Тортено предизвикателство Февруари 2009

• 52 687
  • 848
  •   1
Отговори
# 750

Аталанта напълно в твой стил. Безупречно моделиране. Поздравления!  bouquet

# 751
  • У дома
Първо, да благодаря за окуражителните думи! И второ, две големи извинения – за тортата, че не е нова като идея и за това, че не успявах да се включа с коментари. Видях, че няма да успея да коментирам поотделно и спрях, но искрено се възхищавам на всяко творение в предизвикателството и ви благодаря от сърце за ентусиазма и присъствието. Всяка една торта до тук е уникална и прекрасна.  Hug

Ванче, сърцето беше по-скоро символ на пролетта, а фона е бял поради липса на време да оцветя за съжаление. Много идеи имах, сърбят ме ръцете да направя рън аут бордър и да пробвам техниката на Ламбет, което е супер висш пилотаж, но поради редица причини не успях. Здраве да е, торти ще правим и занапред.

За икебаната ще трябва да изоставя любимите рози, че станах банална вече.  Embarassed

antoan2006, права си, но я украсих за по малко от 20 мин и не стигнах до там.

rien, виноват, затова започнах с извинение. Няма да повярвате, но съвестта ме гризе ужасно за дето ви подведох.  Sad
Топчетата са фондан, овалян в царевично брашно.
Иначе на вкус беше превъзходна и много лека, почти здравословна. Wink

# 752
  • Пловдив
13 МАРТ

Обсъждане на тортата на _Пепи_ и скиците на Tandoori

Малко за правилата на обсъждането:
Форматът на обсъждане ще е свободен, както предния път. Моля както наблюдателите, така и участниците да имат чувство за такт при коментарите си, като се стараят да предложат конструктивна критика!
В първият постинг на всяко обсъждане ще пускам описанието на изработилите тортата точно както са ми го пратили.

Няколко съвета към обсъждащите:
- Моля, уточнявайте към кой е отправен въпроса ви!
- Преди да зададете въпрос, убедете се, че авторката не е отговорила на същия или подобен въпрос. Имаме само по 1 ден за 2 торти, времето не е много, така че постарайте се въпросите да не се повтарят!
- Моля, не обсъждайте други торти и не задавайте въпроси на други участници докато дискусията за настоящите тече!
Благодаря на всички ви за разбирането!

_Пепи_
Тортата на _Пепи_  можете да видите тук:
http://www.flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157614920493577/

Описанието на _Пепи_ :

Есенно Пънче

Блатове: Пандишпан с какао. 4 яйца, 8с.л захар, 7с.л. брашно и 1,5 с.л. какао. Описвала съм не веднъж как правя блатове. Отначало се разбиват белтъците със захар, а след това се добавят жълтъците, брашното и какаото.
Крем: Ганаш от 200гр. сметана, 200гр. шоколат Stilla Dolce и 20гр. масло.
Сиропирани са с какао+ вода и захар- без да е варено.

Пънчето е облечено с шоколадов фондан от 200гр. шоколад, отгоре е заливка от 80гр. бял милка + 1с.л. сладкарска сметана.
Цялата украса без основата на кошницата (тя е от шоколадов фондан) е от Руска мастика 2. Листата са с жълта основа и отгоре оцветени с различен цвят бои. Бях си направила червено, кафяво + малко жълто и зелено. Гъбите (по-конкретно пачи крак) са с жълта основа и са боядисани допълнително с жтлта боя в която сложих една идея кафява за да добият жълтеникаво-кафяф цвят.
Кошницата: Ами счупих я първата. Беше си оплетена върху обратната страна на чашка. После пробвах да направя мини тортичка в чаша и да изплета около нея кошница, но бях пресиропирала блатчетата и нищо не стана и накрая за 5 минути направих тази от останалото шоколадово тесто. Дръжката е от Руска мастика 2, защото шоколадовото тесто свърши.

