приучване към гърне

• 90 006
  • 1 645
  •   1
Отговори
# 1 485
И ние така правим, не сме десетина, малко по-малко сме, но също правим така... И децата се чувстват горди от постиженията си. Защото това са техните постижения. Да, ходенето по малка или голяма нужда е съвсем естествен процес, но за да изписваме 100 страници тема, явно това не се случва съвсем естествено и безпроблемно при някого. Явно е свързано с неуспехи и именно успешните попадения би следвало да се аплодират. Така децата намират сигурност и се чувстват уверени в следващите си действия. Това от мен като майка, която не е е прала напикани и наакани гащи, но ето, че лично аз не намирам смелост да взема решение за следобедния памперс. Свалихме го, от 10 дни имахме 6 сполучливи и 4 неуспешни дни. Върнах го и влизам тук, за да почерпя идеи. Ако можеш, дай съвет, ще ти бъда безкрайно благодарна.

# 1 486
Доста съвети съм давала, но ще се повторя - остави детето докато е наистина готово. Тогава ще си казва преди ходенето, ще си смъква гащетата и само ще си търси тоалетната/гърнето. Няма мокри дрехи, няма притеснения, няма стрес за детето.
Насърчаването трябва да става от мама/тате/баба, тоест от родителите и домашните. Не от децата на улицата!

# 1 487
Ти май не ме разбра... Ние нямаме никакви проблеми с казването, ходенето на гърне, в тоалетна, или навън... Проблемът е със съня...

# 1 488
...
Как да подмина подобно нещо:

Правим го и групово в градинката, за всички деца. На мен ми е супер умилително когато някое връстниче го изпишкат на дървото и 10-тина двугодишни мъника пляскат вкупом

В градниката няма да чуете на всеки 2 мин. - "това е мойо", "да си ми го" или "не си давам играчката"..., учим и социализираме децата.

Да ти кажа ли как (?) - скролираш. Close
А ако пък имаш какво да кажеш като градивна критика - прави го, но не ме иронизирай! Моля!

# 1 489
  • Once there was a Hushpuppy...
Бояна е споменала да не се влагат излишни емоции. Хванах се за това, защото аз просто го слагам на гърнето без да му обяснявам или говоря каквото и да било.Най-много да дам играчка или нещо да си почесва венците, че много го сърбят. Седя при него и си оправям леглата и друга такава работа, кaто го гледам да не стане. Свършва си работата в рамките на 5 до 10 мин., после сазваме Браво - гледайки към гърнето и така всеки път. Той не говори все още и не ми казва нищо, по отношение на пишкане или акане. Колкото пъти го сложа, толкова пъти си свършва работата в гърнето.
Напълно съм съгласна с това, че не трябва да се влагат много емоции. Театър, приказки и други. Но, все пак съм длъжна да кажа, че ако при нас това работи при други дечица - НЕ! Има при нас мъничета, на които майките ми казват - обръща го, не иска да седи на него, реве...и казват, ама и мен ме мързи и се отказах....това е!

# 1 490
Ти май не ме разбра... Ние нямаме никакви проблеми с казването, ходенето на гърне, в тоалетна, или навън... Проблемът е със съня...
Ами то при всички проблемът е махането на памперса при спинкане. Вие от кога махнахте дневните пампита, колко време вече мина?
Аз в началото не давах никакви течности вечер, той принципно винаги се е наливал със сокове, но тогава спрях да давам вечер...да кажем след 19.00ч. Другото, което съм забелязала е, че децата някак имат изграден навик кога да ходят - примерно сутрин веднага моя син като се събуди пишка, вечер преди сън задължително ака, на около 2-3 часа си пишка, тоест някак съумявах да разбера тоя режим и в общи линии следях. Не съм го будила през нощта за пишкане никога. Вие на колко години сте?

mamamecana - браво, аз също не съм правила празник от извършването на ежедневните нужди. В интерес на истината детето свиква още с първите ви реакции и след това очаква същото. Ако първите пъти се възхитени от това, че си е свършило работата, където трябва, ахкате и пляскате - то и след това ще търси подобна реакция.

evro - не бесней  Wink Тук всеки пише - после другите потребители реагират. Няма как иначе, научи се да приемаш малко чуждото мнение.

# 1 491
В интерес на истината детето свиква още с първите ви реакции и след това очаква същото. Ако първите пъти се възхитени от това, че си е свършило работата, където трябва, ахкате и пляскате - то и след това ще търси подобна реакция.
Това изобщо не е вярно  Wink Дори хвалебствията им омръзват, ако става дума за нещо, което се прави по няколко пъти на ден. Колко време си мислиш, че ще очаква аплодисменти? Месеци? Години?

bobkas, аз слагах памперс по време на обедния сън поне няколко месеца, след като започна да остава сух. В един момент си казах, че вече е очевидно, че няма смисъл и спрях да слагам.
За нощния не бях такъв ентусиаст, понеже нямаше как да слагам един и същ памперс многократно, а да хвърлям сухи памперси за мен е разносилно почти на убийство  Laughing
Така че там още на втория-третия път, когато осъмнахме със сух памперс, спрях да го слагам. Изкара така няколко месеца, като в един момент започна да се събужда нощем да пишка, а след това започна директно да се напишква. Това се случи преди една седмица. Леко хремава е и й давам много витамин С, предполагам може да има връзка. Така че върнах памперса, като се оправи напълно и пак започне да осъмва суха, ще го махна.
Не съм привърженик на принудителното събуждане по нощите или оставяне на детето мокро, така че ако на всеки сън се напишква, не бих предприемала нищо. Ако 5 пъти е суха, а един път се намокри, тогава вече може да мисля за решение.

# 1 492
В интерес на истината детето свиква още с първите ви реакции и след това очаква същото. Ако първите пъти се възхитени от това, че си е свършило работата, където трябва, ахкате и пляскате - то и след това ще търси подобна реакция.
Това изобщо не е вярно  Wink Дори хвалебствията им омръзват, ако става дума за нещо, което се прави по няколко пъти на ден. Колко време си мислиш, че ще очаква аплодисменти? Месеци? Години?

Години не се учи дете да махне памперса. Не става въпрос за омръзване, а за заучен навик - пишкаш в гърне - ръкопляскат ти, ако не ти ръкопляскат - това вече става странно, защото детето се чуди какво не е направило както трябва. Но е възможно , разбира се, ти да се на друго мнение. Аз с моето дете съм забелязала именно това - както го научиш - то така свиква.

# 1 493
Ескарина, даваш ми кураж. Два дни (непоследователни) я оставих без обеден памп - суха, в още два дни (пак непоследователни) обаче се напишка, стресна се, събуди се и започна да плаче, сякаж е направила нещо нередно. Скимтейки викаше "няма нищо, няма нищо", много говори за възрастта си, не съм и се карала за напишкни гащи (ако се е случвало е било буквално броени пъти) или огледалца по паркета, като цяло я гледам с голямо търпение и се старая да не и се карам за изцапани дрешки, разлята вода, счупени играчки или каквото и да е. Единствено съм по-строга по повод сигурността по улиците, в градниката... Явно обаче ще изчакам с обедния памп. Пие много вода, 3-4 бр.х260 мл за денонощие.

# 1 494
Години не се учи дете да махне памперса. Не става въпрос за омръзване, а за заучен навик - пишкаш в гърне - ръкопляскат ти, ако не ти ръкопляскат - това вече става странно, защото детето се чуди какво не е направило както трябва. Но е възможно , разбира се, ти да се на друго мнение. Аз с моето дете съм забелязала именно това - както го научиш - то така свиква.
Дай пример колко време твоето дете е искало да му пляскат за нещо, че ми стана интересно какъв ти е личния опит. Много интересен аргумент е това "имам личен опит", без да навлизаш в детайли. То е ясно, че всички имаме личен опит, щом имаме деца, но когато човек тръгне да прави обобщения за "децата по принцип", само с "имам личен опит" не ставаш убедителна.

Много деца са се научили на гърне чрез поощрение, но не очакват аплодисметни от майка си до 25-годишна възраст.

# 1 495
Момичета, съвсем нормално е когато времето се захлади децата да пишкат доста повече (при еднакво количество приети течности. Затова и когато захладнее започват да пишкат нощем.
При моите деца и двата пъти ми беше най-лесно да махна нощния памперс Simple Smile Защото нощем се будят само за да сучат и да пишкат, пък и аз не мисля за нищо и нищо не правя за да не забележа нуждите им. Но и двата пъти се получи едно и също- през лятото спряха да пишкат изобщо между застиването вечер и събуждането сутрин и при захлаждането- да пишкат веднъж през нощта. Просто след първото напикаване си знаех че когато се събудят за сукане първия път трябва и да ги изпишкам Simple Smile При моите деца нощем ако сучат по-дълго от обичайното или ако започнат да се въртят докато сучат това е сигнал че имат нужда да пишкат. И друго- децата не пишкат докато спят дълбоко- винаги се пробуждат преди да се напишкат.
Но не знам всъщност как се процедира с по-голямо и отбито дете- големият ми син се отби на 2 г. и тогава вече се оправяше съвсем сам.
Малкия ми син вече рядко се напишква, просто все още аз трябва да го подканям, а аз не си давам много зор Simple Smile И ако водя интересен разговор малчо наводнява чифт панталони Simple Smile Памперсите ги махнах за да му е удобно, пък и той след като видя какво е да си по гащи ревеше и се съпротивляваше при всеки опит да му сложа памперс (както превеше и големия навремето, на възрастта на малкия вече казваше "аш не обитам игавник (лигавник) и папес), нямам амбиции кога ще бъде обучен. При успех казвам тихичко "браво на момчето" и продължаваме нататък. Ако се напишка- констатирам че се е напишкал и го уведомявам че сега трябва да сменим напишканите гащи, улавям го и сменям, опитвайки се да го удържа, докато го загащвам вече е тръгнал нанякъде  Laughing

# 1 496
Дай пример колко време твоето дете е искало да му пляскат за нещо, че ми стана интересно какъв ти е личния опит. Много интересен аргумент е това "имам личен опит", без да навлизаш в детайли. То е ясно, че всички имаме личен опит, щом имаме деца, но когато човек тръгне да прави обобщения за "децата по принцип", само с "имам личен опит" не ставаш убедителна.

Много деца са се научили на гърне чрез поощрение, но не очакват аплодисметни от майка си до 25-годишна възраст.

Личният опит ми е именно това - знам, че детето свиква така, както го учи майката. Но щом държиш - ще ти изредя хиляди такива...ако искаш - например учиш детето да си мие ръцете преди ядене, да, то се научава и го прави, учиш го да си мие зъбите, да, то започва, учиш го да поздравява съседите, да, поздравява ги...В същото време го учиш какво е "Благодаря", "Моля", кога се използват. То свиква кога да ги използва. Същото е с насърчаването във всяка насока. Не зная ще успееш ли да схванеш обаче.  

Аз многократно обясних, че не съм правила панаири, нито циркове, нито сме му ръкопляскали в градинката на моето дете. Е, научило се е обаче. Защото от самото начало не съм правила подобни неща и то не ги е търсило. Ако го бях свикнала в градинката да пишка пред погледа на 10 други деца, които след това да му пеят песнички  - да, то щеше да си ги търси тия песнички определено. И да се чуди защо аджеба днес никой не му пее, а вчера - да...И щеше да мисли, че грешката явно е в него...най-вероятно...но и това надали ще разбереш.

И не на последно място - ти не вярваш, че детето има заучени навици и модели на поведение, това - разбирам, не вярваш, че детето само ще си махне памперса, когато е готово - това също разбрах, не всеки вярва в естествените неща...

# 1 497
Яна, вие в една стая ли спите? Защото моята отделно спи от нас, и хич не я чувам, дори и да помрънка, само като нададе рев тогава. Simple Smile

# 1 498
  • София
ако искаш да я чуваш по-рано, има бебефони Wink

аз пък никога не бих лишила детето от течности вечер и нощем заради някакво пишкане и памперс.

а за пляскането и радостите, понеже съветват така по много книги аз го пробвах в началото, детето се притесняваше.... така че минахме на усмивка и - Браво и благодаря че ми каза, след 2-3 дни вече беше спокойно - искам да пишкам и завеждането му да свърши работата с оказания как да цели дупката примерно Wink
с акането, като реши че вече иска да върши работата извън памперса си каза - махни ми памперса....и до там беше....
така че дали с циркове или по-спокойно ако едно дете е готово ще го прави лесно, ако не е ако ще цяло представление половината рода да му изнася - все тая...

# 1 499
Лурдес, да, малкия спи на спалнята до нас. И големия спеше при нас, малко след като навърши 2 се премести в отделна стая на легло за големи, но тогава вече отдавна се справяше сам ( с изключение на периода след раждането на братчето, когато нарочно пишкаше и акаше в леглото сутрин).
И аз не бих лишила детето от течности заради едното напикаване. Може би трябва да му напомняш вечер, преди лягане да отиде до ъоалетната или наистина да опиташ с бебефон- той вероятно по едно и също време се буди да пишка, ако успееш да разбереш кога е ще намериш решение....
С голямата нужда пък съвсем лесно се справихме- големия се научи от раз на 4.5 месеца, а малкия на 40 дни да акат в леген. Е, имало е гафове- ако са болни с разстройство, но много рядко.

Общи условия

Активация на акаунт