освен права, човек има и задължения. Ако изпълнява задълженията си, и правата му ще бъдат спазвани. Да, ама не. Той иска права, без задължения.

Ще дам пример: снощи ревна, защото баща му му се скара, че не си оправя леглото сутрин. А той започна да обяснява, че не можел да оправя легло. Не че не можеш, мързелът ти е в повече, синко, казах аз. Не съм мързелив, защо не ми вярвате!!! Рев.

# 214
В компанията от деца обикновено е лидер. А у дома често му се налага да споделя нещата и позицията си -

Има си властна драма човека Laughing
И дъщеря ми напоследък е страшно обидчива, реве по всякакъв повод, нямала права, не сме й зачитали достоинството Simple Smile Ако трябва да свърши нещо - веднага заявява, че вкъщи я третираме като че ли е в робство  (за да е коректно предвид съвременните исторически термини бих го нарекла "родителско присъствие"  Wink) и пак рев!
Понякога тези воинстващи настроения се сменят с пристъпи на благост, гушливост и любов към домакинска работа....
Мисля че е период, предпубертетски такъв, търсят си мястото под слънцето човечета.
Търение, майчета!

# 215
  • София
Моли, Дани е в същия период, но по неговите думи "се дразни от сестра си".Не мисля, че е само това. Вече има вътрешен конфликт нашата -неговата си оценка... За всяко нещо, за което е порицан, се сърди, както и когато настояваме да е по-самостоятелен, а той чака нещо наготово... А сме още само на 9 и половина...При това Дани не е от лидерски ориентираните, ако беше, според мен този конфликт щеше да еоще по-тежък - точно защото са различни оценките в  къщи, за разлика от приятелския кръг...А ипросто понякога Дани го  помързява за някои неща...

# 216
За закуските попитах,защото тъкмо бяха започнали да им дават плодове,вместо тестени боклуци и спряха.
По мои наблюдения училищата ,които учат на 2 смени започват по-рано училище.
Моята третокласничка ще завърши първия срок с преобладаващи петици,толкова знае.Като се има предвид,че бяхме в различни смени и не съм и помагала с подготовката на уроците си е направо добре.Втория срок ще бъдем в една смяна и мисля да и отделям повече време.

# 217
Ехо, ето ме и мен. Кой знай защо съм си внушила, че междусрочната ваканция е тази седмица.  ooooh! Както и да е, ще устискаме до другата  Hug
Привет на  Боби1973!   bouquet Добре дошла- както вече си отбелязала- при нас е весело!  Mr. Green
Моят Третолачев понамали рева за щяло и нещяло. Дано да продължава така. Напоследък ми се струва по- изнервен от обичайното, но все пак- края на срока е.
У нас когато са с малкия индианец непрекъснато някой нещо недоволство, крещи, тропа. Таткото не е тук, така че аз съм шефа на лудницата  Crazy Не питайте за състоянието на нервната ми система  Joy
Георги е относително самостоятелен. Вече преслушвам само докъде се е справил с урока по човешките предмети, като за по- сигурно задавам по някой въпрос, за да се убедя дали разбира това, което ми говори. По ЧО бисерите са повече. ЧП е по- близко, по- разбираемо за него като материя.
Сутрин започват в 8,00, при това- цялото училище, не само начален курс. Допълнително ходи само на народни танци. Навремето бясната му майка тренира малко карате, така че само бих се радвала на подобни наклонности у него. Той обаче не се очертава войствен /освен в конфликтите с брат си/.
В училището все още раздават безплатни закуски, тези дни разказваше за тестена закуска /милинка, кифла/ или сандвич. Каквито и да са, яде ги, и не са му достатъчни.

# 218
Кой знай защо съм си внушила, че междусрочната ваканция е тази седмица.  ooooh!

Не знам за теб, но мен лично ме заблуди собствената ми дъщеря. Тази ваканция я влачим третата седмица вече. В началото на всяка от последните 3 седмици ми обяснява, че в четвъртък и петък няма да учат. За тази седмица - направо се кълнеше ooooh! 
Днес пак ще учат с намалени часове, понеже пак имало обявен митинг за днес пред парламента (уч-то е много близо до там) и пак нямало да ги пускат сами да излизат newsm78 Понеже бях в очакване на ваканция, не съм я заредила с купони за стола, въобще не знам как ще се изхранва днес, щом няма да ги пускат на вън (до уч-то поне пици продават), а аз сутринта не успях да направя някой сандвич  newsm78 А ще си седи да ме чака до 7 вечерта в училището, понеже всички баби са заети и няма кой да я вземе по-рано. А в смотаната лавка само бомбони и вафли продават....

# 219
Моли, лидерската позиция е доста неблагоприята за самия носител /от опит/. Такава настройка наистина е нормално да води до чести нервни сривове, понеже е нормално човекът да не бъде възприеман като лидер във всяко общество, в което присъства и ако има такава, още повече ако е трайна, настройка му е доста тежко.

Ние и закуски имаме- питах снощи. Били четири вида, Laughing, вече имаме и направени изводи- баница, кифла с мармалад, кифла със сирене и саламка. В петък е нещо от тези четири. Доволен е, не иска вече аз да му мажа филии. Пак давам по лев и до сега е спестил около двайсет /за висящия скелет/.
Какви срочни оценки?
Аз знам за:
НАРЕДБА № 3 от 15.04.2003 г. за системата на оценяване
Издадена от министъра на образованието и науката, обн., ДВ, бр. 37 от 22.04.2003 г., в сила от 22.04.2003 г., попр., бр. 48 от 23.05.2003 г., изм., бр. 46 от 28.05.2004 г., в сила от 28.05.2004 г., изм. и доп., бр. 65 от 9.08.2005 г., в сила от учебната 2005/2006 г., бр. 70 от 8.08.2008 г.
"Чл. 20. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2005 г.) Срочната оценка се оформя от учителя, като се отчитат знанията и уменията на ученика върху учебното съдържание по съответния учебен предмет, изучавано през учебния срок, и при вземане предвид на текущите оценки.
(2) Срочна оценка се формира само за учебните предмети, които по учебен план се изучават с повече от един учебен час седмично.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2005 г.) По учебните предмети, изучавани в I - IV клас, и по производствена практика не се формира срочна оценка.".
 Не, че съм питала, това не ме интересува.

# 220
Judy, ти ме изненада. Аз мислих, че тази година ще си имат срочни оценки, че той бележникът вече почти е пълен. Аз не помня да съм имала толкова много оценки като ученичка.
Nastasja, моят го взех в 12.05. Беше спокойно около училището и портиерите не пъдареха толкова много децата, кой излиза сам или с родител, но класните гледаха кой ги посреща. Много тежко положение за щерка ти обаче, какво ще прави половин ден в училището? Оставяла ли си я така и друг път?

# 221
  • София
Ние нямахме толкова много оценки, защото имахме по едно контролно и класно на предмет и максимум 2 изпитвания на срок. Сега имат контролни през седмица, а изпитванията са 3-4 на срок.

# 222
Аз не съм питала, само сега, като се повдигна въпросът, поглегнах в Аписа и видях това, което копнах тук от наредбата. Иначе имаме вече започната трета страница на бележника с оценки. Писах- постоянно ги препитват писмено. Събрахме в началото на годината пари и г-жата си извадила тестове по всичко, сега редовно им ги дава. Гледам, че синът вече толкова е свикнал, че въобще не се впечатлява. Даже току- що /на обяд идва при мен, преди да отиде на английски, да обядваме в службата/ съобщи със съжаление, че по ЧО нямало да имат тази седмица писмена работа, понеже г-жата им отсъствала и щяла да идва за деня друга. Като със задачите по математика му е- все едно, че ходи на състезание /пък той обича, интересно му е/. Обожава, когато се четат смешки от писмените работи в класа. Даже аз съм се смяла с глас, като ми е разказвал бисери. Последният негов беше на едно домашно /добре, че го проверих/: "Русия обявила война на Русия през пролетта на 1877 г..". Викам: "То като при теб, ако няма с кого да играеш на пищаци, ще играеш със себе си.".

# 223
Nastasja, Много тежко положение за щерка ти обаче, какво ще прави половин ден в училището? Оставяла ли си я така и друг път?
Често се случва, стои в занималнята до 5 часа, после чака при охраната. И тя не е единствената, обикновено има 2-3 деца с нея. Има едно момиче от нейние клас, което е на такъв режим от 1 клас ooooh! При нас е такова положението само от тази година, понеже аз съм вече на работа (минала година бях по майчинство), бабата трябва да гледа малкия вкъщи. Имаме си още една баба и дядо, та те се редуват да я взимат обикновенно, но понякога просто не могат. Сега пък са болни.

# 224
Често се случва, стои в занималнята до 5 часа, после чака при охраната. И тя не е единствената, обикновено има 2-3 деца с нея. Има едно момиче от нейние клас, което е на такъв режим от 1 клас ooooh! При нас е такова положението само от тази година, понеже аз съм вече на работа (минала година бях по майчинство), бабата трябва да гледа малкия вкъщи. Имаме си още една баба и дядо, та те се редуват да я взимат обикновенно, но понякога просто не могат. Сега пък са болни.

E, поне до 5ч е на занималня. Аз това го бях изпуснала и дълбоко се замислих Laughing

Общи условия

Активация на акаунт