Тортата не е точно това, което исках да направя, но нямах време за повече. Точно в деня в който я довършвах имах температура. Нямам никакви формички за листа и съм рязала тези с кътър. Исках да направя жълъдчета и пеперуди, но за вторите още не ми е пристигнал кътъра.
Но поне направих вторият си опит с шоколадовото тесто, което се получи много добре, за разлика от първият 

Tandoori
Скиците на Tandoori  можете да видите тук:
http://www.flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157615119039606/

Описанието на Tandoori :

Това, което имах желание да направя за съжаление в ситуацията, в която бях не ми беше възможно, но и не исках да правя компромис с представянето си и да представя нещо друго.
Проектът ми беше доста амбициозен, дали бих могла на практика да го направя не съм 100% убедена, но ако не друго, поне имах желание да се опитам Simple Smile Това понякога е достатъчно, понякога не Simple Smile
Много мислих какво точно искам да направя за тази тема " Сезони", тъй като аз не гласувах за нея и отначало срещах голяма трудност да измисля нещо оригинално и същевременно с практическа полза от него ( т.е да изпробвам нещо ново, да подобря уменията си в нещо, което не ми се отдава), но всеки път, като си мислех за темата не я разглеждах, като сезоните през годината. Просто бях убедена, че това не е моята интерпретация. Исках тортата ми да отразява сезоните в живота на човека. Да, но как точно да ги представя? Мислех си за това да направя една торта, на която пред камина да седят майка, бременна дъщеря и внучка ( сложила съм скица и на тази торта, ако на някой му е интересно ще обясня подробностите), но някак все не беше това, което исках.
Тогава се сетих за един стенопис, който винаги е носил особен смисъл за мен лично- " Колелото на живота" от Преображенския манастир ( ето тук може да го видите и да прочетете повече за него http://archive.svetu.com/35/Svetu_OpSv_M.html и тук http://www.pravoslavieto.com/manastiri/preobrazhenski/index.htm и снимка http://static.panoramio.com/photos/original/8812859.jpg)
Всички знаете как изглежда този стенопис на банкнотата от 100 лв.
Колебаех се, дали да бъде многоцветен ( като оригинала) или да бъде в телесен свят и кафяво, като графиката на гърба на банкнотата.
В последствие реших, че аз със Захари Зограф не мога да се сравнявам и няма и нужда да се опитвам, така че реших да прилича повече на гърба на банкнотата ( а и щеше да е по-четливо и да си личат надписите, които са особено важни) отколкото ако бях се придържала съвсем към оригинала.
Смятах всеки етаж да е отделен кръг от стенописа ( както забелязвате те са 3), а по височината щях да направя автентичните "оголени" тухли, които има в манастира, не бях решила дали ще пусна малко зеленина или мъх м/у етажите.

За рецепта смятах да опитам торта медовик, но ето тази рецепта:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376921.0
Искам да направя същата за рождения ден на Калин, затова исках да я опитаме, но явно ще трябва да скачам в тъмното Simple Smile
Ами това е в общи линии. Съжалявам, че не можах да ви представя истинска торта, както и че през повечето време ме нямаше, но така се случи. Рисунките ми са направени много набързо, надявам се въобще да си личи какво съм имала предвид, разбира се цветовете не да адекватните на това, което щеше да бъде, ползвала съм обикновен Windows Paint.
Благодаря ви, че ми позволихте дори и така да участвам Simple Smile

# 753
Пепи- великолепно изпълнение и чудесна идея.

Благодаря, че се включи.

Тандори - идеята е супер. Мога само се надявам, че при първи удобен случай ще я видим и изпълнена. Оправяй се бързо.

bouquet
за организаторите

# 754
_Пепи_

ИДЕЯ И ЗАМИСЪЛ:
Страхотна идея и нещо разнообразно. Направо ме изненада с тази 3Д торта.Идеята ти е страхотна. Много жива и реалистична
АРАНЖИРОВКА:
Много добре си подбрала елементите, цветовете и формите.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Както винаги всичко е изпипано и добре оформено. Цветовете са много хубави и изобщо няма съмнение кой е сезона. Пънчето е хубаво и изглежда сложно за покриване.
ВЪПРОСИ И ЗАБЕЛЕЖКИ:
Въпрос: Колко е голяма тортичката?
Лека забележка - пънчето трябваше да бъде по-релефно.  Rolling Eyes
Поздравявам те затова, че въпреки болестите не се отказа. щеше да е жалко, ако бяхме пропуснали тази торта

Тандурка ще я обсъдя мааааалко по-късничко....  Sad

# 755
  • София
Пепи, много весело, есенно пънче Wink Добре, че не се отказа въпреки всичко. Ванчето е казала за релефноста на пънчето.Аз мисля, че и пожилките на дръвчето можеше да се поработи още, но другия път Peace

Тандури,  bouquet съжалявам само, че няма да видим този грандиозен проект.Но ако го осъществиш някой ден ще съм много доволна bowuu

# 756
Пепи, много приятна торта, добре моделирани и аранжирани елементи; освен това е много ядивна, след като е покрита с шоколад.
Листата са ти много хубави, все едно си гледала от истински.
Много е симпатично цялото тортено произведение, браво.

Тандури, идеята е супер, много харесвам този стенопис. Мисля, че щеше да се получи страхотна торта. Да я рисуваш ли смяташе? Много яко.

Не можах да разбера много скицата, наистина, може би по-просто щеше да е да го нарисуваш с молив и сканираш, но явно ръката не ти е позволила.

# 757
Пепи, прекрасна тортичка, толкова мнооооооооогооооооооооо шоколад и толкова вкусно изглеждаща е Hug Hug Hug А пък гъбките са ммммммммммм веднъж, ей тия дето на мен поне ми приличат на Пачи крак, най-ме кефят Laughing Laughing Laughing А кошничката - толкова е нежна Peace Нежна и чудесна, както имаше едни приказки на един руски автор, с много хубави картинки с едно таралежче и така гъбки, сигурна съм, че си виждала тези книжки на Владимир Сутеев, ама с оригиналните руски рисунки, не тия побългарените. "Под гъбата" "Корабчето" и въобще все едно е от анимационно филмче от него рисуване (щото той си е и художник Laughing) Ей на, като гледах тази тортичка, това си спомних. И много ми стана приятно. Laughing

Аз на Тандури по разбрах идеята за бабата, камината и жената и май повече ми харесва тази идея. Някак по земна ми е. Другото като идея май го схващам, ама е толкова грандиозно като идея, че изобщо не мога да си представя как може да се представи на торта. Става ми вече много философско и не го свързвам с торта, ама това не значи, че няма да ми хареса като го видя Laughing Просто не връзвам торта, с тази идея. Ама явно не съм на такава вълна. Аз по-харесвам уютната домашна картина Hug

# 758
Пепи-Идеята за пънчето е добра.То дървета,дървета,та тъкмо и едно пънче има в колекцията.Харесват ми много листата,гъбките и фигурките изобщо.Горната част на пънчето може би иска още кръгове.Защото според дебелината трябва да е по-старо,а според кръгчетата отгоре е на 2-3 год. Grinning
Пънчето е леко гладко,но ми се струва ,че другите са казали това.Просто смятам,че корените ,които тръгват ,ако не свършваше подложката за тортата,би било готино да продължат и да се изтънят,ако ме разбираш.Някак да завършат.Аз по принцип обичам да има пространство на подложката ,така сякаш композицията стои свободно.Ако е прекалено голяма-сякаш тортата е малка,а ако е много малка,сякаш тортата се "задушава".Според мен твоята е таман,просто ако жилките на пънчето излязат навън още,ще е някак по-реалистично.Ох ,прекалих с обясненията.Дано да си ме разбрала.Пращам ти на лични,точно какво искам да обясня.

Тандури-нямам какво да кажа за твоята идея.Разбирам я и ти пожелавам скоро повод,за да я осъществиш.Успех!

# 759
  • Карнобат
Пепи чудесно пънче. Много ми харесва как си направила преливащи цветове на листенцата, гъбките също са като истински. Забележката ми е за кората ,но вече е писано по-горе. Много е нежна тортата, поздравления за избора.  Радвам се ,че успя да участваш  bouquet
Тandoori наистина страхотна идея. На мен това ми изглежда като висш пилотаж. Ще се радвам да видя идеята ти осъществена. Стискам ти палци всичко да мине леко и бързо вистановяване Hug

Извинявам се ,че не мога да коментирам всички торти, работното ми време не ми позволява да се включвам постоянно.

