Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 114
  • 898
  •   1
Отговори
# 90
Пробвай тук http://docstore.odit.info/?s=4&rid=2957 дали ще се отвори. Мисля, че няма да е проблем и ти да го подадеш, не съм сигурна обаче.

Придружителното писмо трябва да е подписано и подпечатано от фирмата. Ако това е така - може сама да си подадеш документите.

# 91
Здравейте на всички.Нова съм в този форум,но съм го преглеждала хиляди пъти.За мен понятието Мама е малко ново,понеже съм още във втория месец.Въпреки това имам някои притеснения,относно това дали ще получавам майчинство.Не работя от година и един месец,не съм била на бюрото по труда понеже прекратихме договора по взаимно съгласие Една година съм си внасяла само здравните осигуровки.От фирмата в която работех имам 2 години и 11 месеца трудов стаж Въпроса ми е мога ли да се надявам да взема майчинство след като не съм осигурявана тази 1 година и 1 месец и дали това е възможно без да работя в момент,но да не сам на бюрото по труда,тъй като карам тежка бременност. Благодаря ви много   bouquet

# 92
Мога ли да взимам поне социални помощи и как ?

# 93
  • София
И аз съм съм същия случай като radost_ina - родих два дена след нея на 19.03 2008г. и след изтичането на 315 дни ходих до НОИ, за да питам от коя дата мога да си подам документите за отгледане на дете от 315 до 2 години, а те само ми казаха от 16.12.2008г., но да не подавам документи преди нова година, защото не знаят още какво е положението и няма да ги приемат. После се оказа че съм в заварено положение и мога да използвам остатъка до 410 дни (отново разбрах благодарение на anii_ta, защото счетоводителя ми каза че още не се е запознал с промените, и до вчера ме мотаеше като казваше че има път към НОИ чак другата седмица) Та аз все още не съм подавала никакви документи. Има ли смисъл да подавам до 410 дни ( и какво да пиша в прил. 12 в моя случай) или този месец e загубен и ще ми изплащат като за майчинство. Работодателят има ли право да издаде заповед със задна дата. Аз така или иначе се осигурявах върху 400 лв и взимах около 300 лв. тези 9 месеца - май най-добре да си подам молба за отглеждане на дете до 2 г.
Анита, предварително благодаря и извинявай че те натоварвам и с мойте грижи, много мило че отговаряш на всички нас.
Щом 315 дни са ти изтекли на 15.12.08 г. вкл. 410 ще ти изтекат на 20 март. Парите няма да са ти много повече, но защо да не си ги вземеш, но ти си преценяваш.
Първо трябва да подадеш Приложение 3 за изплащане на обезщетение за гледане на дете, за да ти изплатят частта от декември и евентуално до датата от която ще излезеш отново в отпуск за бременност и раждане за остатъка до 410 дни..
След това вече заявление за разрешаване на отпуск за бременност и раждане за остатъка до 410 дни, Приложение 12 и Приложение 2.  Ти трябва да представиш Приложение 12 в срок от 3 работни дни при работодателя от промяната, а той да го занесе в НОИ в 7 дневен срок. Така че ако се съгласи работодателя, може да върнете 10 дни назад. В приложение 12 може да пишеш прекратяване на отпуск за гледане на дете до 2 години, съгласно промени в КСО, считано от ............. и да приложите заповед за разрешаване на отпуск за бременност и раждане от същата дата.

# 94
  • София
Здравейте на всички.Нова съм в този форум,но съм го преглеждала хиляди пъти.За мен понятието Мама е малко ново,понеже съм още във втория месец.Въпреки това имам някои притеснения,относно това дали ще получавам майчинство.Не работя от година и един месец,не съм била на бюрото по труда понеже прекратихме договора по взаимно съгласие Една година съм си внасяла само здравните осигуровки.От фирмата в която работех имам 2 години и 11 месеца трудов стаж Въпроса ми е мога ли да се надявам да взема майчинство след като не съм осигурявана тази 1 година и 1 месец и дали това е възможно без да работя в момент,но да не сам на бюрото по труда,тъй като карам тежка бременност. Благодаря ви много   bouquet
Без да си осигурена т.е да работиш към момента на излизане в отпуск за бременност и раждане няма как да получаваш обезщетения по КСО. Условието е да имаш 12 месечен осигурителен стаж и към момента на излизане в отпуск да си осигурена, да работиш.

Мога ли да взимам поне социални помощи и как ?
Условието за да получаваш помощи по Закона за семейните помощи за деца е доходът  на член от семейство да е по малък или равен на 350 лв. Помощите са еднократна за бременност, месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година и така нар. детски добавки.
Другата помощ е еднократна помощ за раждане. Като тя не не зависи от доходите на семейството.
Тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362470.45 в първия пост можеш да видиш по подробно условията и необходимите документи.

# 95
  • София
Добър ден!
И аз имам въпросче.Също съм в заварено положение.Болничните ми изтекоха края на ноември.Сега задължително ли е да подавам такава молба за продължаване на болничните при положение,че нямам полза да е така,пак ще си взимам минималната заплата.Може ли да не подавам такава молба за продължаване до 410 ден?Това ми е въпроса.
Лек и приятен ден!
Кое точно ти е изтекло ноември болничните в размер на 135 дни, или отпускът за бременност и раждане в размер на 315 дни преди промените.

# 96
Много ти благодаря за този отговор. Само още един въпрос имам: За социалните помощи какъв е срока за подаването на документите и кога се прави?Имам предвид преди или след раждането?

# 97
anii_ta, сърдечно ти благодаря.  Hug

# 98
  • София
Много ти благодаря за този отговор. Само още един въпрос имам: За социалните помощи какъв е срока за подаването на документите и кога се прави?Имам предвид преди или след раждането?
Еднократната помощ при бременност се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане. В рамките на 45-те дни преди раждане на детето можеш да подадеш молба.
Месечната помощ за гледане на дете и детските добавки се отпускат от месеца на подаване на молбата, така че колкото по- бързо подадеш толкова по добре. Молби се подават най - рано в месеца следващ месеца на раждане на детето.
Еднократната е с давностен срок 3 години.

# 99
  • София
§ 3в. От КТ  (1) Работничките или служителките, на които отпускът поради бременност и раждане в размер на 315 календарни дни не е изтекъл към 2 януари 2009 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 за остатъка до 410 календарни дни.
аз съм от този случай, но нещо съвсем се обърках, коя точно декларация трябва да попълня - Приложение №2 ли, № 14 ли?  newsm78 Всичките са ми еднакви!  Embarassed И заедно с коя друга декларация трябва да е придружена?

И нещо друго - отдавна се каня да отида в НОИ да се регистрирам (незнам дали точно това е правилната дума  Thinking) , за да мога да си гледам по И-нет кога и колко точно ми изплащат майчинството. Можете ли да ми кажете къде точно да отида там, предплагам молба се попълва, нещо друго трябва ли?
Благодаря предварително   bouquet

# 100
  • София
§ 3в. От КТ  (1) Работничките или служителките, на които отпускът поради бременност и раждане в размер на 315 календарни дни не е изтекъл към 2 януари 2009 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 за остатъка до 410 календарни дни.
аз съм от този случай, но нещо съвсем се обърках, коя точно декларация трябва да попълня - Приложение №2 ли, № 14 ли?  newsm78 Всичките са ми еднакви!  Embarassed И заедно с коя друга декларация трябва да е придружена?

И нещо друго - отдавна се каня да отида в НОИ да се регистрирам (незнам дали точно това е правилната дума  Thinking) , за да мога да си гледам по И-нет кога и колко точно ми изплащат майчинството. Можете ли да ми кажете къде точно да отида там, предплагам молба се попълва, нещо друго трябва ли?
Благодаря предварително   bouquet
След като ти изтекат 315 дни ще подадеш заявление при работодателя за ползване на отпуск за бременност и раждане за остатъка до 410 дни. Ще попълниш и Приложение 2, което работодателя ще занесе в НОИ. В началото на темата има бланките.
В НОИ на бул. "Александър Стамболийски" № 62-64, мисля, че беше стая 106, на място се попълва молба, носиш лична карта и ще ти дадат ПИК, с който да проверяваш кога са внесени документите, колко ти е обезщетението тук https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1_br.asp и кога ще го изплатят тук https://benefits.nssi.bg/EGN/.

# 101
Здравейте
Можете ли да ми обясните как да изчисля майчинството си по новия закон? Колко време се изплащат тези 90%? (Чух коментари че се изплащат само първите 6 месеца след раждането, а останалите се изплаща минималната за страната заплата Thinking ) А и нали се сещате, че до момента работодателя ми ме осигурява на минимална заплата. Какви са последиците от това и мога ли да направя нещто, за да получавам прилично майчинство?
Благодаря ти предварително!

# 102
  • София
... проверяваш кога са внесени документите, колко ти е обезщетението тук https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1_br.asp и кога ще го изплатят тук https://benefits.nssi.bg/EGN/
anii_ta, много благодаря!   bouquet
А този ПИК предполагам е някакъв сертификат (като от банките), който се инсталира на комп#търа, защото аз сега не мога да вляза на гореспоменатите линкове newsm78

# 103
  • София
ПИК а е Персонален идентификационен код, по просто парола, за да можеш да влезеш там.

# 104
Здрасти, anii_ta, мога ли и аз да попитам нещо?
Става въпрос за момиче, за което на 18.10.2008 са изтекли 315 дни, и от 19.10.2008 е в отпуск за отглеждане на малко дете. Като си направя сметките излиза, че тя няма право да ползва обезщетение за остатъка до 410 дни според новите промени, защото до влизането им в сила са изтекли 365 дни? Правилно ли разсъждавам? Объркващо е. Благодаря ти предварително за отговора!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт