Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди!

• 197 800
  • 1 210
  •   1
Отговори
# 900
Прав си , Текс, нищо не помагат или ако помагат е в някаква лека форма. В момента след операцията имам някакви леки крампи в мускулите и незабележими болки в нерва на прасеца и като пия волтарен ретард минават. Но нервите вече нямат дразнител, има явно някакви остатъчни възпаления или просто ми е в главата да ме боли. Така ми действат. Но когато бях със силни болки и то повече от 3 месеца изпих с килограми от всички плюс кортикостероидни инжекции и никакъв ефект. Така че добре правиш като ги спираш.

# 901

ОК,за кортикостеридите имам малко по-различно мнение, макар да са по-вредни и от НСПВС.

Преди половин година имах много силни болки почти 2 седмици.Бях чул за Флостерон от колега-на него му помогнало и след дълги кандърми с личната, тя ми бодна една инжекция мускулно.Резултатът беше почти мигновен,а на другата сутрин вече бях забравил за болката.
      Сега обаче, преди 20дни, ми биха 5 инж. дексаметазон-никакъв ефект.

В тази връзка- едно питане към Елпида:Каква е разликата и приликата между флостерон и дексаметазон и защо едното не ми оказа никакво въздействие, а другото- огромно?
       Знам само, че и двете са кортикостероиди; и двете са много вредни и се изписват в краен случай и трябва да мине възможно повече времв до следващотоим ползване;и че флостерона има и съставка за продължително действие.

# 902
Момичета и момчета,напоследък все повече чета ,че нашите страдания каквито и да са те са причинени от черти от характера ни или грешки който сме допуснали.В едната книга пише,че болките в кръста и хернията се дължат на страх от парите,а според германската нова медицина хернията е един вид удар под кръста и е свързана с егото,самочувствието на човека Знам,че това са много лични неща,но като се замисля май има нещо вярно. Ще продължавам да се лутам и ако се убедя,че има верни неща ще се постарая да променя отнощението си към тези проблеми.Ако имате желание споделете дъли имате проблеми с ъс страх от парите и самочувствието-може пък да има нещо верно,но не мога да го осъзная все още и да бъда честна със себе си
Това обхваща около 98% от населението на БГ и поне 85% от човечеството Mr. Green

# 903
Момичета и момчета,напоследък все повече чета ,че нашите страдания каквито и да са те са причинени от черти от характера ни или грешки който сме допуснали.В едната книга пише,че болките в кръста и хернията се дължат на страх от парите,а според германската нова медицина хернията е един вид удар под кръста и е свързана с егото,самочувствието на човека Знам,че това са много лични неща,но като се замисля май има нещо вярно. Ще продължавам да се лутам и ако се убедя,че има верни неща ще се постарая да променя отнощението си към тези проблеми.Ако имате желание споделете дъли имате проблеми с ъс страх от парите и самочувствието-може пък да има нещо верно,но не мога да го осъзная все още и да бъда честна със себе си

Според мен проблемите на гръбнака не са причинени в следствие на черти от характера, страх от пари, на егото , самочувствие, стрес    или    неща от този характер.

По принцип за лекарите е много удобно когато не могат да открият причината за даден проблем, да започнат да убеждават пациента че това е в следствие на стрес. Просто начин за излизане от безизходицата.

Лично според мен причината за хернията и всякакви такива проблеми     е    непремереното натоварване, травми/злополуки, заседнал начин на живот без движения, незнание   или  пък гени/наследственост.

Според мен е обратното - не черти от характера и стреса   предизвакват   проблемен гръбнак и болки.  А проблемния гръбнак и болките предизвикват стрес.

Ако сега някой с магическа пръчка ми върне гръбнака от примерно преди пет години,    депресията и стреса ми ще изчезнат на мига.

Разбира се за предпочитане е ведрия, жизнерадостен  и весел човек. Но колкото и да е жизнерадостен човек и да има идеални черти на характера, това не би го спасило при евентуално  -  прекалено натоварване или травма да избегне херния или нещо подобно..

От няколко години насам постоянно се тръби по телевизията че трябва да се въведе задължителен предмет вероучение.  Ако това се случи ще бъде най голямата глупост случила се някога.
Според мен в училище трябва да се въведе задължителен предмет "здравна култура" или нещо подобно.
Именно това - знанието и информираността биха предпазили хората не само от дискови хернии ами и от още много заболявания.

Според мен в болниците както има клиника по неврохирургия, клиника по вътрешни болести, клиника по АГ,    трябва да има и клиника по профилактика или нещо подобно.
Тоест да има някакъв набор от изследвания които задължително трябва всяка година да си правия здравия човек   за да не стане един ден болен.
Но този набор от изследвания да не се свежда само до кръвна захар и излседване на урина примерно, ами да е доста по задълбочен.

И като заключение според мен - знанието/здравната култура още от детска възраст, профилактиката и превантивните мерки биха свели до минимум възможността от каквито и да е заболявания.
Разбира се генетичните и наследствени фактори не винаги са преодолими.

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 18:26 от Marina J

# 904
Marina J,
подписвам се под това което казваш  за нуждата от "здравно" образование , с изключение на мнението ти за вероучението- то според мен е хигиена на душата, както останалото е хигиена на тялото.

Образованието обаче според мен трябва да акцентира върху онези опасности , които пренебрегваме от незнание.

/профилактичните прегледи просто констатират резултата/. 

Мога да направя списък с опасности, последствията  от  които съм разбрала след като са се случили на мен или близките ми.

Наскоро водих война със сина ми - тийнейджър - за вредата от бодибилдинга в тазивъзраст .

Ами гласът ми беше глас в пустиня!   Отвсякъде го облива изопачена информация, колко е готино да блъскаш с тежестите във фитнеса и да вземаш добавки.

Да не говорим, че ако се спазват правилата във фитнес не трябва да се дупоскат деца под 18 години без непрекъснато присъствие на инструктор  и да не се правят силови упражнения. Амо кой ти гледа! Печалба да пада!

Питам с,е колко от сегашните момичета и момчета ще пълнят форумите
/или в каквото си комуникират след години/
 с  историите за  съсипаните си тела..

Пък то да са само херниите.  Работата ми е такава, че се ужасявам от незнанието на обикновените хора  за друг вид опасности, които според мен са очевадни.

Пропуск на елементарно образование

/и функциониране на институциите всъщност/.

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 20:35 от s+chris

# 905
IMJ,
подписвам се под това което казваш  за нуждата от "здравно" образование , с изключение на мнението ти за вероучението- то според мен е хигиена на душата, както останалото е хигиена на тялото.

Само да вметна за грешката в името.

А по въпроса за вероучението - то няма как да бъде  хигиена към душата по принцип като правило.
Хигиена към душата може да бъде нещо което е прието за традиционно и задължително в живота. И доказано, а не мит или легенда.
А вероучението е една свободно избираема област. Ако някой се интересува от нея трябва да си я изучава на собствени начала, ане да се разнася по целия телевизионен и радиоефир и да се претендира за изучаване в училище.

Трябва да се уважава личния избор на хората.
Някой хора може да искат да вярват в господ.
Други пък може да искат да вярват в себе си и собствените си знания умения и  способности.
Нищо не трябва да се натрапва.

Ама май нещо прекалих с отклонението от темата. Спирам.......

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 19:15 от Marina J

# 906

Само да вметна за грешката в името.

А по въпроса за вероучението -

Извинявай Марина,
поправих си грешката в поста.

Не искам да споря за вероучението - просто изразих мнението си  и подчертах, че не съпада с твоето.

Доколкото помня идеята навремето беше именно за свободно избираема подготовка.
И впрочем в тези часове би било възможно да се избира каква религия да  се изучава - христянство, мюсюлманство илинещо друго.

Но наистина не това беше основното.

# 907
Разговорът взе философска насока и ме засърбя клавиатурата да се включа и аз.
След като попрочетох малко литература и известно количество информация от нета и изхождайки от собствения си опит си съставих собствена теория за ДХ.
Причината за появата и са:стрес,генно наследство,липса на здравна култура и навици,липса на физическа култура и навици,пълна липса на хранителна култура и навици!Не ги подреждам по важност,но това са основните.
Генният фактор-почти няма болест,изледвана задълбочено напоследък ,за която да не се е оказало ,че наследствената обремененост играе съществена роля.Факт!И двамата ми родители имат или са имали проблеми с ДХ.
Стресът-ДХ е неврологично заболяване,неслучайно.В състояние на силен или продължителен стрес ,организма трябва да работи в авариен режим.Малко са хората, които могат да накарат мозъка си да подава верни команди в това състояние.На клетъчно ниво промените и проблемите в тялото ни са сериозни.Страхът от загуба/липса/ на пари,самочувствие и т.н. са само външни проявления  на последиците от стреса.Последиците са като при генния фактор-повишена предразположеност/направо покана/ за нервни заболявания.
Липсата на физ.култура-като представител на малко по-старото поколение помня задължителната физарядка сутрин преди даскало.Нямаше ученик,който да не я мрази отчаяно.Но колко от нас правят физ.упражнения сутрин ,ей така за тонус,за зареждане на батериите,за профилактика.....За децата ни няма смисъл да говорим...nо соmеnt .
Добре, колко от нас ходят 3-5км или карат колело или плуват почивните дни .....А това са неща ,които могат да противодействат на горните два фактора.Знаете ли,че тежест вдигната с изпънати крака и наведен кръст ,натоварва същия 9-10пъти повече т.е. 20кг вдигнати от такова положение натоварват "пояса" с 180-200кг.Колега ,казваше ,че японците са нация ,която е най-слабо засегната от тази болест,защото всички са научени,че тежест се вдига от клекнало положение.
Липсата на здравна култура-колко от нас са ходили досега редовно на профилактични прегледи?Колко от нас /ако въобще са попаднали на свестен д-р/ са обърнали сериозно внимание на препоръките или диагнозите предвещаващи заболяването.Да оставим настрана
тоталното безхаберие в родното здравеопазване и примиреното ни отчаяние от това.Колко са готови да тропнат по масата и да си поискат това което им се ПОЛАГА,не повече в името на собственото си здраве и в крайна сметка в името на душевното спокойствие на семейството си.Съгласете се -един страдащ родител е полуразбита семейна клетка-особенно при дългогодишни терзания.
Като сложим достатъчната липса на хранителна култура ,която може да намали риска от заболяването,чрез приемането на необходимите количества витамини и минерали.Българите ,като цяло от край време сме си скарани със здравословното хранене, а няколко години и да искаме трудно можем да си го осигурим.Родните ни търговци добре се грижат да ни доставят, де що има отровно ,канцерогенно,нитратно и прочие от цял свят....
Да не пропусна и културата ни на обличане!По мое мнение днешната ни мода е извратен продукт на болен гейски мозък!Нямам нищо против гейовете стига да не ми навират разбиранията,ценностите и прочие в лицето.Дънки и панталони с талия от която задължително трябва да ти се вижда интимната прическа отпред и половина прашка отзад,комплект с блузка дълга два пръста по бюста. Слагате тази комбинацийка в горещ потен летен ден на дебела сянка с леко течение от следобеден морски вятър.Знам ,че ви звуча крайно ,но съм убеден,че това е още една предпоставка за бъдещо заболяване.Ще кажете- да ама мацките изглеждат секси и страхотно.Вярно ,но тези с крака по метър -метър и двадесет,ами другите с късите крачета и оформени задни части ? Нагласени така изглеждат меко казано комично.Далеч не съм привърженик на поясите и сукманите,но това ми се струва прекалено,най-вече от здравословна , а и от естетическа гледна точка. И за да приключа с "гейската" мода да ви се оплача ,че 6м. си търся дънки с нормална талия,че и да стават за такъв с ДХ. Е ,хайде за женските панталонки разбирам ,ама я ми кажете вие морските -може ли нормален средностатистически българин да се разходи по плажна алея с толкова много красоти там #Crazy #Crazy #Crazy,с дънки ,чиято талия е 3-4 пръста. Joy Joy Joy   Или трябва да си педал или недоразвит.....
Досадих ви ,нали? Е,свършвам-това е в кратце моята теория за неврологичните заболявания и в частност-ДХ. Лека ви и извинявайте за отегчителния и многословен пост!

# 908
  • София
Дзупо, няма за какво да се извиняваш!
Много обичам като отворя темата да имам за четене!  Simple Smile Hug

Освен да кажа, че съм абсолютно съгласна с всичко написано от теб, друго не ми остава!
Много точно, много вярно казано!  Peace

Само да добавя възмущението си на тема дънки - аз пък има проблем с намирането на дънки за деветгодишната ми дъщеря. Не мога да разбера защо и при малките момиченца се налага тази тенденция с панталоните с ниска талия! Не го намирам наистина нито за здравословно, нито за естетично!  Twisted Evil

# 909
Просто не мога да не се включа и аз.
Дзупо, съгласна съм с теб, но си имам и някои различия относно причините за ДХ.
ДХ става неврологичен проблем след като нерва бъде притиснат чисто механически. Първопричината не е самият нерв, а това, което го притиска.
Преди да се оперирам в един от форумите бях прочела теория, в която се казваше, че по време на стрес организма гори в огромни количества витамин С и изпитва недостиг на този витамин, което пък прави междупрешленните дискове податливи на спукване(не знам това ли е точната дума). Не знам това дали е вярно, но преди да се разболея имах много състояния на силен стрес, част от които бяха и загуба на близки хора. Но в крайна сметка окончателното довършване стана когато си осуках кръста в клекнало положение. Но пък преди това имах много чести периоди на болки и не можех дори да се изправя нормално. Но въпреки дългогодишните сигнали не си направих дори преглед. Но за това съм си виновна само аз.
Относно гимнастиката и на мен ми липсва сутрешната ведрина.
Знаете ли знам много неща и за профилактиката, и за здравословното хранене, и за движението и т.н., но не ги правя. Така, че не си ли помогна сама, никой не може да ми помогне.

# 910
Преди да се оперирам в един от форумите бях прочела теория, в която се казваше, че по време на стрес организма гори в огромни количества витамин С и изпитва недостиг на този витамин, което пък прави междупрешленните дискове податливи на спукване(не знам това ли е точната дума).

Нека и аз да се включа. И аз прочетох за това - липсата на витамин С и достатъчно количество вода изтънява стената на диска и той се спуква лесно при подходяща стойка. При това изтича ядрото и става това, което до болка ни е познато.

Напълно адмирирам актуалноте теми, които засягате от вчера насам. Така е, болно ни е обществото, цялото, и децата ни са болни - не виждате ли какво става! Как да няма стрес като гледам новини и виждам, че са убили студентката на 50 метра от мястото, където е дъщеря ми! И как да излекувам нервната си система и да се успокоя, като кризата ще довърши и малкото, което сме изградили с кански мъки! Вярно е, механично е притиснат нерва, но аз съм убедена, че в резултат на стреса моите болки бяха нетърпими, нервната ми система е болна и се чудя как да се преборя с това, а трябва!
Имам и друга теория за болките. Осем месеца след първата ми операция нямах никакви болки. През еента си сложих противогрипна ваксина и 20 дни след това болката ме повали  за 24 часа. На следващата година отново около 20 дни след поредната противогрипна ваксина бях с болки. За мен това не е просто съвпадение. Има теории, според които почни всички болести са предизвикани от вируси. Даже и раковата клетка се появява в следствие от вирус. Най-малкото което те разболяват нервната система и тя не може да се пребори с натиска от хернията.

# 911
И аз да се включа по темата за модата - дънки с ниска талия = на проблеми с яйчниците , с кръста , с бъбреците . Ами ниските обувки тип " пантофка " , ,с които все едно стъпваш по земята ? Ами високите токове над пет сантиметра , които натоварват гръбначния стълб с ТОНОве тежест ? Само като се сетя ,че завеждащ на неврологията ми говореше , че високите токове нямало да повлияят на дисковата ми херния и ми идва да беснея  #Cussing out

А по въпроса за религията : ами човек , като прочете " Свещенния вертеп " и може да си направи съответните изводи , а и не само от тази книга  . ПОнеже тия дни ми се налагаше да лежа , защото болките ми се възобновиха ( направих година от появата на дисковата херния ) и си чета МОпасан  , та там имаше примери  за това как не трябва да се прилага религията , как се злоупотребява с нея . И категорично съм против да се въвежда религиозно образование в училище .

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 11:27 от ***elpida***

# 912
Здравейте!
Минах да видя как сте.

Дзупо, и аз съм съгласна с теорията ти. Ето я приложена върху съпруга ми: Wink
Генният фактор - в семейството на мъжа ми масово имат проблеми с гръбнака - той самият - ДХ, брат му - болест на Шауерман, свекърва ми има протрузии, а зълва ми - само болки, дано не се усложни.
Стресът - работата му е изключително стресова, особено сега, занимава се с инвестиции.
Липсата на физ.култура - единствено това не се отнася за него, винаги е спортувал активно.
Липсата на здравна култура - да, не отиде на лекар при първите симтоми, чакаше да му мине.
Хранителна култура - този фактор е масов, малцина обръщат внимание на храненето си.
Културата ни на обличане - на мъжете все им е топло и не се обличат добре. Жените няма да коментирам - там е трагедия, и аз бях същата, но вече се заглеждам по по-дълги блузки.

За протокола - все така сме доволни, че се оперира. Няма болки, но пак работи много интензивно, седнал, поне на специален стол за дискоманиаци, осигуряващ постоянно движение на гръбнака. Различното от преди е, че гледа да става по-често и през обедната почивка се разхожда. Единственият ми проблем е, че взе да става много самоуверен и да иска да вдига по-тежки неща, но засега го удържам. Wink

Лека седмица ви желая! Grinning

# 913
Обединил съм няколко добре описани мнения за "зоната":

Доктор Бари Сиърс (авторът на книгата) сега е на около 62 години и е в перфектно здраве и килограми. Проблемът е в това, че в неговата фамилия мъжете са генетично обременени, с голямо наднормено тегло и не преживяват повече от 38-40 годишна възраст, защото умират от сърце. Осъзнал достатъчно рано това, той си казва "Да да, друг път, при мене този номер няма да мине, ще се боря до дупка...". За негов уникален късмет, по това време двама други лекари или микробиолози откриват т.н. "айказаноиди" (клетъчни хормони, които имат много кратък живот, появяват се когато има нужда от тях и веднага изчезват, затова са труднооткриваеми) и получават Нобелова премия за това. Бари Сиърс подхваща (много просто и, разбира се, гениално!) тази идея и разсъждава така: двата основни хормона, отговорни за натрупването на мазнини при храненето са инсулин и глюкагон (оказва се, че всички хормони съществуват по двойки - единият прави нещо, но за да не се увлече и да прекали, другият го дърпа за пеша. И обратното.). Та тези хормони са относително "груби" в общата схема на хормоните и биха могли да бъдат коригирани сравнително лесно.
Как?
Ами по възможно най-простият начин (и тук е гениалното!!!) - чрез ежедневното ни хранене. Айказаноидите регулират този процес много фино до пълен баланс на двата "груби" хормона, а оттам нататък автоматично започва процес на саморегулиране на всички хормони в тялото - не забравяйте, че всички хормони в тялото са в перфектен баланс (или би трябвало да бъдат, ако ние, с неправилното си хранене и начин на живот не им пречим.

А как можем да регулираме "най-грубата" двойка инсулин - глюкагон, много просто - като даваме на организмът си най-правилната (персонално за всеки отделен индивид, изчислява се на базата на количеството мазнини в тялото) за него пропорция от основните градивни хранителни вещества - протеини(белтъчини), въглехидрати и мазнини.
По този уникално прост начин ние командваме на тялото си да започне да маха от излишните мазнини в депата, да не трупа повече, да усвоява всичко възможно най- перфектно.

Основен принцип:
Балансирано хранене с 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини.

Тази комбинация се прилага при всяко хранене, тоест не може сутрин да хапнете само храна с въглехидрати, а на обед протеини и мазнини. Това съотношение намалява и регулира непрекъснато вашето тегло.

Всъщност американският диетолог съветва да се яде по малко, но по-често. Това е трудно за изпълнение, но върши работа. Най-добрият вариант са три основни хранения – сутрин, обед и вечер и две закуски. Изключително важен е режимът по часове.

Закуска до 1 час от събуждане, обяд - до пет пет часа след закуската, следобедна закуска след 5 часа, вечеря след 2 до 3 часа и след час късна закуска, но тя не бива да е един до два часа преди лягане.

Най-подходящи храни, като източник на протеини се препоръчват пилешко без кожа, пуйка, риба, крехко месо без тлъстини, нискомаслено мляко, сварени яйца, соево сирене и соеви заместители и субстанции.

За приема на въглехидрати може да консумирате всякакви зеленчуци с изключение на царевица и моркови и всякакви плодове с изключение на банани и стафиди. Позволени са малки количества (не повече от 100 грама) хляб, макаронени изделия, ориз.

Подходящите източници на мазнини са зехтин, бадеми, авокадо и рибено масло.

Препоръчва се също така отказване на продукти, съдържащи кофеин и други възбуждащи вещества (чай, кафе, кока-кола и т.н.) и изкуствени подсладители, както и захар (по подходяща е кафявата захар).

Тук има дискусия по темата, и линк за изтегляне на книгата, ако не сте успели да си я купите.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=318685.msg8233659

# 914
 Здравейте! Hug
   OK, радвам се, че те зарадвах! И за да продължа да те радвам ще кажа, че това беше начина да не спомена моите 10 отгоре Embarassed. Иначеее, никога не съм  закачала, та сега да започвам с откачането Joy Joy Joy
   А що се отнася до теориите- нека споделя различното, което прочетох наскоро: според някакви источни теории от дх страдат хората, които нямат близки спътници в живота, които да ги разбират и подкрепят. Прави се и аналогията с българското "нямаш гръб " в смисъл на "човек зад себе си ", " опора".С това се съгласявам  толкова, колкото и с твърдението, че обездвижените са страдащите #Cussing out Като се познавам какво чудо съм - с ролкови кънки на краката, няколко глави и ракетен двигател на гърба /както се оказа дизелов по хранене/ как да им вярвам? newsm78 Вашите теории са мнооого по- истинни- отново се разпознах в частта "стрес и навици", навици, навици...

Общи условия

Активация на акаунт