Примерна схема на захранване (12)

• 30 593
  • 471
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Захранването при нас върви добре за сега и то благодарение на вас  момичета, но сега имам един въпрос - въвела съм каша от ориз и от елда /вече 8-ми ден/ безмлечни, кога е редно да въведа млечна каша? Детето е на кърма, но е опитвал АМ през първият си месец.
А и след около 10 дни педиатъра ми препоръча въвеждането на жълтък по 1/4 през ден , нали не е рано?

# 136
  • ул. "Мечтание"
Не виждам нужда да вкарваш и млечни каши, щом детенцето си е на кърма. Та това по твоя преценка ще стане. Относно жълтъка - май е най-оспорваната храна. В смисъл, колкото схеми за захранване, толкова варианти, кога трябав да се въведе! На твое място бих поизчакала и бих заложила на месата и други желязосъдържащи храни.

Аз лично мисля да го въведа към 10 месецна възраст. Все пак си хапва добре месце и желязосъдържащи храни, та не виждам причина, да му го давам по-рано.

# 137
Косе Босе моля те за спешен отговор  Praynig
днес разбрах,че малката има атопичен дерматит,с кои храни трябва да бъда предпазлива?Дерматологът ми каза за мед,шоколад и ядки,но за тях така или иначе и е много рано(сега е на 6м)

Довери се на добър детски алерголог или диетолог, освен дерматолога. Може да ви препоръча както доста рестриктивен хранителен режим, така и по-либерален. Храните са специфичен фактор, провокиращ АД, т.е. реакцията е много индивидуална. За сметка на това миещите препарати, дрехите, фоточувствителността на кожата и други са типични, неспецифични фактори. Ако е само АД и детето няма изявени хранителни алергии, един силно ограничителен хранителен режим може да е напълно излишен.

Списъкът по-горе е универсален при АД.
Но съвсем не е задължителен, зависи от конкретния случай.
Ето как може да изглежда този списък, ако детето има само АД и до момента няма доказани хранителни алергии или предразположение към такива.

До 12 м. се изключват:
- краве мляко
- яйце т.е. жълтък и белтък (жълтък – заради възможни белтъчни следи, евентуално може по преценка на лекаря)
- екзотични плодове (особено киви; също манго, папая и пр.)
- цитруси (портокал, мандарина, лимон и пр.)
- риба (силен алерген, но често зависи от вида на рибата)
- целина (силен алерген по принцип, въпреки че не важи в пълна степен за нашия географски регион)
- бобови (повечето са подходящи след 1 год. в общия случай; грахът може да е алерген)

До 2-3 год. се избягват:
- орехи, бадеми и пр.
- фъстъци
- оцветители, някои консерванти, полуготови храни и сокове и пр.

Може преди 12 м., но в малки количества и с много внимателно въвеждане:
- банан
- червени плодове (боровинки, каша/пюре с малини и пр.)
- кайсии, праскови и пр. (не са алерген, но да са обелени или от пюре за начало)
- спанак и зелени листни (повечето обаче са подходящи чак към 10 м. в общия случай)

Само ще добавя, че все пак съветите за хранителната диета при АД се разминават относно някои храни и възрастта за въвеждане. Повечето диетолози към европейските педиатрични организации препоръчват при АД въвеждането на яйце и риба например да стане след 1 год. Това са ценни храни за детското меню и няма изрични доказателства, че по-късното им въвеждане след 24-36 м. има превантивен ефект, каквато е примерно позицията на ААП.

По същата причина бананът също е спорен плод при АД при липсата на доказани хранителни алергии. Например френските и швейцарските алерголози и диетолози категорично не изключват банана преди 1 год., това е съвсем официална препоръка. Разбира се, условието е да не се прекалява с количеството и честотата на предлагане. Това се отнася за останалите хистаминови храни.

Ако детето досега не е проявило хранителна алергия и няма наследствено предразположение към такава, най-важното е да се изключат мощните алергени от „черния списък”, а останалите храни да се въвеждат бавно и предпазливо. След което вниманието трябва да се насочи към търсенето на другите комплексни причини, които могат да обострят АД.

# 138

кога и как да въведа кашата?Може ли в 16:00 часа да почна да и давам
Да, може.
Нови храни могат да се въвеждат в ранния следобед, ако не са изявени алергени.

рано ли за 2ро хранене?
Не е рано, ако са минали 4-5 седмици от началото на захранването.
Оризовата каша е подходяща за второ хранене, щом са въведени 5 зеленчука.

И мога ли първоначално да слагам в шишето с млякото примерно 1-2лъжички каша?
Не, това е погрешна практика.
Целта на захранването е детето да свиква с лъжичката и да направи психологически преход към нея, освен че физиологията му се приспособява към твърдите храни. Каша в шише може да го обърка.

Може ли след 5 дена към кашата да прибавя плод?
Да, може.
Но може да въведеш кашата и за 6-7 дни.

Режима ни е (...)
АМ е точно според възрастта.
Ако даваш млечна каша в 16:00, пак се покрива нужния прием на АМ.

# 139
Косе Босе много ти благодаря!   bouquet

# 140
Привет от нас от ново  Hug

Зная че темата е за захранването, но се зикушавам да питам...

Лео е вече на 13 м и много харесва готвена храна. За сега рядко яде прясно готвено, все още обядва с пюретата на Хип и Бебевита. Но все по вече ми се иска да яде готвено домашно. Особено след като и препоръката на Косе Босе беше да започнем да вклюваме леки зеленчукови храни за вечеря.
Въпроса е че не знам какво мога да му давам. Сега яде печени картофи, супа (по скоро манджа) от картофи, лук, моркови и ориз. Супата я намачквам с вилица до като е гореща. Не пасирам нищо.

Та моля ви дайте идеи какво мога да готвя и давам което да не изисква пасиране. Примерно мога да кълцам наситно. Не съм давала готвено месо...а салати дали може вече?

# 141
На Калина правя комбинации със зеленчуци + картофи или ориз или кус-кус. Например ориз с моркови и тиквички, картофи със спанак, картофи с моркови и чушка, ориз с грах и моркови, леща, картофи с карфиол. Слагам още броколи, лук, царевица. Купувам основно от замразените зеленчуци на Бондюел, ако е ден с месо слагам от месните пюрета на Хип за които ти по-рано ми писа Simple Smile

тук можеш да видиш доста рецепти от 0 до 3 години Simple Smile

# 142
Амаринова а същото количество кърма ли вzемаш като водата която е укаzана?

Косе Босе а кога се въвежда трето твърдо хранене?

# 143
Амаринова а същото количество кърма ли вzемаш като водата която е укаzана?

Косе Босе а кога се въвежда трето твърдо хранене?

Да количеството е същото Peace Просто вместо вода, слагам кърма.

И аз се интересувам от кога мога да въведа трето хранене. След месец и нещо ще въведа глутен и дали тогава е редно да включа попара за закуска Thinking Или може още сега да вмъкна едно плодово пюре newsm78

# 144
Здравйте, чета почти редовно темата и използвам съветите ви.
Косе Босе, имам следния въпрос . Дъщеря ми е на 9мес, искам да й приготвям домашни каши от брашно от елда, от амарант -  колко често могат да се дават. По принцип е захранена с зеленчуци, месо, каши от елда, глутен, грис, но кафяв ориз не съм давала ако има значение.
Режима ни е такъв:
6 - кърма
8.30 - попара
10-кърма за приспиване
12.30 - зеленчуково или месно пюре
13-кърма за приспиване
15.00 - плод- банан, ябълка , круша
16.3- каша
20- кърма и АМ
През нощта се буди от 1 до 3 пъти за да яде- кърма.
Другият ми въпрос е не са много твърдите храни
Благодаря за отговорите

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 22:28 от eli_viki

# 145
Косе Босе, имам следния въпрос . Дъщеря ми е на 9мес, искам да й приготвям домашни каши от брашно от елда, от амарант -  колко пъти в месеца се дава, защото днес прочетох че каша от домашно оризово  брашно се дава веднъж.

А какви са доводите, че да се дава веднъж месечноThinking Аз я давам доста по-често. Дали не греша Confused

# 146
Косе Босе, имам следния въпрос . Дъщеря ми е на 9мес, искам да й приготвям домашни каши от брашно от елда, от амарант -  колко пъти в месеца се дава, защото днес прочетох че каша от домашно оризово  брашно се дава веднъж.

А какви са доводите, че да се дава веднъж месечноThinking Аз я давам доста по-често. Дали не греша Confused
И аз за първи път чувам това. Доколкото знам, може да се редува през ден оризова каша с каша от елда. Може и от амарант и киноа - и те са хранителни като елдата и ориза. Аз от един месец давам всеки ден оризова каша. Като се оправи детето ще включа и другите каши.

# 147
И аз за първи път чувам това. Доколкото знам, може да се редува през ден оризова каша с каша от елда. Може и от амарант и киноа - и те са хранителни като елдата и ориза. Аз от един месец давам всеки ден оризова каша. Като се оправи детето ще включа и другите каши.
Именно и аз така ги редувам Peace Един ден оризова, един ден от елда, защото за сега само тях съм въвела Wink
Ще се радвам някой по-вещ от мен да се включи по въпроса.

# 148
В темите назад четох, че е добре каша да се дава всеки ден. Децата имат нужда от въглехидрати, особено сега, когато растат толкова бързо  Peace

# 149
  • ул. "Мечтание"
Сина ми е захранен с каша и от тогава, за около 4 месеца почти всеки ден е ял каша. Даже в началото, когато беше му въведена само оризовата каша, само такава е ял, около две седмици.
Тук беше комнетирано вече в някоя от темите, че до около годинка е добре всеки ден да се дава някаква каша.

Общи условия

Активация на акаунт