ЮНСКИ мами 2009! Тема №16

• 20 313
  • 296
  •   1
Отговори
# 90
А кога се усещат по-рано като си с предна или със задна плацента?

# 91
Би трябвало като си с предна, но предпочитам ако може някой по-научно, да го обясни  Blush.

somebody, може ли да ми смениш термина на 15ти - благодаря предварително  Hug

# 92
И аз усетих в 14-та пътвото побутване, а после няколко пъти и застой. Но всекито е гинеколог и ми каза, че истинското ритване продължавало всеки ден  newsm78
Не знам на какво да вярвам, но не се и притеснявам Wink

# 93
  • София
аз, както казах, отдавна го усетих, но чак сега стана по-активно. Истинско няма как да не е, но бебето като е по-малко и е по-слабо активно. Днес се скъса да шава, а напоследък даже не го и усещах всеки ден. След 20-та седмица съвсем се активизират. Аз нали съм в по-предните редици, та ви казвам, че няма от какво да се притеснявате, от сега нататък само ритничета ни чакат. Simple Smile

# 94
  • Плевен
Aya, добре че се появи, отдавна се питах къде изчезна! Радвам се, че всичко при вас е наред.

Момичета, не искам да обидя никого, но като писахте, че някои са качили вече по 8-9 кг. ми се струват страшно много за това време на бременността. Все пак бебетата са още около 150-200гр., а какво ще стане като станат килограми? Теглото трябва да се следи, а и сега е нормално по около килограм на месец да се качва, а последните 3 месеца по 2 кг. Казвам ви го, защото накрая ще ви бъде много тежко да се движите и излишните килограми с нищо не помагат, само вредят. Пак казвам, не се обиждайте, просто за ваше добро ви съветвам. Първия път с 8 кг. отгоре родих, сега сигурно ще са повече, но с 2-3, няма да си позволя повече.

Вярно е, че на преносимите кошарки това им е минуса - дълбокото второ ниво. Ние нащата я използвахме само на почивка, а сега мисля да ползваме високото ниво за бебето, че Андреа си е свикнала в дървеното легълце. А пък за по-нататък ще видим.

# 95
Благодаря на всички за коментарите по моя въпрос (кошарките).

За килограмите, аз до сега съм +3. Аз си бях над нормата от преди да забременея и не смея да прекалявам. Само празниците ми донесоха 1 кг отгоре. Още ми се яде кисело и наблягам на туршиите. Забелязвам обаче, че бързо ми приключва апетита, не мога да погълна това, което съм изяждала преди. И спирам. За сега съм доволна. Имам огромен корем Sad Явно всичко се трупа там. Може ли паролка за албума? Ще направя и аз някоя представителна снимка.

# 96
Аз все още не съм усетила движенията на бебето.
Всъщност една вечер получих подобно ритниче, но от тогава нищо Tired.
Според моят лекар все още дори за раждала жена е рано, макар че не било изключено.
Честно казано обаче нямам търпение да започне бебо да рита. Simple Smile
Относно килограмите аз съм вече + 4. Но при мен е позволено, дори препоръчително да кача повече килограми, защото забременях с тегло под нормата /около 4 кг./. Сега всъщност имам нормалното за ръста си тегло.
Качването на килограми ме притесняваше най-вече при първата ми бременност. Сега вече не страдам от факта че, ще кача толкова че, да не мога да се показва по тв-то. Mr. Green
Все пак гледам да не се поддавам на всички възможни изкушения като шоколад, пици и др. подобни.
Гледам да спазвам ето тази не бих я нарекла и диета за бременни:

Бременната всеки ден трябва да яде по 1 порция от следните 5 групи храни, като всяка група може да бъде отделно хранене, т.е. 5 хранения на ден:

- Порция млечни храни. Това може да бъде 1 кисело мляко, 1-2 чаши прясно мляко, 200 грама сирене или кашкавал, извара. Млечните храни осигуряват необходимата доза Калций.

- Порция плодове. 300 грама (2 плода) плодове на ден – може да бъде всеки плод (стига бременната да няма алергии към нещо). Плодовете снабдяват тялото с фибри, което помага да се пребори запека. Също така плодовете засищат глада за сладко. Ако изпитвате силен глад за сладки неща, най-добре се натъпчете с плодове, от колкото с шоколад или пасти (даже и да изядете повече от 300 грама плодове, пак е по-добре от колкото бързите въглехидрати в сладкишите, които веднага ще ви се лепнат по бедрата, дупето и корема).

- Много зеленчуци. Няма ограничение в зеленчуците, можете да ядете колкото искате свежи, пресни салати. Единствено за картофите има ограничение да не са повече от 200 грама на ден и то не всеки ден.

- Порция житни или варива. Бременните трябва да ядат и хляб – 2 филии на ден не е страшно и няма да доведат до напълняване. Ако може да е пълнозърнест, по-добре. Овесените ядки са за предпочитане пред белия хляб. От варивата може да се хапва няколко пъти седмично по 1 купа леща, боб, грах. Може да се ядат спагети, но да се погледне на опаковката да пише от твърда пшеница (марката Barilla е направена от такава) – 1-2 пъти седмично.

- Порция месо или риба. 200-300 грама месо на ден, най-добре варено или печено, да се избягва пържено и панирано. Може това да са 2 малки хранения по 100-150 грама, примерно за обяд и вечеря, а може и да е едно голямо хранене (според личните предпочитания)

2. Веднъж седмично може да се яде едно от следните неща (но само едно от тях веднъж, а не всички по 1 път) – 1 парче торта или 1 шоколад или 1 пица.

3. Ако изпитвате неудържим глад, тогава тъпчете се с плодове и зеленчуци – така хем се зареждате с витамини, минерали и фибри, хем коремът ви ще е пълен и няма да напълнявате.

4. Заменете олиото със зехтин, защото той съдържа не наситени мастни киселини, които са важни при формирането и развитието на мозъка на бебето, също така участват в усвояването на мастно разтворимите витамин (като А и Е например)

Примерен ден от диетата за бременни:

Закуска1 чаша прясно мляко, с 4-5 лъжици овесени ядки (не мюсли, а чисти овесени ядки), за подслаждане може да се използва 1 банан или половин чаена лъжичка мед.

Късна закуска
1 плод

Обяд
150 грама печено филе (месо или риба) с огромна свежа салата и 1 филия хляб.

След обедна закуска
1 плод или 1 кисело мляко

Вечеря150 грама филе (месо или риба) с огромна салата
или
1 купа вариво (леща, боб, грах) с огромна свежа салата

Общо приетото мнение е, че бременните имат нужда от много повече храна, от колкото жените, които не са бременни – това не е вярно. Бременните нямат нужда от повече храна, а имат нужда от качествена храна – богата на витамини, минерали, фибри, протеини, бавни въглехидрати и не наситени мастни киселини (вид мазнини). От петия месец нататък бременните трябва да увеличат приеманите калории, но не с много!!! Увеличените калории не трябва да са повече от калориите в 1 кисело мляко например.

Така че бременните да не се успокояват, че трябва да ядат много, защото това е важно за бебето!! За бебето е важно да му осигурявате необходимите вещества, които не се съдържат в тортите, пастите, солетите, баничките, бозата, кока колата и всякакви други вкусни храни, но крайно излишни.

Помнете, че докато сте бременни всички ще ви се радват и ще ви прощават качените килограми, но след като родите няма да имате извинение за големия задник и стърчащия корем и тогава ще си бъдете дебели!!!

# 97
Момичета, предния път качих 11 кг. за цялата бременност, но ядях много - голям апетит ме гонеше, но и до 4-ти вкл. повръщах. Наистина огромното качване беше последните 3 месеца. Сега не ми се яде много и това ме спасява. Нямам навика да се меря често, просто се гледам с едни и същи дрехи и не забелязвам отчайващ резултат за сега. Отчитам това, че не бях си стегнала корема от предния път - отслабнал беше, но не и стегнат. Сега ще слушам лекаря си - след 40 дена от раждането, живот и здраве, коремни преси всеки ден. Първия път започвах 1оо пъти и покрай грижи по бебчо все не намирах време.
Не бива човек да се тормози за яденето и в двата случая. Но Anyto е права - накрая трудно се ходи, още помня как едвам се прибирахме от кръчма с любимия и как е ходил за колата за 5 мин. от нас, че аз не можех да се мръдна - това  в 8 месец /все пак не бях много огромна- имам снимка в албунчето 15 дена преди предното раждане, можете да ме видите/. А денем се движех по улиците с мравешко темпо, кръст и крака ме боляха Simple Smile

# 98
Мили мами, аз не се обиждам, въпреки че и аз съм качила 8 кила. Но като си имам апетит, как да го потискам? Не мисля, че точно бременността е време за диети и ограничения. Случвало ми се е да ми се дояде нещо страшно много, да си кажа, че няма да го ям, за да не кача някое и друго килце, но мислите ми са само в това ястие и устата ми се пълни със слюнка. Чак ми е прилошавало и тогава съм си го хапвала. Не казвам, че се тъпча безразборно, но не спазвам и диета.
Бях много слаба, като забременях, колкото и да ми е странно да се виждам пухкава в момента, няма да умирам от глад, я. Като ми се яде, ще хапвам. Какво да направя, че килата ми се лепят. Може да се окаже, че не ям повече от вас, а в същото време на мен да ми се лепи, а на вас не. Както бях писала, много голямо значение има и дали преди забременяването жената е спазвала някакви строги режими (като мен) и сега организмът да си иска загубеното. Не мисля да се тревожа за килограмите, килограми се свалят. Може пък и оттук нататък тези, които сме качили повече, да наддаваме само по 1 кило на месец, както е нормално. Всико си е до организъм.
Пак повтарям, не се обиждам или сърдя, това е моето мнение. При всяка мама апетитът и склонноста към трупане на килограми е строго индивидуално и не трябва да ни укорявате  Blush

P.S. Точно се сетих да кажа, че аз и нито един път не съм повръщала, всичко, което съм хапвала, съм го задържала. МИсля, че и това има значение.
И още нещо, не се оправдавам, но наистина съм си обещала да ходя по 3 пъти седмично на гимнастика, мисля, че тогава нещата ще се регулират. Важното е, че имам желание за това и мисля, че ще постигна добри резултати.

# 99
Досега разглеждах албумчето ни и ми беше много приятно Simple Smile Отдавна не го бях правила и се радвам, че има много нови снимки Simple Smile Големи сладурани сте всички! Simple Smile

Франческа, благодаря за ценната информация. Аз съм +5 кг в края на 4-ти месец, но се чувствам добре и внимавам. Мисля, че като тръгна другиден на работа, ще успея да се контролирам повече Simple Smile Някой беше дал една таблица за нормалното тегло във всяка г. седмица, но не мога да я намеря.

Голямо ритане пада от 10 мин Simple Smile Явно 7 е часът за събуждане и купонът започва Simple Smile Много им се радвам! Simple Smile
Gydelichkova, има ли ритници при теб днес? Виждам, че сме в една седмица Simple Smile

Вчера докато четях списъците за влизане в родилния дом, за изписване, за вкъщи (всеки един с по 40-50 точки) ме обзе паника дали ще се справя... Дори се разплаках, а по принцип не се плаша лесно и даже на всеки разказвам, че ще се справим с всичко...
Нали не е толкова страшно, колкото звучи?  Crazy

# 100
Аз след Коледата, бях свалила един килограм, сега съм си пак + 6кг, като цяло от около три седмици, не съм качвала изобщо, сигурно защото метаболизма много ми се засили, но пък определено вече си имам бременнен корем, който всички забелязват, аз съм трупнала основно на краката и ми се е появил ужасен целулит, като си стисна краката и става нещо страшно, ако кача още някое кило сигурно ще се забелязва и без да ги стискам!! Sick

Аз от около две седмици усещам странни движения или еднократно побутване или нещо, което прави бълбук в корема ми, които определено не са газове, но не искам да казвам голяма дума, защото не съм сигурна какво е, затова точно не бих могла да го определя с думи, какво точно усещам!

Последна редакция: сб, 03 яну 2009, 19:28 от somebody

# 101
KaterinkaM, не знам вече и аз дали чувствам нещо. Днес усещам пак придърпвания от лявата страна и една тъпа болка, но дали са ритници, нямам представа. Каквото и да е, за мен това е знак, че малкото се мърда и е живо, та се и успокоих.

Не се притеснявай за това дали ще се справиш. Аз в повечето случи се чувствам голямо дете и изобщо не мога да си се представя като майка, но съм сигурна, че като родя, всичко ще се нареди и ще ми идва отвътре. Имам толкова много приятелки, които на акъл бяха като 18 годишни, а се справят отлично с децата им. Та не се тревожи.

Вчера направих глупостта да разпитам една приятелка за процеса на раждането и доста се уплаших. Така или иначе все някога трябваше да се запозная предварително с всички подробности, но май беше прекалено рано. Опитвам се да не мисля за това и се успокоявам, че има доста време. Дотогава ми остава само да се наслаждавам на бременността си. За предстоящите родилни мъчения ще мисля след 2-3 месеца, живот и здраве.

# 102
Здравейте и от мен,
Да ви кажа и аз съм +8 килограма, но това не ме притеснява. Никога не съм спазвала Диети и точно както каза и Гъделичкова си хапвам сега каквото и когато ми се яде, че имам и нервен стомах и ако не хапна веднага като огладнея започва да боли, въпреки че в повечето случаи съм яла два часа по-рано. А и казват че за по-слабите хора обикновено се качвало около 16-20 кг до края на бременността.
Аз вярвам, че както сме ги качили неусетно така и ще ги свалим. Грижи покрай бебка  Misc Baby Bottle 1ironing newsm37, безсънни нощи, малко спорт   newsm39 и и за 2-3 месеца ще сме си във предишната форма.
Лека вечер на всички!

# 103
Много е тежко с килограмите,наистина в последните месеци яко се усещат...
Аз бях +23 кг предната бременност!И все пак почти се чудех къде са,защото визуално(като изключим корема)просто бях по-пухкава на някои места.
Смятам,че е супер индивидуално това с качването!12-те кила,които ги пишат по книгите,са само за средностатистическия случай.
Има жени с поднормено тегло(като мен),за които не е фатално да качат повечко.
Проблем има при жени със склонност към напълняване по принцип,или със високо кръвно!-там трябва да се внимава повече наистина..Пък и както каза Gydelichkova не е точно сега моментът за диети Simple Smile

# 104
  • На високо
Хайде честита Нова Година и от мен, момичета! Любов, щастие и изпълнени желания на всички ви! И честит Рожден ден на anjeelina!
Да ви кажа "подтискам се", като чета вашите откровения за усещането на бебенцата. Аз все така не мога да се похваля с нещо категорично. Още в 13 г.с. май усетих нещичко  newsm78, но следващите дни - нищо.  После аха-аха пак да си повярвам, че чувствам лекичко гъделичкане, но всъщност не, не съм сигурна мъничето ли е или са просто газове...Сега най-вече се надявам бебчето да е наред. От вчера ме боли корем ниско долу и се самоубеждавам, че ме притеснява колит или нещо от сорта, а не са контракции. Praynig Пих и дуфалак снощи на всичкото отгоре, хем знам, че после не ми е добре, но ми беше писнало да се боря със запека. Е, сега съжалявам, че не си купих киви. Няколко плодчета на гладно при мен обикновено вършат чудеса.
Относно креватчето за бебето и ние май ще се спрем на преносима кошара. Каката от самото начало си спи в дървена, която може и да се люлее, а после се префасонира в нормално легло. Страхувам се обаче, че просто нямаме място за още една такава. Поне на първо време ще караме с преносимото легълце, пък после ще го мислим. Да си призная в момента повече се терзая относно тръгването на ясла на каката, отколкото да мисля за бебенцето. Във вторник малката става ученичка. Вече няколко пъти си поплаках по този повод. Не ми се мисли каква драма ще е на 6-ти януари  smile3518. А и подозирам, че аз ще се вкисна повече от детенцето Blush. Добре, че и таткото ще е  нас.

Общи условия

Активация на акаунт