# 760
Пепи,радвам се ,че успя да се включиш!Хареса ми идеята за есенен мотив,много малко торти бяха есенни.Пънчето за мен е страхотно,и листата,и гъбките...Поздравления!

Тandoori,която и идея да беше осъществила,сигурна съм ,че щеше да е идеална.
Пожелавам ти бързо възстановяване,за да можеш да ни покажеш поне едната!   Peace   

# 761
  • Пловдив
van444eto, destini, Анда, Krische, antoan2006, Elena K., краси.мира благодаря на всички ви за мнението.

van444eto, - Пънчето е с диаметър 18 (поне формата ми е с толкова). Излизат 8 парчета. Забележките ги приемам, но честно с температура около 38 градуса не ми беше много до работа  Sad

antoan2006, destini, прави сте за прожилките, но исках по-бързо да довърша всичко и да лягам да си почивам. Ако пак реша да правя пънче ще имам предвид всичко забележки.

Krische, правилно си разпознала гъбките. Пачи крак са. Поне аз ги правех като за пачи крак  Mr. Green Книжките за които говориш за жалост не съм ги виждала, но се радвам, че свързваш тортата ми с илюстрациите в тях  Simple Smile

Тandoori, жалко че така се стекоха обстоятелствата при теб. Бих искала да видя реалозорана идеята за "Колелото на живота". Стенописа е страхотен, а аз знам, че ти би се справила с рисуването му  Simple Smile

# 762
  • София
Пепи, отлично изработена декорация, както винаги!!! Пънчето ми хареса!

Тандури, дано скоро го видим проекта в/у торта!

# 763
  • варненка от София
Пепи, хубава е тортата, забележките ми са също по отношение на кората на дървото, можеше с една четка да я намажеш с разтопен шоколад, щеше да се постигне ефекта на кора. Листенцата са много автентични и ми допадат много, как ги боядисва? Може би са малко по-дебело разточени, но е вероятно и от снимката да е.

Тандури, стискам палци да се оправиш, вярвам, че тортата ти щеше да ни залепи за столовете, както го правят всички твои торти до сега. Идеята за трите поколения жени ми допада сякаш повече, определено нестандартен и оригинален поглед, нещо което планираше Блу със своята втора торта. Успех ти желая и се надявам юли месец да си на линия.

Аталанта, вчера нямах възможност да коментирам, защото бях по доктори, но не искам да те пропусна и да отбележа, че до този момент това май бяха най-атрактивните цветя. Майстор си и наистина чудесно букетче си направила, но на мен лично това ми е малко далеч от сезоните. По-скоро представата ми ядвно е друга, но това в никакъв случай не омаловажава стойността на направеното от теб. Липсва ми разреза на тортата, за да добия представа за вътрешността, но и без това изглежда чудесно.

Психокук, твоята торта сякаш остана незабелязана, защото е извън албума, но е редно да те поздравим и теб за участието. Видно е, че е торта за нечий празник и малко ми се губи темата на предизвикателството тук, но пък много си паднах по лилавия ти цвят. Виждам, че не си коментирала произведението си, но би било добре да ни кажеш каква е тортата, покритието и да споделиш малко за творбата си. В пълно неведение сме  Blush

# 764
Момичета, благодаря ви за милите думи! За съжаление още не мога да я напрягам много( ръката) и просто нямаше как да рисувам с молив, защото там натиска е по-голям. Съжалявам, че скицата наистина е много елементарна и наистина много не се разбира точно какво исках да направя, но за съжаление не можах да направя повече в този момент.
Сега само се надявам да не се претрепя пак за следващото предизвикателство, че то направо практика ми стана.  Rolling Eyes Confused

Ще пусна моите коментари по последните торти малко по-късно, че пак заминавам на лекар Sad Ходя всеки ден последната седмица за да следят как зараства операцията и ми отнема адски много време, понеже е далеч.  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт