Отговори
# 435
  Момичета аз имам един малко глупав въпрос,  Embarassed но имам нужда да чуя и вашето мнение. След последния ми преглед при лекаря в София той ми каза вече да разредя цитонамазките на 6 месеца, въпреки това аз отидох след 3 тук в Бургас и лекарката каза същото - следващата да е след 6 месеца, от тогава минаха 4 месеца и сега се чудя да отивам ли пак или да изчакам още 2. Знам и че не е хубаво да се правят и твърде често, ако всичко е наред /или се заблуждавам заради дискусии в една от старите теми/, но започвам да се притеснявам пак  Rolling Eyes
 Конизацията ми беше май 2007

Знам че въпроса ми е малко нелеп на фона на проблемите на момичетата, които тепърва се сблъскват с това  Embarassed Кюбит, alpha_beta помня че и вие сте конизирани малко преди мен на колко време си правите цитонамазките сега?

# 436
Цитат
Боби, обичам те, кураж, твоя стил на писане ме зарежда и ме кара да се усмихвам!
Подписвам се и аз тук.  Heart Eyes

И аз...  bouquet

Кюбит, ако е важно, напиши го пак моля те.  bouquet

# 437
Момичета,много ви благодаря за бързите отговори и за съпричастността.
Всъщност, лекарката ми направи колпоскопия и след нея ми каза, че съм за конизация, а биопсията ще ми я вземе по време на конизацията. Искам да разбера знае ли някой тези странни думички като "дисплазия от метанил тип" или нещо подобно, не съм сигурна, "голи ядра", "дискариоза".  newsm78.

# 438
И искам да продължа да питам Embarassed
Колко време след конизацията се върнахте на работа? Калко често после се правят цитонамазки и изобщо там каквото трябва? И въобще колко време след това се връща човек към нормалния си начин на живот?

# 439
  За медицинските термини нищо не мога да кажа, но ще ти кажа какво стана след моята конизация.
 Дадоха ми болничен за един месец.Три седмици след операцията бях на работа.Чувствах се абсолютно добре.Цитонамазките ми казаха, че първата година след операцията трябва да са на три месеца, после на шест.Въобще като цяло, след операцията се чувствах отлично.Вършех си в къщи всички нормални задължения, и не ме болеше нищо, освен гърба, но той заради друго ме болеше.Следващия ден, след конизацията ме изписаха, и се прибрах в къщи.Просто се пазех от студа и от тежкото.Секса малко по-късно дойде.Общо-взето това е.
 Стягай се и няма страшно.На прав път си.
 Тук винаги има подкрепа и информация.Пиши и споделяй по-често.

# 440
  • София
Здравейте, момичета!
На мен вчера ми мина конизацията. Очаквах нещо по-страшничко, а нищо не почувствах ... почти, де. Мислех, че ще съм с пълна упойка, но чак в операционната разбрах, че ще е спинална. Това доста ме стресна, защото си имам предубеждения и опасения за този вид упойки. Но тъй като нищо не бях уточнявала предварително, реших че е късно вече да казвам какво предпочитам и ще се доверя на лекарите. За щастие анестезиолога беше добър, разказваше вицове и дори не усетих кога ми е поставил упойката Simple Smile По време на самата конизация усещах само придърпване, но нищо повече. Никаква болка нито по време на операцията, нито след това. Даже попитах дали е нормално никаква болка да не усещам, след като ме е пуснала упойката?
Някоя от вас чувствала ли се е така все едно нищо не са й правили? Знам, че е глупав въпрос, но освен главоболие днес, всичко друго ми се струва да е нормално Embarassed И още една питанка - колко време приблизително имахте кървене след конизацията?
Сега остава да се запася с търпение до 29.01., когато ще ми е контролния преглед и ще получа резултатите от хистологията.
Стискам палци на всички, на които това им предстои, да не почувстват нищо като мен!

П.П. Тормози ме малко мисълта, че ни ми дадоха никакви епикризи (или както там се наричат документите с изследванията и диагнозата), защото хистологията още не е готова и дори не съм сигурна дали само конизация ми е правена Shocked

Последна редакция: ср, 14 яну 2009, 00:00 от essy70

# 441
За Ивето и Яна/Жана(?) Добрева си копирам едно старо мнение. Бях го писала на Мая тук в темата:

Цитонамазката ми беше на 2 март 2007.
Цитат
Първата цитонамазка правих след 2 месеца, следващите 2 правих през 3 месечен интервал, а последната след 5 месечен - през април 2008. ... С последната цитонамазка правих и ХПВ тест, който е отрицателен за високорискови типове.
Последната актуална ми е от средата на декември 2008.

По принцип препоръката е: "първата година през 3 месеца, след това през 6". Но съм чела, че след няколко години (индивидуално за всяка жена) може да се прави и една годишно.

Ивето, глупави въпроси няма.  Simple Smile

Пеперудка, философствах на тема хормонална терапия след хистеректомия. Нищо важно обаче.  Peace

Яна/Жана, "дисплазия от метанил тип" няма. Някаква друга ще да е дисплазията.
Дискариоза е заболяване на клетъчна основа. Най-общо казано, клетките започват да губят ядрата си, което значи, че изчезват. Предизвиква се от нелекувани или неправилно лекувани вагинални инфекции. Характеризира се с упорито бяло течение, нередовен месечен цикъл, кървене при полов акт. Разбира се не е задължително да имаш всички симптоми.
Добре е да се направи микробиологично изследване на вагинален секрет, за да се изключи наличиенто на инфекция. Но след като ти предстои конизация, май няма смисъл да си даваш парите, защото така или иначе дисплазивния и дискариотния участък ще бъдат изрязани.

Биопсия се прави винаги когато се прави каквато и да е операция и се отстранява тъкан.

Аз си бях в къщи 2 седмици, после работих от къщи още 2 седмици, но работата ми го позволяваше. И след това всичко беше по старому. Но все пак в БГ е различно, болнични листове и разни други... Нека момичетата там да те ориентират повече.

essy70, хубаво е, че вече е зад гърба ти. Сега се възстановявай бързо.
Като ти стане готова хистологията, тогава ще ти напишат и епикризата. Сега не е пълна още. И сигурно ще ти я дадат или ти се обади и питай. Не знам как е реда в БГ.
За зацапването си търся един стар постинг, да ти го пусна. Ако не го намеря, ще пиша наново.

ЕДИТ: Календара на Зачатие за пореден път не работи.  ooooh!
Грубо си спомням, че 2-3-4 дни след конизацията ми дойде, както си трябваше. Имах нормален, даже лек цикъл. И после получих зацапване за 7-10 дни някъде, не помня с точност. Но си беше зацапване. Кървенето беше 2-3 дни заради цикъла.

Последна редакция: ср, 14 яну 2009, 00:16 от Кюбит

# 442
  • София
Благодаря за бързия отговор, Кюбит! Възхищавам ти се как може да намираш време и сили, и да даваш винаги точен отговор!
Аз уж изчетох всички теми и помня, че има кървене след конизацията, но другото ми е в мъгла.
В болницата наистина ми казаха, че ще ми дадат всички документи при контролния преглед, когато и хистологията ще е готова ... съжалявам, че го пропуснах като информация. Но някак си ми се иска да знам сега всичко ... знам, че не е възможно Simple Smile
С изключение на това, че ме наболява кръста, аз се чувствам готова още утре да се върна на работа. Но и аз имам болничен за 30 дни и смятам поне половината да ги ползвам.
По повод диагнозата на Jana_dobreva - не е ли по-редно първо да се направи биопсия и чак след това, ако вече се налага наистина, да се назначи и конизация?

# 443
Леле майко,колко сте възмутени ooooh!Яввно не съм се изразила достатъчно ясно,за да успеете да разберете какво имам впредвид по отношение на Ивето и положението в което за съжаление се намира в момента Confused.
1.Изказвам мнение по въпроса,защото познавам Ива и колкото и абсурдно да ви звучи -ПУКА МИ КАК СЕ ЧУВСТВАточно по тази причина!!!!!!!!!!!!!!!!
2.Не пожелавам на никоя от вас да преживее нещо подобно и в същия момент милион и един човека да разсъждават по въпроса ,без да имат достатъчно информация по темата или нужното образование за да решат проблема по най-безболезнения начин!!!!!!!!
3.Мислите ли как се чувства тя в момента и как и действат коментарите тук??????
4.Давате ли си сметка ,че има нужда от спокойствие и решението за тази операция е обмисляно дълго и обстойно ,след категоричното мнение на НЕ един лекар????
5.При насрочена операция и взето твърдо решение от Ивето тя да бъде осъществена в какви разммисли я вкарахте отново ?????
6.Някой от вас знае ли точната диагноза ?????

Извинявам се за тона,но ние адвокатитеявно така се изразяваме Confused
И на мен ми писна и не мисля да се обяснявам повече!
Въпрос на лично мнение ,а колкото до коментарите оттук нататък.....................тадвам се,че Ивето няма да ги прочете ,защото днес я приеха в болницата и живот и здраве като излезе,вече няма да се тревожи и да си пълни главата с куп глупости,защото ВЕЧЕ ЩЕ Е ЗДРАВА Hug
Пожелавам на всички вас здраве и стискайте палци всичко с Ивето да е ОК!

# 444
По повод диагнозата на Jana_dobreva - не е ли по-редно първо да се направи биопсия и чак след това, ако вече се налага наистина, да се назначи и конизация?

В някои случаи, когато е ясно, че конизация ще има, няма нужда от предварителна биопсия.
Пести се времето на пациента, пари и излишни емоции.  Peace

Леле майко,колко сте възмутени ooooh!Яввно не съм се изразила достатъчно ясно,за да успеете да разберете какво имам впредвид по отношение на Ивето и положението в което за съжаление се намира в момента Confused.
1.Изказвам мнение по въпроса,защото познавам Ива и колкото и абсурдно да ви звучи -ПУКА МИ КАК СЕ ЧУВСТВАточно по тази причина!!!!!!!!!!!!!!!!

А ние като не я познаваме, нямаме право на мнение ли?  newsm78 Или пък не ни пука???  ooooh! На кое от двете си сложила акцента?  Tired

Цитат
2.Не пожелавам на никоя от вас да преживее нещо подобно и в същия момент милион и един човека да разсъждават по въпроса ,без да имат достатъчно информация по темата или нужното образование за да решат проблема по най-безболезнения начин!!!!!!!!

Аз няколко пъти написах, че ние не решаваме нейния проблем, а дискутираме принципно. И я помолихме да попита на какво основание е взето решение в нейния случай, за да си направим съответните изводи.

За информацията и образованието няма да коментирам. Няма смисъл.  Tired

Цитат
3.Мислите ли как се чувства тя в момента и как и действат коментарите тук??????

Ти как мислиш? Дали сме помислили?

Цитат
4.Давате ли си сметка ,че има нужда от спокойствие и решението за тази операция е обмисляно дълго и обстойно ,след категоричното мнение на НЕ един лекар????

Има стотици примери, излизащи из рамките на темата и форума, в които е ясно, че "НЕ един лекар" е сгрешил, няколко са се подвели по мнението на първия... Но хайде да не се впускаме в подробности.
О, да! Спокойствието е важно, но също така е важно да не забравя човек, че има избор. И може да обсъди с лекарите страховете и опасенията си; новата информация, която е получил... Ах, забравих... Много от лекарите в България се мислят за богоизбрани и не дискутират с пациентите. Те дори не могат да проумеят, че някой може да чете и да знае на теория дори за най-последните новости, за които те не са чували, защото не знаят английски... Извинявай за лиричното отклонение. Не генерализирам, но всички тук знаем, че за жалост, такива медицински кадри има...

Цитат
5.При насрочена операция и взето твърдо решение от Ивето тя да бъде осъществена в какви разммисли я вкарахте отново ?????

Мимзи, повтарям се и се потретвам, но няма да го подмина това. Никой от нас не е имал за цел да я разколебава. Дискутирахме принципно. Отвори се случай, искахме да го използваме. Никой не е имал лоша умисъл. Напротив. Убедена съм, че всички й съчувстват искрено, защото да си изправен пред това не е леко и трябва да си силен човек, за да продължиш да се бориш до щастлив край.
Лично аз й се възхищавам и й желая с това да приключат проблемите й.

Цитат
6.Някой от вас знае ли точната диагноза ?????

Само това, което е написала Ива в темата. Снимка на епикриза и друга документация не съм виждала аз лично.

Цитат
Извинявам се за тона,но ние адвокатитеявно така се изразяваме Confused

Аз за моя не се  извинявам, защото няколко пъти пояснявахме, писахме, но очевидно сме преливали от пусто в празно...

Цитат
а колкото до коментарите оттук нататък.....................тадвам се,че Ивето няма да ги прочете ,защото днес я приеха в болницата

До толкова помним.

Цитат
и живот и здраве като излезе,вече няма да се тревожи и да си пълни главата с куп глупости,защото ВЕЧЕ ЩЕ Е ЗДРАВА Hug

Дай боже (или който там...)!  Peace

# 445
Естествено, че на всички ни пука за положението на Ивето! Едва ли има някой, писал в този форум, който да не може да се постави на нейно мясно, никой не е застрахован! Тъкмо и за това изказаните мнения по въпроса са толкова много, защото това е проблем, който вълнува всички нас! Иве, ако наистина си се почувствала разстроена заради коментарите, извинявай!

# 446
essy70, пожелавам ти бързо възстановяване и един съвет от мен: ползвай си боничните без угризения. в крайна сметка за бързото оздравяване има смисъл човек да е спокоен, да не бърза, да не става рано и т.н.

искам да споделя нещо за всички, които все още не са се сблъскали с нашите проблеми, но следят темата или са попаднали на нея - правете си колпоскопия при утвърдени специалисти в тази област. за съжаление не всеки гинеколог с колпоскоп "вижда".

след моя случай когато ми казаха, че всичко е чисто, а биопсията показа дисплазия 2-3 степен и после онкогинекологът ми разясни, че се виждат доста ясно изменения на широка основа, на моята колежка (която посещаваше същия гинеколог) и светна червена лампичка да се провери и тя. и така след сума ти цитонамазки с резултат 1 група от миналата година и уверения след колпоскопия, че няма нищо, се оказа, че има три засегнати от вируса места.

не знам какво трябва да прави човек, за да си осигури нормална профилактика...

в понеделник ме гориха с лазер - беше доста бял кахър в сравнение с всичко, което се случва с форума, така че няма да навлизам в подробности.

надявам се всичко с ива да бъде наред.

# 447
Serein
кьде ходиш на колпоскоп?в коя болница и при кой лекар?аз след конизацията не сьм била н аколпоскоп още,защото ми казаха ,че само ако има проблемна цитонамазка тогава.........  #Crazy
А за ивето естествено ,че вси4ки сме под напрежение,излишно е да коментираме  отношението си кьм нея ,но не е излишно да се говори за проблема по принцип,както и правят компетентните тук.защото така или иначе докторите не дават почти никааква информация  и обсьждайки тук всичко,ние сме в повечето случаи подготвени какво да попитаме и да поискаме.

# 448
BOBI1, ходя при д-р Ботев, Софийски онкологичен диспансер, ул. Акад. Сахаров 1, онкогинеколог е.

Теб си те следят след конизацията съвестно, не се притеснявай!! Simple Smile

# 449
  • София
И искам да продължа да питам Embarassed
Колко време след конизацията се върнахте на работа? Калко често после се правят цитонамазки и изобщо там каквото трябва? И въобще колко време след това се връща човек към нормалния си начин на живот?
Това е много индивидуално при всеки. Wink
На мен конизацията ми беше в сряда по обяд 13-14ч., в 15ч. вече си бях тръгнала.
В четвъртък си бях в къщи. Вечерта излизах, т.е. ходих да си взема малката от градина.
В петък ходих до Онкологията за болничният. Пеша естествено, на 20 мин от нас е. Wink
Бях после и на фризьор.
А в събота на коледно парти на фирмата. Simple Smile
В понеделник- обратно на работа.

Общо имах 4 дни болничен, от които 2 съм била в къщи.
Операцията беше 30 мин, след час се поосвестих и мъжът ми ме взе и закара в къщи. Само в деня на операцията бях замаяна- заради упойката.
Секс правих на 10 ден, без разрешението и без да питам д-рката.

Още няма месец от конизациото ми на 17.12.
Мина ми и първият цикъл вече, с минимално закъснение и продължи 1 седмица.
За секса имам вече позволението ан лекарката, селд прегледа ми в понеделник. Само с презерватив.
Но, разбира се, при всеки е различно.
Но при мен нямаше никакво отражение върху "нормалният" ми живот. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт