Да научим и Италиански!

• 136 263
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
Ок, приемам. Но поканата нали е към нас, т.е. точно второ лице мн.ч. трябва да употреби. Ако е учтивата форма, то в превода на български "Ви" трябва да е с главна буква. Така мисля.

# 151
  • при него
Слънчогледка, права си, в превода, Ви трябваше да е с главна буква. Иначе, учтивата форма на италиански е коректна, това исках да кажа. И за мен, в началото беше странно да говоря на Вие в трето лице единствено число (женски род).. примерно , обръщам се към бившия ми шеф с думите: "La ringrazio" - буквален превод: "Благодаря Й (на нея, женски род, а той е мъж) - истински превод: "Благодаря Ви" (учтива форма)

# 152
Прегледах цялата тема и честно казано не намерих почти нещо полезно. Така разхвърляни тук там думи, правила, линкове. Не съм убедена че така ще се постигне някакъв ефект.

Татяна, ти къде си учила италиански?

# 153
  • Софиянка в Пазарджик :)
Айде да ти отговори на лични стига реклами.
Иначе и аз мисля че тука предимно само записи има.Някой трябва да води уроците  Mr. Green

# 154
  • при него
Разбира се , че трябва някой да води уроците, но по мое мнение италианският е труден език по отношение на граматиката и не е възможна да се научи онлайн. По-скоро тази тема може да е полезна за кратки справки, преводи и изрази и най-общ разговорен италиански.

Аз съм учила във: за начало Езикова школа "Акцент" (София), средните нива В1 и В2 във Италианският културен институт София и за финал - на живо във Флоренция (Firenze)

# 155
Аз пробвах със самоучители, но нямах напредък и се записах на курсове. Определено е по-добре от гледна точка на дисциплината:) Пък и срещаш нови хора. Обаче неправилните глаголи много ми се опъват още:))

# 156
Ох и аз съм за нещо по сериозно, някой да преподава, да се взимат времена и т.н.. Сега в общи линии само си пишеме, без резултатно.

Примрно в другите теми си имат няколко учителя, имат си домашни, изпити  Laughing.
Ако някой се навие , аз съм първата ученичка  Hug.

Охх и айде престанете с тези реклами и уроци, щом пишеме в темата е явно, че не ходиме на уроци и за момента нямаме такива планове. То пък да му писне на човек, от нови потребители с цел реклама. Щом много искате да ни помагате, станете ни тук учители   Whistling.

# 157
Добре казано Jana d' Ark  Mr. Green

# 158
Да ще е супер някой напълно доброволно, без заплащане да отделя от времето си, за учи другите. А също и хляба в магазина и дрехите в мола да бяха безплатни:)

# 159
 ooooh!

# 160
Да ще е супер някой напълно доброволно, без заплащане да отделя от времето си, за учи другите. А също и хляба в магазина и дрехите в мола да бяха безплатни:)

И да в тези теми, не се плаща, на който му изнася седи, на който не му, просто не влиза и не пише в темата  Wink.
Темата е с ясно заглаваие " Да научим и Италиански", а не "Трябват ми мнения за курсове по Италиански".
Който иска доброволно да преподава, преподава, който не иска, да си ходи в другите теми или да си ходи да си води курсовете.
То пък с тия смешни реклами, и пари да ми дават няма да отида в изброените училища. Щом са стигнали толкова ниско с рекламите, Благодаря им, но ще пропусна  Mr. Green.

Ако си направите още един ник, ще ви е първия  Wink.
Айде със здраве  Whistling.

# 161
По молба на форумните дами, решихме напълно безвъзмездно да  преподаваме и започваме с първия урок  - Запознаване.

Ако желаете, може да предложите някаква тема /с цел научаване на повече лексика/ или изучаване на някои  времена или друг вид граматика. 2 пъти  седмично – ще има представител онлайн във форума за консултации – вторник и четвъртък от 12 ч до 14.ч.
Che e questa ragazza ? /Ки е куeста рагаца - Кое е това момиче?
Si chiama ……. /Си киама/ ......Казва се....
Di dove sei? Ди дове сей – От къде си?
Dove abita? Дове абита – Къде живее?

Глаголът казвам се/киамарси / - chiamarsi / обаждам се, телефонирам/ и на италиански и на български е възвратен. Не винаги се препокриват и в двата езика възвратниете глаголи.

Chiamarsi – казвам се, обаждам се
(Io) Mi chiamo /ми киамо/  Аз се казвам
(tu) Ti chiami /тикиами/ Ти се казваш
(Lei) si chiama /си киама/ Тя се казва

(noi) Ci chiamiamo /чи киамамо/  Ние се казваме
(voi) Vi chiamate /ви киамате/ Вие се казвате
(loro) Si chiamano /си кимано  -ударението е на последната сричка/ Те се казват

Пример:
Si chiamano  Marta e Carlo./Те се казват Марта и Карло/.

Alzarsi – ставам, събуждам се

(Io) Mi alzo /Ми алцо/ - Аз ставам  
(tu) Ti alzi /Ти алци/ - Ти ставаш
(Lei) si alza /Си алца/ - Тя става

(noi) Ci alziamo / Чи алциамо / - Ние ставаме
(voi) Vi alzate/ Ви алциате/ - Вие ставате
(loro) Si alzano/Си алцно/ - Те стават

Пример:
 Mi alzo sempre alle 7.30 /Винаги ставам в 7.30ч /

В италианския език, както в българския, не е необходимо да слагаме личните местоимения при спрягане на глагола.
До следващия път /Alla prossima volta/- т.е. утре/domani/ в 12ч - Дано сме Ви били полезни Simple Smile

Последна редакция: чт, 27 яну 2011, 11:52 от italika

# 162
Vi aspettiamo  Wink

Предложение: Защо не започнете с глаголите essere и avere? Както и с обяснение на трите спрежения?

# 163
  • при него
......Di dov’e sei? Ди дове сей – От къде е
......

Италика здравейте,

горното изречение обаче ви е грешно написано и преведено, то може да бъде:

или Di dove e' (lei, lui, Lei) ? Ди дове е? (тя, той, Вие учтива форма)
превежда се : Откъде е (за той или тя), Откъде сте - за учтива форма

или Di dove sei? (tu) Ди дове сей (ту)  - От къде си (ти, 2 л., ед.ч., а не както вие го превеждате в трето лице.)

Похвално е това, че искате да давата безплатни уроци, но моля ви проявете малко повече старание.

# 164
А така, това е друго нещо.
Записвам се и с интерес ще уча и ще ви следя  Hug.

Общи условия

Активация на акаунт