приучване към гърне

• 89 978
  • 1 645
  •   1
Отговори
# 570
не можах да изчета цялата тема, но утре ще продължа.
Дднес купих гърне и от утре мисля да слагам малката когато усетя като се напъва.Иска се голямо търпение за да се достигне крайния резуллтат  Hug

Венера, детето ти е страшно малко за приучване към гърне, според мен. Прочети и странична информация от специалисти, не само опита на майките в темата. Не се препоръчва да се приучва дете под година- година и половина. Според специалистите това оказва психологическа травма и води,  в някои случаи, до напикаване в една по-зряла възраст. Съветвам те, преди да започнеш да прочетеш в някоя книжка първо.
Хайде пак се върнахме на травмите.  ooooh! Момичета вие психологически травмирани ли се усещате?!?! Повечето от вас със сигурност са слагани на гърне преди годинката.

# 571
  • ул. "Мечтание"
не можах да изчета цялата тема, но утре ще продължа.
Дднес купих гърне и от утре мисля да слагам малката когато усетя като се напъва.Иска се голямо търпение за да се достигне крайния резуллтат  Hug

Венера, детето ти е страшно малко за приучване към гърне, според мен. Прочети и странична информация от специалисти, не само опита на майките в темата. Не се препоръчва да се приучва дете под година- година и половина. Според специалистите това оказва психологическа травма и води, в някои случаи, до напикаване в една по-зряла възраст. Съветвам те, преди да започнеш да прочетеш в някоя книжка първо.

Мале, горкото ми измъчено, стресирано и травмирано дете. Книжките как обясняват, че на 9 месеца започна да се стиска и да иска да пишка в гърне?!  newsm78

# 572
Дани, благодаря че ме подсети, имам на Спок специална подглава за гърнето, ще я прочета.А освен да чета от книжки, форуми, съветвам се и с познати майки, от които едната е почнала на 6мес., другата на 7, третата на 8 да слагат децата си.Та за това си помислих, че вече ни е време...  Rolling Eyes както и да е днес не можах да я усетя кога напълнила памперса, а в никакъв случай не мисля да я насилвам или нещо подобно.Все си мисля, че просто ще бъде като запознаване с нещо непознато , както и при зъбите-първо с накрайникаи после с четката...

viliko , кое чака сега не можах да те разбера? Може би иронично защо чак сега ще го слагам на гърне...хмм моя си работа  Whistling

# 573
Венера, моля те като прочетеш Спок да кажеш какво пише той. Аз четох изкуството да бъдеш родител, на Додсън. Той даже съветва да се започне не по-рано от 2 годишна възраст.
В книгата си има обяснения и за малките "приучени"бебета. Който се интересува, да си прочете. И моля, не приемайте толкова навътре моето лично мнение по въпроса. Не искам да обидя някой.
На въпроса дали се чуствам психически тормозена, ще дам само факта че се напикавах нощем до 6-7 годишна възраст. През деня не съм се напишквала, което отхвърля подозрението за физиологичен проблем.

# 574
  • Бургас
Мен майка ми е започнала да ме слага на гърнето към 2-годишна възраст (било е преди около 23 години). Разказва, че повечето деца около нас на 5-6 годинки са се напикавали нощем, за разлика от мен. По онова време са ги слагали далеч преди годинка.  Rolling Eyes

# 575
Синът ми е на 1г.10 месеца.
Вчера реших да пробвам да махнем памперса,опикано навсякъде стана,цял ден бършех след него,показвах му ,че трябва да пишка в гърнето,но той сякаш не осъзнаваше за какво става на въпрос.И на гърнето не искаше да сяда ,дърпаше се и категорично отказваше.
Като видях,че не го иска гърнето не настоявах повече,седнах аз на него с надеждата да направи това ,което е направила и мама Laughing,но без резултат,и се изпишках дори Blush,ама пак нищо.Да кажа,че моето момченце не говори още,по точно много бърбори постоянно,но негови си думички,не казва думички като-"мама","тати","пиш","ако" Rolling Eyes.Постоянно го учим,казваме му кое как се казва,разглеждаме книжки с животни(само на кучето казва-бау,бау и на патето-па,па),но все още не е започнал да изрича определени думи.Мисля си ,тъй като той не може да казва още пиш и ако,че е още може би рано за махане на памперс?
Не е съзрял най -вероятно още,а и когато вече проговори,ще е по лесно и за мен да разбера ,че му се пишка или ака.
Днес му сложих пак памперса,защото мисля,че не е още готов и няма смисъл да продължавам в този момент с опитите.

# 576
Дани, благодаря че ме подсети, имам на Спок специална подглава за гърнето, ще я прочета.А освен да чета от книжки, форуми, съветвам се и с познати майки, от които едната е почнала на 6мес., другата на 7, третата на 8 да слагат децата си.Та за това си помислих, че вече ни е време...  Rolling Eyes както и да е днес не можах да я усетя кога напълнила памперса, а в никакъв случай не мисля да я насилвам или нещо подобно.Все си мисля, че просто ще бъде като запознаване с нещо непознато , както и при зъбите-първо с накрайникаи после с четката...

viliko , кое чака сега не можах да те разбера? Може би иронично защо чак сега ще го слагам на гърне...хмм моя си работа  Whistling

Няколкомесечно бебе - и без грам да си чела и без грам опит да имаш - трябва да си мръднал, за да го сложиш на гърне. Пък иначе вярно си е твоя работа.

# 577
Здравейте, девойки,

Малкият ми е на година и 4 месеца и започнах да го слагам на гърне, но нещо не става работата. Постоянно се изправя. Какво правите в тази ситуация?

Мерси

# 578
Debura , пробвай го след десетина дни. И моите на тази възраст правеха така, макар преди това да бяха стоели без проблем на гърнето.
За истински опити, от които може да се очаква отучване от памперса, моето мнение е да се следи детето. Ако има по-сухи памперси след сън, игра, значи в някаква степен се е научило да се контролира и стиска. Тогава вече има смисъл да се гони "момента". Иначе другото си е тренировка на нерви на майката и досада за детето.
Това си е моето мнение, което съм изградила след опитите с моите деца, не искам никого да ангажирам.

# 579
За мен на година и 4 месеца е създаване на механичен навик, а не на усет. Усета се проявява след втората година.

# 580
памперс чаршафчета..........      на мен ще са ми необходими повече като количество?
Протекторите за матрак запарват ли? Попиват ли от при напикаване?

Щом ще ти трябват толкова много, не сте ли още за памперс? Обикновено когато детето е узряло за сваляне на памперса има една две "издънки" докато свикне, (които могат да се уловят според мен най-добре с протектор на матрака, няма излишни пари, за нещо, което ще се хвърли, няма шумолене и набиране или изместване на чаршафчета за еднократна употреба)   и се научава детето.

Количеството е продиктувано от това, че близнаците ги уча едновременно да сваляме памперса. За сега имаме успех с младежа и частичен с девойката. Издънките идват от залисването и от това, че докато разсабуя единия или го оправям, другият свършва "работата".
През нощта пампите са им почти сухи, както и по време на следобедния сън, но при разсънването е зора и при нас е въпрос на бързина за реагиране. Та все ще има  нужда от тези пеленки, както и да го мисля. Вие от къде купувате?

При нас проблемът отдавна се разреши. Може би малко след като пуснах темата. Никога не съм купувала пелени за еднократна употреба, просто не минахме такъв етап. Слагах памперс при спането до момента, в който не видях че детето свикна да казва и да ходи в тоалетната (гърнето ми беше малко, с момченце съм)  Simple Smile и бях сигурна, че ще го прави дори на сън. Така и стана.
Подобни пелени има във всички аптеки, продават се за родилки, за възрастни хора, не знам дали има специално за бебета. Аз не съм от София, не мога да бъда полезна с инфо за магазини.
А иначе не съм човек, който ще си усложнява живота от ентусиазъм да изпревари времето, за това ползвам всички модерни улеснения, колкото мога повече. Не, че ме мързи, просто няма баби и дядовци в къщи и нямам време за да пробвам как е било едно време... Simple Smile и да пера нон стоп. Успех.

# 581
Само да вметна нещо по повод на ранното слагане.
Не искам да участвам в спора рано-късно. Не съм чела лекарски препоръки и уважавам решението на всеки.
При нас стана късно, понеже детето имаше закъснение в проговарянето. Когато го заведох на логопед, ме попитаха дали още е с памперс. Е, не беше, но ме изненада въпроса. По-късно разбрах, че късно-проговарящите деца имат изоставане във всяка област, обличане, двигателна активност и доста други неща, които не са фрапиращи, забелязват се само в пряко сравнение с други деца на същата възраст. Това е била причината и при нас да стане по-късно. Мисля, че има доста такива деца в последно време и съветът ми е всяка майка да преценява възможностите на детето си. Ако аз бях започнала да настоявам да сме като другите, само щях да травмирам детето и да опикаем къщата. За мен най-лошия съветник е сляпото копиране на чужд опит.
А ако детето се страхува от нещо и се противи, за мен най-доброто е да се улови някак си, с хитрост, но без травми и обиди. По-надолу съм описала как го направихме в къщи.
Успех в опитите.   

# 582
вилико,по думите ти много майки трябва да са мръднали,но не е така, всеки си преценява-дали ще почне на 2мес да захранва,на 6мес да слага на гърне...Не искам да превръщам темата в спор,за това спирам до тук!  Peace

# 583
Имаме частичен успех! Wink
Вече през деня сме без памперс,като спи и го слагам.Но сутрин е сух,не бързам да и го махам,защото понякога се заиграва...и се напикава...но знае че се е напикала и вика.Така че,всяко нещо с времето си.

# 584
вилико,по думите ти много майки трябва да са мръднали,но не е така, всеки си преценява-дали ще почне на 2мес да захранва,на 6мес да слага на гърне...Не искам да превръщам темата в спор,за това спирам до тук!  Peace
Ами учудвам се наистина как чак много майки слагали децата на гърне на 3-4-5 месеца  Shocked
От където и да го погледнеш е вредно. И аз не искам да споря, а да обърна внимание именно на тия майки  Naughty

mom - това е точно така - детенце на моята приятелка проходи късно, проговори късно, тоест все още не напълно и почти до 4тата си годинка имаше издънки с памперса, въпреки, че вкъщи е научен от две годишен да си върши работата на гърне, но след всяко ядене, механично заучен навик.

Общи условия

Активация на акаунт